Bouillon maken

Want lekker. Want gezond. Dat weet ik en dat weet je oma 🙂

Goede bouillon maken is heel simpel. Je neemt:

Een kipkarkas. Bij voorkeur van een biologische kip van OKVlees ofzo, om een stiekem een in  kip verpakte antibioticakuur te vermijden 😉 Of je gebruikt het karkas van een kip die je eerder at.

Of delen van een koe. Liefst een koe die gras at. Het allerliefst bewegende delen. Een enkel, of een staart. Ik koop hiervoor oksehaler, ossestaarten.

Je doet het kipkarkas in een pan. Of de ossestaarten. Het helpt als je de kippenbotjes eerst nog even breekt, mocht je tegen het geluid ervan kunnen.

Je doet er ook een lepeltje (appel)azijn bij. Dat helpt om de goede stoffen beter aan de botten te kunnen onttrekken. Bij kip kan je specerijen toevoegen zoals kruidnagel, steranijs, peper, een schijfje gember, laurierblad etc. Bij rund ook, maar dat vind ik zelf niet zo.

En groenten en kruiden naar smaak. Hier een stuk donkergroen van een prei, een ui (met schil), twee stukken aangevreten wortel van de kinderen en een verlepte bosui. Je kan ook loof van knolselderij, restjes van uien en wortels e.d. bewaren in de vriezer hiervoor. Zo gebruik je alles.
Vul de pan met water, zodat alles ruim onder het water staat.

DSC03628

Dit kook ik in een snelkookpan. Een half uurtje ongeveer. Je kan het ook in een petroleumstel of sudderplaatje zetten en hoe langer hoe beter. Niet constant laten koken, tegen het kookpunt aan is prima. Of even koken en de hooikist in.

Echt, het komt niet zo nauw 😉

Als je kiest voor uren pruttelen, moet je misschien af en toe wat schuim eraf scheppen.

Het handige van de snelkookpan vind dat ik geen uren erg hoef te hebben in een pan op het vuur. En dat je een half uur voor het eten kan bedenken dat je iets met bouillon gaat maken. Ik vind het lekker ruiken, maar om nu uren in die weeïge soeplucht te blijven zitten, nee.

Na een half uurtje (of iets langer) in de snelkookpan, heb je dit. Een heel onappetijtelijk iets.

DSC03629
Dat giet je door de zeef in een andere pan.

DSC03630
Dan houd je dit over. Een heerlijke en voedzame bouillon. Als ie goed sterk is, verandert het in een soort drilpudding als het koud is. Maar dat is geen moeten. Je maakt hem op smaak met (keltisch zee)zout, peper en als je dat nodig vindt, een bouillonblokje.

DSC03631
Je kan hem zo opdrinken, maar ook gebruiken als basis voor een ander gerecht. Ik maakte van de ene helft ervan bloemkoolsoep. In de andere helft kookte ik pasta voor de kinderen.

De rest van de prei, een lelijk wordende bloemkool, twee rode uien en restjes bosui (ik hartje bosui) sneed ik in grote stukken.DSC03638

De ui en ui-achtigen aanfruiten, daarna de rest van de groenten erin, plus de bouillon.

DSC03639

Kwartiertje in de snelkookpan, pureren en nom nom, wat een lekker soepje zeg. En superdupergezond!

DSC03640

Nog wat voor in de koelkast voor morgen en voor in de vriezer voor later.

DSC03641

20 Replies to “Bouillon maken”

 1. Lekker! Een goede tip van die snelkookpan. Ik ben dol op zelfgemaakte bouillon, maar maak het weinig omdat het zo lang duurt. .

 2. Nou hier kan ik me helemaal in vinden hoor 😀
  Ik ben er alleen zelf vaak te gemakzuchtig voor.
  Smakelijk!

 3. Heerlijk,zelfgemaakte bouillon! In de bloemkoolsoep doe ik ook de bloemkoolbladeren en de stronk. Je pureert het toch. Enkele bloemkoolroosjes voor de bite gooi ik er als laatste bij.

  Groet,Greet

 4. Hmmm, lekker. Bloemkoolsoep van eigen-gemaakte bouillon! Weet je dat blauwgeaderde kaas (schimmelkaas) daar erg lekker bij is? Heleen

 5. Ik heb wel eens zelf kipbouillon gemaakt, maar daarna moest ik er toch weer bouillonblokjes aan toevoegen om het ergens naar te doen smaken. En daar doe je het natuurlijk niet voor, want als je bouillonblokjes gebruikt kun je het hele proces ervoor natuurlijk schrappen. En dan wordt ik lui haha, en maak wel bouillon met blokjes. Toch nog maar eens een nieuwe poging doen.

  1. Het is ook vrij laf en vet van zichzelf, ik gooi er ook wel een blokje bij hoor. Is gewoon lekkerder. Dat ene blokje, daar krijgen we ook niets van denk ik 😉

  2. D’r moet gewoon flink zout in! Zo’n volle lepel dat je denkt, iiiieek, wat veel zout. Maar bouillonblokjes zijn vaak vooral zout en aanverwanten. Wat verse gember en foelie mee laten trekken, helpt ook 😉

 6. Gisteren nog verse bouillon gemaakt met kippenpoot voor koolrabi soep. Eigenlijk gebruik maak ik altijd mijn bouillon /soep vers.Zoveel lekkerder ,Ook voor ragout maak ik zelf bouillon en daar ragout mee. Deed dat in Nederland al, dat mijn buurvrouw weleens zei , jij bent gek mij veel te veel werk. Die kocht alles in blikken , potten etc. Vers is en blijft gewoon veel beter en lekkerder en je weet wat je eet. Het is zelfs zo als de kids een keer bij de buren hadden gegeten en weer blikvoer hadden gehad dat ze thuis zeiden , Mam het was niet eens lekker . Heel triest maar waar als ze vers gewend zijn proeven ze duidelijk het verschil.

  1. hier vinden de kinderen zelfgemaakt ook het lekkerst.spul uit blik en pakjes vinden ze te zout of juist een zurig prikkelig smaakje hebben. als je de juiste kruiden gebruikt heb je geen boullionblokje nodig.

 7. Zo’n snelkookpan is wel een fijn ding zeg! Ik vergat gisteren dat ik kikkererwten aan het koken was voor hummus. Aangebrande kikkererwten zijn echt heel erg vies!

 8. Een hele dag pruttelen heeft als voordeel,dat het zo lekker gaat ruiken in huis.Ik heb weer een soeppoot besteld bij DGV.

 9. Tja, tegen dat breken van kippenbotjes kan ik geloof ik niet… ik krijg al kippenvel als je erover schrift. Zo’n kippenvel dat je ook krijgt van je nagels over het schoolbord. Ik ben het helemaal met je eens: zelf maken is beter, gezonder, over het algemeen lekkerder… maar de laatste keer dat ik kippenbouillon maakte was het slootwater! Bah! (Komt natuurlijk omdat ik die botjes niet had gebroken). En wij zijn vegetariër op weg naar veganist… maar dat laatste gaat nooit helemaal lukken. Daarvoor houd ik te veel van honing, en wol, en zijde… 😉 Dus ik hou het wat bouillon betreft bij ecoblokjes… 😉

 10. Nog één vraagje. Hoe lang kan je die bouillon bewaren in de koelkast??? Bij ons gaat het niet zo snel op. Heb er vandaag wel saus van gemaakt voor babi pangang. …..?

  1. Vriezer: heel lang. Koelkast… bewaren in potten zodat de vetlaag bovenop zit dan kan je het lang bewaren hoor, als je het gaat eten goed verwarmen. Weken, in elk geval. Mits je koelkast koud is.

 11. Wat je ook kunt doen als toch alles al echt eko is? Ontdekte ik laatst. Een grote zak met (oké, niet biologische) Chinese wokgroenten bij de bouillon. Is echt lekker en aangezien de Chinese groente niet uit China komen is het veiliger om te gebruiken. Heerlijk! Echt!

Comments are closed.