Foolproof chocoladetaart met gezond!

Nou ja gezond, in elk geval minder ongezond dan een stuk chemische taart-achtige substantie van de supermarkt. Of iets met een berg suiker en bloem. Het is een taart met bonen. GAAAATVER. Ja, dat zou ik ook denken. Bonen, ik heb ze vaak geprobeerd te eten maar de enige manier waarop het te doen is, is in deze brownie wat mij betreft.

Niet gelijk wegrennen. Het is makkelijk. En lekker. Alledrie de kieskeurige kinderen eten het en zelfs mijn evenzobonenhatende vader lustte het totdat ie hoorde dat er bonen in zaten ๐Ÿ˜‰ Deilig is het, volgens Fietje.

En het mooiste is dat ie eigenlijk niet kan mislukken. Althans, het is mij nog nooit gebeurd en ja, dat is bijzonder.En dat je de bonen echt zeker weten niet proeft!

Je neemt: bonen. Ongeveer 500 gram witte bonen, of zwarte bonen. Je kan ze zelf weken en koken, maar deze komen uit een pakje. Het is iets meer dan 500 gram maar het komt niet zo nauw ๐Ÿ˜‰ Er kan best wat zout in zitten, zo lang er geen kruiden ofzo extra bij zitten is het goed.

Je spoelt de bonen af onder goed warm water. Zo dus.

DSC03632

Hierbij doe je 150 gram roomboter. In kleine stukjes. Doe het in een ruim pannetje of kom. Er moet nog meer bij. Staafmixer dit. Grondig.

DSC03633

Dan voeg je eraan toe:

 • vier eieren, liefst biologisch
 • een kopje cacao. Wat is een kopje? nou, zoiets.
 • een kopje suiker. suiker? ja, dat is een prima kokosbloesemsuikervervanger ๐Ÿ˜‰ maar dat laatste kan je natuurlijk beter gebruiken. Of iets anders zoets. Staafmixer de hele boel weer tot het een gladde massa is. Je kan het proeven, dan weet je vanzelf of er nog meer zoet bij moet.

DSC03634

 

DSC03635 DSC03636

Het ziet er nu al lekker uit O.o

Dit doe je in een ingevet bakblik. Ik zet hem altijd een half uur in de oven op 140 graden. Daarna check ik af en toe met een mes of ie al goed is. Als er nog vloeibaar beslag aan blijft zitten is ie niet goed, zit er kleverige brownie aan, dan wel.

(nee, ik weet het niet precies, want het ligt aan je oven en de grootte van je bakblik. Soms gebruik ik een platte schaal, dan is sneller gaar dan in deze kleinere, hogere vorm.)

DSC03637

Ik had een foto van het eindresultaat op een leuk roze bordje maar die heb ik verwijderd, en na een best bezige dag heb ik eeecht geen zin meer om nog een foto te maken. Vooral niet omdat het eindresultaat er nagenoeg het zelfde uit ziet ๐Ÿ˜‰

Eet smakelijk!ย  Of niet als je denkt: dat wijf is gek met d’r bonentaart.

21 Replies to “Foolproof chocoladetaart met gezond!”

 1. Klinkt goed! Zeker met een kind wat slecht tegen gluten en lactose kan, maar weldol is op taart…

 2. B vroeg deze werk uit het niets “mama mag ik kokoladetaart” wat ze eigenlijk nog nooit heeft gehad…. In dit geval kan ik wel toegeven denk ik ๐Ÿ˜‰ Mooi hartje ook zo op Valentijnsdag :p

 3. Toevallig las ik pas ergens over een bonenkookboek (op het blog van “koken met karin” van karin luiten).
  Dit recept lijkt me het proberen waard . Ik hou van peulvruchten maar mijn recepten-collectie is niet zo groot.

 4. Nou, dit ga ik zeker een keertje proberen. Snel en gemakkelijk zo te zien. Misschien neem ik zelfs wel heel lui een pot kikkererwten uit de winkel….๐Ÿ˜‰ Normaal week en kook ik ze altijd zelf.
  Kan ik meteen van het sap van die erwten die vegan schuimtaartjes maken die zo’n hit schijnen te zijn.

 5. Ziet er lekker uit, en het lijkt inderdaad erg makkelijk om te maken.
  Wanneer mijn zelfgemaakte chcolade sinaasappelkoekjes op zijn ga ik deze eens maken.
  Thanx!

 6. Bonen? Jammie! Heerlijk recept lijkt me, maar die suiker hรจ… (Verder heb ik niks te zeuren hoor) Ik ga dit eens proberen zonder suiker en dan met dadels voor de zoet. Leuk!

 7. Ik had nog een zak witte bonen liggen, ooit afgeprijsd gekocht, maar nog geen bestemming. Vandaag deze taart gemaakt en erg lekker. Ik proef inderdaad geen bonen.

 8. Lekkerrrr! Ik heb het samen met mijn peuter van 3 gemaakt, de peuterdame is erg goed in het leeggooien van de bakjes in de kom. Volgende keer doe ik er wat walnoten in en mogelijk stukjes dadel want ik hou van verschillende stucturen. Ik had bonen geweekt en gekookt, dat ging prima en de structuur vond ik ook heel lekker, mijn man, dochter van 6 en de peuter van 3 waren ook erg in hun nopjes :D.

 9. Staat in de oven en aan het beslag proef ik geen bonensmaak. Ga het morgen aan mijn schoonzoon voeren (moeilijke eter haha) eens kijken of hij het proeft. Ziet er nu al heerlijk uit!

  1. Geweldig succes!! Schoonzoon vond ‘m heerlijk en dochterlief ook. Vertelde daarna pas over de bonen. Volgens schoonzoon moest ik het recept maar even doormailen.
   Mijn zoon houdt enorm van bakken, dus hem ga ik ook een stuk laten proeven. Als er nog wat over is hahah… ๐Ÿ™‚

 10. Geprobeerd en de brownies worden inderdaad erg lekker! Ik heb de helft in de diepvries gedaan zodat de lading niet in รฉรฉn keer op zou gaan. Maar bevroren zijn ze ook heerlijk.

Comments are closed.