Essentiële olie voor in huis.

DSC04592
ik heb geen pinterestbare foto van een bosje lavendel met een flesje olie dus daarom een foto van onze kat

Olie in een olieverdampbakje, heerlijk is dat. Vroegah was ik gek op allerlei bijzondere gebeuren. Patchouli, bergamot, frankinsence en allerlei chemische shit met leuke namen. Tegenwoordig gebruik ik ze, naast dat ze lekker ruiken, ook omdat ze nuttig zijn. Althans, dat denk ik omdat ik dat gelezen heb 😉 Dus gebruik ik ze. Heb ik in elk geval het idee dat ik verantweurd bezig ben.

De olie verdampen doe ik in een glazen bakje op de houtkachel. Dan moet ie wel aanstaan, natuurlijk. Of ik druppel wat olie op een steen, of een doekje.

Het zo maar onverdund gebruiken van die oliën op je huid of je kind is geen goed idee. Of het ongezien in je bad flikkeren. Het is wel slim om voor gebruik te lezen wat je er wel en niet mee kan doen en waar het wel of niet goed voor is. Natuurlijk is niet altijd onschuldig en onschadelijk, duh.

En een geurolie of parfumolie is het niet zelfde als een etherische olie!

Dit zijn mijn favorieten:

Lavendelolie. Het ruikt lekker, naar zomer. Het is heerlijk op een doekje in de kledingkast. Het is rustgevend. (ah kijk, dat verklaart veel) Soms doe ik wat in het wasmiddelvakje van de wasmachine, zodat de was een lichte lavendelgeur heeft. Ik gebruik het om de plek van een tekenbeet aan te stippen, zodat die minder jeukt. Je kan het toevoegen aan wasmiddel, zelfgemaakte deodorant, zeep of shampoobars. Je kan er puistjes of andere narigheid mee aanstippen, zodat die eieren voor hun geld kiezen. Figuurlijk uiteraard.

Tea tree olie. Gebruik ik bij tekenbeten. (je moet soms eens wat afwisselen he). Ook deze olie desinfecteert. Ook zou het goed zijn tegen schimmels waar behalve dit huis, bij ons gelukkig niemand last van heeft. Als de kinderen klagen over oorpijn, doe ik wat kokosolie in hun oor en daarna geef ik ze een heet washandje met een druppeltje van die olie erop. Werkt prima. Op muggenbeten vermindert het de jeuk. Ik gooi het door sopjes waarmee ik de badkamer dweil, of het bad schoonmaak. Ik druppel het in de kraag van de jassen van de kinderen, omdat het luizen op afstand zou houden.

Pepermuntolie. Voor door zelfgemaakte tandpasta. Want lekker fris. Het zou goed zijn tegen hoofdpijn en voor de spijsvertering en je concentratie verbeteren.

Sinaasappelolie. In baksels, omdat het lekker ruikt, rustgevend is en naar kerst ruikt, zeker in combinatie met kruidnagels. Nom!

Eucalyptus. Wegens tegen motten in je kleding gooi ik het ook in zelfgemaakt wasmiddel of in het wasmiddelvakje. Ik vind het ongelofelijk lekker ruiken, dus ik doe het ook in sopjes. Waarin het een antiseptische werking zou hebben. Nu hoeven van mij niet alle bacteriën dood, en ik heb ook geenszins het idee dat ik ze hiermee nu eens allemaal lekker van de kaart veeg maar och. Als je het verdampt helpt het tegen muggen. Waar we hier overigens geen last van hebben.

Welke olie gebruik jij graag?

27 Replies to “Essentiële olie voor in huis.”

 1. Hoi,
  Een goede olie mag je wel innemen. Je moet wel WETEN WAAR JE MEE BEZIG GAAT.
  Het boek van Geert de Vlieghere is hier een goede vraagbaak voor.
  Mijn kinderen namen altijd een olie tegen verkoudheid in en waren er zo vanaf (merk Sjankara / Saro ). Verder werkte ik veel met massageolie bij de kinderen om ze te ontspannen. Daar aan toegevoegd een etherische olie.

  1. Met de hoeveelheid die ik gebruik en onze buitenkatten lig ik daar geen seconde wakker van. Maar heel de dag olie dampen in je kleine appartementje met je binnenkat is misschien een minder goed idee. Sowieso niet, denk ik?

 2. Ik gebruik tea tree het meest. Ik doe dan wat druppels op mijn kussen. Het werkt goed bij verkoudheid en als ik last van mijn longen heb. En gek genoeg werkt het tegenwoordig ook als een soort slaapverwekkend middel. Meestal val ik als een blok in slaap zodra ik het kussen voel, maar ik associeer die geur nu dus met slapen 😉

 3. Alweer zo’n leuke blog! Mijn favoriet is teetrea. Die gaat op zere plekjes, kleine wondjes.Is fijner dan betadine of sterilon / alcohol, want kleurloos, prikt niet, en huidherstellend. Vorige week een warme, rode, kloppende vingertop (beginnende ontsteking) na 2 dagen weer helemaal beter gekregen. Voor muggenbeten moest ik vroeger allemaal enge hormoonzalfjes smeren omdat ik ontstekingsreacties kreeg. Sinds ik een beet nu even aantip met teatree blijft t een klein bultje, dat gewoon weer weggaat. Heb ook een kokosolie-teatree mengsel gemaakt voor schrale huid en daar tovert mijn tienerdochter ook haar puistjes weg mee. En tea tree gaat ook in schoonmaakspray (met lavendel, azijn en water).
  Verder gebruik ik eucalyptus en pepermunt ook op doekje naast kussen als een gezinslid s nachts benauwd / verkouden is, of in een bak heet water om mee te stomen.
  O ja, momenteel heb ik bergamot gebruikt om DIY deo te geuren (volgens jouw recept!; met baking soda, kokosolie en olijfolie). Deze deo bevalt heel goed, blijft 24 uur fris, dat deed mijn gekochte deo m niet na.
  Daarnaast gebruik ik een hout/dennerige mix van etherische olie aan de binnenkant van wc rolletjes, voor een frisse geur; zolang t duurt 🙂

 4. Ik zit even lekker aan mijn scherm te snuffelen hoor!
  Het is dat kwaliteits etherische olie zo vreselijk duur is, maar anders zou ik me helemaal te buiten gaan.
  Laatst was een van de kinderen verkouden en toen bedacht ik dat het misschien wat ruimte in de luchtwegen zou kunnen geven als ik een druppeltje eucalyptus in een geurbrander zou doen. Ooh, dat ruikt ook zo heerlijk hygienisch.
  Lavendel is ook een klassieker.

 5. Ha Gerlinde , ik gebruik bijna dezelfde oliën als jij

  Lavendel , sinaasappel , eucalyptus , teatree , pepermunt en ook dennen.
  Als het droog is in de winter loop ik wel eens met een pannetje gekookt water en wat olie druppels door de kamer te stomen , in alle hoeken en gaten .
  Ik heb ze in een kistje staan , regelmatig doe ik de deksel open om de geur te snuiven.
  Ook verdrijf ik zgn. kwade geesten en spoken uit het huis en geurtjes die blijven hangen.
  Speel ik even voor heks. Je kan maar wat te doen hebben.
  groetjes,Astrid.

  1. Ha, dat is nog eens een idee 🙂 Ik heb nog gedroogde salie liggen en een saliestruik in de tuin. Ik ben gek op die geur en ga het eens uitproberen in een pannetje water. Net als rozemarijn. Vorig jaar had ik wat takjes rozemarijn in de voedseldroger gelegd. Dat rook zo heerlijk, maar helaas is mijn rozemarijnstruikje daar nog te klein voor. Gisteren had ik er een beetje van in de voederldroger gedaan en dat schoot niet op.
   Indianen branden salieblaadjes om een huis te zuiveren, dat durf ik met mijn astmalongen niet aan. Heksje spelen lijkt me wel weer leuk 🙂

 6. Fijn hé, oliën!
  Ook heel natuurlijk! ♡
  (En leuk, een foto van de kat 😛 )

  We hebben hier een hele zooi staan, wel goede inderdaad van de biowinkel.
  Hier gebruiken we denk ik lavendel en teatree het meest. En zo’n leuk mengseltje, “bosrand” ofzo voor de wc.
  Wat je schrijft; alles met aandacht.
  Ik denk persoonlijk dat chemische schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, geurtjesinhetstopcontactdingen veel meer kwaad doen dan her en der wat druppels olie…

 7. Sinaasappel olie…argh, ooit eens in het holst van de nacht oorpijn. Droppie zoete olie er in en ik dacht in het donker het juiste flesje te pakken. Don’t try that at home!! Verkeerde flesje…sinaasappel olie dus…bepaald niet zoet. Pijn.joh en krijg het er maar weer eens uit. Volgende dag moest de dokter wel een beetje lachen…flink ontstoken gehoorgang en heer dokter vroeg mij heel subtiel “wat is je beroep ook al weer”…..

 8. Als ik olie gebruik (gemiddeld 1 avond per week, denk ik), gebruik ik een oliebrandertje: water in het bakje bovenop, paar druppeltjes olie erin, waxinelichtje eronder en verdampen maar! Ik houd van de geur van mandarijn, geranium en venkel. ’t Is maar net in welke stemming ik ben.
  Verder gebruik ik het eigenlijk nergens voor maar ’t is misschien helemaal niet zo’n gek idee om eens wat meer met oliën te ‘werken’. Je hebt me geïnspireerd! 🙂

  Ik kies altijd voor de wat duurdere, natuurlijke oliën. Niet omdat ik zo’n snob ben 😉 maar omdat die oliën gewoon beter van kwaliteit zijn.

 9. Alweer zo’n leuke blog! Mijn favoriet is teetrea. Die gaat op zere plekjes, kleine wondjes.Is fijner dan betadine of sterilon / alcohol, want kleurloos, prikt niet, en huidherstellend. Vorige week een warme, rode, kloppende vingertop (beginnende ontsteking) na 2 dagen weer helemaal beter gekregen. Voor muggenbeten moest ik vroeger allemaal enge hormoonzalfjes smeren omdat ik ontstekingsreacties kreeg. Sinds ik een beet nu even aantip met teatree blijft t een klein bultje, dat gewoon weer weggaat. Heb ook een kokosolie-teatree mengsel gemaakt voor schrale huid en daar tovert mijn tienerdochter ook haar puistjes weg mee. En tea tree gaat ook in schoonmaakspray (met lavendel, azijn en water).
  Verder gebruik ik eucalyptus en pepermunt ook op doekje naast kussen als een gezinslid s nachts benauwd / verkouden is, of in een bak heet water om mee te stomen.
  O ja, momenteel heb ik bergamot gebruikt om DIY deo te geuren (volgens jouw recept!; met baking soda, kokosolie en olijfolie). Deze deo bevalt heel goed, blijft 24 uur fris, dat deed mijn gekochte deo m niet na.
  Daarnaast gebruik ik een hout/dennerige mix van etherische olie aan de binnenkant van wc rolletjes, voor een frisse geur.

  1. ik vond de geur van teatree vroeger helemaal niet fijn… tot ik geleerd heb het te gebruiken, zelfs bij tandpijn tgv een wederkerende ontsteking, op mijn tandvlees rond de tand. ’t was de eerste keer vrij heftig, maar ’t is effectief 🙂

 10. Ik mis in het rijtje grove den, dit is heel erg goed voor het zuiveren van de lucht.

   1. Haha ja dat is waar ook, ik moet het helaas uit een potje halen 😉

 11. Heerlijk! Ik doe ook veel met olie, zo’n beetje dezelfde als jij (en ook olijfolie, hierboven ook al genoemd 😀 ) en daarnaast ben ik verslaafd aan de lucht van duindoorn, maar daar heb ik nog geen etherische versie van gevonden. Hm… gat in de markt….

 12. Van de citroenolie doe ik wel eens een paar druppels bij het wasmiddel. Of lavendel. Daar maak ik overigens ook luchtverfrisser mee voor de wc: lavendelolie, sterk water en wodka….hik….. Veel beter te doen dan een chemisch luchtje.
  Teatree-olie heb ik ook staan, maar man, wat vind ik dat stinken zeg! En die luizen lachen je vierkant uit hoor 😉

  1. Uhm…nou, geen sterk water dus……daar doen ze hele andere dingen mee 😉 Gedemineraliseerd water maar, haha!

 13. Hier ook zo’n beetje dezelfde als die jij gebruikt. Ook citroen, dat gaat in een mengel met alcohol en andere geurtjes olie in een verstuiver en gebruik ik op plaatsen waar het wel even mag opfrissen. (als de hond heeft liggen ruften of zo) En het raam open natuurlijk 😉
  Verder grove den, dat gaat op de stofzuigerzak, afgewisseld met teatree. Patchouli of lavendel gaat in het strijkijzer. Lavendel gaat ook steevast op mijn hoofdkussen en in de wasmachine. Teatree gebruik ik verder in sopjes, op een pukkeltje, om het toilet op te frissen en kledingkasten motvrij te houden.
  Tegen insectenbeten helpt weegbree heel goed, in een tinctuur bijvoorbeeld. Vind ik ook wel iets voor jou om dat te gaan brouwen. Weer eens wat anders dan bier 😉

  1. Dat groeit hier in de tuin, is inderdaad fijn. Ik maakte wel eens dingen met brandenwijn als basis, maar das hier een dure hobby. Maar de man heeft gelezen hoe je alcohol kan maken, met 40% sterkte. Dat zou perfect zijn! (enige toepassing ervoor ook, ik vind sterke drank echt brr)

 14. Heeft even niets met dit stukje te maken, maar je link naar greenjump werkt niet. Het eindig op ml, dit moet nl zijn maar kijk ook eens naar de hele link. Als je daar op klikt kom je uit bij mijn domein.

  Dit bericht mag je gewoon verwijderen. 😉

Comments are closed.