Superdupermakkelijke pizza voor goedkoop.

Pizza maken, dat is met deeg en gist en moeilijk en water en plak en ieuw en moeilijk.

Ja, net als brood. Maar je hoeft het maar een keer te laten rijzen en bovendien is het veel lekkerder.

Ik vind het nu supermakkelijk, maar ik doe het ook al een aantal jaren. Gewoon, omdat je een stuk diepvrieskarton met rubber mozzarella en voorgemixte kruiden totaal niet kan vergelijken met een zelfgebakken pizza en je geen smaakversterkers, analoogkaas of andere shit eet die je niet op je pizza en dus in je lijf wil.

De ‘topping’ maakt het natuurlijk duur. Of goedkoop. Iedereen snapt dat hem volstorten met biologisch dynamische geitenkaas, rucola en pijnboompitten duurder is dan tomatensaus en dunnetjes voordeelblokkaas van de Aldi.

Ik vind het altijd ideaal om restjes op te maken. Restjes kaas kan je raspen en invriezen voor dit doel. En dan kan er gelijk dat laatste zielige plakje ham bij, die verpieterde champignons, eenzame gedroogde tomaat, drie blokjes feta in olie en dat blikje zalm dat al 100 jaar in je voorraadkast staat. Bijvoorbeeld dan.

Dit is voor twee flinke pizza’s, je kan het recept natuurlijk ook simpelweg door twee delen natuurlijk.

Je neemt:

 • 500 gram bloem (je kan ook bijv. 300 gram bloem en 200 gram volkorenmeel nemen)
 • 300 gram lauwwarm water
 • zakje gist
 • een afgestreken eetlepel zout
 • een scheut olijfolie
 • eventueel kruiden, zoals provencaalse kruiden of oregano

DSC04811

Je doet:

 • Alles bij elkaar in een grote bak, de volgorde is niet belangrijk
 • Kneden, kneden, kneden, totdat het een glad bolletje wordt. Beetje plakkerig is niet erg maar het moet zeker niet meer echt blijven kleven. Ik gok dat je een minuut of 8 nodig hebt. (Als het erg kledderig blijft, doe je er meer meel bij en valt het in korrels uit elkaar dan doe je er een beetje water bij. Alles beetje voor beetje!)
 • Uiteindelijk krijg je dan zoiets.

DSC04812

 • Dat laat je rijzen op een warme plek met een vochtige doek of een plastic zak erover. Ongeveer een half uurtje a drie kwartier. Daarna ziet het er zo uit. Het kan nog wel wat groter maar de kinderen hadden hongerrrr.

DSC04814

 • Verwarm de oven voor op 250 graden
 • Het deeg verdeel je in twee stukken. Of in vier, afhankelijk van de gewenste grootte van je pizza’s
 • Je strooit bloem op het werkblad en dan druk je het deeg met je vingers min of meer in de vorm die je wil hebben. Zorg dat je steeds bloem onder en op je deeg hebt, anders blijft het plakken en dat is irritant!
 • Rol het deeg plat. Dat gaat prima met een lege fles. Of een ouderwetsche deegroller natuurlijk.
 • Leg het deeg op een bakpapiertje en leg het op het bakblik (dat is veel makkelijker dan een reeds belegde pizza op een bakblik schuiven)
DSC04815
plet plat
zelf goedkoop pizza maken
rol nog platter
zelf goedkoop pizza maken
en leg hem op een bakpapiertje
 • En dan kan het leukste beginnen: de pizza mooi maken. Ik doe er hier gewoon tomatenpuree op, maar je kan ook een uitje en knoflook fruiten, tomatenblokjes toevoegen en wat kruiden en dat wat in laten koken. Als je een restje tomatensaus hebt, al dan niet uit pot, kan je het er ook op doen natuurlijk
 • Alles kan erop maar ik zat nogal slap in de dingen die zo lekker zijn op pizza (olijven, kappertjes, gedroogde tomaatjes en rare kaas) en daarom werd het iets met jalapenopeper, salami, gewone kaas, champignons, feta en paprika

 

DSC04818

 • De de pizza in het midden van de oven. Hij moet ongeveer een minuut ofย  12 denk ik maar dat verschilt zo van oven tot oven. De kaas moet gesmolten zijn en het deeg moet beginnen te kleuren, dan ie goed. Ik blijf er maar in de buurt van na een minuut of tien om hem een beetje in de gaten te houden. Onze oven is raar!
 • Dan moet je hem opeten. Dat is het leukste.
zelf goedkoop pizza maken
lekkah!

Ja, wij houden van pizza.

En jij, houd jij ook van pizza? En wat eet jij er graag op?

28 Replies to “Superdupermakkelijke pizza voor goedkoop.”

 1. Ja, wij houden van pizza. Het is van oorsprong ook een gerecht om restjes op te maken, dus je doet het helemaal op z’n Italiaans Valhalla. Maak je wel eens een witte pizza? Kaas, peer en honing. Lekker joh!

 2. Toen ik nog vlees at: salami! Maar daar krijg ik nu acute darmproblemen van. Nu: artisjokharten. Uit blik, tot nu toe, want: nog nooit geprobeerd zo’n vers ding net zo lekker en lekker zacht te krijgen als zo’n ingeblikt ding. En dan samen met heulveul champignons, en hele verkeerde kazen – van die blauwe stinkkazen. Mjam! Maar ja, voorlopig staan we op tomatendieet, dus even geen pizza’s. Want daarbij zijn tomaten (in welke vorm dan ook) toch wel onontbeerlijk…

   1. Ja, inderdaad. Ik vermoed dat ik daar allergisch voor ben (want: ook hooikoortsig door grassen en dat schijnt een kruisgevoeligheid te zijn). Overal jeuk. En dus ook geen aardappels, aubergines, paprika’s, enzovoort (veel) op dit moment. En geen pinda’s. Zucht.

     1. Minder, omdat we daar pal aan zee zitten. En volgens mij ben ik gewoon allergisch voor het keurslijf ‘werk’ en Nederland geworden… ๐Ÿ˜€ Niks nachtschade, nog-niet-in-Denemarken-wonen-schade!

 3. Wij maken ze ook zelf. Paar jaar terug een pizzasteen gekocht, dat maakt het nog heel veel lekkerder! Kost wat tijd om ‘m op te warmen maar pizza’s zijn in 5 min klaar en het resultaat is het ook waard.

  1. Das nu ook zoiets waar ik al heel lang naar kijk…. maar dan moet je oven ook heter kunnen volgens mij. Die van mij kon maar 225, die ik nu heb 250….

   1. Een gewone oven wordt niet heet genoeg. Goochel eens op Pizzaoven Ferrari Delizia.
    Al jaren plezier van en wil nooit meer anders.

 4. Tonijn en ui, verrukkelijk!
  Ansjovis, paprika en kaas!

  Nog een paar tips om restjes op te maken;
  Ik maak overal quiche mee! Ideaal!
  Ik ben de queen of soup: alles restjes groenten en zo in de pan, bouillon erbij, pureren en klaar!

  1. Heerlijk! Doe ik ook graag. En dan een grote schep kruiden, zout en tomatenprut erdoorheen, dan eten zelfs de kinderen broccoli! ๐Ÿ˜‰

 5. Heerlijk pizza. Ik at hem altijd buiten de deur omdat ik hem thuis niet lekker kon maken. Nu pak ik wel eens van dat kant en klaar deeg uit de koeling en beleg hem zelf. Ook erg lekker. Ik ga toch eens een poging wagen met dit deegje, dat moet ik toch ook kunnen?

  Het zelf beleggen vind ik een groot voordeel. Heel veel groente en een bescheiden hoeveelheid kaas, dat is toch gezonder en meestal ook nog lekkerder. Hoewel….een vier soorten kaas pizza is ook niet te versmaden. ๐Ÿ˜‰

 6. Ja lekker, met rode ui, tonijn en olijven of gewoon mozzarella en pesto. Mijn uitdaging is meer het deeg, glutenvrijmeel gedraagt zich toch wat anders (of klef of valt spontaan uit elkaar). Misschien moet ik maar weer eens wat meer gaan testen…

  1. Ja, dat glutenvrij maken is hier ook een probleem. Ik eet al zes jaar glutenvrij maar heb nog niet de moed gehad om het uit te zoeken/proberen. Wordt dus hoog tijd ๐Ÿ™‚
   Ik ga eens op zoek naar recepten. Ik maak hem trouwens helemaal plantaardig.
   Vroeger maakte ik heel vaak pizza’s en als ik makkelijk en snel wilde, sneed ik een Marokkaans brood doormidden en dan was de bodem al klaar.

 7. Ik ben dol op pizza! Om een of andere vreemde reden lukt het mij echter nooit om iets te laten rijzen. Ik maak m’n pizza’s wรฉl zelf, maar gebruik dan de broodbakmachine voor het deeg. En idd: restjes erop. Overigens ben ik dol op pizza met alleen tomatensaus, kaas en champignons, dus zoveel restjes zijn het dan ook weer niet.

 8. Met tonijn en ui. Heerlijk.
  De andere helft voor de kids met salami.
  En bij nog eentje ham en champignons, ananas.

 9. Als ik brood bak,maak ik soms extra veel deeg. En houd een stukje voor een pizza.

 10. Oh heerlijk!! Ga ik vanavond maken! ik maak het deeg in de broodbakmachine ๐Ÿ™‚ alle spullen heb ik in huis, lekkerr

 11. Oja, wij houden van pizza! En dan alleen de zelfgemaakte versie ๐Ÿ™‚ Heerlijk om er zelf vanalles op te leggen wat je het lekkerste vind. Ik ben gek op pizza met kaas, champignons, kaas, ui, tomatensaus en had ik kaas al genoemd hmm yummie!

 12. Wij maken het ook graag zelf. Het staat voor morgen ook op het menu. Meestal ergens eind van de week, om restjes groenten op te maken, ideaal!

 13. Ja. Heerlijk. Pizza. Alleen zelfgemaakt! Wij maken dat meer in de zomer dan in de winter omdat we deze dan kunnen klaarmaken op de BBQ die we kunnen opstoken tot boven de 300gr. op een speciale steen. Wij maken de tomatensaus altijd zelf en verder inderdaad met artisjokken en het gebruikelijke. Ik persoonlijk hou mijn pizza’s meestal vegetarisch omdat ik vlees op pizza’s nu niet echt super lekker vind.
  Misschien wel een idee voor dit weekend….! Hoewel. Het wordt koud dan… Ander keertje…

 14. Als je het deeg gemaakt hebt en in bolletjes verdeeld voor het rijzen, kun je het ook prima invriezen….das dan 1x kneden….

 15. Toevallig van de week nog zelf pizza gemaakt op deze manier. Ik had er dit keer mozzarella en spinazie op gedaan. En nog wat geraspte kaas en champignons. Op de bodem rode pastasaus met kruiden. Was heerlijk! De dag erna leftovers als lunch.

 16. Gisteravond hebben we hem zelf gemaakt, allemaal onze eigen minipizza, de kinderen mochten hem zelf beleggen, dat vonden ze heel leuk en aten daardoor ook beter (duim omhoog)

 17. Ik maak de bodem tegenwoordig ook met desem. Nรณg lekkerderder. En dan tomatensaus, allerlei kazen, paprika, ui, champignons, olijf, zongedroogde tomaat, meer kaas… Of salami voor de kindertjes. Of tonijn voor The Man. Of zalm. Of parmaham. Of… Pizza! Jaaaa!! ๐Ÿ™‚

 18. Ow wat ziet dat er heerlijk uit! Ja een zelfgemaakt pizza is zoveel lekkerder als een supermarktpizza. dat verschil proef je echt wel. Ook altijd zo leuk om samen met de kids de pizza aan te kleden te versieren. Ik krijg er nu al weer zin in. Zelf vind ik alles wel lekker erop als het maar geen warme vis is. bbrbr In kaas kan je me begraven.

Comments are closed.