Duurzamere dingen: veiligheidsscheermes in plaats van wegwerpscheermes

Ik wilde een fatsoenlijk scheermes. Niet die wegwerpflutjes, want wegwerp en zo kapot.
Ik ben soms nogal onhandig, ik laat ze vallen in de douche en dan is dat knopje voor het mechanisme waarmee je het mesje vastmaakt op de houder weer het doucheputje in, pokke.

Ik las over veiligheidsscheermessen (ook wel bekend onder de minder lekker klinkende naam ‘krabbertjes) bij haar en oh en ah wat lief, ze stuurde me een houder en een vijfjaarsvoorraad mesjes, omdat ik haar babykleertjes had gestuurd. Lang leve het ruilcircuit. (En onze ouders in Nederland die koerierden, want spulletjes versturen van Noorwegen naar Duitsland is een heel dure hobby.)

En oh, ik ben er blij mee! Hij is mooi, je laat hem gewoon voor de lol op het plankje liggen 🙂

De kosten: de houder kost tussen de 30 en 100 euro. Die van mij was rond de 30 euro, werkt perfect en is gemaakt om een leven lang mee te gaan.

De mesjes kosten bijna niets en mits goed behandeld (droog maken na gebruik enzo), doe je er nog behoorlijk lang mee. Bij een baard kan je ze 4 tot 8 scheerbeurten gebruiken maar bij wat miezerige dameshaargroei is dat natuurlijk langer.

Op langere termijn (en die houder gaat langer mee dan jijzelf) is hij veel goedkoper dan een wegwerpscheermes van welk merk dan ook.

Hoe het werkt:

Je maakt bij de mijne de houder open door aan de achterkant te draaien. Dan gaan de ‘klepjes’ open en kan je het mesje erin plaatsen, op dat middelste balkje. Dichtdraaien, klaar.

De mesjes zitten in een klein papieren pakje, per stuk verpakt in een papiertje.

bron: http://www.scheercooperatie.nl/

Gewone wegwerpscheermesjes zijn niet te recyclen omdat ze van verschillende materialen zijn gemaakt, deze mesjes kunnen bij het oude metaal.

bron: http://www.scheercooperatie.nl/timor-scheermessen/

Hoe scheert het? Wel, glad. Prettig. Het heft is vrij zwaar, waardoor je minder kracht hoeft te zetten en het mes het werk doet en de mesjes zijn Heel Scherp.

Hoe scherp bleek toen ik het mes onlangs tijdens het bikinilijn scheren uit mijn handen liet vallen en hem nog probeerde op te pakken (tip: niet met glibberige handen van de doucheschuim gebruiken en gewoon laten vallen!)
Laten we zeggen dat het geen prettig gezicht was, maar het laten schrikken van de man die niet tegen bloed kan, de pijn wel goedmaakte.

Pasgeleden las ik dat je als blogger altijd een beetje mysterieus moet blijven. Waarvan geen akte.

Overigens was het ook weer niet zo heel erg maar het bloedde nogal, wegens scherp mesje dus. Duh.

Maar ik heb erg gladde en doorgaans zelfs puntgave ledematen en dat is prettig 😉

Je huid enzo.

Een dergelijk scheermes voorkomt huidirritatie. Bij een Gilette-achtig scheermes worden haren eerst opgetild, afgesneden en daarna wordt je huid nog eens door vier messen mishandeld en dat is niet goed. Hier lees je daar meer over.

Dus: aanrader. Zelfs voor klunzen als ik. Na de initiële kosten is het goedkoper, je vervuilt minder, het ziet er beter uit, het scheert gladder en is beter voor je huid, zo lang je ‘m netjes vasthoudt 😉

15 Replies to “Duurzamere dingen: veiligheidsscheermes in plaats van wegwerpscheermes”

 1. Haha!! In een deúk (sorry ;))

  Lijkt me een topidee zo’n mes. Ga me er ’s in verdiepen.

 2. Mijn vader had zo’n scheermes ( en de daarbij horende heerlijk ruikende, frisse scheerzeep + -kwast ) voor hij een Philishave kreeg, maar naar zijn zeggen heeft elektrisch scheren het nooit kunnen halen bij met de hand, met dat mes.

  1. Mijn vader had hem ook!
   Ik weet nog Hoe hij elke ochtend met een kwast zich inzeepte, hoe het rook en hoe gek hij kon doen met dat ingezeepte koppie. …..
   Heimwee…….

   1. Mijn opa had dat ook nog. Zo’n ouderwetsche kwast en een zeepdoos. Volgens mij heeft mijn vader het scheermes van mijn opa nog. Mijn vader spaart wegwerpscheermessen :-/

 3. Ahw nice! Ik heb laatst zo’n mesje gekocht, maar heb em nog niet gebruikt. Nu ik weet dattie ‘klunsproof’ is durf ik het aan om t te proberen haha.

 4. Wat een goed idee zeg zo’n mooi retro mes wat ook weer voor minder afval zorgt. Ik heb nog wegwerpmesjes, maar hierna ga ik ook zo’n duurzaam mes kopen.

 5. Miezerig dameshaargroei😉😳😀
  Kon ik nog niet die naam!
  Goeie tip!

  En eeehhh nee totaal niet mysterieus dit blogje, maar wel heel vermakelijk en super tip!

  Dank!

  Groetjes aus hollande mit ein zeer klein vlokje sneeuw…… in niets vergelekenbij jullie!!! Aaarrgghhh

 6. Wij hadden er vroeger ook zo een thuis. Alleen al die mesjes zo mooi verpakt met zo een papiertje. Eigenlijk wel een goed idee weer zo 🙂 We hebben hier allemaal (drie mannen in huis) gilettes.
  toch eens even dat stukje lezen…

 7. Goede tip! Ik ga hem onthouden. Ik doe nu al maanden met een versleten mesje dat allang weg moet en al tig keer op de grond gevallen is. Maar ja, die pokke dingen zijn zo duur voor die paar keer dat je ze gebruikt en ik ben een slechte met opnieuw vervangen. Ik denk dat ik nu eindelijk een goed alternatief heb gevonden dankzij jou!

Comments are closed.