Duurzamere dingen: peshtemal / hammamdoek

Handdoeken drogen bij ons niet, behalve in de woonkamer.

Ik heb geen zin in dagelijks dampende handdoeken in huis. En ook niet in minstens tien handdoeken wassen per week. Of me afdrogen met een ijskoude klamme lap van gisteren.

Een tijd geleden had ik bij Jolanda al eens gelezen over hammamdoeken. Ze kocht ze, ekologisch en wel, bij Happy Towels. Toen kon ik geen reden bedenken waarom ik ze aan zou moeten schaffen, hoe leuk ik ze ook vond dus deed ik het niet. Oh, de zelfbeheersing!

Deze doeken hebben een aantal voordelen:

 • ze zijn multifunctioneel. van handdoek tot strandlaken tot babydeken tot sjaal of een sarong. picknickkleedje. tafelkleedje. tafelkleed. spooklaken (boeeehoeee ik ben een spooook)
 • ze zijn superlicht
 • ze vouwen heel klein op. veel kleiner dan een strandlaken in die maat
 • ze absorberen heel veel vocht
 • ze drogen supersnel
 • ze zijn lekker zacht

Uiteindelijk besloot ik er twee te bestellen. Ideaal als handdoek en straks in de zomer als we weer heel veel bij het strandje beneden zijn en in zee zwemmen.

dit strandje <3

En oh, ze zijn fijn! Ze zijn 90 bij 195 centimeter. In biologisch katoen. Een enorme lap, maar dat hindert niet.

Als ik ze de dag erna weer nodig heb, is de doek altijd droog, ongeacht het weer, of wanneer de kinderen ook hebben gedoucht en de badkamer dus extra vochtig is. Ook gebruik ik er soms een als sjaal. Niet lekker bij regen wegens de goede vocht absorberende eigenschappen, maar prima bij gewoon koud weer.

Dus… multifunctioneel + scheelt een berg was = goed!

22 Replies to “Duurzamere dingen: peshtemal / hammamdoek”

 1. Eensch, eensch, eensch πŸ™‚
  Naast hammandoeken gebruiken wij ook sarongs (dunner en lichter).

 2. ideaal. ik kocht ze ook nog eens in Marokko, very cheap en een fijn vakantiesouvenir, maar niet ecologisch, das dan wel weer jammer. maar ik gebruik ze echt overal voor, picknickkleedje, shawl, handdoeken, in de gymtas van de kinderen.

 3. Hier ook enige tijd geleden twee aangeschaft , maar ik ga er snel twee bij bestellen. Wat een fijne doeken. Dit jaar kunnen ze mooi mee op vakantie. Neemt niet veel ruimte in de koffer in en ze zijn zo snel droog na een sopje. Heerlijk!

   1. Vergeet niet om daar ook Lokum mee te bestellen. Lekker consuminderig maar niet heus maar zo lekker!

     1. Die met kaneel lijken me wel erg lekker… Alleen het suikercoma daarna houdt me (bijna altijd ;)) tegen om me eraan te buiten te gaan πŸ™‚

 4. Ze zijn fantastisch, ik gebruik ze al jaren. Maar zoals alles hier raken ze nogal eens weg. Dan neemt een Zoon er eentje mee en niet mee terug. Nou ja, ik heb dus sinds een jaar een aantal hele goedkope van 5 euro die als tafelkleden werden verkocht bij de Zeeman. Die wisten blijkbaar niet wat het waren. Dus nu drogen we ons af met tafelkleden. Ze zijn helaas niet biologisch.

 5. hoi ik vind ze wel prijzig, maar ze zullen het wel waard zijn. Ik heb nogsteeds onze handdoeken van 10 jaar geleden (bij v&d gekocht) toen ik op mezelf ging wonen. Die zijn nu verwassen en sommige zijn echt af, net als onze washandjes. Toch kan ik me er niet toe zetten om zo`n dure handdoek te kopen πŸ™‚ Al lijkt hij me zalig. De afmetingen op de site zijn 210 bij 95 cm ipv 195 bij 90 cm?

 6. Wat leuk! En wat lief dat je mijn nieuwe blog noemt!!! En ja hoor, de hammamdoeken van Happy Towels bevallen mij ook nog steeds uitstekend. Perfecte kwaliteit, je kunt ze wassen en drogen tot je een ons weegt; ze blijven mooi! En… Martin is er dol op! Nu houdt Martin zich nooit en te nimmer bezig met zaken als handdoeken, maar deze vindt hij erg prettig vanwege de lengte. Hij is zelf 2 meter en op deze kan ook hij goed zitten. Binnenkort gaan we backpacken in MaleisiΓ« en we reizen daar zo licht mogelijk, maar… de hammamdoeken gaan mee (snel droog en ideaal!). Leuk dat jij er ook zo blij mee bent! β™₯

 7. Ik heb ze ook. Voor allemaal één afgelopen zomer voor de vakantie. Nu gebruik ik ze in de sauna. Een nadeeltje vind ik dat ze tijdens het saunabezoek koud en nat zijn. Dan heb ik altijd een tweede nodig. Maar inmiddels weet ik dat en doe ik het gewoon zo. Heb dus een tweede bij me.

 8. Ideale dingen! Ik heb er vorig jaar eentje cadeau gekregen en sindsdien wil ik geen gewone handdoeken meer. Nou ja, de ‘ouwe’ eerst verslijten (jammer dat ik geen droger meer heb, dat slijt zo lekker snel…), en dan nieuwe hammamdoeken kopen…. <3

 9. Cousin Boneless, leukste tekenfilm.
  Cow and chicken.
  Dat hoofd is toch geen wonder met een pa met een niet al te klein hoofd πŸ˜ƒ En van de andere kant zitten er ook aardig wat grote stuiters bij

Comments are closed.