Duurzamere dingen: menstruatiecup en menstruatie-ondergoed

Allereerst: TMI-alert. Als je geen zin hebt om te lezen over bloedende vrouw, moet je nu stoppen want ik schrijf een stukje over menstruatiespulletjes.

Waarom een menstruatiecup?

Sinds zeven jaar gebruik ik een menstruatiecup in plaats van tampons. In niet-biologische tampons zitten stoffen die je niet in je lijf wil zoals residuen van pesticiden, glyfosaat en bleekmiddelen die juist daar makkelijk worden opgenomen in je bloedbaan. Glyfosaat is van evil Monsanto en is ‘vermoedelijk kankerverwekkend’ volgens de WHO. Dat het niet gewoon ‘gruwelijk kankerverwekkend’ mag zijn is vermoedelijk te ‘danken’ aan de advocaten van dit bedrijf.

Daarbij zijn tampons super absorberend door de toevoeging van rayon. Dat absorberen is goed, maar niet voor je slijmvlies dat makkelijk geïrriteerd kan raken hierdoor. Het tast de natuurlijke balans van je vagina aan omdat het alles in zijn buurt absorbeert, met een grotere kans op infecties. Dat wil je ook al niet. Hier kan je daar meer over lezen.

Een menstruatiecup is een siliconen bakje dat je vouwt en inbrengt. Het lijkt vreemd dat je er niets van voelt maar als je de juiste cup gebruikt en hem juist inbrengt, voel je hem in principe niet. (RTFM is in dit geval echt aan te raden. niet als een kip zonder kop die cup erin douwen! of eruit trekken)

Een menstruatiecup absorbeert niets en vangt alleen vloeistof op. Het enige nadeel is dat je om hem te legen bij voorkeur een toilet met een kraantje nodig hebt, zodat je hem gelijk af kan spoelen. Sinds mijn zoveelste zwangerschap zijn dag 2 en 3 nogal bloederig en als ik dan van huis wil, gebruik ik wel liever (biologische) tampons. Maar alleen dan.

Het scheelt ongelofelijk veel afval. Na een paar maanden heb je het geld ‘eruit’ en scheelt het ook nog eens veel geld. Ik heb na dag drie helemaal niet meer door dat ik ongesteld ben omdat de cup redelijk wat vloeistof kan opvangen en je hem niet om de paar uur hoeft te vervangen zoals een tampon (au)

Het materiaal van een menstruatiecup

De cups worden gemaakt van rubber, siliconen of TPE. Dit materiaal ‘lekt’ niet in het lichaam. Ze zijn ongetwijfeld te koop op alibaba maar mijn advies: doe het niet want je weet niet waar het van gemaakt is. Koop iets bij een betrouwbare webshop met goede service, zoals Cute Cotton. Al hun producten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Voor gedetailleerde informatie over welke maat en welke soort kan je hier terecht, op het blog van Nienke.

Menstruatie-ondergoed.

Ze verzinnen ook steeds weer wat nieuws. En dat is fijn! Want toen had ik alleen nog het probleem van ’s nachts. Wel, probleempje, maar toch!
Slaapt dat kleine kindje heel de nacht, word ik zelf wakker van een bloedbad rond vieren. Jammer genoeg lijkt dat nogal een persisterend probleem sinds de laatste zwangerschap.

Dat je het eerst met je slaapdronken hoofd nog ontkent en probeert niet te bewegen, maar dat je uiteindelijk toch met een handdoek tussen de benen naar de douche moet gaan. Zo! Niet! Leuk! En nee, ik wil geen maandverband. Ik haat het.

Daar is dus ook een oplossing voor. Ik ging op de internets en kocht Period Panties van Thinx. Ja, ik was in een spenderende bui. Je leeft maar een keer yo!

Period panties of menstruatieondergoed zijn onderbroeken met een paar extra absorberende laagjes die dezelfde hoeveelheid bloed kunnen absorberen als een of twee normale tampons. Ik bestelde de ‘hiphuggers’. Categorie Grof Geschut. Maar, en dat is ook het fijne: best nog oké voor Grof Geschut.

Ik heb maat 36 / 38, ik bestelde maat M. Ik schrok van de enorme groβe Hosen die -binnen twee weken- geleverd werd, maar ze passen perfect. Ze zitten heel comfortabel.
Je merkt niets van die extra laagjes. En het belangrijkste: ze houden het vol tot ik door de kinderen uit bed getetterd word! Ze voelen niet nattig. Of dikkig. Zo ideaal! Je spoelt ze in koud (koud!) water. Vervolgens was je ze zonder wasverzachter en droog je ze aan de lijn om de absorberende eigenschappen te behouden.

Ze zijn niet goedkoop maar een goede nachtrust is me veel waard. Aangezien ik ze maar eens per maand gebruik en niet van plan was een enorme aars te kweken, kan ik er nog jaren mee doen.

⇒ en voor mensen met last van incontinentie, er is ook een ondergoedlijn daarvoor van hetzelfde bedrijf  De tenalady’s verwisselen voor mooi vrouwelijk ondergoed met dezelfde functie: het lijkt me ongelofelijk fijn als je het nodig hebt. vandaar de link 🙂

33 Replies to “Duurzamere dingen: menstruatiecup en menstruatie-ondergoed”

 1. Goed stuk! Mooi dat je er over schrijft. Ik durf het nog niet 🙄
  Voor mij geen cup, want ik stop er liever niet iets in als het niet hoeft. Mijn issue. Sinds een tijdje heb ik wasbaar maandverband en inlegkruisjes, voelt comfortabel en ik ben blij met de afvalreductie.
  Van de week zag ik nog een reactie op wasbaar maandverband ‘ewww!’ Diegene tagde een vriendin op fb. Zelfde reactie. Er bestaan duidelijk twee kampen hierin, want er kwamen als snel tegenreacties in de trant van: chemicaliën in je poes vind je zeker niet vies? En: jij gooit zeker ook elke dag je onderbroek weg, want ew?
  Voor mijn dochters gebruikte ik wasbare luiers. Supervoordelig zei ik en ik kan het daarna verkopen. Een vriendin vond dat ‘ewww’. Ik zei dat het niet viezer was dan gewassen beddengoed in hotels. Maar dat vond zij ook eww. Tja, duidelijk iemand van het andere kamp :-).

  1. Iemand die het niets vindt, kan je toch niet overtuigen met wat voor argument dan ook. Die hebben in hun hoofd dat het vies is en dan kan je kletsen als Brugman, het heeft geen zin. Dus doe ik dat ook niet, maar een beetje dubbel is het inderdaad wel. Vind ik dan. Een openbaar gebruikt toetsenbord of deurklinken, dat vind ik dan wel weer vies. Ook raar, haha.

   1. Ik probeer om er ook niet meer tegenin te gaan, maar ik kan er niet altijd goed tegen als mensen proberen mij te overtuigen dat ik ongelijk heb. Ik probeer ze te vermijden, maar als het je collega’s zijn….

 2. Er zou zomaar een carrière voor jou weggelegd kunnen zijn, als consulent vrouw-zijn-zaken. Knap hoor, zo’n goed, open en duidelijk, ervaringsdeskundig ook, stuk te schrijven over dit onderwerp.

 3. Ik gebruik maandverband. Zit in de laatste fase van menstrueren (bijna 50) en ga niet meer aan de cup. Maar dat ondergoed lijkt me wel wat want dat nachtelijk bloedbad heb ik ook sinds de overgang aan de deur rammelt. Even voor de beeldvorming; tijdens het dragen van die onderbroek, gebruik je dan nog wel een maandverband of cup erbij? Of hoeft dat niet? Is t ook bestand tegen grote stolsels? Want dat is nu mijn grootste probleem op dat gebied, als we toch even openhartig worden 😉

  1. Ja, ik gebruik wel de cup erbij. Je kan er een tampon of cup bij gebruiken. Of je ze ‘zo’ kan gebruiken: ligt denk ik aan je zwaarte van je menstruatie.
   Maar maandverband erbij is nogal nutteloos, dan zit het precies over het deel dat het bloed moet opvangen.
   Stolsels blijven bij mij in die cup hangen en ik denk ook niet dat die onderbroek het helemaal op kan vangen, door de structuur ervan. Net als bij maandverband eigenlijk.

 4. Hoe toevallig! Heb net van alles uit zitten zoeken en een eerste cup besteld en dan lees ik jouw stukje.
  Ben benieuwd hoe dit bevalt! Ik hoop wel dat ik in een keer een goeie heb gekozen, want van alles moeten proberen voordat de pasvorm juist is lijkt me demotiverend. Iets zegt mij ook dat ik een gebruikte cup niet kwijt zal kunnen op mp…

 5. Ik heb ook jaren een cup gebruikt. Een wegwerp welliswaar maar die maakte ik elke keer weer schoon en gebruikte hem meerdere menstruaties, was erg goed te doen. Ik kende die andere toen nog niet en had een flinke voorraad van die weggooidingen. Nu nog steeds over, maar niet meer nodig want overgang, dus als iemand het wil proberen stuur ik er wel een paar op.

  Ik vond het ideaal, het schoonmaken is even een klusje maar daar wen je ook wel aan. De eerste keer eruit halen is even spannend maar ook daar ben je zo aan gewend. Twee keer bij cute cotton wasbare inlegkruisjes proberen te bestellen, jaren geleden, maar dat liep toen voor geen meter dus bestellingen weer geanuleerd. Wellicht gaat dat nu beter daar.

  Ik zou nu ook kiezen voor een herbruikbare al is de vorm van de weggooi wel anders (grote flexibele ring met een soort zakje ertussen) maar voor het milieu is de herbruikbare beter. Ik kan het alleen maar aanraden en de mensen die vies zijn van zichzelf snap ik niet zo. 😉

 6. Hier nog altijd heel erg tevreden met de cup, maar de eerste 3 dagen is de cup alleen niet genoeg ’s nachts of hij zakt ofzo. Ik weet niet wat er gebeurd, maar lekken doet ie en dan is zo’n menstruatiebroekje wel een idee. Al is het maar om mezelf flink belachelijk te maken met die grosse Hose, haha. Wasbaar maandverband vind ik niet zo fijn.

   1. Dat dacht ik eerst ook, maar voor mijn gevoel zit hij juist te laag. En hoe kan hij omhoog kruipen als je ligt….ik moet er nog maar eens goed op letten.

    1. Ja hoor, dat kan, dat ie omhoog kruipt. Eén van de eerste keren schrok ik me rot, want toen was ik de cup ’s ochtends ‘kwijt’. Nu weet ik dat ik ’s ochtends even de bekkenbodemspieren een paar keer moet aan- en weer ontspannen; dat werkt prima en is gelijk een goede oefening ;-).

     En, nee, als ik hem goed heb ingebracht, dwz eerder ‘te’ ondiep dan te diep, dan gaat het niet lekken, ook niet als de cup ’s nachts omhoog kruipt.

 7. Ik heb die cup nog niet gebruikt of gekocht. Hoop stiekem dat ik hem de komende maanden niet nodig heb. Dat ondergoed, dat lijkt me echt wel wat. Ik heb nu al jaren wasbaar maandverband en vind dat echt heel erg fijn.

 8. Ik heb sinds een jaar denk ik een cup en zou niet meer anders willen. Voor de eerste nachten (En voor als ik overdag weg moet) heb ik wasbare inlegkruisjes erbij. Ideaal! Die onderbroeken zijn wel mooi, misschien ga ik die ook wel een keer proberen.

 9. IK heb ook 2 dagen echt heftige menstruatie en gebruik het liefst zo min mogelijk tampons, de cups lijken me daarom echt een uitkomst! Ik vind het niet eng ze in te brengen, maar ben wel een beetje bang dat er dan wat langs loopt ofzo of ze niet goed zitten. Zou dat echt eens moeten proberen. Ik heb er in Colombia nog nagenoeg niets over gelezen, dus misschien even uit NL meenemen in juni. Bedankt voor je verhelderende stuk: dit overtuigd me wel om het te gaan proberen!

  1. Als ze lekken is dat vaak een kwestie van verkeerde cup of verkeerd ingebracht, maar je kan natuurlijk altijd een inlegkruisje gebruiken als back up. Je merkt het snel genoeg als dat gebeurt 🙂

 10. Gebruik jij dan ook al 7j dezelfde cup? Ik ben zo benieuwd hoe lang ze meegaan! Sinds 2 maanden gebruik ik er ook een en hoewel ik nog in de wen-fase zit, vind ik het ideaal.

  1. Nee, ik heb twee jaar geleden een nieuwe gekocht. Die andere was na heel lang niet ongesteld wegens zwanger + borstvoeding een beetje gek geworden. Materiaal was verouderd ofzo. Maar volgens mij kan je ze echt jaren gebruiken.

 11. Zo’n cup lijkt me wel wat. Ik had er wel eens vaker over gehoord maar ik ben dan zo bang dat ik het ‘kwijtraak’ haha. Overigens scheelt het wel erg veel geld! Dus k denk dat ik dat maar eens moet overwegen!

  1. Tenzij je een heel bijzondere anatomie hebt, zou je hem gewoon eventueel gehurkt met je vingers terug moeten kunnen pakken hoor 🙂

 12. Wasbaar maandverband! Uitvinding van de eeuw. Uh, de vorige eeuwen. Een cup zie ik niet zitten, ik hou niet van gefrot down there.

 13. Beste dames,
  heel herkenbaar die zware menstruatie. Behalve vervelend ook bij mij de aanleiding dat mijn HB nog maar 4,5 was. Zware bloedarmoede dus. Ik was wel buten adem als ik de trap opliep maar verder niks. Kwam gewoon op de fiets overal aan. Doordat mij HB geleidelijk steeds verder was gedaald ging mijn hart sneller slaan.
  af en toe je HB laten controleren kan geen kwaad.

 14. Maar waar kun je dat ondergoed bestellen zonder 20! dollar verzendkosten!?
  Op 45 dollar producten vind ik dat toch wel veel…..

 15. Fijn, ik ga binnenkort ook een stukje schrijven over mijn cup. Gebruik ‘m sinds 4 maand en wil NOOIT meer terug! Waarom wist ik dit niet veel eerder?!
  Thinx ken ik ook, ik twijfel enkele weken om er een te kopen. Kan je ze in EU bestellen of enkel van US? Had je hoge importkosten?

Comments are closed.