Ik moet kleren!

‘Boehoe, ik heb helemaal niets om aan te trekken’ miepte ik gisteren tegen de man. Die keek mij verwonderd aan want hoewel mijn kledingkast niet uitpuilt, ligt er toch genoeg dat de dag daarvoor prima voldeed.

Daarom deed ik wat elke vrouw zou doen: ik ging naar zalando.no en laadde mijn virtuele winkelwagentje tot de nok toe vol. Dat was dan 49.547 kronen alstublieft.

Shit.

Een beter plan had ik ook: (ik denk serieus soms na over dingen. nadenken over kleding voelt zo nutteloos maar het voorkomt miskopen als je een plan hebt).

Ik bedacht wat ik leuk vind, en draag.
In mijn geval simpele kleding. Geen ruches, overbodige knoopjes, bandjes of rare prints. Lange hemdjes en longsleeves. Geen doorzichtige of plastic-achtige stoffen, behalve soms een randje kant. Overhemden. Strakke rokken die niet omhoog waaien. Veel been goed, veel buik slecht. Stoffen die niet uittekenen, maar ook geen fladderdingen. Broeken met uitlopende pijpen en alles in zwart, grijs, donkergroen of donkerrood en in een fatsoenlijke kwaliteit.

Er zijn ongelofelijk veel leuke kleren en het is af en toe heus verleidelijk om die leuke dingen te kopen maar ik weet dat ik het in de praktijk nooit zal dragen.

Ik paste al mijn kleren.

Alles ja. Het voelt een beetje vreemd, terwijl de natte sneeuw tegen de ramen waait

Alles dus. Behalve wat in de was zit (dat draag ik dus vind ik het blijkbaar leuk) en waarvan ik zeker weet dat ik het graag draag zoals leggings, wollen truitjes en andere favoriete dingen.

Een paar dingen trok ik aan en dacht direct: nah. Die gaan richting kringloop, waaronder een echt te kort rokje, een panterprint topje (en die is zo gaaf!) en drie sjaals met gaten.

Alleen de fijnste dingen gingen terug de kast in. Gelukkig was dat het overgrote deel.

Ik besefte dat het wel meevalt en bedacht wat ik nodig heb:

Eigenlijk heb ik alleen maar fijne kleren, maar een paar extra dingen zijn erf fijn voor het voorjaar, zomer en de vroege herfst.

 • Een trenchcoat. Dan lijkt je gelijk zo netjes! Ik wil er al lang een.
 • Een nette zwarte broek voor als ik dingen draag die niet tot over de bip vallen.  Leggings are not pants! Mijn oude broeken waren me te groot geworden, maar ik had ze nog niet vervangen. In de winter draag ik uit praktische overwegingen zelden zulke broeken.
 • Een nette strakke rok tot boven de knie.
 • Een mouwloos truitje voor boven mijn groene rok die ik kocht voor een euro. Ik had hem nog niet gepast, maar hij is ideaal voor warme dagen en strand. Maar niet met zo’n lullig hemd erboven.
 • Twee lange longsleeves van goede kwaliteit. Ik draag die zo vaak, maar die ik nu heb zijn nog uit de tijd dat ik ze zes keer per dag omlaag trok voor de baby en zijn derhalve enigszins uit model.

Ik bedacht waar ik het kan vinden:

Sommige dingen zijn niet of nauwelijks tweedehands te vinden (de longsleeves en de lang gezochte trenchcoat), die koop ik nieuw. Met zwarte rokken, broeken en shirtjes hangt de kringloop vol, dus dat is een kwestie van een paar keer binnenlopen. Het hoeft ook niet in een dag gevonden te zijn.

Dus.

Vroeger kocht ik altijd maar wat dingen die ik leuk vond. Met als gevolg een wirwar van stijlen en dingen die ik afzonderlijk leuk vond maar niet kon combineren. Dita von Teese meets Janet Joplin meets Goth en dan uiteindelijk toch altijd dezelfde paar dingen dragen.

Als je weet wat je graag draagt en wat je staat en dingen kiest die onderling te combineren zijn, doe je minder miskopen.

En wees kritisch op wat je koopt. Als je het aantrekt en je staat er meteen aan te trekken, dan is het vermoedelijk niks.
Net als wanneer je in allerlei houdingen moet staan om te kijken of het dan leuk staat. Check ook de achterkant of iets niet strak trekt, lubbert of aftekent. Of wanneer je niets hebt om erbij te dragen.
Koop het alleen in de uitverkoop als je het ook voor de volle prijs zou kopen.

Snel snel….

het was best fijn om die eeuwige trui, broek en laarzen weer aan te trekken. hu, teringweer.

Ik heb een hekel aan winkelen en ben daarom geneigd om nogal snel iets goed te vinden om maar uit de winkel te kunnen. Maar uiteindelijk kost dat meer tijd omdat je vaak iets koopt dat niet helemaal naar je zin is.

Als ik meer tijd besteed aan bedenken wat ik nodig heb en iets echt moois vinden, heb ik er veel langer plezier van en juist minder nodig.

Het is raar maar waar.

 

23 Replies to “Ik moet kleren!”

 1. Ik koop eigenlijk bijna nooit kleding. Dolgraag zou ik een soort fashion inzicht willen hebben, maar helaas. Ik heb genoeg kleding om te variëren en één keer per 1 of 2 jaar koop ik eens wat nieuws. Voordeel is wel dat we hier geen seizoenen hebben, dus de kleding hoeft niet steeds verandert te worden of zomerjurkjes kopen oid. Elke dag van het jaar is hetzelfde. Als ik ééns terugga naar Nederland weet ik meteen niet meer wat ik aan moet whaha 😛

  1. Dat lijkt me wel super relaxed qua kleding, geen seizoenen! Hier heb je best uitgesproken seizoenen vind ik, van tegen -20 in de winter tot bijna +30 in de zomer. Dat inzicht heb ik ook niet, ik ben best jaloers op mensen die met alles er geweldig uit lijken te zien, of mensen die echt een eigen stijl hebben.

  2. Dat lijkt me heeeel raar, geen seizoenen! Ik hou juist van de seizoenen, vooral de herfst!

 2. Dat argument herken ik: alleen in de uitverkoop kopen als je er ook de volle mep voor over zou hebben…

 3. Die groene strokenrok wil ik ook 🙂 !
  Ik jojo een beetje met mijn gewicht en daarom heb ik twee maten broeken in de kast liggen. Ik koop niet vaak wat en doe lang met mijn kleding. Ik draag graag kleur en op een of andere manier zoek ik vanzelf die dingen uit die bij allerlei kleding uit mijn kast passen.

 4. Grappig is dat. Ik heb in september besloten geen nieuwe kleren meer te kopen, tot mijn bedrijf loopt. Nu loopt het, maar kleren kopen heb ik nog niet gedaan (op een spijkerbroek van de kringloop na, omdat ik helemaal geen broeken meer over had). Het is net als met vlees eten. Dat zouden we een maand niet doen, en nu drie jaar later doen we het nog steeds niet. Soms moet de knop echt even om. Niet dat ik nu helemaal geen kleren meer ga kopen, maar ik probeer het in ieder geval nog even zo lang mogelijk uit te stellen. Dan waardeer ik het daarna ook weer een stuk meer.

 5. Goeie actie zeg! Zo koop je wat je nodig hebt. En meer hoeft toch niet.

  Ik ‘moet’ ook kleren, maar wacht op de superleuke tweedehands kledingbeurs van de kerk 🙂
  Shirts met lange mouwen, vestjes (al kan ik die tweedehands bijna nooit vinden van wol / katoen) en leuke jurkjes staan op mijn verlanglijstje.

  En ‘kledinginzicht’ of niet: een eigen stijl heb je zo als je alleen aantrekt wat je echt graag draagt.

 6. Eens per jaar trek ik al mijn kleren bij elkaar aan: elke broek of rok met elk topje. Het kost even tijd, maar daarna grijp ik een hele tijd niet meer mis, en dat is het me wel waard. Af en toe ontdek ik leuke combi’s, die ik zo op het haakje niet bij elkaar bedacht zou hebben.

  In België hoef ik niet te winkelen, want het model ‘vrouw’ dat de winkeliers hier in gedachten hebben bij de collectie is een keer zo breed en half zo lang als ik, met dubbelgrote boezem. Ik vind het wel rustig dat ik thuis kan blijven 🙂 Als we weer eens in Groningen zijn, trek ik een ochtend uit om kleding te shoppen, in mijn eentje, op de fiets. Al kom ik maar met één kledingstuk thuis, dan kan ik weer een hele tijd vooruit.

 7. Ik was begonnen met kijken if n capsule wardrobe iets voor mij is. En toen overleed mn schoon-tante (85 jaar). Zij was n beetje ijdel en kocht met veel plezier hele dure kleren. Zij had vlak voor haar dood tegen haar dochter gezegd dat ik maar moest kijken of ik er wat van wilde hebben. Dus ik kreeg 5 zakken vol met kleding in diverse maten om te bekijken. Sommige waren niet zo geschikt voor mn leeftijd en andere dingen vond ik niet mooi of pasten niet. Maar er zaten hele mooie dure vesten bij, leuke bloesjes en chique broeken. Dus in plaats van minder kleren heb ik er nu nog veeeeel meer. Ik vind het n mooi aandenken aan deze vrolijke lieve vrouw. Dus daar geniet ik van. En ik hoef voorlopig niet te shoppen!

 8. Ik koop meestal 2 tot 3 keer per jaar voor dat seizoen kleding en draag het dan ook vaak op. Afgelopen oktober heb ik 2 broeken en wat t-shirts gekocht en ik denk dat ik die tot zeker de zomer nog wel kan dragen. Ik zweer echt bij mijn capsule kast.

 9. Wat een goede actie, zo eens alles passen. Ik koop moeilijk kleding omdat, als ik het in mijn handen heb in een winkel, het meestal tegen vind vallen, of ik weet gewoon niet of het mij staat. Dan kan je natuurlijk gaan passen, maar daar heb ik dan vaak weer geen zin in. Ik heb wel wat vaste merken en dat scheelt al heel veel keuze-stress. Van een favoriet merk een zomerjas gekocht afgelopen week. Ik had een groene maar voelde mij daar nooit happy in. Was met een vriendin in de stad en die riep meteen: “Je moet ook geen groen kopen, dat doet niets voor je. Koop blauw!” Done! Dat is dan wel weer handig, zo’n persoonlijke kleurenadviseuse. Niet dat ze dat is, maar ik vertrouw blind op haar oordeel. En dan koop ik 1 ding, en dan ben ik al weer helemaal happy! Had ik dat maar met meer dingen dan alleen met kleding kopen 😉

  1. Ik heb dat ook in winkels, als je dan nog een andere maat moet halen is het helemaal vervelend. Lang leve online winkelen, vind een pakje terugsturen minder vervelend eigenlijk 🙂
   Superhandig je vriendin! Ik zie dat bij andere mensen ook wel eens, dat de kleur ze echt helemaal flets maakt. Zonde!

 10. Ik ben de afgelopen weken ook zo door mijn kasten gegaan; ook omdat er zoveel in lag wat ik eigenlijk nooit droeg, en ik er echt geen zin in had om dat dan mee te verhuizen! Nu we minder kast en meer zolder hebben, kan ik ook lekker gaan seizoenswisselen trouwens, en dat dan een paar keer per jaar opnieuw doen 🙂 Nou nog uitzoeken wat ik eigenlijk graag er weer bij wil hebben, dat mag wel weer een keer vind ik. Voor een deel weet ik het al vrij goed, wat met kringlopen fijn is; zo haalde ik zaterdag een tuniek die lekker over de bip valt, in het zwart. Hup, weer een nieuw favoriet kledingstuk erbij! <3

 11. Ah, goed over nagedacht!

  Ik koop niet heel impulsief, maar soms heb ik toch ook wel een broek of shirt hangen en dan heb ik er gewoon niets “bij” en kan ik er ook niets bij vinden wat leuk staat. Of het zit niet lekker, En dan hang thet toch in de kast te hangen.

 12. Bedankt! De zin: koop alleen in de uitverkoop enz. moet ik
  goed onthouden!!! Gr. Inge

 13. Dat heb je slim gedaan. Ook ik heb een bloedhekel aan kleren kopen voor mijzelf. Ik wil ook altijd liever iets anders doen maar ja…. Een beetje leuk uitzien vind ik dan wel weer fijn. Gewoon voor mezelf. Ben bang dat het een moetje blijft.
  Ik vind de groene strokenrok ook erg leuk staan.

 14. ik koop denk ik zo`n 2 keer per jaar aan kleding voor mezelf. denk dat het met 300 euro wel ophoudt. Ik heb afgelopen periode nieuwe sportkleding gehaald (broek 12 euro aanbieding) Hardloopschoenen zijn wel duur, 100 euro minimaal. aangeschaft in feb 2016. scheelt wel in blessures 🙂
  schoenen daar kan ik wel een paar jaar mee, ik heb ze nu in de uitverkoop gekocht, ipv 70 waren ze 26 euro. sokken, die van de hema blijven langer mooi, 3 voor 3 euro.
  ondergoed, rond de 50 per jaar (bh, sportbh, sokken, strings, slipjes)
  pyjamas, eens per 2 jaar haal ik wel een nieuwe rond de 15-20 euro.
  broeken: ik koop elk jaar 2 nieuwe broeken van hetzelfde merk (totaal 80 euro) en daar ben ik zoooooo blij mee. ik koop denk ik elk jaar nieuwe shirtjes van de hema, 2 a 3 van 6 euro= 18 euro
  zomerkleding heb ik nog zat.
  waar zit ik nu op?
  296 🙂 heb ik uitgerekend. Hardloopschoenen kunnen voorlopig nog wel even mee, ik ren geen marathons namelijk maar ik houd wel rekening met eens per jaar nieuwe

  1. oh ja ik koop ook nog wel eens een trui, vergeten mee te rekenen. en jassen.. doe er maar 100 euro bovenop!

 15. Koop bijna al mijn kleding in de kringloop. Groot voordeel vind ik dat je er echt niemand anders mee ziet. Vaak is er ook merkkleding, maar vind dat lang niet altijd mooi en als ik een rokje of leuke trui koop heb ik thuis altijd wel iets waar het precies bij past. Hou ook erg van (lange) jurken en weet nu ook de smaak van mijn schoonndochter, zodat ik haar ook vaak verrassen kan met iets nieuws. Ik woon op verschillende plaatsen en als ik na een tijdje weer in een ander huis ben, doe ik een paar keer per dag schone kleren aan en deze worden dan de volgende dag gewassen, en op een aparte stapel gelegd. Zo kom ik er vanzelf achter wat ik wel en niet draag. Niet gedragen kan dus wel weg. Ruimt weer mooi op.

Comments are closed.