Zero Waste Home – Bea Johnson

Onlangs kocht ik het boek van Bea Johnson, Zero Waste Home. Uiteraard netjes op mijn laptop leesbaar in de kindle cloud reader van Amazon.

Ik volg haar al een hele tijd en vind wat zij doet ongelofelijk gaaf: ze produceert amper afval met haar vierkoppige familie en doet dat in een prachtig oud, wit met groen minimalistisch huis. Niets geen bakken vol recyclespullen en goedbedoelde oude meuk die wacht op een nieuwe bestemming daar!

Het credo is Refuse, Reduce, Re-use, Recycle, Rot.

Refuse: Weiger dingen die je niet nodig hebt en dingen die het milieu schaden. Van plastic kleding tot goodiebags tot groenten verpakt plastic: als je het niet aanneemt hoef je je er niet druk om te maken en hoef je je er ook niet van te ontdoen. En onthoud daarbij dat uit het zicht niet betekent dat het ook echt weg is, je afval.

Reduce: Als je iets gebruikt, probeer het gebruik ervan dan te verminderen. Vervang je wegwerpspullen door wasbare varianten. Koop tweedehands en koop niet meer dan je echt nodig hebt. Deel je spullen of deel je huis als je zelf op vakantie bent. Wees creatief met hetgeen dat toch je huis in komt. Ga fietsen, in plaats van met de auto. Koop in grote verpakkingen om afval te verminderen. Laat dingen gaan die je niet gebruikt. Minder kleding of een kleiner huis betekent minder te repareren en te onderhouden. Iets kopen maar ook iets gratis aannemen is stemmen voor de wereld die je wil.

Re-use. Als je iets dan toch al hebt, hergebruik het dan. Kies voor dingen die je op meerdere manieren gebruiken kan. Repareer je kapotte spullen. Het ‘groenste’ ding is hetgeen je al hebt, uiteindelijk. Deel!

Recycle. Geen hobby van Bea maar soms kan het niet anders. Het doel is om zo min mogelijk recyclebaar afval te produceren maar gelukkig is ze niet te dogmatisch: als het niet anders kan, dan moet het maar. Maak jezelf bekend met het recycleprotocol van de gemeente waar je woont want recyclen nog een delicaat proces. Hoed je voor ‘biologisch afbreekbare’ producten die dat vaak niet zijn.

Rot. Jeej, rotten! Composteren. Compost is fijn voor je plantjes, voor de aarde, voor iedereen zo lang je het netjes doet. Het is geen raketwetenschap en in haar boek geeft ze handige tips.

Het leuke van haar boek is dat ze nergens preekt en op behalve nogal overduidelijke feiten na (de wereld gaat op deze manier naar de kleaute) niet doempreekt of schuldgevoelens aanpraat.

Haar levensstijl lijkt in tegenstelling tot wat je zou denken, erg makkelijk. Ze leeft minimalistisch. Over haar garderobe heeft ze bijvoorbeeld goed nagedacht: natuurlijke stoffen, laagjes die over elkaar kunnen worden gedragen, bij elkaar passende kleuren en materialen die niet specifiek voor de zomer of de winter zijn en zo jaarrond kunnen worden gedragen.

Er staan in haar huis zo min mogelijk spullen op de grond wat het vegen van de vloer (een stofzuiger verbruikt stroom en stofzuigerzakken) vergemakkelijkt. Ze gebruikt hetzelfde product voor zo veel mogelijk doeleinden, zoals azijn en castilezeep.

Deze levensstijl maakte haar en haar familie gezonder, rijker en ze hebben meer tijd voor elkaar. Hoe fijn is dat! Zero waste is bij haar geen opgave, maar een manier om eenvoudiger, aandachtiger, milieubewuster en vooral plezieriger te leven.

Ook besteedt ze aandacht aan de reacties van anderen en hoe hiermee om te gaan. ‘Zjust say dzet I do not ‘ave a trashcan‘. Ja, haar Franse accent vind ik erg leuk.

Zero Waste is bewuster leven, maar geen opgave. Het geeft juist meer gemak.

En wat heb ik ervan geleerd?

Wel, best wel wat! Ik erger me ook aan overbodige plastic verpakkingen maar ik koop ze soms wel. De keuze kan ook nogal erg beperkt worden als ik het niet doe maar bewuster kiezen kan zeker wel. Gewone tomaten in herbruikbare zakjes kopen in plaats van verpakte cherrytomaten en alleen druiven nemen als ze onverpakt worden verkocht. Gewoon, altijd! Fuck you, met je plastic bakjes!

Ik heb voor dingen waar ik (soms) wegwerp voor gebruikte, wasbare alternatieven gekocht en in gebruik genomen. Geen wattenschijfjes, wegwerpluiers en keukenpapier meer hier! Ik heb me het RSI gesokkenstopt deze week voor The Greater Good 😉

Veel dingen deden we al wel. Of niet. Ik gebruik geen aluminiumfolie, plastic folie of flessenwater. We kopen al het nodige tweedehands, maken veel zelf en drie bosbessen in een halve kilo plastic: geen haar op mijn hoofd die eraan denkt dat te kopen.

Zelfs hier in Noorwegen waar alles in plastic lijkt te zijn verpakt en leuke delicatessenwinkels of betaalbare speciaalzaken met een vergrootglas gezocht moeten worden, is het te doen om je restafval te minimaliseren.

Ik weet dat ik de wereld niet kan veranderen, maar ik wel mijn eigen aandeel in het kapot maken ervan beperken. Door mijn kinderen de geneugten van weinig meuk te leren. Door niet 33 generaties na mij nog op te zadelen met mijn oncomposteerbare spulletjes. Door minder vlees te eten. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is een positieve vicieuze cirkel.

Ik vind het boek absoluut een aanrader, of je nu al jaren eenvoudiger leeft of net begint.

En voor wie daar geen zin heeft: fillempie! (het bekijken waard, zelfs al heb je geen enkele zero waste of minimalistische neigingen)

13 Replies to “Zero Waste Home – Bea Johnson”

 1. Leuke review! Fijn trouwens dat je weer terug bent. De afwezigheid van je berichten begon op te vallen.
  Het leuke van dit principe refuse etc is dat het ÊÊn een logisch vervolg is op het andere. Stel je bent er mee begonnen om zonder pakjes en zakjes te koken. Dan valt je op een gegeven moment op dat je minder afval hebt. Vervolgens ga je nadenken over hoe je dat nog verder terug kan dringen.
  Lijkt me een leuk boek.

  1. Hehe, stikdruk met mijn pa en ma. Tegen de tijd dat de rust was wedergekeerd elke dag rond een uur of half 10, was ik kapot 😀

 2. Bea was mijn grote inspiratiebron, samen met ERE, hier begon mijn inzicht dat het anders kan. Ik heb zelf ook een tijd zero-waste geprobeerd en kwam best ver. Maar dat was lastig vol te houden. Vorige week liep ik weer naar de verzamelcontainer met veel. Toen kwam Zero-waste weer voor ogen. En nu schut jij me ook weer wakker. Het heeft me wel gebracht dat ik klein woon, een kleine kledingkast heb, geen auto meer, van alles minimaal, dus een kleine keuken. Ja, en dan nu maar weer terug naar RRRRR. 🙂

 3. Ik vind het op dit moment heel moeilijk om te bepalen waar je nu goed aan doet. Neem nou kleding: katoen is zo ongeveer het meest milieubelastend om te verbouwen en te verwerken, wol idem dito. En bio katoen is nu niet bepaald goed te verkrijgen en dan moet je nog het nog maar leuk vinden. Van linnen weet ik het niet zo. Wat ik aan syntetische kleding heb blijft wel veel langer mooi en draag ik ook veel langer dan mijn katoenen dingen die verschieten, krimpen of juist lubberen. Wat is dan beter? Langer met je kleding doen of steeds moeten vervangen. En wat hier in de kringloop ligt ziet er niet uit en is nog duur ook. Dus 2e hands is ook geen optie. Dan plastic: het idee is om niet in plastic te verpakken maar liever in glas bv. Het gevolg is dat het zwaarder wordt en dus door hoger brandstof verbruik bij vervoer weer milieubelastend wordt. En natuurlijk glas kan hergebruikt worden maar plastic ook als het goed ingezameld wordt. Wel doe ik alles thuis direkt in glas omdat ik het liever niet in plastic bewaar.Hetzelfde geldt ook voor groente en fruit in plastic verpakkingen. Zonder plastic verlept het veel sneller waardoor het niet meer verkocht wordt en dus weggegooid. En niet iedereen heeft een boerderij in de buurt om rechtsstreeks van te kopen, ik tenminste niet. Papieren verpakking is ook geen goed idee omdat de papier industrie nog vervuilender is dan plastic, vooral waterverbruik. Ook bij hergebruik van papier. En levensmiddelen in papier/karton staan weer sneller bloot aan vraat van ongedierte en worden dus onbruikbaar.
  Kortom ik blijf het lastig vinden en opteer voorlopig maar voor goed afval scheiden en recyclen, zuinig zijn met mijn spullen, niks weggooien en geen rommel en tuttemerul kopen.
  Sorry voor het lange verhaal.

 4. Thanks voor deze post! Fijn dat je er “weer bent”!
  Mooie dag nog 😊

 5. Dank je wel …heb het filmpje helemaal uitgekeken….resultaat even een rondje door het huis en een hele kofferbak vol naar de kringwinkel….blij mee…ben zelfs niet binnengegaan want heb niks nodig! (ook een beetje omdat er geen makkelijke parking meer was en ik een kluns ben in parkeren 😉 Mooie dag nog! liefs

 6. Meaui streven! Heb veel teveel meuk. Maar schaf tegenwoordig vrijwel niets meer aan, dus op de goede weg. Weer eens een rondje marktplaats doen binnenkort.

 7. Zij was voor mij ook het begin van alles: eerst afval minderen en dan beseffen dat je minder moet binnen halen dus ook minimalisme. In feite heeft zij mij naar het volgen van jouw blog gebracht 😉. Dus het boek is nog de moeite waard, ook als je in principe weet hoe het moet ( maar het niet altijd doet…)

Comments are closed.