Gefermenteerde prei-kimchi.

Gefermenteerde spulletjes zijn goed voor je. Zegt internet. Ik geloof het graag en eet graag gezond dus ik zet geregeld een of andere groente in een potje met zout om te wachten tot het magische geschiedt.

Kimchi is gefermenteerd, Koreaans en heet. En lekker. Op nagenoeg alle hartige dingen.

Dankzij doorgaans maar niet altijd zorgvuldige planning van ‘wat eten we deze week’ heb ik soms opeens drie preien liggen. Niet vies, maar ook niet echt mijn allerliefste lievelingsgroente. Dus: fermenteren! Het wordt echt heel erg lekker.

Ik heb geen foto’s van het proces maar het is heel simpel.

 • Je snijdt twee a drie preien in dunne ringen. Het taaie groen kan je bewaren voor soep, maar ook om de kimchi af te dekken.
 • De preiringen was je goed, want er blijft vaak slik in zitten.
 • De preiringen doe je in een schaal, en je strooit er een eetlepel zeezout over.
 • Je kneedt de preiringen met je schone handen, tot er nattigheid uit komt.
 • Je laat de preiringen een uurtje zo staan.
 • Vervolgens voeg je toe: 2 geperste teentjes knoflook, een eetlepel geraspte gember en 2 eetlepels gedroogde chilipeper. een vers pepertje kan natuurlijk ook. Komt niet zo nauw.
 • Meng alles goed
 • Stop alles (groenten en het nat) in een schoon en fris potje
 • Stamp het aan.
 • De groenten zouden nu in hun eigen nat moeten staan maar als dat niet zo is, kan je er zelf zout water bijdoen. Meng ongeveer een cup water met een eetlepel zout. Gooi er zo veel water bij dat de aangestampte groenten onderstaan. (aanstampen, niet vermorzelen!)
 • Zet het deksel los op het potje. Er moet lucht uit kunnen, maar er moet zo min mogelijk bij kunnen.
 • De eerste week meurt het vreselijk, maar die lucht verdwijnt ook weer.

Het eindresultaat zou er ongeveer zo uit moeten zien: nog knapperige, licht zure, frisse superdupergezonde groentjes!

aangevreten prei kimchi ter illustratie

Ik gebruik om dingen te fermenteren meestal een leeg jampotje waar ik het deksel losjes op doe en bij grote hoeveelheden een weckpot van ikea.
Ik haal de ring eraf, want hij moet niets afdichten.

Om de groenten onder de vloeistof te houden (heel belangrijk!), zet ik er een glaasje in. Deze passen precies door de opening. Als de deksel niet meer dichtgaat, is dat niet erg. Het werkt altijd

zo dus, maar dan als de pot een stuk voller zit

Lekker hoor.

7 Replies to “Gefermenteerde prei-kimchi.”

 1. Een eetlepel zou klinkt als heel veel. Spoel je het daarna weer af dan? Het lijkt me anders zo ongezond.

  1. Niet op drie grote preien 😉 Je eet het echt niet in een keer op en er zal veel zout achterblijven in het vocht wat je ook niet allemaal opeet. Drinkt. Whatever.
   Maar goed, ik lig ook niet zo wakker van onbewerkt zeezout 🙂

 2. Wat een leuk recept. Ik heb nog nooit kimchi gemaakt, maar het is minder ingewikkeld dan ik had gedacht! Dank je wel.

 3. Het kwart natrium in alle zoutsoorten is erg slecht voor ons. Vooral mensen die aan te hoge bloeddruk lijden moeten heel goed oppassen. Dat is nu wel bewezen. Overal zit zout in, zelfs in een gekookt ei waar je niks op doet. Je bent dus al razendsnel aan je 6 gram per dag. Het lijkt me echt heel erg lekker, maar ik maak het toch maar niet. 🙂

  1. Als je zoals de gemiddelde Nederlander wekelijks een halve kilo Knorr-troep, een paar broden, een kilo voorgekruid varken en een paar zakken chips naar binnen kapt, zal je er wel problemen mee krijgen ja. Mijn vader ging hier weg met zijn suiker weer op 5.5 en zijn bloeddruk normaal, terwijl hij een maand geleden met spoed tijdens een toevallige controle compleet gescand werd omdat die zo hoog was.
   Het heeft ook te maken met de verhouding potassium – sodium in je eten, waar ik echter ook het fijne niet van weet. Het gebruik van zout komt natuurlijk van vroegah, voor de vliegtuigen en alles. Maar je kan ook weipoeder gebruiken in plaats van zout. Ik zal eens kijken of ik dat ergens kan vinden en ermee experimenteren. Gewoon, voor jou 😉

   1. Heel lief als je dat eens wilt doen. Ben benieuwd. Zelf heb ik geen probleem met de bloeddruk, maar mijn echtgenoot wel en hij moet dus echt heel erg oppassen met natrium. Dus eten we al een paar jaar zoveel mogelijk zoutarm (zoutloos is onmogelijk) en we doen niks uit pakjes, zakjes en potjes. Je kunt trouwens heel veel opvangen met (verse) kruiden. Het resultaat is wel dat de internist heel tevreden is tijdens de controles. Maar ik ben altijd ‘in’ voor interessante alternatieven.

 4. Voor bijnierklanten, zoals ikzelve, is (goed!) zout juist heel erg belangrijk.

Comments are closed.