Noorse boodschappen, eieren leegblazen, lange sokken en boze eendjes.

Heerlijk, die ochtenden waarop de zon schijnt en alles al zo licht is als we opstaan! Er is 7,5 uur licht bij ten opzichte van de winterzonnewende. Het betrok alleen snel en het was KOUD.

Rot voor de kindertjes, die waren de halve dag buiten op school wegens wiskundedag. Er zijn dan overal ‘stations’ waar ze iets kunnen maken of doen dat met wiskunde te maken heeft. Praktische dingen, om die sommen van 1,20 meter min 750 millimeter inzichtelijk te maken enzo.

Ik lees overal over kachel aan of niet na 1 april maar hier absoluut wel. Niet heel gek met 6 graden, wolken en een fikse woei. Brrr!

Noorse boodschappen duur?

Boodschappen. Dit is voor een dag of 5 – 7 en vlees en vis komen uit de vriezer.

Veel is biologisch (3 dozen eieren, 3 pakjes niet gepasteuriseerde of gehomogeniseerde boter, meel, olijven, sommige groenten). Alles bij elkaar was het 140 euro. De foto’s zijn alleen niet heel duidelijk.

3 dozen eieren, 4 pakken meel, 2 x olijfolie, 5 bossen lenteui, 2 zakken chips, lasagnebladen, kattenvoer….
twee stampvolle laden met groenten en fruit
en masse smør

Plankjes gelijk even schoongemaakt voor alles in ging, dat scheelt me een boel gedoe voor ie echt te pekkig wordt. (sowieso, waarom ziet die koelkast er na een week weer uit alsof ik mijn borden er in afschraap terwijl ik er alleen frisse glazen potjes en bakjes in zet?)

Eet mij eerst-eten.

En kijk, dat is dus superduperhandig: een plankje met bakjes met dingen die opgegeten moeten worden. Gewoon, grote bakjes zodat het niet verscholen in een folietje achter op een plank cultures ligt te kweken maar gewoon zichtbaar is voor wie er dan ook gaat koken, of honger heeft.

Een ‘eet mij eerst’ plankje. Oh damn, wat georganiseerd.

(en ja, dat links is een POTJE met KANT EN KLARE tomatenspul. Ideaal voor op de pizzabodem)

nog heel veel kaas over die mijn ouders gekocht hadden. de luxe 🙂

Ik had zelfgemaakte bolletjes gemaakt in plaats van gewoon brood en ze waren prima gelukt! Ik maak ze morgen nog eens en als ze dan weer goed lukken, volgt het recept.

Jarretels :p

Er kwam een pakje uit Kroatië. Wat een supergave postzegels. (Mijn broertje had onlangs een gier in zijn voortuin. Dat is gek, want hij woont in Brabant. Een half uur daarna had hij ook een buslading vogelologen in de voortuin, want het is geen alledaagse verschijning.)

In het pakje zat dus een nieuwe jarretelgordel. Oh, zo mooi gemaakt! De vorige was te groot geworden en na zeven jaar aan het einde van zijn leven. Ik bestelde hem hier.

Ik moet er weer eens over schrijven, over kousen enzo.

Op een vorig blog was dat veruit de meest populaire post ooit.
Kousen zijn prachtig en erg comfy om te dragen, maar als je ze probeert omhoog te houden met een prulletje van de H&M of goedkopere keten-lingeriewinkel haal je jezelf vermoedelijk een boel frustratie op de hals

Vier pietepeuterige plasticjes, daarmee kan je je sokken niet fatsoenlijk ophouden. Bovendien zit het vreselijk. In tegenstelling tot zo een, dus.

Eieren leegblazen

Samen met de meisjes knipte ik wat takken hier en daar. Ik dacht dat ik een toverhazelaar had zien staan, maar dat bleek niet zo te zijn. Whatever.

Je kan eieren koken en verven, maar dan moet je ze of snel opeten of weggooien wegens bedorven of sjemiese verf. Leegblazen is makkelijker.

Je neemt een klein speldje, en daarmee prik je aan twee kanten een gaatje in het ei. Wij gebruikten een mesje bij wijze van hamer, om het speldje er voorzichtig in te slaan.

Je laat het ei gewoon in het doosje staan terwijl je dat doet.

Daarna maak je het gaatje wat groter met een iets dikkere en langere naald. Met die naald poer je een beetje in het rond in het ei, want de vliesjes van de dooier moeten kapot, anders is het nogal (slechte woordgrap alert) hard blazen geblazen

Daarna maak je de gaatjes voorzichtig nog iets groter met het speldje. Dan kan je de eieren leegblazen boven een bakje, en verven.

Met de inhoud van de eieren maak je iets lekker. Foe jong hai bijvoorbeeld!

Zwanenterreur…

De laatste tijd is er niets aan om naar het strandje te gaan. Serieus, binnen een kwartier…

Loop je net lekker een beetje te wandelen…

…kwaak….
KWAAK KWAAK!!!!
BLAAS HINNIK KWAAK KWAAK BRIES KWAAAAK IK BEN EEN BOZE OVERSIZED WITTE KLOTE-EEND!!!! WEES BANG VAN MIJ!!!

Ze komen een of meer keer per dag voorbij. In zee en die is best groot, al met al. Het is niet dat wij in hun inieminiestadsvijvertje zitten te klieren.

Zodra ze ons zien, al zwemmen ze helemaal aan de overkant, komen ze keihard aanzwemmen, komen zo dicht bij mogelijk, bijten naar de kinderen, blazen… en dan zijn het best imponerende beesten!

Prachtig, maar best… opgefokt.

Dan maar redden wie zich redden kan….

En misschien nog een interessante tip voor de mensen die kritisch zijn ten opzichte van vaccins: hier kan je je registeren en een documentaire serie bekijken. Niets geen hysterisch gedoe maar duidelijke en goed te volgen interviews met onder meer artsen en wetenschappers.

En voor al die andere mensen: hier is tien minuten lang Dexter van Dexters Lab met zijn haar in brand.

 

17 Replies to “Noorse boodschappen, eieren leegblazen, lange sokken en boze eendjes.”

 1. Zitten die zwanen misschien in hun broedseizoen ofzo? Ik weet dat ze altijd al erg blazerig kunnen zijn en rond het broedseizoen nog meer. Je paastak is leuk zelfs al is het geen hazelaar. Slim van die eieren!

  1. Dat vroeg ik me eerst ook af maar een nest in zee lijkt me nogal lomp qua eb en vloed en ze zijn nog steeds met zijn tweetjes, altijd volgens mij. Dus het is me een raadsel. Behalve dat ze als soort alle reden hebben om pissig te zijn op ons als soort, net zoals elke diersoort op de wereld maar goed, zouden ze dat weten?

   1. PVV zwanen, te veel naar Geert z’n logo gekeken. Het is een Noord-europees fenomeen; neefje van de kapper van de achterbuurvrouw schrijft er een scriptie over voor zijn biologie master.

  2. Ze kunnen best broeden bij jullie in de buurt. Weliswaar eb en vloed maar in rietvelden in routes achter de eilanden of baaien broeden ze ook op zee. Waarschijnlijk zijn ze door andere bewoners in de buurt verwend door ze te voeren. Daarom komen ze misschien gelijk aan zwemmen. Maar het kan ook dat er al een vrouwtje in de buurt bezig is een nest te maken. Bazige zwanen (ze zijn niet allemaal zo hoor) zijn lastig want heel sterk en je moet niet met ze sollen. Ik ben wel eens 5 km om gekanod toen ik een smalle doorsteek niet door durfde omdat een bazige zwaan mij de weg versperde…. Mijn enige verdediging was een peddel maar met een kano lig je zo ongewild in het koude water.:-)

 2. Wat een heerlijke raampartij in je keuken (denk ik). Zullen jullie vast veel zitten 😊
  En verder had ik overal wel wat op te zeggen/reageren maar dat zal ik je besparen, haha.
  Heb je tips qua vakantie in Zuid-Noorwegen? We hebben het idee om de boot naar Bergen te nemen (nachtboot), willen naar de Flamsbaan, evt Hardangervidda en omgeving. Maar dat is maar een paar dagen, en daarna willen we een stuk naar het zuiden rijden (en dan terug via Kriatiansand, Langesund of evt Oslo). Maar ik zoek dus leuke plekjes.. piepkleine (boeren)camping ofzo. Weet jij iets leuks? 😃

  1. Dat klinkt als een goede reis. Maar voor het stuk Flåm / Hardangervidda enzo heb je echt meer dan een paar dagen nodig anders ben je zo aan het jakkeren en dat is zonde! Sowieso, meer dan 50 km/u haal je in dat gebied meestal niet.
   Via de Hardangervidda zou je kunnen reizen naar Hovden i Setesdal, dat is een wintersportgebied en het is er heel mooi. Vanuit Hovden kan je in een uurtje of vier naar Kristiansand rijden. Vanaf daar is het ongeveer ook vier uur naar Oslo. Of je zou vanuit Hovden direct naar Oslo kunnen rijden.
   Een jaar of wat geleden had je boekjes van Rustiek Kamperen in…. (Scandinavie, onder meer). Daarin stonden prachtige adresjes. Concrete kampeeradressen kan ik je niet aan helpen maar kijk eens hier:
   https://www.ut.no/ rechtsbovenin kan je de site laten vertalen. Er staan massa’s routes en hytter op.

   1. Dankje! Ja een paar dagen klinkt als 2, ik bedoelde meer een dag of 5 😊 ja we waren ook zeker niet van plan om te jakkeren, dat hebben we 3 jaar geleden al gedaan ( naar de Noordkaap geweest o.a.), dat waren gewoon lange einden doorknarren, was wel een fantastische reis ook. Met een ventje wat tegen die tijd net loopt (denk ik) waren we niet van plan om lange dagen te rijden.

    Ik ga van t weekend je tips bekijken, bedankt!!
    We hopen met de tent te gaan, ben erg benieuwd hoe dat zal gaan met ondernemende mini.

 3. Hahaha dat laatste filmpje!
  Eieren uitblazen hebben wij nog nooit gedaan, ik ga het eens proberen. Wij beplakken ze meestal met stukjes papier) daar is mijn oudste op 2-jarige leeftijd mee gestart en nu is t traditie) en daarna eten we ze gewoon op.

 4. O heerlijk he een volle kast. ben dan ook zo blij, boodschappen doen is niet echt mijn ding. Maar volle kasten wel. Leuke foto’s wordt er weer blij van. Lekker met de kindjes bezig. Hmm bij ons zitten ook twee van die blazende zwanen. Loop er altijd maar met een grote boog omheen.

 5. Gezellige post dit : ) Je koelkast ziet er keurig en gezond uit. Slim om een plank te maken met dingen die eerst op moeten.

  Je jarretel gordel ziet er goed uit. Zelf draag ik altijd stay-ups.

 6. Een vale gier hadden we vorig jaar ook op “ons” eiland, via de buren tam-tam gehoord. En hij zat op een weiland op 100 meter, vogelaars zijn inderdaad an snel ter plaatse. Kwam zelfs een stukje over in de locale krant. Het is leuk dat je op een website kan volgen waar hij allemaal is waargenomen.

 7. nette koelkast hoor!
  die jarretels, ik gebruik ze niet. haha! Gebruik je ze voor de praktisch of voor sexy?

  1. oja die eieren, leuk idee! ik ben trouwens Superkanjers (die naam slaat overigens op mijn drie super Kanjers van kinderen voor t geval het je afvroeg. Later bedacht ik me dat je het ook anders zou kunnen opvatten als cup dubbel G of iets dergelijk hahaha)

 8. Eitjes leeg blazen heb ik nog nooit gedaan.

  “Dexter van Dexters Lab met zijn haar in brand”; blijft boeiend.

  Zonnige groet,

 9. Há Dexter…. dat is alweer een tijdje geleden! Mijn (toen puber) dochters en ik vonden het geweldig en keken er bijna altijd naar😊
  Leuke blog weer!

  Noor

Comments are closed.