Waarom ik geen hekel aan huishouden heb.

Ja, zelfbenoemde feministes met strakke mondjes en afkeurende blikken, maar ik heb geen hekel aan het huishouden. Sterker nog, ik vind het leuk.

Daar. Ik zei het.

Ik lees vaak dat mensen ‘tegen de muren aanvliegen’ als ze thuiszitten met een kind. Het probleem begint al bij het zitten, denk ik. Want hoewel ik volgens de heersende gedachte ook thuis zit, zit ik weinig. Huishouden in de traditionele zin van het woord (strijken enzo, hahaha) doe ik ook al niet zo veel.

Ik zou heel veel kunnen zitten. Ik heb net in een klein uurtje het huis gepoetst, morgen moet ik wat was opbergen en administratie doen en verder heb ik geen reet te doen behalve koek eten en soaps kijken πŸ˜‰

Ja, lang leve weinig meuk in je huis en -2 qua brilsterkte, maar geen bril op mijn neus.

In de afgelopen eeuw zijn er steeds meer zaken in het huishouden vervangen door apparaten en shit uit de supermarkt en wat er over was, is op een denigrerend toontje weggezet als domme mutsenbezigheid.

Waar mensen vroeger een moestuintje en fruitbomen hadden en dingen zaaiden, verzorgden, oogsten, verwerkten, uitdeelden en ruilden met de buren, gooien mensen nu alles in een wagentje in de supermarkt.

toverbonen, groeien nu al tot aan het dak.

Waar je vroeger bij de molenaar meel haalde, een zuurdesem-ding maakte en je eigen brood bakte, smijt je nu twee tijgerbruin (?) in je mandje, klaar. En dan mis je de geur, smaak en voldoening van zelfgebakken brood.

zelfgebakken speltbroodjes.

Vroegah maakte je je eigen dingen. Kruidenthee, schoonmaakmiddelen, siropen en zelfs haarverf. Tegenwoordig staart een berg zielloze plastic verpakkingen met merknamen van voedsel- en ‘genees’middelgiganten als Proctor & Gamble en Unilever je aan als je in je kastjes kijkt.

Uien naast het bed, vlierbessensiroop, helende kruiden en andere huismiddeltjes: vroeger kenden de meeste mensen dat. Heel fijn als er iemand ziek was, om zulke dingen bij de hand te hebben. Dat is heel anders dan een symptoomonderdrukkend pilletje ergens instoppen. Terwijl het zo fijn is als je iemandΒ  een beetje beter kan maken met een zelfgemaakt zalfje of siroopje! Gezonder, ook.

lekker fermenteren: stik gezond!

Bij veel mensen bestaat het huishouden uit het onderhouden van spullen. Elke dag weer dat speelgoed. Het is nooit eens klaar. Ondertussen probeer je met steeds nieuwe apparaten, kasten, bakjes en middeltjes dat huishouden onder controle te krijgen, wat steeds minder goed lukt.

Ik β™₯ eenvoud. Minder spullen = minder te doen in het huishouden. Minder tijd kwijt aan nutteloze taken = meer tijd voor dingen die wel belangrijk zijn. Meer tijd voor het maken van gezond eten, om dingen zelf te maken of te repareren. De tijd hebben om de dingen op onze manier te doen. Gezonder, aandachtiger en gezelliger.

weer een namiddag lopen verprutsen met gratis takken zoeken en versieren…

Dat je huishouden niet iets doods is, maar leeft. Geen opbergplek met een bed, telefoonlader en snelle wifi, maar een plek waar je dingen maakt en creΓ«ert en samen doet. Dat maakt het toch wel de moeite waard.

27 Replies to “Waarom ik geen hekel aan huishouden heb.”

 1. β™‘β™‘β™‘
  Ik ‘zit’ ook thuis. Maar wat doooeee je dan allemaal op een dag joh??!! Verveel je je niet dood? Wil je niet gewoon een paar dagen in de week lekker niet voor Jesse hoeven te zorgen?
  Haha.. zo maar een greep uit de opmerkingen πŸ˜‹
  β™‘ it om thuis te ‘zitten’ πŸ˜ƒ

 2. Hoi, misschien mag ik het niet via de comments vragen ( ik zie nergens anders ddn mogelijkheid,sorry dan alvast) maar wat gebruikt U om de haren van de kindjes te wassen, bij uitbreiding hun lichaam? Onze peuter is blijkbaar nogal gevoelig
  Alvast bedankt

  1. Tuurlijk kan dat! Ik was de haren van de kinderen zelden, maar ik gebruik shampoo van Urtekram hiervoor. Zeep voor het lijf vind ik niet echt nodig maar ook daarvoor kan je die shampoo gebruiken. Gewoon met het uitspoelen van het haar even het lijfje meenemen πŸ™‚
   Bij mijn zoontje, die erge eczeem had, deed ik aan het einde wat olie in het water. Olijfolie, kokosolie of iets met vitamine e, anders droogde zijn huid wel erg uit van in bad gaan. Wel gelijk het bad schoonmaken daarna anders wordt het echt ranzig.
   Wat je koopt bij deze webwinkel is ook zeker helemaal okee en vrij van allergenen.
   https://www.heelnatuurlijk.nl/webwinkel.html?cat=130

 3. En dan heb je weer zo weterschapper die zegt dat je vooral magnetronmaaltijden moet kopen en kant en klare spul, want het is zo gezond. Ze geloof niet dat bedrijven de boel flessen. Vrouwen die moeten koken, dat is ongezond en niet van deze tijd. Althans, zo kwam dat bij mij over. *zucht*
  Koken is fijn Γ©n je weet echt wat je eet (wat groenten en fruit betreft). Vlees is een ander verhaal, gezien de vlees fraude tegenwoordig. Huishouden is ook fijn, het geeft een voldaan gevoel als alles opgeruimd is en schoon.

 4. Hei! Ik idealiseer vroeger niet hoor, vooral niet als het om stromend water en tochtvrije woningen gaat. En toiletten. Maar het is zonder meer waar dat huishouden afwisselend en gezond is (lekker veel beweging). En creatief.
  Mijn moeder vond het haar mooiste baan. Niet naar een ander hoeven luisteren en je eigen tijd indelen, en niet steeds hetzelfde hoeven doen πŸ™‚

 5. Ben het heus met je eens, maar het zelf brood bakken, zalfjes maken en groenten telen deden mijn moeder, oma en overgrootoma ook niet hoor. Ze kochten het bij de bakker, die deed er waarschijnlijk wel minder broodverbeteraars in. En zalfjes maakte de apotheker al, en groenten haalden ze bij de groentenman. Ze hadden het veel te druk met kinderen opvoeden, wassen (in een tobbe! En dan met een wringer! En de lakens op de bleek), de andijvie tot snot koken en vegen. En alles duurde veel langer omdat ze geen fiets, laat staan een auto hadden. Ik houd van mijn kinderen en ook best van huishoudelijk werk, maar ben ook blij met de vooruitgang hoor. Al mag het allemaal wel wat minder. Fijne dag!

  1. De mijne ook niet hoor. Die hadden geen tijd voor allemaal van die onzin als je eigen zalfjes maken, want veel te duur en bovendien hadden ze geen tijd want geen wasmachine.
   Lang leve de apparaten. Ik vind het gewoon leuk om het op die manier te vertellen, haha. Ik moest lachen om de andijvie tot snot koken πŸ˜€

 6. Wederom veel herkenning! Ik moet zeggen, heb er wel mee geworsteld. Dat ik die enorme bewijsdrang bleef hebben terwijl het duidelijk was dat het voor mij niet werkt om alle ballen hoog te houden. (kinderen, werk etc.) Dus 14 jaar geleden bewust gekozen voor het zorgen thuis. Ik kocht n boekje van Monique Wortelboer, Huishouden, de zorg voor het leven. Dit gaf veel inzicht en ik besefte dat ik op de goede weg was…Elke leeftijdsfase met kinderen geeft zn eigen zorgen. Vroeguh dacht ik dat als bijvoorbeeld de kinderen naar de middelbare school gingen, ik wel weer kon werken. Niets bleek minder waar….Juist dan is het fijn dat je er bent en kunt zien wat er zich allemaal afspeelt…
  In het boek staat ook beschreven hoe heerlijk het juist is voor het kleine kind om met moeder lekker aan de gang te gaan in huis. Warme handjes in het sop etc…
  Aanrader dus!

 7. Wat een kleurrijk fietje, heerlijk. en ik ben eigenlijk ook dol op opruimen lekker weggooien en poetsen. Boodschappen doen en shoppen is dan weer niet mijn ding.

 8. En dan heb jij nog kleine kinderen, ik “zit” thuis met twee pubers, haha. Ach, de paar echte vrienden die ik heb malen er niet om, en tegen vage kennissen of verdere familie heb ik er maar gewoon niet over. Volgens mij denken ze dat ik iets mankeer ofzo. Ze denken maar, ik vind het prima! Het lijkt me heerlijk als iedereen gewoon zijn eigen leven indeelt zoals ie wil, en zich verder niet druk maakt om hoe anderen dat doen. Doe ik ook niet namelijk.

 9. En ik zit thuis met/zonder kinderen πŸ™‚ : alles is de deur uit.
  “Nu ga je zeker wel weer iets doen, nu de jongens op zich zelf wonen”……nee dus.
  Ik ben die opmerking(en) zo zat !
  Laat mij nu gewoon lekker zelf mijn huishouden regelen en wat vrijwilligerswerk doen, helemaal prima.

 10. Zitten? Ik ben altijd onderweg joh πŸ˜‰ Naar school, naar huis, naar de winkel, naar de peuterspeelzaal, naar opa, naar dansles, zwemles, vioolles. Dan is er weer ergens een extra les van school. Ik ben blij als ik even kan zitten. πŸ˜‰

 11. Die foto van je dochter!
  Huishouden is ook zoveel meer dan alleen taken zoals wc schoonmaken, dweilen, afwassen, wassen. Het wordt pas een huishouden als je al die taken op elkaar afstemt. Het is in de gaten houden of je huis een geschikte leefplek is voor je gezinsleden. Of er ruimte is voor huiswerk. Voor hobby’s. Ruimte voor een ieder om zich terug te trekken. Je moet in de gaten houden of er genoeg geld binnenkomt, of iedereen gezond is. Nou ja, ik kan nog wel even doorgaan.
  Net wat je zegt, het is geen dood iets, een onpersoonlijke hotelkamer maar een plek die leeft.
  Maar laten we ook weer niet te romantisch doen, want het is hard werken. Vroeger verbouwden (en maakten zelf in) mensen weliswaar vaker hun eigen groenten,maar dat was wel vaak bittere noodzaak. Ik snap dus wel dat zodra er meer kant en klare producten (of ingeblikte groente) op de markt kwamen er een grote groep was die dat een zegen vond.

  1. Nou inderdaad, als je ervan afhankelijk bent is het toch een ander verhaal. Ik vind het wel gewoon leuk om het verleden te romantiseren, gewoon omdat het leuk is. Net als verhalen over ridders en draken, heksen en tovenaars en de Kelten en de oude Grieken. Ik weet ook wel dat het allemaal niet zo rooskleurig was, maar de mooie dingen eruit halen en uitvergroten maakt het verhaal toch wat beter πŸ˜‰

 12. Ja pcies zo… heb een ontsapper! Alle siroop wordt homemade! Echt hoor! Maar zit ook thuis te teren op mijn man zn centen.. totdat ie er met de secretatesse vandoor gaatπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

  1. het zijn toch niet zijn centen die hij binnenbrengt? Ga ervan uit dat jullie een gezamenlijke huishouding hebben, dan zorgt hij dat er geld binnenkomt en jij zorgt er voor dat thuis alles op rolletjes loopt. Dat is toch onbetaalbaar? Jij zou veel meer moeten verdienen dan hij, want jij hebt een 24/7 job.

Comments are closed.