Een prutsdag

Wat een fijne dag was het. De kinderen kwamen naar beneden en gingen tekenen zonder liquidatiepogingen te ondernemen. Zelfs zonder te vragen om Netflix! De zon scheen en we dronken buiten koffie.

Ik waste fijn al het beddengoed, hing het te drogen over de rand van het balkon, plukte het uit de rozenstruiken, hing het weer terug, verzwaarde het met schoenen, redde het wederom van een enkele reis Skagerrak, wenste mij van die ouderwetsche palen met lange drooglijnen en Degelijcke Knijpers maar een voordeel: met die straffe bries was het gelukkig wel snel droog. Konden de kinderen hutten maken.

Het fijne van het voorjaar: het is wat warmer in huis. En dus begon ik aan een zuurdesemstarter en gooide stukken appel in water met wat suiker om appelazijn te maken. Dat lukt toch allemaal wat beter bij kamertemperatuur.

Het gebruik van castilezeep

Ik had castilezeep besteld en die was vrijdag geleverd. Jeej! Deze zeep is zo fijn omdat hij heel mild is en supergoed reinigt. Bovendien ruikt ie heerlijk en is ie biologisch, veganistisch en gemaakt door vrijgelaten huiselven. Bij het licht van volle maan natuurlijk.


Multifunctioneel bovendien: van scheerzeep tot handzeep tot allesreiniger. Voor het gemak heb ik eerst een blok geraspt en in ongeveer 6 cups kokend water opgelost. Dat maakt het wat makkelijker in gebruik. Als je bijvoorbeeld een allesreiniger wil maken pak je 2 eetlepels van dat snot en dat meng je met een cup warm water. Stop het in een spuitfles, klaar. Of je gebruikt een eetlepel ervan in een emmer water om je vloer mee te doen.

Waterbespaarfaal

We gingen naar het strandje, dit keer zonder vervelende zwanen. Daarna konden zowel de kinderen als hun kleren in de was maar dat kon toch al geen kwaad. Ik dacht slim te zijn en ze bij elkaar in bad te doen. Lekker besparend. Ze hadden alleen de toch al riante badkuip zo vol gedaan dat ze de komende maand niet in de buurt van water moeten komen om het te compenseren.

Gelukkig was er aan het einde van de dag pizza voor de kindertjes. Ze deden bijna alles zelf, van het wegen van de ingrediënten tot het kneden van het deeg en natuurlijk het beleggen.

en opeten!

En morgen? Dan is het nog steeds vakantie, en mooi weer. Maar het wordt lastig om het met de voorraad uit te zingen tot het mindere weer dus we gaan vroeg op pad om weer vroeg terug te zijn.

13 Replies to “Een prutsdag”

 1. Mag ik eens vragen waarvoor/waarin je appelazijn gebruikt? Recepten of gebruik je het als een of ander handig huismiddeltje?

  1. Je kan het voor heel veel dingen gebruiken.
   Je kan het verdund drinken voor je gezondheid. Het zou heel veel goed doen voor je spijsvertering en alles.
   In de sla doen voor het lekker. En het gezond.
   Op insectenbeten, tegen de jeuk
   Als tonic op je huid, goed verdund.
   En nog tal van andere gezondheidsclaims, zoals het verlagen van de bloeddruk of helpen ontgiften. Zegt internet. Ik weet niet wat ervan waar is maar ik vind het lekker en geloof dat het wel gezond is. Bijna gratis als je het maakt van klokhuizen e.d. ook nog!
   In marinades, zodat het goed intrekt
   Als conditioner voor je haar als je korter haar hebt
   Een scheutje in bottenbouillon is goed voor het eruit halen van voedingsstoffen
   Je kan ermee schoonmaken en het gebruiken als wasverzachter
   Schimmel verwijderen van muren enzo. Gewoon erop spuiten.
   Om schoon te maken en kalk te verwijderen.

 2. Dat klinkt als een heerlijke dag! Wat mooi dat ze samen de pizza hebben gemaakt. Wij deden dat afgelopen weekend ook – oven halverwege deaud. Deur dichtgehouden en zo werd ie toch nog gaar. Ik heb al even nagedacht: volgens mij moet het ook lukken (in 1 persoonsportie dan) in mijn gietijzeren pan, als ik er ook een deksel op doe. Ik ga t eens proberen!

 3. Gezellig zo’n prutsdag. Hier hebben ze nog school. En zelfs een Paasvakantie hebben ze niet volgende week. Terwijl ze normaliter toch om de haverklap vrij hebben!

 4. Ik gebruik ook appelazijn, wel gekocht (goed opletten dat je de troebele hebt). Ik gebruik het zoveel dat ik er niet tegenop maken kan, bovendien betaal je hier € 1,50 per fles van 0,7l dus het valt mee.
  Ik gebruik het tegen eczeem, heb ik veel last van op mijn hoofdhuid en dat helpt heel goed. Bijkomend voordeel is dat mijn lange haren daarna makkelijk doorkambaar zijn. Ik verdun het flink en giet het over mijn hoofd, even laten trekken en dan uitspoelen. Kan het iedereen aanraden!

Comments are closed.