Over stalen flessen en BPA

bron: https://bodyunburdened.com

BPA-vrij staat er tegenwoordig groot vermeld op veel artikelen. Van koffiekannen tot babyflessen: jee, we zijn verlost van BPA, een stof die hormoonverstorend werkt en in veel plastics wordt aangetroffen.

Maar wat zit er dan in? Het zou wel heel aso zijn al die jaren een verdachte stof te gebruiken als er iets veiligs voorhanden was. Of misschien is dat er niet, en ga je nu van de regen in de drup?

Ja, want BPS. Bisphenol-S. Of F.

BPA, an estrogenic plastic by-product used in the manufacture of polycarbonate plastics, can leach into food or drinks from the plastic containers holding them. BPA has been identified as an estrogen-mimicking compound since the 1930s, and is known to be particularly dangerous for pregnant women, infants and children. In fact, in the early 1930s BPA was used as an artificial estrogen to not only fatten poultry and cattle, but as a form of estrogen replacement therapy for women of the times. It was only in the 1940s that Bayer and General Electric used BPA to harden polycarbonate plastics and make epoxy resin.

It has since become one of the world’s highest production volume chemicals and has been widely reported in the media as being a suspected disruptor of your body’s hormones.

Canada, in September 2010, declared BPA as a toxic substance, but to date no other country has followed suit, although BPA has been banned in baby bottles in Europe and the US. As a result of the widespread consumer backlash, however, many companies have rolled out “BPA-free” plastic products, ranging from bottles and sippy cups to reusable water bottles, meant to appeal to those health-conscious consumers looking to avoid toxins.

Unfortunately, this may be just a ruse, as studies now show another bisphenol, bisphenol-S (BPS), is now showing up in human urine concentrations at levels similar to those of BPA.i This suggests that many manufacturers are simply swapping one bisphenol for another.

Some of the greatest concern surrounds early-life exposure to BPA, which can lead to chromosomal errors in your developing fetus, causing spontaneous miscarriages and genetic damage. And exposure to just 0.23 parts per billion of BPA is enough to disrupt the effect of estrogen in your baby’s developing brain.

bron: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/06/20/bpa-free-plastic-still-toxic.aspx#!

Hier ook nog een stukje over de ‘false halo of health’ van BPA-vrije producten.

Er zijn slechtere en minder slechte soorten plastic. Ook al zijn ze ‘veilig’, dan nog zijn ze niet keer op keer herbruikbaar en heb je aan het einde van het leven een stuk afval waar je weinig mee kan.

Klean Kanteen.

We gebruiken hier al zeven jaar flessen van Klean Kanteen. Ze zijn gemaakt van voedselkwaliteit RVS en behalve dat de man er met de auto over een heen reed en de jongen de zijne na drie dagen kwijt was, werken ze allemaal nog prima. Ze lekken niet. Ze lekken geen vloeistof en geen hormoonverstorende stoffen.

Ze zijn gemaakt in China, maar ze zijn duurzaam gemaakt in China en bovendien: er is geen RVS drinkfles die gemaakt wordt in Europa of de VS. Ze kunnen in de vaatwasser. Ze zijn perfect πŸ™‚

Ze zijn gebutst en gehavend, maar ze functioneren nog prima. Ze zijn hun hoge aanschafprijs meer dan waard!

BPA of BPS zit trouwens bijna overal in. Je vindt het in voedsel in blik, dat heeft een BPA lining. Dat witte spul aan de randen. Het zit in flessenwater want het lekt vanuit het plastic in het water. Het zit in bijna elke verpakking, met het ene voedingsmiddel lekt het enthousiaster dan het ander, blijkbaar.
Check babyflessen, er zijn alternatieven van RVS en glas. Wees wantrouwig en kies voor ecologische alternatieven voor speelgoed, spenen, slabbetjes en laarsjes.

En: pak geen kassabonnetjes aan. Gewoon niet doen.

Van Time.com:

Avoid handling receipts.
Receipts at many grocery stores and retailers are printed on a product known as “thermal” paper. These receipts, once heavy in BPA, are often made with BPS or BPF these days. In some ways, exposure to these compounds in receipts may be riskier than exposure to containers made with the compound. In receipts, BPS and BPF are “free” and can easily migrate from the product to your skin and other surfaces. “If it’s a receipt that I do need, I’ll hold out my bag and ask the person to drop into the bag so I don’t have to touch it,” Watson says.

Als zwangere moet je bang zijn van zo veel dingen die niet eng zijn. Te veel vitamine A in lever, kaneel in ontbijtkoek en ik denk: waarom zijn er geen waarschuwingen hiervoor! Oh ja, industriebelangen. Anders kreeg je toch al lang niet meer zo’n fokking Ftalaten-eendje in het reclamepakket bij de verloskundige, latenwewelwezen.

Helemaal vermijden?

Om dit helemaal te vermijden, is bijna onmogelijk. Jezelf gek laten maken is dan ook geen goed idee, maar als je goed oplet en bewuste keuzes maakt, kan je vrij makkelijk heel veel vermijden.

Vervang plastic voor rvs en glas wat in contact komt met eten.
Kies voor (babyspullen) van natuurrubber, biologisch katoen of wol in plaats van plastic.
Vermijd contact met thermisch papier.
Eet zo min mogelijk uit blik. Niet alle blikjes bevatten trouwens BPA, maar dat zie je niet aan de buitenkant.
Drink geen water uit van die watercoolers met een grote plastic fles erop.

En relax πŸ˜‰

19 Replies to “Over stalen flessen en BPA”

 1. Ja ik let er goed op. Alhoewel mijn retro tupperware verzameling….alle bakjes zijn van klean kanteen. Zijn doplers wel ok? Kreeg een aantal van mijn moeder. En die lunchbakjes zijn echt prima. De thermos ook maar die zijn van een ander merk. Gekocht bij green jump. Reclame meuk vasn de verloskundige heb ik weggemikt…

 2. Hier ook Kleen Kanteen flessen, gebutst en gedeukt en loslatende verf wat manlief verholp door de flessen kaal te schuren (mijn tip: koop alleen metalen flessen van Kleen Kanteen en geen geverfde metalen flessen!). We hebben ook doppers, ik heb zelf een metalen dopper. De Dopper is BPA, Ftalaten & Lood vrij.
  Ik ga wel mijn tupperware wegdoen en vervangen voor van die mooie bakjes van Ikea (glas met kunststof deksel).
  Wat ik wel doe is bonnetjes aanpakken … omdat ik ze altijd controleer en er nogal eens een fout in ontdek. Zo heb ik al heel wat euro’s bespaard!

  1. Schuren is een goed idee! Had ook leuke kleurtjes maar dat bladdert alleen maar af.
   Ik kijk altijd mee op het schermpje. Het gebeurt inderdaad geregeld dat een korting er niet afgaat ofzo.
   Die stomme deksels van de ikea-bakjes hebben alleen niet het eeuwige leven. Ik zou ze met de hand moeten wassen. Hm.

 3. Ik heb laatst ook rvs en glasbakjes gekocht.
  Man haalt nu 1x in de week , karnemelk en yoghurt bij de boer in glazen flessen.
  Steeds een stapje verder.
  Ik wil wel eens in Utrecht gaan kijken in de winkel zonder verpakkingen , maar dan moeten we echt in de buurt zijn.

 4. Hier ook al jaren Klean kanteen flesjes en broodtrommels. Ook alle plastic bakjes vervangen voor Ikea glasbakjes met BPA- vrije deksels! Ik heb ze ergens ook al bij jou zien staan… zo gaat alles hier er uit, en wordt vervangen voor glas of iets dergelijks. Ikea heeft tegenwoordig goede en betaalbare BPA- vrije plastic artikelen.

 5. Goed punt! Ik ben er ook wel heel bewust mee bezig. En net wat je zegt, het is te idioot voor woorden dat je hier als zwangere niet voor wordt gewaarschuwd. Zoals zo vaak zijn de industriebelangen weer eens belangrijker dan de gezondheid van het klootjesvolk…

 6. Hoe waar. Hier midden in verhuis-voorbereidingen, en dan pas merk je hoe ontiegelijk veel spullen je hebt (verzameld). Vandaag ging het huis op de foto voor de verkoop: half leeggehaald en nog steeds prima functioneel. En dat is ook precies de reden achter de verhuizing: woonlasten omlaag brengen zodat ik (tijdelijk) kan stoppen met werken of minder kan gaan werken zodat ik meer thuis kan zijn: meer bij de kinderen, die daar om vragen (hoewel schoolgaand en slechts 1 dag bso), meer ten behoeve van het kind-wat-extra-zorg-behoeft, meer voor mezelf zodat ik minder vaak changrijnig ben en wel vaker voor 22 uur klaar met alles wat moet. Etcetera. En zodat ik een leger hoofd kan krijgen waarin ruimte is om te laten opborrelen wat ik dan wel wil. Want dat wat ik nu doen ‘het’ niet is, dat weet ik wel, maar ja, en dan? Misschien wel even gewoon minder, omdat minder ook genoeg is. En die spullen? Ik ben niet zo’n verzamelaar maar man en kinders wel. Maar een verhuizing stimuleert dus we komen er wel. Denk dat zo’n beetje de helft van de spullen wel verdwijnt, achterblijft, weggegeven wordt,een nieuw huisje vindt voordat we verhuizen. En man, wat lijkt het me fijn om een half leeg huis te hebben met fysieke en mentale ruimte om dingen te doen. We hikken er al een paar jaar tegenaan, en het is ook wel een bedrijf in een paar delen om de stap te zetten (eerst zorgen dat het huis niet meer onder water staat, dan een ander huis zoeken, dit te koop zetten, etc etc) maar zo blij dat het nu staat te gebeuren allemaal!

  1. Wat een geweldige stap van jullie, wat dapper. Tot 22 uur lopen te jakkeren is echt slopend. Je weet waar je het voor doet en dat maakt het vast een stuk makkelijker. Heel veel succes met verhuizen en met alles!

   1. Dank! We zitten nu middenin de fase met dozen en uitzoekwerk en hoewel het inderdaad wel even aanpoten is, voelt elk klusje wat we oppakken als iets wat ons verlicht. Letterlijk. We weten dus inderdaad waarvoor we het doen. Dat komt niet van het ene op het andere moment, maar na een proces van jaren nadenken en praten zijn we er nu klaar voor. En direct spijt natuurlijk dat we het niet jaren eerder hebben gedaan :)))

 7. Goed stuk, heel interessant! Wij gebruiken rvs flessen van KRNWTR. Al een hele tijd en bevalt goed. Tenminste geen plastic om weg te gooien of binnen te krijgen.

 8. Ja, er zijn zat van die binnen sluipers aan schadelijke stoffen zonder dat je er erg in hebt. De bekers en trommels voor school worden hier binnenkort ook ( eindelijk) vervangen voor rvs klean kanteen.

 9. Wij hebben 2 Sigg rvs flessen. Die zijn ook perfect. Maar wil je iets anders dan water meegeven (puberdochter wil altijd ranja mee), dan is dat echt smerig uit een rvs fles. Nadeel vind ik ook dat ze zwaar zijn. Dus we hebben ze nu aangevuld met Dopper-flessen. Misschien gaan ze minder lang mee, maar ze zijn wel heel fijn schoon te maken.

  1. Juist die Dopper flessen hebben een nasmaak en rvs kun je toch gewoon even afwassen? Dopper vind ik heel onhandig omdat je altijd de dop er af moet draaien. Gelukkig is er volop keuze voor iedereen πŸ˜‰πŸ™‚

 10. Ik heb al meerdere merken geprobeerd, maar het meest tevreden ben ik over de Camelbak en Hydroflask, beide rvs insulated. Dan heb je fijn koele of juist warme drankjes.

  1. Ja, die wilde ik er ook bij bestellen voor als de andere twee naar de barnehage gaan. Nu lopen die groten altijd met een enorme thermosfles op hun rond πŸ™‚
   Vind jij de hydroflask beter dan de klean kanteen?

   1. Klean kanteen is nou net eentje die ik niet heb uitgeprobeerd… Ziet er ook wel goed uit. De hydroflask is een tientje goedkoper via Bergfreunde.nl ik was op zoek naar de relags rvs broodtrommel, zij verkopen die als enigste in de goede maat en toen zag ik daar de Hydroflask. Wanneer je er 4 wilt, is een tientje per fles mooi meegenomen πŸ™‚ Hydroflask is heel robuust, belangrijk in kindertassen πŸ˜‰ en aan de buitenkant stroef zodat het niet zo gemakkelijk uit je hand glijd.

    De Cambelbak gebruik ik vooral om koffie/thee mee te nemen op een lange treinreis. Fijn naar eigen smaak.

Comments are closed.