Makkelijk inmaken in de koelkast voor mensen die inmaken te veel gedoe vinden.

Oh help ik heb te veel groenten!

Eten in kunnen maken is hartstikke handig voor als te veel eten hebt. Een exploderende moestuin, een gulle buurvrouw met een exploderende moestuin als je net boodschappen hebt gedaan of gewoon stomweg te veel gekocht. Weggooien of tegen heug en meug opeten zijn geen fijne opties en inmaken is zo veel gedoe!

Het begint al met het steriliseren van potten. Een handdoek op de bodem van de pan, kokend water, tangen, soda, schone gestreken theedoeken: wat een gedoe voor een paar bietjes. Tomaten. Komkommers.

Eenvoudig inmaken of wecken

Gelukkig kan het ook eenvoudig en er is volgens mij geen reden om het anders te doen als het gaat om kleine hoeveelheden die je relatief snel opeet: voor de koelkast!

Op die manier kan je al het lastige van wecken vermijden, maar toch genieten van lekkere ingemaakte groenten die je bovendien in een rustig tempo op kan maken omdat het in de koelkast amper bederft.

Er zijn een paar dingen die je moet doen:

 • Schone potten gebruiken. Uit de vaatwasser-schoon of met een warm sopje schoon is goed genoeg. Hoezee!
 • Hygiënisch werken. Je hoeft je groenten of je spullen niet te steriliseren, maar ze vrij maken van slik en slak is goed. Je handen hoef je niet in de dettol te dopen (sowieso niet), maar even wassen kan nooit kwaad.
 • Een mengsel maken met 2 cups azijn, 2 cups water en 1 cup suiker of ander zoets.
  (ik gebruik altijd cups, maar je kan ook een glaasje of een mok gebruiken. 1 cup is ongeveer 240 ml, 2,4 dl of bijna een kwart liter)
 • Doen met wat je hebt. Het heeft geen zin om voor 4 euro drie korrels mosterdzaad te kopen voor die paar komkommers in het zuur.

  Experimenteer met een theelepel mosterd in het azijn/water/suiker mengsel of gebruik wat ui, knoflook en chili om er smaak aan te geven. Google vervangers voor kruiden die je niet hebt, laat ze weg of voeg iets toe dat je lekker lijkt.

De houdbaarheid bij wecken voor de koelkast

Als je groenten inmaakt en vervolgens bewaart in de koelkast, hoef je de moeilijke regels van het wecken of inmaken niet zo nauw te volgen.

Je wil het geen decennia kunnen bewaren of een nucleaire winter mee overleven, je wil gewoon effe geen 34 courgettes in een week hoeven opvretten.

Bederft het niet? Wel, zo lang je er niet met vieze lepels in gaat zitten, blijft het Heel Erg Lang goed. Maar voordat het raar wordt, heb je het al lang op want er zijn weinig dingen lekkerder dan zelf ingemaakte groentjes!

Bieten inmaken voor in de koelkast: voorbeeldje

Ik had bieten gekocht. Niet mijn favoriete groenten maar ze zijn goedkoop, prachtig rood, gezond en Noors en ingemaakt is er weinig dat ik niet eet.

Dus wat ik deed:

 • Ik kocht rode bieten. Ik schilde ze met een dunschiller en verwijderde het uiteinde.

  de oudste kwam de keuken in en vraagt stikdroog: ‘mama, heb je je gesneden ofzo.’
 • Ik sneed ze in blokjes.

  Ik kookte ze ongeveer 20 minuten, tot ze niet meer hard waren maar ook nog niet heel zacht. Kies wat je zelf wil: wil je zachte of juist wat knapperiger groenten? Proef af en toe.

 • In een ander pannetje kookte ik 2 cups azijn, 2 cups water, een grote eetlepel donkere siroop (ik houd niet zo van zoet, maar alleen azijn en water is zo kaal). Verder voegde ik een flinke theelepel koekkruiden en een steranijs toe. Het duurt even tot het kookt.
 • Toen de bieten en het azijnmengsel gekookt waren, stopte ik de bieten in een schone glazen pot. Ik overgoot dat met het hete azijnmengsel. (heet is goed, kokend is nergens voor nodig). Met een schone lepel poer je even in de groenten zodat luchtbellen naar boven ontsnappen. Daarna sluit je de pot.

  Als de pot is afgekoeld, zet je hem in de koelkast.

ik bewaarde het sap, daarmee kunnen we misschien eieren verven of chirurgje spelen

Geef de smaken wel een paar dagen de tijd om in te trekken.

Nom nom nom!

 

 

7 Replies to “Makkelijk inmaken in de koelkast voor mensen die inmaken te veel gedoe vinden.”

 1. Ik heb nog nooit iets ingemaakt. Mijn man wel. Die heeft een paar keer zijn eigen augurken ingemaakt en die bleven maanden goed in de koelkast. Hopelijk explodeert mijn moestuin dit jaar zodat ik ook wat in te maken heb.

 2. helaas,ik heb niet zo’n grote koelkast. Ik probeerde gisteren een teveel aan wortels te fermenteren. Benieuwd of het lukt.

 3. Zo komt het inderdaad een heel stuk eenvoudiger over dan op al die websites die ik gelezen heb. Wil het best eens proberen! 🙂

 4. Maar weer eens beginnen met goed voornemens voor deze zomer. Inmaken, jam maken, wecken, of gewoon voor ontbijt, lunch en avondeten sla met courgette?

Comments are closed.