(veel) Minder afval: wat we deden.

Zero waste is hier bijna niet te doen. Er zijn hier geen bulkwinkels in de buurt en de dichtstbijzijnde boerderijwinkel is ook 25 km. verderop. Toch vond ik ‘alles zit nu eenmaal in plastic dus ik leer er maar mee leven’ nogal een laffe instelling voor iemand die een hekel heeft aan plastic en onnodig afval, dus ging ik er maar wat serieuzer mee aan de slag.

En dat is nodig. Mijn rol in het grote geheel is misschien nietig, maar als er maar genoeg nietige mensen kleine veranderingen maken, maken we best een verschil.

Mensen hebben bijvoorbeeld al vaak gevraagd waar ik mijn schattige groentenzakjes heb gekocht of zelfgemaakt en vertellen dat ze ook zo’n weerstand voelen tegen al dat plastic dat ik briefjes heb gemaakt met websites waar je ze kan bestellen. Zo cool!

Zie je wel, de ‘consument’ wil al dat ‘gemak’ niet, het wordt ze opgedrongen door gemakzuchtige producenten en nietsontziende grootgrutters.

Onderstaande dingen zijn makkelijk, goedkoop en als ze duur zijn dan zijn het investeringen die zichzelf terugbetalen binnen korte tijd. Tadaaa!

Er is een aantal dingen dat ik heb besteld, en die kwamen wel in verpakking maar dat zijn dingen waar we lang mee doen zoals wasbare luiers, zeep in papier en extra doekjes.

Het verschil in de hoeveelheid afval is gek genoeg echt heel groot. En ik dacht dat ik al best wel netjes bezig was voorheen πŸ˜‰
Ik leeg het bakje met recyclebaar afval nog maar eens in de paar dagen en dat was voorheen elke dag.
Van mijn standaard boodschappenlijstje heb ik veel kunnen afstrepen zoals afwasmiddel, luiers, doekjes, tandpasta, keukenpapier en vaatwastabletten.

Het enige afval dat we nog redelijk veel hebben is etensafval. Ik heb gekeken naar bokashi-emmers, ik denk dat ik daarvoor een vat waarin we wijn maken met een kraantje onderaan kan gebruiken.

Hier is wat we deden. Tips zijn altijd welkom!

Minder afval: Bloeden

Ik schreef er hier al eens over.

Minder afval: Badkamerdingen

In plaats van wegwerpmesjes scheer ik met een ‘krabbertje‘ en dat klinkt ranziger dan het is. Het is een mooi (doch loeischerp) scheermes waarvan je alleen af en toe het scheerblad vervangt.

Een stuk gewone zeep gebruik ik voor lijf, leden en haar. Als scheerzeep en soms als shampoo, maar ik wissel mijn haren wassen af met Utrekram shampoo die ik nog ruim op voorraad heb.

Ik kocht een ‘humble brush’, een recyclebare houten tandenborstel. Ik vind hem heel fijn! Poetsen doe ik met een mengsel van baking soda, etherische pepermuntolie en xylitol, berkenzoet.

Er zijn talloze recepten voor huisgemaakte scrubs en maskers die minstens zo fijn zijn als wat je in de winkel koopt. Meng bijvoorbeeld wat koffieprut met cacao en honing als scrub: werkt prima!

Minder afval: doekjes

In plaats van gezichtsdoekjes, make up doekjes, wattenschijfjes, zakdoekjes en luierdoekjes gebruik ik wasbare doekjes. Als je bacteriebang bent, zet je gewoon na het wassen en drogen even het strijkijzer erop. Deaud!

Deze vind ik erg fijn voor van alles. Op etsy kocht ik een stapeltje van deze.

Minder afval: Poetsen

Ik vond biologisch afbreekbare vaatdoekjes verpakt in karton. Die gebruik ik in combinatie met wat verdunde Dr Bronner-zeep in een spuitfles voor bijna alles. Voor de badkamer / wc gebruik ik allesreiniger gemaakt van azijn met citrusschillen.

Voor dingen die goed gepoetst moeten worden, heb ik deze doekjes. En die zijn zo fijn!

De stofzuiger gebruik ik nog zelden, ik heb weinig op de vloer staan dus vegen is zo gebeurd en net zo grondig als stofzuigen.

Minder afval: Luiers.

Ik had tal van excuses om ze niet te gebruiken: van geen droger tot wel een droger tot te duur tot de luiers zijn hier toch milieugemerkt, maar het stond me zo tegen.
Daarom kocht ik 12 wasbare all-in-oneΒ  luiers die kunnen worden gebruikt vanaf dag 1 (maar die hebben we gelukkig al gehad) tot het einde van de luiertijd.

Ik zal binnenkort de zeer uitgebreide luierpost die een kennis voor me schreef, weer eens online zetten. Ik vond dat wat hypocriet om te doen toen ik ze zelf niet gebruikte.

Minder afval: Boodschappen.

Tegenwoordig heb ik altijd netjes mijn netjes mee, een linnen tasje opgefrommeld in mijn gewone tas voor onverwachte dingen en een stapel fijne stevige tassen als we de wekelijkse boodschappen doen.

Behalve dat, koop ik ook nauwelijks dingen in plastic meer. Ook niet als ik die dingen graag wil. Druiven of tomaatjes in plastic gaan gewoon niet mee, dan eten ze maar een appel of een gewone, losse tomaat.

Ik eet nu heel weinig vlees en dat scheelt ook in plastic verpakkingen.

Minder afval: van voedingsmiddelen

We maken veel dingen zelf. Sambal. Gefermenteerde groenten. Kruidenthee. Koekjes. Pannenkoeken. Loempia’s. Brood. Broodjes. Atjar Tjampoer. Bier, wijn en likeur. Zuurkool. Ook dat zorgt voor veel minder afval omdat je de meeste dingen los kan kopen of in de natuur kan vinden.

Ik let erop dat de verpakking recyclebaar is maar vind het ook leuk om andere dingen te proberen om zo verpakkingen en afhankelijkheid van producten te verminderen. Zie ook zuurdesemproject #193 ter vervanging van gist in plastic zakjes.

Minder afval: Weg.

Ik neem altijd een zakje mee als ik ga wandelen. Gewoon, om afval mee naar huis te nemen πŸ˜‰ Ik kan er niet langslopen en het laten liggen. Het wordt schoner en aangenamer om ergens te wandelen en je hebt het idee dat je in elk geval iets doet tegen al die grafzooi overal. Bovendien nodigt een schone omgeving misschien minder uit tot het uit je raampje rotten van afval.

Minder afval: koffiefilters

Per dag zouden er ongeveer 750 miljoen koffiefilters worden weggeflikkerd. En dankzij deze wasbare koffiefilters, toch weer minstens drie per dag minder. Zoden. Dijk. Hoppa!

Minder afval: vulpen

Schrijven vind ik heel erg leuk, met een vulpen is het nog leuker. Kalligraferen: superduperleuk! Ik heb een Lamy Joy met verschillende punten. Voor deze pen is een patroon te bestellen dat je kan vullen met inkt uit een potje. Als mijn meegeleverde vullingen op zijn, bestel ik die. Ik heb maar 1 pen en daar ben ik zuinig op πŸ™‚

Minder afval: speelgoed

De kinderen krijgen bijna nooit speelgoed, het meeste komt van de kringloop en gaat als ze ermee uitgespeeld zijn, daar weer terug naartoe. Gelukkig krijgen ze hier geen gratis goedgedoelde slechtgemaakte prutszooi overal bij.
We maken dingen zelf: lijm, zoutdeeg en flauwe dingetjes van afval zoals eierdozen, of hout.

Minder afval: wassen

Om kleding niet te verpesten (dure wolletjes en witte shirts die dertig jaar meegaan bijvoorbeeld) heb ik meerdere wasmiddelen. Zelfgemaakt, in papier en een enkele in plastic zoals wolwasmiddel van Sonnet. Ik vind het het beste op die manier, ik gooi liever eens in de zo veel maanden een plastic fles bij het plastic afval dan een lading wolletjes vervroegd in de Zak van Max.

Minder afval: Geen aluminiumfolie of plasticfolie.

We gebruiken folie bij het roken van vis. Plasticfolie is in mijn ogen echt compleet overbodig en het gebruik van deze dingen kan nagenoeg altijd worden vermeden door het gebruik van herbruikbare afsluitbare bakjes, een kom en een bord of door simpelweg te zorgen dat je minder hoeft af te dekken.

Minder afval: creatief hergebruiken

Van die goedbedoelde zelfgemaakte projectjes: ik vind ze leuk. Citrusschillen drogen, oud brood drogen en vermalen tot paneermeel, stukjes groenten bewaren voor bouillon, zaden zaaien in eierschalen, zelf maskertjes maken voor mijn afgetobde gelaat…

Als besparen / minder afval je doelen zijn, zie je opeens overal mogelijkheden πŸ™‚

26 Replies to “(veel) Minder afval: wat we deden.”

 1. O de Humble brush, ik wil er nog een blogpost aan wijden. Ik lees wel dat ‘men’ hem te zacht vindt en dat dat niet goed zou zijn ivm gaatjes. Ik vind het opzich een fijne borstel, maar ooooo dat bamboe is voor mij hetzelfde als een houten ijsstokje is, bbbrrrrr, ik vind dat zo naar! Maar daar probeer ik me overheen te zetten haha.

  Heb jij nog een tip wbt wasmiddel voor de wasbare luiers? Het wasmiddel dat ik er nu voor gebruik (bio uiteraard) maakt de was vaal, pillig en grauw en verpest letterlijk de kleren en luiers. Heel vreemd.

  1. Klok gaat prima vind ik. Gebruik nu frosch, ook fijn. Maarhaal ik in duitsland. Op the cloth diaper files nl staat volgens mij ook een lijst met wasmiddelen, waaronder ook eco wasmiddel.

   1. Bij mij gaat het met Klok dus heel vreemd… wasgoed wordt er zo lelijk van. Somkige kledingstukken zijn echt verpest. Vreemd want in het verleden was ik er wel tevreden over. Frosch is hier ook verkrijgbaar, maar had die niet een te hoog zeepgehalte? Was jij de luiers met Frosch?

  2. Zachte borstel is toch juist goed? Zei zelfs de tandarts.
   Heb niet echt een tip eigenlijk want hier heb je andere wasmiddelen. Ik doe ook maar wat, afhankelijk van wat ik te wassen heb…

 2. Beste Gerlinde, je schrijft over dure bamboedoekjes. Ik werk al jaren met doekjes gemaakte van oude handdoeken en was die dan gewoon met de
  bonte was mee. Ook werk ik met vloeibare groene zeep. schoonmaak-
  azijn en een scheutje dettol. Dat werkt allemaal prima. Ik vind zelf zeep
  maken nogal een gedoe. Deze werkwijze bevalt mij prima.
  Groeten en bedankt voor al je mails. Nelly.

  1. Bedankt voor je tip πŸ™‚ Ik heb het geprobeerd met zelfgemaakte doekjes maar ik vond dat best vies worden, vuiligheid die erin blijft hangen spoel je er niet zo makkelijk uit. Wij zijn ook heel vieze mensen, dat scheelt vast πŸ˜‰
   Die bamboedoekjes maken alles heel mooi schoon en zijn zo weer droog. Ik heb er maar eentje hoor, geen kast vol πŸ˜‰

   1. Ik gebruik ook (dubbele laag) badstof voor billendoekjes. Gewoon uit de losse pols geknipt en gelockt. Vind ze beter poetsen dan billiesbox doekjes.

 3. Mooie post weer! ik heb een vraag over de koffiefilters.. Die bevallen dus goed? ik had ze zelf genaaid: maar blijft zo’n katoensmaakje aan zitten… is dat bij deze niet? Kan ik gewoon rechtstreeks op die site bestellen?

 4. Yes, ik geloof ook vast in ‘alle kleine beetjes helpen’! De afgelopen tien jaar heb ik stapje voor stapje veranderingen doorgevoerd, te beginnen met altijd een boodschappentas meenemen. Vervolgens een waterfles, bestek voor onderweg, wasbare wattenschijfjes, een cup (dat vond ik echt een enorme stap maar ik baal ervan dat ik die niet eerder durfde te zetten, voor mij geen tampons en maandverband meer!), losse thee, groentes kopen bij de groenteboer ipv in de supermarkt etc. Helaas is hier ook geen verpakkingsvrije winkel in de buurt.
  Volgende stap is een ouderwets scheermesje, en we overwegen de aanschaf van een wc met sproeier. Ik vind dat we nog steeds teveel afval produceren, maar ik weet ook zeker dat we op deze manier al heel veel afval hebben uitgespaard.

 5. Wasbare koffiefilters! 😍 koffiefilters belanden nu bij compost bij ons. Ik zit aan wasbaar toiletdoekjes te denken (alleen voor plassen). Vind het nog wel een ding maar ja je hebt soms van die dagen dat je voor je gevoel wel 20x op de plee zit en dus ook 20x een stukkie papier wegspoelt.. vind het nog wel een stap hoor. Maar heb ook 2x per week een luierwas dus kan er prima bij.

 6. Leuke tips allemaal. Wij hebben ook veels te veel afval vind ik. En dat moet ook echt minder. Wel heb ik al altijd braaf een boodschappentasje bij me nu. En ik ga eens kijken naar koffiefilters die je kunt wassen. Die kende ik nog niet.

 7. Wat een inspiratie! Die zakjes voor appels en zo zien er goed uit bij love for earth. Wij drinken koffie uit een cafetiere dus geen filter nodig. Prut kan door de gootsteen of bij de plantjes.
  Verder valt er bi ons nog wel iets te doen aan de afval..bedankt voor de tips πŸ™‚

 8. Wat goed, kan ik nog veel van leren. Kookafval heb ik dan juist weer niet, want ik kreeg een wormentoren voor mijn verjaardag. Met tijgerwormen, die wonen nu in de kelder, dus daar komen de kinderen niet meer, maar verder werkt het super goed

 9. Oooh die koffiefilters! En ik ga nu ook eindelijk eens aan de humble brush. Ik denk dat mijn vader nog een krabber overheeft (jaja vers mesje er in natuurlijk). Voor de boodschappen gebruikte ik heel lang wasnetjes totdat ik te lui werd. Dank voor je post, ik ga niet meer lui zijn 😘

  1. Haha, mijn vader bleek er ook nog een te hebben, die van mijn opa was geweest. Heb hem gezegd dat ie die aan mijn broertje moest geven. Zou leuk zijn als het gebruikt blijft!

 10. Ik heb het nagezocht, maar humble brush heeft nylon haren en daar is dus niks recyclebaars aan. Plastic is zelfs beter, want dat kan men recyclen. Bamboe met nylon moet toch gewoon in het restafval. Helaas! Want ik werk in een wereldwinkel, we hadden ze net aangeschaft en toen ging ik eens wat beter naar de achtergrond van eea kijken:(

  1. Zelf zeggen ze:

   The only natural material which has the same properties as nylon is either pig or badger hair. That’s not something we’d like to brush our teeth with. We use Nylon-6, free from the toxin BPA (Bisphenol A).

   Ik kan er niet echt wakker van liggen. Als ik een zak chips -puur hypothetisch dit πŸ˜‰ – eet gooi ik 50 x de hoeveelheid plastic weg die in die drie haren op mijn tandenborstel zit.
   Vind het al een verbetering om niet elke keer zes handvatten weg te gooien. Als je wil kan je de ‘haren’ er natuurlijk vanaf halen πŸ™‚ Ze laten heel makkelijk los als je er een beetje aan trekt.

Comments are closed.