Besparen en minder afval: restjes opmaken.

Het is weer winter hier. Gelukkig maar, want van dat mooie weer wordt een mens alleen maar vrolijk.

nee he….
ja hoor, een heus pak sneeuw!
oh, die leukerds weer
vanaf een afstandje zijn ze wel okee. als ze slapen.

Eergisteren aten we bij kennissen traditioneel Noors paas-eten, lam met aardappels en wortelgroenten en ijs toe. Het was heel gezellig. En lichtelijk uitputtend om bijna zes uur lang sociaal te doen in het Noors.
De kinderen kregen plaatjes waarop een tekeningetje stond met waar hun ei verstopt was. Paaseitjes zie je hier niet veel. Geen idee waarom niet, ze zouden er verzot op zijn. Papieren eieren met los snoep is het.

Gisteren hadden we een nogal luie dag. Ik keek samen met de oudste naar Tim Burtons Alice in Wonderland. Alleen het stukje met de Jabberwocky hebben we overgeslagen, dat was een beetje eng. Ze vindt van die gekke, beetje griezelige dingen ook wel erg interessant.

Restjes opmaken. Lekker!

Ik had nog allerlei vage dingen in de koelkast liggen die ik op moest maken. Ik doe dat eens in de zoveel tijd, afhankelijk van wat er in de koelkast ligt dus. Duh.

Eerst kookte ik een pan vol volkorenrijst met bouillon voor de kinderen. Ze vinden dat ook lekker om tussen de middag te eten en wat mij betreft kunnen ze dat beter eten dan brood.

Van een potje bijna vergane paprikapastasaus maakte ik met creperende rode pepers, knoflook, vissaus en sojasaus een heel nieuwe, Sriracha achtige saus.

mayonaise maken

Ik maakte mayonaise. Zo lekker en hij is goed gelukt. En zo eenvoudig:

Meng 2 eierdooiers + 2 el. (appel)azijn + 1 el. mosterd tot het glad is. Begin olie toe te voegen in een klein straaltje, terwijl je ondertussen met een garde roert of met een staafmixer mixt. Schenk er langzaam en in totaal ca. 3 dl. milde olijfolie bij. (ja, mild. niet gezond willen doen met extra vierge, dat is niet te eten)

Voeg daarna naar smaak zout en eventueel nog azijn toe.

De kimchi die ik had gemaakt was klaar en is perfect gelukt! Nomnom. Frisse knapperige pittige chinese kool. (die in de link is met prei, chinese kool is veel eenvoudiger omdat je dat zo in een pot kan stoppen)

Nu maakte ik Atjar Tjampoer. Ik had nog flink wat wortels en die sneed ik met de keukenmachine in reepjes. Ik sneed een ui en knoflook en voegde een eetlepel kurkuma en drie plakjes gember toe.

Ik deed er ongeveer 4 cups water bij, en per cup water een eetlepel ongeraffineerd zeezout. Geen azijn, maar door de melkzuurbacteriƫn gaat het vanzelf lekker zuur smaken. Door het zout bederft het niet.

En dan een glaasje in de weckpot zetten zodat alle groenten onder water staan. Als er een stukje boven drijft, is dat niet zo erg.

En dan afwachten. Een dag of 7 tot 10.

hoe maak je heel lekkere tomatensoep?

Tomatensoep, ook nog. Het lekkerste wordt tomatensoep als je de uien eerst licht karamelliseert.

Ik smelt kokosolie en boter en voeg dan de uien toe. Ik bak ze eerst flink aan (bakken, niet branden ;)) en laat ze daarna op een lager vuur verder bruin worden. Niet te vaak roeren, maar ook niet laten aanbranden.

Daarna schuif ik ze opzij en bak de tomatenpuree even aan met een klein beetje honing. Daarna meng ik alles door elkaar en voeg twee pakjes gezeefde tomaten toe. En restjes dus: een in blokjes gesneden zielig worteltje, een allenig bosuitje, wat champignons, een stukje pompoen, een restje prei…. wat je maar over hebt.

Daarna voeg ik zelfgemaakte bouillon toe en zout en kruiden toe, maar water in plaats van zelfgemaakte bouillon kan ook. Met bouillon bedoel ik dit )

Een bouillonblokje is niet nodig, gebruik gewoon flink wat ongeraffineerd zeezout en kruiden naar smaak.

Dan is het een kwestie van de staafmixer erop, glad pureren en opeten.

Ik vergat alleen de tomaten erin te doen die ik eigenlijk op wilde maken šŸ˜€ Slim, wel. Niet.

Verder staat er een door de oudste gemaakte cake met restjes bevroren bosvruchten in de oven en bak ik de zoveelste boterkoek.

Alles wat in de oven moest, spaarde ik op zodat ik lekker efficient de oven kan gebruiken.

PANEERMEEL MAKENĀ  VAN OUD BROOD

Als alles is gebakken, kan ik de ‘restwarmte’ gebruiken voor het maken van paneermeel.

Ik zet de oven dan op 80 graden en leg stukken oud en hard brood erin. Als het brood helemaal knapperig en hard is, ook van binnen, laat je het afkoelen. Met een deegroller kan je het tot heel fijn paneermeel rollen.

 

 

En nu is alles weer op. Gelukkig gaat alles morgen weer zijn gewone gang šŸ™‚

7 Replies to “Besparen en minder afval: restjes opmaken.”

  1. Klinkt lekker. Wij hadden vandaag ook een restjes lunch, wel iets minder gezond dan dat van jullie. Ik heb ooit eens tomatensoep geprobeerd te maken maar dat mislukte dus. Het wordt weleens tijd voor een nieuwe poging. Hier vinden ze kliekjesdag altijd het lekkerst, alles dat we dan over hebben wordt bij elkaar gegeten en gegooid, de vreemdste combinaties maar soms wel de lekkerste.

    1. Ja, het bakken van de uien en de tomatenpuree, dat is wel belangrijk bij tomatensoep. Anders smaakt het naar tomaten-uienwater en das gewoon niet lekker.

  2. Hi hi hi die tomaten die niet in de soep gingen…zo heb ik ooit eens kippensoep gemaakt, als basis een pakje kippensoep en dat lekker laten trekken. Dan op het laatst heel fijngesneden prei en ui erdoor. Heerlijk….als je tenminste dan niet de kip nog in de koelkast hebt liggen. Weer een reden om zonder pakjes te koken, zie je tenminste meteen dat je ontvederde vrind nog niet in de pan ligt.

  3. Heerlijk, die tomatensoep! Wij maken ook graag de versie van Jamie Oliver, waarin je de uien smoort in balsamicoazijn, en dan de tomaten roostert in de oven. Zo klaar, en zo lekker!!
    Ik heb op het moment alle kapjes van het brood in de vriezer liggen, om op te sparen voor een recept dat ik op een andere blog las (voor broodpudding). Normaal eten we die gewoon op. Maar om nou een brood te kopen voor een restjesrecept, dat gaat me ook wat ver.

  4. April doet hier wat ie wil. Gisteren in de zon gezeten, maar het was veel te koud zodra er een wolk kwam. En nu dus verkouden…
    De tomatensoep in spƩ is hier alweer gezaaid, 8 planten in de vensterbank staan klaar om de kas in te gaan zodra de nachtvorst over is

Comments are closed.