Waar blijft je geld? alle uitgaven bijhouden.

Dat is altijd weer de vraag. Ook hier, zo nu en dan. We hadden toch net –groot bedrag– gepind en nu is alles alweer pleite. Hoe kan dat? En dan gaan we terugrekenen.

Naast de 1500 kronen voor gewone boodschappen, moest voor het weekend de voorraad fruit nog worden aangevuld. En oh ja, de jam was in de goedkoop, die namen we ook mee. We moesten lampjes vervangen en nog snel een verjaardagscadeautje kopen. Vergeet die drie rompers en vijf Donald Ducks bij de kringloop niet.

Oh ja. Het is eigenlijk hartstikke goed verklaarbaar dat de bodem meer in zicht is dan ons lief is. En was het nodig? Achteraf?

Budgetteren? Nah.

Ik ben geen fan van budgetten. Te veel gedoe, te weinig flexibel en bovendien zie ik het nut er niet van om alles alleen maar hokjes te stoppen.
Wat ik wel af en toe een paar weken doe is het bijhouden van alle uitgaven. Alles? Jawohl. Alles. Dat geeft me best veel inzicht.

Ik heb geen zin om te gaan schuiven met potjes en bedragen omdat ik 12 pakken koffie kocht met 40% korting, of om een goede aanbieding voor dingen die ik echt gebruik te laten liggen omdat het niet meer in mijn budget past.

ALLE UITGAVEN BIJHOUDEN

De vaste uitgaven (huur, electriciteit, verzekeringen) zie ik natuurlijk op mijn bankafschriften, die houd ik niet apart bij. Maar alle losse uitgaven, groot en klein, noteer ik op de kalender, bijvoorbeeld. En dan vallen dingen opeens beter op.

Bijvoorbeeld die 30 kronen voor dropjes en andere zoetigheid, waren die nu echt nodig? Hadden we echt behoefte aan voorgebakken pizza? Nee, de volgende keer beter plannen en binnenkort lekker lasagne maken voor in de vriezer voor nood.
En die 600 kronen bij de toko, die bestond toch voor minstens een derde uit niet noodzakelijke dingen. (het wordt wel gebruikt en opgegeten, maar nodig is het niet altijd).
En de jongen is blij met zijn Ninjago-sokken, maar als hij ze niet had gehad, was ie net zo gelukkig.

Goede reden om al je uitgaven bij te houden

Zo bekijk ik dan alles op zijn nut en ik denk ‘argh, waarom hebben we in totaal 65 euro over de balk gegooid aan gemak, zoete meuk en andere overbodigheden!’ Aaah, het inzicht.

Niet om vervolgens nooit meer drop of olijven of sokken te kopen, maar om te weten waar het geld heengaat en mijn eigen uitgeefgedrag te kunnen bijsturen.

Als een kalender met daarop mijn uitgaven me aanstaart, dan kijk ik heel anders tegen geld aan.

Ik word herinnerd aan bedragen die ik heb uitgegeven. 45 euro voor een broek leek leuke ‘deal’ toen je hem kocht maar na een paar dagen ligt ie in je kast net als alle andere broeken.
Zie je drie weken later die 45 euro nog staan terwijl je de broek al bijna weer vergeten bent, dan zorgt dat ervoor dat je voortaan beter nadenkt als je een kledingwinkel binnen gaat.

Ik word herinnerd aan het feit dat ik bewust met geld om wil gaan als ik het verbruik ervan voor me zie een paar keer per dag. Is wat ik denk nodig te hebben echt nodig?

Ik zie hoe ik het echt doe. Ik vind mezelf altijd reuze spaarzaam en verantweurd maar dat ben ik dus niet altijd. *kuch* En dat zie ik als ik alles netjes bijhoud beter dan wanneer ik alleen in de comfortabele overtuiging ben dat ik zuinig leef. Liegen tegen mezelf is een stuk lastiger als ik mijn uitgeefgedrag voor me zie.

En vooral: het is een goede motivatie. Om minder uit te geven, om eerst in mijn eigen kledingkast, voorraadkast of wat voor kast dan ook te kijken, voordat ik naar de winkel ga. Om gewoon te wachten tot een datwillik weer verdwijnt. (ergens tussen een uur en een paar dagen, gewoonlijk)
Om te blijven (be)sparen, om zuiniger te leven en tevreden te zijn met wat ik heb.

 

20 Replies to “Waar blijft je geld? alle uitgaven bijhouden.”

 1. Wij hebben ook meer dan een jaar lang onze uitgaven en inkomens bijgehouden. Vreselijk vervelend vond ik het haha, steeds al die bonnetjes bewaren en invoeren. We keken er ook nooit naar trouwens, dus op een gegeven moment zijn we er weer mee gestopt. Sowieso geef ik weinig geld uit, en af en toe uiteten vind ik prima. Als we echt op de centen moeten letten zou ik het wel weer doen om te kijken waar we op kunnen besparen, maar voor nu ga ik er even niet meer mee beginnen haha.

  1. Een jaar oei 😮 Das straf!
   Ik doe het soms een paar weekjes, dan weet ik altijd wel weer waar ik sta. We geven ook inderdaad weinig overbodigs uit, maar soms sluipen er van die kleine dingetjes in he…

 2. hoi,
  ik gebruik tegenwoordig de android app : Q uitgaven.
  de categorieën kun je zelf een naam geven , zodat je gemakkelijk per dag kunt bijhouden wat je uitgeeft.
  het totaal kun je per maand en per categorie bekijken.
  ik ben er tevreden over, groet Nicol.

 3. Ik ben op het moment aan het bijhouden wat ik waar aan uitgeef, doe het 3 maanden. Ik splits het uit per categorie, brood, vlees, fruit/groente, drogist etc. etc. Wat ik meer dan de basis, die ik van te voren bepaald heb, koop krijgt een kleurtje van extra, luxe, niet nodig en waarom heb ik dat nou gekocht.

 4. Zo waar, en daarom zweer ik bij mijn excel blad met daarop alle uitgaven die ik dagelijks invoer. Ik zie wat ik “fout”doe en probeer het daarna niet weer te doen. Lukt alleen niet altijd en stiekem gaat er dan toch net iets teveel geld uit aan niet-echt-nodig spullen.

 5. Sinds ik serieus ben gaan besparen vanwege mijn plannen, hou ik al mijn uitgaven bij. Het biedt me houvast en inzicht. Het zou nu eigenlijk niet meer nodig zijn, maar ik vind het nog steeds wel prettig om te doen. En soms is het ook een sport of er nog een tandje af kan.

 6. Ik houd al een paar jaar mijn uitgaven bij in excel. Elke maand op een tabblad met richt bedragen voor verschillende categorieën en een tabblad met jaaroverzicht. Geen hele strikte budgetten daar houd ik ook niet van.
  Ik ben weleens even gestopt maar vind het toch fijner om het bij te houden om mezelf bij de les te houden.

 7. Wij hebben jaren een boekhouding bijgehouden, maar sinds begin dit jaar ben ik ermee gestopt. Mochten we het op zeker moment financieel krap krijgen of omstandigheden veranderen sterk dan kan ga ik het weer bijhouden. We bekijken wel elke maand de diverse saldi en bepalen hoeveel we extra aflossen die maand. Ik heb geen weekbudget meer. Ik doe toch geen gekke dingen met het huishoudgeld. Vind ik dan want er wordt vast weleens raar opgekeken van een kar met idiote hoeveelheden groente, fruit en aardappelen 😉 Vooral die vijf trossen bananen en al helemaal als ik dan zeg dat dat niet voldoende is voor een week 😀
  We hebben jaren zuinig gedaan om een vrijstaand huis te kunnen kopen. Die hebben we, we hebben lage hypotheeklasten en houden best wat over elke maand. Ik vind het heerlijk om nu makkelijker te doen. Zo wordt internet hier met vier personen tegelijk zeer intensief gebruikt en daarvoor hadden we een ander abonnement nodig. Zo lekker dat dat kan. En binnenkort gaan we een vaatwasser uitzoeken. De van mij is kapot en ik dacht wel zonder te kunnen, maar ik sta zoveel in de keuken van allerlei lekkers en gezonds te maken en dan ook nog een uur afwassen. Nee, ik genet ervan dat ik straks een groot deel van dat uur aan andere dingen kan besteden.

  1. Dat ben ik helemaal met je eens. Ik kook ook veel liever dan dat ik sta af te wassen. Dus ik maak bijna alles zelf maar bij een aanrecht vol afwas zinkt de moed me in de schoenen. Ik ben heel blij met de vaatwasser die ik nu heb en hij is het geld wat mij betreft wel waard. Kan iedereen ook twee keer per dag brood voeren en tussendoor koek van de supermarkt, qua minder afwas, maar nee 🙂

 8. Soms vliegt geld inderdaad uit je portemone. Als je weet waar het is gebleven is dat een hele geruststelling.

 9. Ik doe het net als jij, zo nu en dan een weekje. Niet op de computer, want dat vind ik rotwerk, maar op een briefje. En elke keer dat ik het doe merk ik weer dat er nog wat bespaard had kunnen worden.

  Maar op het grote genieten will ik niet besparen. Een film, biertje, terrasje, bagel met hoummous: daar geef ik het graag aan uit. Maar dat jurkje vorige maand, dat slaat echt nergens op. Ik had al een jurkje. Of tien.

 10. Ik zou het ook weer eens moeten doen. Het maakt je inderdaad flink bewust van wat je nou eigenlijk uitgeeft. Maar ik heb de grootste moeite om het ook echt te doen.

 11. Ik merk dat er altijd een paar dagen per maand een ik moet dat hebben monster in mijn ontwaakt. Nu maak ik een lijstje en mag de nuttige echt nodige dingen in die dagen kopen. Ik ben niet sterk genoeg om dat monster te negeren. Gister kochten wij dus nieuwe tegels, een badkamer meubel met wasbak. Nodig voor de zolder verbouwing waar we de oude wasbak vervangen.

 12. Ik vind mezelf altijd reuze spaarzaam en verantweurd maar dat ben ik dus niet altijd. –> Haha, zo herkenbaar 🙂 En dat kom je dus pas te weten als je je uitgaven bijhoudt… Zelf doe ik het intussen meer dan ’n jaar, maar ik overweeg om ermee te stoppen want het is arbeidsintensief. Alleen heb ik schrik dat ik daarmee terug in slechte gewoontes verval als ik niet wekelijks met mijn neus op de feiten gedrukt wordt…

 13. Manlief houd het bij in een speciaal boekhoudprogramma. Heb je gelijk allemaal statistieken. Best leuk te zien momenteel gaat er veel naar ons huis. Eind van het jaar hopen we klaar te zijn. Kan ik weer eens een setje nieuwe schoenen kopen. ☺

 14. Ik heb het vanaf een jaar na ons huwelijk bijgehouden, omdat het geld eruit vloog en de spaarrekening leeg bleef. We weten hoeveel er aan vaste lasten uitgaat, en over de rest overleggen we veel. Ik boek altijd direct een deel naar de pensioenspaarrekeningen (vanwege een belastingvoordeel hier in België) en naar twee spaarrekeningen. Vorige maand kregen we een aanbod van een stuk land naast het stuk dat we al hebben, voor een goede prijs. Cash betaald, en erg blij mee, maar nu dus even heeeeel krap.

  Ik houd de uitgaven eigenlijk alleen maar bij, ik werk niet echt met budgetten, behalve voor eten. Van onze werkgevers krijgen we elke werkdag €7,50 voor eten op een soort prepaid bankkaart. Dat komt uit op zo’n €270 per maand, en daarvan proberen we alle levensmiddelen te kopen.

Comments are closed.