Zero waste koffiezetapparaat :)

Er zijn meerdere manieren om zonder afval koffie te zetten. In elk geval hoef je er geen moeilijke spullen voor aan te schaffen. Tenzij je zo’n onrecyclebare cups-gebruikende nescafe ding hebt.Dan heb je dringend iets anders nodig. Je bent George Clooney! (snap je, Cloo-nie?)

Nestlé is sowieso een van de bedrijven die je zou moeten boycotten wegens hun milieuvervuiling, het -indirect- vermoorden van baby’s en de troep in hun producten. Lees hier meer. Dit kan je trouwens ook gewoon op wikipedia nalezen, het is niet eens raremilieuheksenpraat.

Er was ook nog iets met water. Schoon water is volgens dit bedrijf ook geen mensenrecht. Nestle, die van de babyvoeding, nestea, nescafe, maggi, kattenvoer, wagner pizza’s, smarties, bros, kitkat, nesquick en noem alle rotzooi maar op. Gelukkig makkelijk te vermijden als je normaal menseneten eet.

We hebben een moccamaster en dat is echt het fijnste apparaat ooit! En gemaakt in Nederland!

Ze zijn er ook met isoleerkan waarbij de machine direct afslaat maar dat vond ik iets te duur. Maar het is ook best vervelend dat dat plaatje drie kwartier aan blijft en vervolgens afslaat. We zetten ’s ochtends en ’s avonds een grote pot en die krijgen we niet altijd in drie kwartier leeg, bijvoorbeeld als we de kinderen naar bed brengen tussendoor.

zero waste koffiezetten – energie

Inmiddels zo’n vijf jaar geleden kocht ik bij de kringloop een oude, maar toch nieuwe thermoskan. Nog gemaakt in de goede oude BRD. (ik word altijd blij van Made in Holland, England of Germany op oude meuk). Koffie gooi ik nu direct daar in, en dan kan het plaatje uit. Zo gebruikt ie maar vijf minuten energie. (ja, het is een snel apparaatje heur)

lelijk, maar vele malen effectiever in drinken warm houden dan een dure thermosfles

zero waste koffiefilters

En die koffiefilters… ze zijn gebleekt, de zitten in plastic en een extra kartonnetje… Ze hebben een milieumerk en kunnen bij het etensafval, maar toch. Het is niet nodig.

Dus toen ik wat rvs spulletjes voor op de barnehage bestelde voor de jongste twee en op de CoffeeSock stuitte, klikte ik deze compleet impulsief zo mijn virtuele winkelwagentje in.

En het werkt echt prima. Er zitten er twee in een verpakking. Hij is iets groter dan mijn filter, maar dat hindert niet. Na gebruik spoel je hem uit met warm water en hang je hem te drogen. Hij kan ook in de wasmachine, maar dan moet je natuurlijk geen geparfumeerd spul gebruiken.

De koffiedrab kan je goed bij je bosbessen of rodondendrons gooien, of op de composthoop. Of door de gootsteen spoelen, het zou vet in je afvoer verwijderen.

Ik ben niet zo’n koffiesnob dat ik verschil proef. De koffie smaakt prima en daar gaat het maar om.

Op de site van KoffieSok kan je meer lezen over het gebruik van papieren filters en hun biologisch katoenen filter. Je kan ze o.a. hier op etsy bestellen. En hier voor mensen in Noorwegen.

de verpakking van koffie

Dat is nog lastig. Er is geen koffie los of grootverpakking te vinden. Bovendien vinden we Noorse koffie helemaal niets; het is zo grof gemale dat je een half pak Hele Dure Kaffe nodig hebt voor een beetje fatsoenlijk bakje. Daarom kopen we altijd de redelijk verantwoorde biologische koffie bij Ikea. Die is lekker, en verantwoord dus. Behalve de verpakking.

Daarom probeer ik nu in elk geval minder koffie te gaan drinken. Zonder lijkt me bijna onmogelijk, ik denk dat ik dan nooit meer echt wakker kan worden. Maar twee in plaats van drie kopjes, dat moet lukken. En dan misschien een in plaats van twee. Ooit.

Zou jij een koffiesok kopen?

27 Replies to “Zero waste koffiezetapparaat :)”

 1. Ik heb dus ook dat mijn hart opspringt als ik in de kringloopwinkel made in Holland of England zie o/a maar je snapt me wel ik heb ook een rothpunkt van de kringloop. Maareh ik ben stikjaloers op de moccamaster van jou. En ik ga een sok kopen. Ik gebruik de geryclede filters die bruine vier keer ik spoel ze gewoon uit onder de kraan.

  1. Oh, heb je dan niet vaak dat gruis in je koffie?
   Die moccamasters zijn hier trouwens altijd in de aanbieding, lijkt het. Meestal van 90 euro voor een eenvoudige.

 2. Wist ik veel van de ellende genaamd Nestle. Ik ga vanaf nu proberen hun producten niet of veel minder te kopen. Alle beetjes helpen. Thx

 3. Ik hoef er geen (want volautomatisch espresso apparaat waar je de koffiebonen, water en melk ingooit – geen filters of cups nodig), maar vind het wel een leuk kadootje voor mn ouders voor volgend jaar 🙂 dus thanks voor de tip!

 4. Bedankt voor de tip van koffiesok. Die kan ik waarschijnlijk zelf maken. Wij hadden ooit een herbruikbaar filter van metaal. Maar dat beinvloedde de smaak van de koffie. Ik ken die “sok” wel om in de theepot te hangen.

 5. Ik sprak laatst iemand van een oudere generatie over de koffiesok, en blijkbaar is dat niets nieuw en hip maar iets heel oud dat gewoon terugkeert 🙂 Moest ik zo’n koffie zetten zou ik ‘m zeker gebruiken, maar wij drinken hier aeropress (met een mini filtertje helaas, maar géén elektriciteit, dat vind ik ook weer mooi meegenomen) of french press.

 6. Hier compleet gestopt met koffie. Ik dacht eerst niet dat ik het zou kunnen, maar ik wilde niet meer afhankelijk zijn van het idee ‘ik MOET koffie’. Internet voorspelde drie dagen hoofdpijn bij cold turkey stoppen met koffie, dat leek me complete onzin maar ik heb inderdaad wel wat hoofdpijn gehad de eerste dagen. Desondanks vond ik het de moeite waard. Na jarenlang 8-10 koppen koffie op een dag drink ik het nu dus nooit meer. Dobby is freeeeeee!

 7. https://www.kookwinkel.nl/webshop/65454-caprilifepouroverkoffiemaker2kops250mlglas.asp
  Ja hoor .Zo,n sok was ook prima geweest .Ik heb nu deze. Bevalt goed .Heel raar maar het is veel zuiniger. Omdat er geen smaak in het papier blijft hangen en het langzamer door loopt kan ik met veel minder koffie toe. En het wordt snel koud . Dus zet ik maar een beetje .Dat scheelt ook weer veel meer koffie drinken. Ben er heel blij mee. Ook omdat het als pronkstukje in de steeds kaler wordende ,dank zij jou, keuken staat.

 8. O jemig die Nestle, wat een bende! Volgens mij koop ik daar niet regelmatig producten van maar even goed opletten dus. En dat water! gewoon erg. Wat koffie betreft; we drinken al heel lang alleen nog koffie in de morgen. Héél soms met visite in de middag en nog meer soms in de avond. Wij drinken wel uit een french press otw een cafetiére. Ik lees wel eens berichten over meer cholesterol dat op deze manier in de koffie zou zitten en ik heb een tijdje koffie opgeschonken met een filter. Maar ja al meer dan 30 jaar een cafetiére….ik val vanzelf daar weer op terug. Voor die twee soms drie kopjes per dag vind ik het ook wel best had ik ineens besloten.

 9. Ik gebruik ook zo,n ding, alleen heft de mijne een plastic randje. Een grote zakdoek, een schone, werkt ook hoor, zeker op vakantie.

 10. Wat een toptip!! Die sok ga ik ook kopen. En ik ga meteen kijken voor de RVS flessen voor de kids. De flessen die wij uit Nederland mee hebben genomen zijn inmiddels wel eens aan vervanging toe.

  Wij hebben ook een Moccamaster, en man wat ben ik er blij mee!! Wij hebben de versie met thermosfles, maar ik denk dat jouw thermosfles beter is. Want onze koffie is na 3 kwartier ook niet erg heet meer, dus als ik de kids op bed heb drink ik nog wel eens een halfwarm bakkie… 🙂 Ik denk dat ik ook maar weer eens naar de kringloop ga om een betere thermosfles te scoren.

  Wij hebben heel wat koffiesoorten uitgeprobeerd hier in Norge, want die grove smaakloze drap vonden wij ook helemaal niks. Maar dat is nu verleden tijd. We ontdekten de Zweedse koffie van Zoega’s: http://zoegas.se/ Heel fijn gemalen en ontzettend lekker. Iets duurder als andere merken, maar je hebt ook niet zoveel scheppen koffie nodig om een lekkere bak te zetten. 1 minpuntje, toen ik net op de website keek zag ik dat ze een dochter van Nestle zijn… hmmm. Dat wist ik voorheen niet. Maar ze hebben we een tof project: Coffee by women. Je kunt het bij de meeste supermarkten hier wel krijgen (ook bij de Europris), maar ze staan meestal op de bovenste plank.

  1. Zijn dat die paarse met gele letters? Die hadden wij ook eerst. Is inderdaad redelijk hetzelfde als die van Ikea qua smaak.
   Gek is dat, we hadden voorheen een philips geval van 18 jaar oud ofzo met thermoskan (made in holland) die bleef wel loeiheet!
   Bij beeorganic had ik een kortingscode, beebee voor 15% korting. Ik heb er onlangs flessen van hydroflask gekocht, fijne dingen hoor.

 11. o wow, wat een narigheid bij Nestlé. Ik drink geen koffie, maar de man wel, die gebruikt een cafetière. Maar die tip in één van de comments om hem voor de thee te gebruiken vind ik wel wat. Ons theezeefje is gesneuveld en kan niks fatsoenlijks vinden om 1 kopje thee te maken met losse thee.

 12. Ik zou ze zeker kopen of zelf maken.
  Kan je niet zelf bonen malen? ik heb een koffiemolen die heel erg fijn kan malen, maar ook grof. Het fijne is dan geschikt voor onze espresso-apparaat.

 13. Wat goed zeg. Ik wel, manlief alleen nog niet die keek erg vies toen ik het net voorstelde. Wij schenken met de hand op bh als er visite is daarvoor heb ik een koffiezetapparaat ooit ergens gekregen. Ik drink 1 a 2 koffie op een dag manlief 3.

 14. Ik heb Nestlé grotendeels in de ban gedaan. Helaas kwam ik er achter dat de melk die wij op onze boerderij produceren via Tine bij Diplom-Is uitkomt wat weer is verbonden met Nestlé. Grrr..

 15. Ik koop om de X aantal jaren een nieuw filter-koffiezetapparaat MET glaskan. Reden; ik heb een hele goede (tupperware) thermoskan. Koffie wordt gezet en meteen in de thermoskan gegoten. Klaar!
  Als we met de camper op stap gaan, gaat de thermoskan mee en we hebben een opzettertje. In de waterkoker het water koken, opgieten en we hebben een liter heerlijke hele hete koffie.

  Wat de filterzakjes betreft heb je nog wel een punt.
  Ik weet dat er vroeger zgn ‘goudfilters’ te koop waren, die kon je uitspoelen en bijna oneindig hergebruiken. Zouden die nog te koop zijn………..

   1. Ik heb een goedkopere versie van dit filtertje ooit gekocht in de kringloop. Gaat al 26 jaar mee. Gewoon afspoelen onder de kraan als je het nodig vindt en heel af en toe ik de vaatwasser.

 16. Wij kopen dure (segafredo) bonenkoffie die in een tweedehands zelfmaal-espresso-koffiezetmachine gaat. Druk op de knop en klaar! We drinken graag lekkere koffie en zijn behoorlijk kieskeurig geworden. Liever genietkoffie dan walg-goedkopie koffie. Vroeger wel koffie gezet met zo’n fijnmazig metalen filter. Ramp om schoon te maken, kostte veel water en vond ik een heel gesmeer. Ik ben bang dat zo’n herbruikbaar stoffen filter hetzelfde euvel heeft?
  De koffieprut, in filter of in geperste espressoblokjes, gaan bij ons vaak gewoon in de kachel of op de composthoop. De (ongebleekte) filterzakjes zijn na een jaar gewoon afgebroken.
  In de volkskrant magazine van zaterdag 21 opril staat een artikel (beter/eten) over de gezondheidswinst (!) van koffie. Goed om te drinken na hartaanval, dat verlaagt de kans op overlijden met 10%. Hoe meer koffie, hoe kleiner de kans op diabetes. Koffiedrinkers hebben minder kans op galstenen. Koffie drinken beschermt tegen levercirrose. Koffie heeft gunstig effect bij Parkinson patiënten door positief (neurologisch) effect op motoriek en beven. Asthma patiënten hebben tot 4u na de koffie een verbeterde luchtwegfunctie. En, last but not least, door koffiedrinkers wordt minder suikerbevattende frisdranken gedronke.
  Aangeraden wordt 2,5 kopjes koffie per dag. Of max 7 glazen thee waar dus ook caffeïne in zit…. kanttekeningen: zwangeren oppassen vanwege onbekendheid effect voor ongeboren kind. Ook borstvoeding om dezelfde, geboren bebie, reden.
  En de koffie door een filter zetten ivm de aanwezige cafestol in koffieprut die cholesterolverhogend (een beetje, vergelijkbaar met een half ei of echte boter op één boterham) kan werken.
  Ik houd een pleidooi voor gewoon koffie blijven drinken. En ervan genieten. En helemaal als het de sfeer aan de ontbijttafel verbetert 😉
  We mogen al zoveel niet meer voor de gezondheid.

 17. Nou, Nestle heeft vast jouw blog gelezen 😉 Zag gisteren een reclame van Maggi (Nestle dus) op tv waarin ze vertellen dat ze het allemaal anders gaan doen. Groener, gezonder, zero waste in de fabrieken, joechee!! Te mooi om waar te zijn, dacht ik meteen, maar he, je moet mensen toch ergens in laten geloven.
  Hier ook een mokka-master, al jaren! Inmiddels aan de tweede toe, ooit gaat er toch iets stuk. De eerste was er 1 met thermoskan, maar manlief wilde er juist een met een warmhoudplaatje. Hij vindt dat de koffie dan langer heet blijft. Als ie nu vergeet zijn koffie op te drinken, springt het apparaat na 40 minuten uit. Heeft ie nog koude koffie, stiekem moet ik er dan wel om lachen. Ook valt regelmatig het plastic deksel van de kan in de gootsteen als ie ‘m omspoelt, met gevloek en getier als gevolg. Ook een beetje leedvermaak voor mij, hij wilde perse een warmhoudplaatje. Maar verder houd ik van ‘m hoor, en ook van de koffie!! Dan maar iets meer stroomverbruik, dat gun ik ‘m ook.

 18. Ik heb een paar pruttelpotten in meerdere maten staan. Je doet er jaren mee. Ik heb alleen maar een paar ringen moeten vervangen. En een handvat, omdat de vorige eigenaar er niet zo netjes op was geweest (gelukkig levert Bialetti alle reserveonderdelen). Oh, en ik heb een French Press. Zo’n stalen van de meubelzweed.
  Ik heb overigens ook een filtergeval, maar dat vind ik niet zo’n succes (ik zet de koffie ofwel te sterk ofwel te slap, ik kan er geen balans in krijgen). Wel zonder stekker, op een theelichtje. Voorlopig heb ik voor de rest van mijn leven filters… ik kreeg ze namelijk gratis bij mijn supertruttige jaren ’60 koffiefilterhouder (diepteinvestering van €0,40).

 19. Wat leuk, die koffie-sok! Wij drinken hier zelf geen koffie (voor visite heb ik een ouderwets koffiezetapparaat, ooit gewonnen..)maar sloten thee.
  En losse thee is ook in allerlei lekkere soorten te krijgen! Zelf ben ik dol op mijn ochtend kopje kamille thee..net zo iets als jou koffie. En, ik heb al een paar jaar een thee-sok. Gekocht bij Sostere Grenes, een deense winkelketen hier in nederland. En hij kostte een habbekratsie. (ik geloof rond een euro). De thee-sok wordt wel bruin, maar de theedrap mik ik onder de heg (goede compost). Kun je ook met koffie drap doen.
  Dus, moraal van dit verhaal, neem ook een thee-sok..

 20. Koffie word hier in huis al amper gedronken, mij maak je er niet blij mee… Wij hebben wel een hele oude koffieapparaat van mijn ouders, voor als er visite komt. Altijd fijner en beter dan zo’n senseo…

Comments are closed.