Speelgoed, alweer.

Oh, speelgoed! Net zo’n leuk onderwerp als wasgoed of boodschappenlijstjes…

Wat we hier in huis hebben, wisselde regelmatig. De kringloop fungeert ook als een soort speel-o-theek, voor een euro neem ik makkelijker iets mee dan voor twintig.
Ze spelen er een tijdje mee, ik berg het beneden op om het een paar maanden later weer neer te zetten en als het enthousiasme echt uit blijft, gaat het gewoon weer terug daar heen. Ideaal!

Behalve met lego en knuffels wordt er sowieso weinig met speelgoed gespeeld. Steeds minder ook. Oh help, een soort neerwaartse spiraal, maar wel een goede.

Voor Toetje krijg ik 6000 kronen per maand tot ze 22 maanden is en naar de barnhage gaat. Ik vond het niet meer dan redelijk om dan in elk geval een klein gedeelte van dit bedrag te besteden aan leuk speelgoed.

Speelgoed wat past bij mijn idee van leuk speelgoed he. Toetje geeft nog een f*ck, eigenlijk.

Ja, vreselijk. Arme kinderen. Avonden lang huilend in hun bedjes omdat mama al hun lievelingsdingetjes heeft weggemaakt en ze nu met van dat minimalistisch verantwoorde kreupelhout moeten spelen.

Oh nee, dat valt wel mee 😉

Beneden staat weinig speelgoed en dat is prima. Ze zijn bijna altijd dingen aan het doen, aan het maken en aan het verzinnen.

We hebben nu:

Mooie blokken. Die zijn een groot succes, allemaal spelen ze er geregeld mee. Vorige week hadden ze op hun skateboards kastelen gebouwd voor hun knuffelbeestjes waarmee ze door de kamer reden, dat vind ik dan weer leuk. Aaaah, creatieve kindertjes heb ik toch!

Het fijne van deze blokken is dat ze niet zo hysterisch gekleurd zijn ook. Je zou er bijna lachend je nek over breken!

Via etsy kocht ik Baba Yaga in haar huisje op kippenpoten. Dat is een heel cool Slavisch sprookje. Er horen nog een zwarte kat en een uil bij en die zijn kwijt. Maar de kinderen leren hier overal omgaan met bijlen en messen, dus ze mogen fijn een nieuwe poes en vogel maken. Voor mij.

Okee, dit was dus vooral omdat ik het zelf zo leuk vind 😀

Bij deze winkel kocht ik houten dieren. Want dieren. Want hout. Want uit Rusland! Onze kinderen houden van dieren. En van hout. Blijkbaar.

Ook daar wordt veel mee gespeeld. Het poppenwagentje kreeg ik van een kennis en daar zijn we ook al blij mee!

Wat ze verder doen? Tja…

Ze hangen in de hangmat. Ze tekenen. Ze maken 600.000 minuscule bladwijzerpoppetjes. Ze vervelen zich. We doen een spelletje. We wandelen. Ze zitten op hun kamer. Ze bouwen huizen voor knuffeldieren. Ze helpen met koken. Ze zaaien plantjes. Ze maken huiswerk. Ze zeuren aan mijn hoofd. Ze kijken tussen vijf en zes naar kindertelevisie. Ze fietsen.

 

 

Behalve tekenspullen en boeken hebben we in de woonkamer geen speelgoed. En dat is heerlijk rustig. En ze missen het absoluut niet!

14 Replies to “Speelgoed, alweer.”

 1. Grappig he, hoe weinig kinderen nodig hebben aan speelgoed. Ik blijf dingen wegdoen en toch is het nog steeds genoeg. Een paar familiespellen (ganzenbord ed), knuffelbeesten, wat kleine beesten, een blote barbie en een kudde stokpaarden zijn hier voldoende voor maanden pret – kennelijk.

 2. zoonlief (22 jaar) heeft onlangs aan mij gevraagd wat wij dan in onze vrije tijd (vroeger) deden;
  boomhutten bouwen, verstoppertje, zwemmen, stoepranden (als we een bal hadden), rondfietsen, vuurtje stoken (ja dan kon toen nog), varen in de beek (als de boot niet lek was), zwemmen in de beek en als het slecht weer was; memorie, mens erger je niet, tekenen, kleuren, cake/koekjes bakken, barbie kleertjes maken en lezen. Geen computer? vroeg hij……… Geen tv? Computer bestond toen niet en tv was alleen op woensdag middag. Overigens hadden we pas tv toen ik een jaar of 11-12 was. Bartje, q en q heb ik allemaal ‘gemist’…….. En veel speelgoed hadden we ook al niet. Blokken voor mijn broertjes en een paar auto’s. Mijn 2 zusjes en ik hadden ieders een (nep)barbie en 1 zusje had nog een knuffel en ik had nog een eigen getimmerde barbiehuis. En zijn we er dommer van geworden….. nee hoor. Van het speelgoed van vroeger is ook helemaal niets meer over. Mijn vader heeft alles (stuk) weggedaan.

 3. Oh wauw die houten dieren zijn heel tof! Ik heb nog nooit iets bij Etsy gekocht, maar moet toch eens uitzoeken hoe dat werkt… Je hebt een creditcard nodig, geloof ik (die heb ik niet). Hoe zit het met invoerrechten? Ik heb wel eens op een forum gelezen dat iemand het pakje met een boete afgeleverd kreeg omdat de waarde te hoog was of iets dergelijks. Kan dat? Hoe kun je dat voorkomen?

  1. Je kan volgens mij ook met ideal betalen. Of met paypal, en dat kan je in een paar minuten aanvragen met je eigen bankpas. Bovendien heb je dan een extra kopersbescherming.
   Als het van buiten de EU komt, betaal je invoerrechten boven een bepaald bedrag, maar niet altijd. Niet alle pakjes worden namelijk door de douane gecontroleerd.

   Voor Noorwegen is het bedrag tot waar je tolvrij mag invoeren 350 kronen en dat is incl. de verzendkosten. Ik heb echter maar twee keer gehad dat ik 227 kronen moest betalen voor belasting en administratiekosten, maar het meeste komt zonder extra kosten gewoon door. In Nederland hadden we af en toe dat we moesten betalen, als de man spullen bestelde vanuit Amerika voor zijn bedrijfje. Natuurlijk kan je dan gewoon bestellen bij aanbieders in Europa, dan weet je zeker dat er geen gedoe van komt met extra kosten.

   Veel mensen zetten er ook op dat het een ‘gift’ is, zeker bij bedrijven uit het oosten. Het probleem is dat dit de verzender als ie hiermee sjoemelt, op een flinke boete kan rekenen. Daarom doen aanbieders hier ‘uit de buurt’ zoals Engeland het eigenlijk niet. Maar ja, Ling Ping uit Xangyiou geeft geen f*ck natuurlijk.
   Dus als je uit Amerika ofzo bestelt, of veel uit bijv. China dan loop je de kans dat je extra moet betalen. Maar ik heb ook wel eens gehad dat dat veel te hoog was en toen had ik het vrij snel weer terug via een bezwaarschrift.

   1. Dank je! Ik ga maar eens beginnen met een Paypal-account en dan iets leuks goedkoops binnen Europa zoeken als eerste probeersel 🙂

 4. Leuk die houten dieren enig….oudste zoon wordt negen en pas kwam hij thuis ik weet wat ik wil voor mijn verjaardag . Weet niet hoe het heet. Hij getekend( een poppetje op een plank met twee wielen) ik was er al bang voor een hoaver board… het was mij al opgevallen dat die dingen als paddenstoelen uit de grond komen. Nou ik Google 200 euro niet normaal… heb ik de postcodeloterijprijs gemist..😢😨

 5. duss, ik had een heel stuk getypt en toen zette Vera mijn pc uit. AAARG

  korte versie:
  leuk, die houten poppetjes staan hier ook op het lijstje. Ik zag ze bij mijn favo webwinkel hansnatur:
  https://www.hans-natur.de/spiel-spass-und-bewegung/kinderspielzeug/holzfiguren_c804.html

  Verder heb ik het hier ook heel minimaal, maar toch wel een paar dingen naar mijn wens opgeschreven voor als iemand vraagt wat ‘ze’ wil hebben. Hoewel het voor mij best gissen is wanneer ze bepaalde dingen kan of gaat doen qua leeftijd.

 6. Wat een leuke diertjes <3 Mijn zoons hebben heel veel met duplo gespeeld. Treinbanen door de hele kamer en zelf maakten ze dan bergen eronder en zelfs een looping hebben ze geprobeerd. Dat was zeer frustrerend want dat treintje reed natuurlijk veel te langzaam om die looping te halen haha. Maar wel heerlijk creatief.

  1. Oh zo leuk he? Ik ben ook nog best een beetje rouwig om het onverbiddelijke einde van de Thomas de Trein fase. Dat speelgoed stond me nu echt niet in de weg. De duplo trein, de take n play, de houten treintafel met baan… zo leuk!

 7. Erg leuke beestenboel, beetje antroposofische inslag , mijn kinderen hadden hier zo’ n kerststalletje van .
  Sjny

 8. Hier hebben we wel wat meer, maar ook best veel troepjes. Het lukt gewoon niet goed om het buiten de deur te houden. Maar regelmatig verdwijnt er gelukkig wat 🙂

 9. Leuk. Hier is alles leuk, behalve speelgoed. Ok, als alle fotolijstjes en lampjes op de grond liggen, de waterbak van de hond omver ligt en de plant weer een paar stengels armer is, dan is die mand met blokken ook leuk. Lekker 1 voor 1 door de kamer keilen, en dan keihard lachen als mama staat te schelden nadat ze op een blokje is gestapt.

Comments are closed.