Bespaartip: vaatwaspoeder.

Ik heb geen hekel aan afwassen met de hand, maar om het er ook nog bij te doen vind ik wat veel. De afwas van zes mensen + veel gehobby in de keuken: het zou een dagtaak worden en ik heb nog meer dagtaken. Hangmat, e-reader en internet hebben allemaal mijn zorg en liefde nodig.

Ik heb dus een vaatwasser. Een hele coole zwarte. Uiteraard.

vaatwaspoeder van sonett

Om veel van die blokjes zit een plastic laagje. Oplosbaar in water, maar dat maakt het nog niet okee. Dus ik kocht los afwasmiddel van Sonett. Een kilo voor 6,95 en dat is niet duur.
En dat werkte dus maar zo-zo. Alsof ik een grote vette afwas had gedaan in een lauw sopje. Blergh.

Dus zocht ik iets beters. Maar dan zonder plastic laagje. Lastig, nog wel. En toen spotte ik onderin een hoekje van het schap een zakje met Sun vaatwaspoeder.

Ik mengde het met het spul van Sonett. Dat paste precies, want er was nog ruimte in de emmer waar het in zat. Ik geloof dat er ook nog regenereerzout bij moet ofzo en ook dat wordt verkocht in grote zakken, voor weinig geld. Ja, zelfs hier!

De voordelen van vaatwaspoeder

Ik vond mezelf best een kneus omdat ik vroeger altijd van die blokjes wasmiddel gebruikte omdat ik niet wist hoe veel waspoeder ik in plaats daarvan moest gebruiken. En ik vond ze lekker ruiken, ook dat.

Maar ik heb altijd klakkeloos van die vaatwasblokjes gebruikt. Oh, wat een drama he!

Ik merkte dat met dat poeder, de vaat veel schoner werd. Ik had er echt pekkige dingen in gezet, want ik had zelf smeerleverworst proberen te maken. Ja, met lever. In de blender. Goorste. Smoothie. Ooit.

En blinken jonguh! Heel de was en de machine!

Vaatwaspoeder zou geen fosfaten bevatten, in tegenstelling tot tabletten. Dat zou ik na kunnen kijken maar dan moet ik naar buiten, naar de zak met plastic afval. Ik geloof degene die dat schreef dan maar op haar woord πŸ˜‰

Het poeder is ook beter te doseren. Natuurlijk kan je een tablet breken, maar dat is ook zo’n gepruts. Meer dan 15 ml (er zat een maatschepje bij het poeder van Sonett) heb je in principe niet nodig maar als je een afwas hebt met alleen relatief schone dingen, heb je natuurlijk maar weinig poeder nodig. Zeker geen hele tablet die in een kort programma niet eens de tijd heeft om op te lossen en dus je vaat juist vies maakt.

Ja, serieus. Je slecht presterende vaatwasser heeft last van zijn te dure blokjes!

Het poeder bevat, ondanks dat het van Een Merk is, geen extra parfum. Ook wel fijn! Het heeft zelfs een milieukeurmerk maar dat houdt hier vooral in dat een beter alternatief is, geloof ik.

RTFM!

Nieuwe vaatwasmachines zouden vaak een speciaal programma voor alles-in-eenblokjes hebben, maar machines van ca. 8 jaar en ouder niet. Die hebben een ander programma die niet zijn ingesteld op de manier waarop de delen van het blokje in het wasprogramma komen.

Dus, als je oude afwasmachine het niet meer zo goed doet, koop dan geen agressievere wasmiddelen, maar probeer eens los vaatwaspoeder.

Ik had mijn blog vorig jaar moeten lezen, grmbl!

Mijn afwasmachine heeft niet zo’n programma en is nog nieuw, maar ook die doet het beter met poeder.

In elk geval: kijk de gebruiksaanwijzing van je apparaat eens na.

En gebruik gewoon ouderwetsch vaatwasserpoeder, net als je overgrootoma deed!

29 Replies to “Bespaartip: vaatwaspoeder.”

 1. Ik was dus wel af met de hand. maar ik ben gestopt met het zelf maken van afwasmiddel. Ik meen dat jij dat ook wel eens schreef: zelfgemaakt wasmiddel werkt, maar afwasmiddel niet. De vaat is toch vetter dan mijn kleren waarschijnlijk, gelukkig!

  1. Ik maak afwasmiddel met Marseille zeep en soda en heb een mooie glimmende pannen die niet vettig zijn…

 2. Scheutje soda scheutje azijn. Gaat prima als ik geen blokjes in huis heb of niet wil gebruiken.

 3. Sorry vergeet mezelf voor te stellen ik ben danielle moeder van twee en lees af en toe jou blog. Heb door jou brood en pizza voor het eerst zelf gemaakt en dat was heel lekker Dank je wel voor de recepten.

 4. je schrijft steeds over hier, maar waar is hier, niet in Nederland? Wil je dat er misschien bij zetten in een volgende blog. Ik lees nog maar pas mee.

 5. Oke, dat gaan we eens uitproberen. De laatste tijd is mijn vaat vaak niet helemaal schoon, ik dacht al dat de vaatwasser aan het verslijten was. Ik zal eens op vaatwaspoeder onderzoek gaan in de winkel.

 6. Die in water oplosbare hoesjes is geen plastic maar een polyvinylchloride-alcohol. Niet giftig en wordt door de bacteriΓ«n in de waterzuiveringsinstallaties omgezet in CO2 en water. Ik wist het ook niet hoor, heb net zitten googelen omdat ik van jouw stukje nieuwsgierig werd. Ik weet nog niet zo goed wat ik er van moet vinden voor het milieu. Wij gebruiken wel van die blokjes maar ik koop altijd de eco-variant van de AH. Deze wassen veel beter schoon dan de reguliere van de Appie. Deze blokjes zijn wat zachter en in het afbreekbare hoesje makkelijk doormidden te breken. Ik gebruik altijd maar een halve, en het “plastic” hoesje gooi ik weg, omdat ik het niet nodig vind om ons riool daar mee te belasten. Maar ik gooi het dus wel weg, en da’s natuurlijk wel weer overbodig afval. Maar dat Sonnett en Sun poeder zit misschien ook weer in plastic? Mmmm……..het blijft wat met dat afval.

  1. Thanx voor de info, had het ook nog niet opgezocht. Hoeft nu ook niet meer. Sun zit in een zacht plastic zakje, Sonett in een emmer inderdaad. Maar goed, die kan wel weer worden gebruikt als verfbakje of iets en dat scheelt weer verfbakjes πŸ™‚

   1. Tja, die pubers van mij verven niet meer, en dan blijf ik weer met zo’n emmer zitten waar ik niets me doe. Dan houd ik het voorlopig maar bij de eco-blokjes.

 7. Laatste keer eco blokjes gekocht in Duitsland. Zal toch eens kijken voor poeder. Nooit echt over nagedacht dat het oplosbare zakje ook gewoon plastic is. En dat zal vast niet helemaal oplossen πŸ˜‰

 8. Toen ik nog een vaatwasser had deed ik borax door m,n zelfgemaakte mengseltjes.
  Dat was het enige wat wel goed ontvette. Ik maalde het met soda en zuiveringszout en geraspte zeep in de blender heel fijn. Waar door het beter oplost. En azijn in ,t spoelbakje.

 9. Wij zijn bezig om een andere keuken te kopen en diverse keukenverkopers wezen mij erop dat voor de afwasmachine het beter is om ” losse “poeder te gebruiken. Ga ik ook zeker doen.

 10. Ik haal altijd los poeder van het merk jeden tag in Duitsland. Klein beetje in de vaatwasser en alles wordt goed schoon.

 11. Goed idee van dat mengen van poeder. Helaas hebben we hier waar ik woon idioot hard water en dan werkt wasmiddel/afwasmiddel minder goed. Hoe is de hardheid van het water bij jullie?

 12. Wij hebben de goedkope blokjes van de L.i.d.l. en doen die door de helft – lukt heel goed. zelden precies in de midden uiteraard dus als er een vette vaat is de grootste helft en als er een minder vette vaat is de kleinste helft. De andere helft bewaar ik in een piepklein bakje. Alles wordt goed schoon en dat zou zo maar kunnen omdat wij niet met lauw water afwassen maar op 55 graden . Dus wie weet werd het zonder vaatwasmiddel ook wel schoon πŸ™‚

 13. Ik gebruik altijd Sus vaatwaspoeder. Ik koop het in de actie bij ah. Daar is het een aantal keer per jaar: alle sun producten 1 plus 1 gratis. Je doet eindeloos lang met zo’n schenkbus poeder. Ik gebruik er af en toe merkloos vaatwasserzout en glansmiddel bij. Kost ook geen kneup.

 14. Ik doe hetzelfde als teunie merkloos zout en glans en de poeder van sun. En niet het hele bakje vol. Werkt prima…

 15. Wij gebruiken ook altijd los poeder van Sun. Eens in de zoveel tijd in de aanbieding 1+1 gratis. Heb laatst een keer de datum van aanbreken op de bus en doen een half jaar met zo’n bus. Stuk voordeliger en wast inderdaad ook schoner dan blokjes.

 16. Hoi, ik gebruik ook altijd Sun poeder, haal het bij ah als het 1+1 gratis is. Vervolgens doe ik er een scheutje schoonmaalazijn bij, dat werkt perfect. Grt mariska

 17. Dank voor de tip! Ik klungel tot nu met halve blokjes van de Lidl, maar die vaatwaspoeder lijkt me prima!

 18. Gebruik al jaren poeder, koop ik in Duitsland bij de Aldi. Dacht €2,99 voor een flinke zak. Alles perfect schoon.

 19. Ligt een beetje aan welk programma je gebruikt. Voor korte programma’s is een blokje inderdaad niet de meest slimme oplossing. Ik hoor ook van alle kanten dat poeder gewoon beter wast (want lost beter en sneller op) dan een blokje. Ik moet toegeven: ik gebruik blokjes (gemak en plaatsgebrek) maar was zo’n 4x in de week af en dan lang programma 70gr.. Ook goed voor je rioolpijp.

 20. Wij gebruiken ook die blokjes van de Leidel. Er staat overigens op dat ze fosfaatvrij zijn – daarom gebruiken wij ze ook. Maar ze komen wel in zo’n plastic zakje die gewoon in de prullenbak moet gooien en dus niet wateroplosbaar is. Alle kleine beetjes helpen, dus ik ga ook eens op zoek naar vaatwaspoeder. Ik erger me rot aan de hoeveelheid plastic die – ongewild- elke week in mijn boodschappenkarretje ligt. Gewoon, omdat er bijna geen alternatieven zijn.

Comments are closed.