Naar Nederland

Skolefri aanvragen

We wilden naar Nederland. Om mijn oma weer eens te zien. En al die andere leuke lieve mensen die er wonen. Het wordt best druk, maar fijn!

Ik wilde ook mijn paspoort laten verlengen naar dertig centimeter en dat kan bij een aantal gemeentes in de grensstreek. Alleen: pas vanaf juni.

Dus moeten we terug naar Noorwegen, voordat mijn paspoort verloopt. Dus moesten we op stel en sprong weg om alsnog te kunnen gaan. In de zomer wil ik hier namelijk niet weg. Veel te mooi!

Het verschilt van kommune tot kommune, maar kinderen mogen gewoon vrij van school voor een keer. Ook voor vakantie. Je hoeft niet eens aan te tonen dat je in de zomervakantie niet kan.
Via de website van de school kan je dit aanvragen en vanmorgen kregen we te horen dat het in orde was.

Toen ben ik de halve dag bezig geweest. De boot bespreken. Boodschappen doen. Een laatste was draaien. Nog een. Plantjes doen. Douchen. Wenkbrauwen epileren. Spullen pakken. (Dat was nog het minste werk). Potten met fermenterende meuk veilig opbergen. De koelkast leegmaken. Restjes verwerken. Kinderen bezighouden, want woensdagmiddag.

En echt, precies toen ik twee minuten buiten een filmpje zat te kijken, kwam de man thuis. Timen, wij kunnen dat.

Wat namen we mee….

We hebben heel onverantwoord de tablet ingepakt voor onderweg. De man gebruikt hem alleen om dingen te laten zien aan klanten. Voor de kinderen is ie VERBOTEN en zelf geven we er niets om.

Ik kan nog zes tassen met spul voor onderweg meesjouwen maar hun favoriete lievelingsding is toch vragen: is het nog lang? Hoe ver nog? Zijn we al in Nederland?

Nee liefjes. Het is in een ideale wereld nog minstens 8 uur rijden en we hebben er net 5 van de 1000 gehad. Dus houd. je. mondje!

Ook staat er een groooote krat met eten. Appels, bananen, druiven, dadels, wortels, paprika, broodjes, noten, kaas…. Ik heb mijn best gedaan om het zo onverpakt mogelijk te houden. Nootjes van de lossenootjesbar, fruit en broodjes in netjes en ik heb zelfs de wasbare luiers van het kleintje meegenomen.

Minimalistisch inpakken voor 12 dagen

Voor de man en mij heb ik de rugzak ingepakt met ondergoed en sokken voor vier dagen, twee shirts, een trui en een extra broek.

Voor de kinderen heb ik ook voor vier dagen kleding ingepakt.Β  Voor het kleintje is dat natuurlijk meer dan voor de oudste twee.

Ze hebben allemaal een zwemtas die we gebruiken voor pΓ₯ tur, zwemles en voor op reis. Ze zijn van Lootybag. Daarin zit alles plus twee knuffelbeestjes en wat boekjes voor onderweg.

Verder neem ik een wenkbrauwpotlood, lippenbalsem en mascara mee. Tandenborstels. Tandpasta. Scheermes. Haarspeld. Borstel. En verder niets. Een paar schoenen per persoon. Want: het is genoeg!

En de Toetiedrager. Toetje dragen op mijn rug, zo makkelijk!

Vroeg opstaan…

En morgen…. dan moeten we vroeg op! Wel, ik. Dat gaat altijd heel grappig.

Ik sta vroeg op, de man vind het onzin. Ik laat hem lekker liggen en ga ondertussen koffie zetten, de vaatwasser uitruimen, ruim nog wat op, pluk de kinderen uit bed en zorg dat ze aangekleed zijn, zet nog meer koffie voor onderweg, teken wenkbrauwen en wimpers op mijn gezicht, haal eten voor onderweg uit de koelkast, check of de deuren op slot zijn en of ik alles bij me heb, geef de kinderen iets te eten, breng het afval weg, haal een doekje over de wc en de wasbak en trek wat dingen uit het stopcontact.
Vervolgens komt de man uit bed gerold, kleedt zich aan, zet de kinderen in de auto en zegt ‘zie je wel dat je niet zo achterlijk vroeg je bed uit moet.

En zo gaan we allemaal relaxed de deur uit πŸ˜‰

Dus als het een beetje wil, zitten we morgen rond deze tijd met een biertje op de bank bij paps en mams.

Dus.

Moet ik nu nog even wat spullen verzamelen, de vaatwasser aanzetten, de wekker zetten en de katten uitleggen dat ze via het wc-raampje naar binnen en buiten kunnen.

En nog even een filmpje kijken van Darci. Een minimalistische moeder van 10 die doet aan homeschooling, kippen houden, die haar kinderen groentensap geeft (en ze drinken het op!) maar geen speelgoed en lekker alternatief en eigenzinnig is. En druk. De helft van de tijd gaat het absoluut niet over het onderwerp in de titel van de video maar geeft ze een leuke inkijk in haar dagelijks leven. Ik β™₯

Doei!

30 Replies to “Naar Nederland”

 1. hahaha zo herkenbaar , de man die vindt dat je niet vroeg eruit hoeft wanneer je op vakantie gaatπŸ˜€
  Zo loopt niemand elkaar in de weg.
  Goede reis en een fijne tijd in Nederland. Het weer wordt beter.
  Gr Carolien

 2. Goede reis gewenst. Gaan jullie (weer) via Hirthals. Wij zitten momenteel in Skagen dus kunnen bijna zwaaien;-).
  En fijne tijd in NL en dan snel weer terug.

 3. Volgens mij komen jullie hier dan net met het mooie weer aan. Ik word trouwens steeds jaloerser op het Noorse schoolsysteem… Dagen vrij zonder gedoe….!! Goede reis!

 4. Goede reis!!
  Mimimalistisch inpakken is niet helemaal mijn ding, geloof ik. Ik ben zo’n muts, van laat ik dat ook maar meenemen voor de zekerheid. Toch ben zijn we wel 3 weken naar Thailand geweest met 2 backpacks waarbij in de ene nog een heel pak luiers zat.
  Maar jullie fijne tijd in Nederland.

 5. Hele goede reis en gezellige dagen in Nederland! En bedankt weer voor je stukje. Ik zit met een brede lach jouw ‘opreis’ topic te lezen.

 6. Ook wij zijn volgende week in Nederland. Al veel langer gepland omdat dit een combi is van werk en vakantie, totaal 5 weken, 4 landen en 8 verblijfplaatsen πŸ˜³πŸ˜„! Oja, niet te vergeten 2 congressen! Het aantal vrienden dat we gaan bezoeken reken ik maar niet hardop mee 😜!
  Ik heb waardering voor jouw inpakmethode. Hier gaan er heel wat meer spullen mee, ook wat nettere voor de congressen en wat werkmateriaal. Wij rekenen op kleding voor een week en plannen de verblijfplaatsen zo dat er bijtijds een mogelijkheid is om te wassen zonder een dag kwijt te zijn. Zou graag zo’n klein tasje p.p. willen hebben maar dat werkt helaas niet. Wij komen zondag aan in Nederland, dus “missen” ook de koningsdag met o.a. Het kopen van weer meer meuk die dan niet in de koffers past. Oja, wij vliegen dus extra beperking bagage! En eigenlijk wilde ik je alleen maar een fijne tijd in Nederland toewensen. Wij zitten in het oosten, waar jullie? Groet, ingrid

 7. Laat die mannen maar liggen, de mijne loopt dan toch alleen maar in de weg πŸ™Š
  Of gooit de vuilniszak al weg terwijl ik nog een aantal dingen erin had willen mikken enzo πŸ˜‹ fijne dagen hier in NL!

 8. Paspoort aanvragen duurt een week hoor. Gelijk vrijdag doen dan anders niet volgende week vrijdag klaar. Of je moet extra betalen voor spoed. Heb ervaring.

  1. Bij de grensgemeenten en Schiphol kanje op afspraakeen nieuw paspoort voor tien jaar aanvragen. Twee werkdagen later (schiphol) kan je het dan ophalen.is gewoon een dienst voor inhet buitenland wonende Nederlanders.Ook ikspreek uitervaring. Half jaar geleden op schiphol geregeld. Je betaald wel aardig wat, ben even kwijt hoeveel, maar vaak zit er een fotograaf dichtbij voor de pasfoto’s (in Enschede zelfs in het gemeentehuis), alles gaat op afspraak. Als je in je nieuwe woonland een nieuwe pas aan moet vragen ben je afhankelijk van ambassade of consulaat. Voor ons in omgeving GΓΆteborg is dat dus Kopenhagen, Oslo of Stockholm! Aanvragen en ophalen! Dus als je toch via Nederland vliegt….?

 9. Darci verwijst naar LuckyTV in dat filmpje! Haha! Ze is wel grappig op een Dee-manier.

 10. Goede reis! Ik hoefde alleen voor mijzelf in te pakken, en liep gelijk het huis verder te minimaliseren, dus doe ik er nog een dag over om in te pakken. Weer een plank leeg in de kast, maar wel 2 rugzakken en een tas om te sjouwen (en dat moet in de trein, oh, oh).

 11. Hallo, K ben een stille meelezer(es).
  Wij wonen asn de andere kant van het water te weten P.
  Misschien dat ik een vrijdag naar de markt in D ga , misschien zou ik je tegen kunnen komen .
  Geniet van de daagjes met de man , kinderen en ouders.
  En wellicht meer ontmoetingen.

  Daaag , gr Hilda

Comments are closed.