Anuschka Rees – the curated closet

Ik las toch een leuk boek! Het is van de schrijfster van het blog Into Mind, Anuschka Rees en het gaat erover hoe je ideale, perfecte, duurzame garderobe samenstelt.

De insteek

Als je zulke dingen leest, krijg je vaak van die suffe lijstjes van ‘wat er niet in een garderobe mag ontbreken’. Moet je een blazer kopen, een zwart jurkje en drie sullige broeken in flauwe kleuren plus een paar ballerina’s en dan komt alles goed. Ze vertelt ook niet hoeveel je moet hebben of welke combinaties je moet maken.

Maar: niets van dat alles. Aah, heerlijk!

Ze heeft een eenvoudig stappenplan voor hoe je De Perfecte Garderobe creƫert. Eentje die precies past bij het leven dan je leeft, die op maat gemaakt is, met tijdloze stukken die jaren meegaan.

Het enige dat het kost, is wat tijd en zelfs die heb je eruit, als het je twee miskopen bespaard heeft. En dat zal het zeker!

Hierdoor is het boek echt voor iedereen, van sad old goth tot superhip modemeisje. Voor mensen die leven voor mode en mensen die na vijf minuten in een kledingwinkel depressief zijn geworden.

Stappenplan

Je begint met het zoeken van plaatjes van kleding of stijlen die je leuk vind en zelf zou willen dragen, online of in tijdschriften en boeken.
Ze laat je kijken naar wat het is dat je daar leuk aan vind. De hele ‘look’, een detail, de kleur, de stoffen, de sfeer? Weten wat je leuk vind, is zo handig. Hieruit kan je een bepaalde stijl ‘filteren’ en dat schrijf je op.

Ze geeft geen handleiding voor wat je moet kopen, maar wel waar je op moet letten.

Ga eens op een rustige dag naar een winkel en pas daar alles dat voldoet aan de criteria van ‘leuk’. Pas de kleding. Wat staat mooi en wat niet?
Een maxijurk is misschien hip maar als je je er een slons in blijkt te voelen, schrap het dan van je lijstje en kies iets dat wel bij je past.
Koop nog niets, maar check of wat je denkt mooi te vinden ook bij je past en pas je je lijstje eventueel aan.

Tips bij het kopen van kleding

Daarna volgen er allerlei handige tips om de juiste kleding te kiezen. Bekijk wat je doet in een week. Werk je fulltime op kantoor en woon je in de stad, dan heb je weinig aan geinige Hunter kaplaarzen.
Heb je kleine kinderen en ga je weinig uit, geef dan je geld uit aan goede en comfortabele kleding in plaats van het zoveelste paar hoge hakken en hip jurkje dat je voorlopig toch niet draagt. Kies kleding voor het leven dat je hebt, niet voor een fantasiewereld.

Maar er is meer!

Winkelen voor mensen die winkelen haten.
Winkelen voor mensen die koopjes jagen (doe het niet!)
Hoe je compromisloos kleding koopt.
Hoe je een capsule wardrobe samenstelt.
Hoe je goede kwaliteit kleding herkent, zoals goed geweven katoen, stevige zomen en leer van kwaliteit.
Hoe je een nieuw kledingstuk op nut kan beoordelen, door bijvoorbeeld minimaal 3 outfits met spullen die je al hebt ermee samen te kunnen stellen. (dus niet denken dat je er nog wel een broek en een paar schoenen bij shopt)
Hoe je stopt met winkelen uit verveling, om iets te vieren of om andere non-redenen.
Welke kleding je wel kan laten innemen of verstellen en welke niet. Welke voering en naden goed gemaakte kleding heeft zodat de pasvorm optimaal is en hoe je het herkent.

Wat ik ervan heb opgestoken

Het is een erg leuk boek om te lezen. Hoewel ze niet per definitie spreekt over een minimalistische garderobe, is goed kiezen en kiezen voor kwaliteit de rode draad in dit boek. Mits je onbeperkt de ruimte of het budget hebt, koop je dan sowieso al minder dan wanneer je de aanbiedingenrekken leeg graait.

Ik koop het liefst kleding bij de kringloop. Dat het dan na een jaar niet meer te redden kaput is, vind ik dan niet zo vreselijk. Iets nieuws is uiteindelijk ook best eens leuk.
Maar, ook bij de kringloop hoef je evenmin dingen te kopen die je niet nodig hebt, of dingen te kiezen die slecht gemaakt zijn, of dingen waar je helemaal niets bij hebt om te dragen.

En dingen die je echt veel draagt, mogen ook best wat kosten. Daarom is investeren in bepaalde stukken echt de moeite waard. Het bespaart je uiteindelijk een boel geld en de frustratie van uit elkaar vallende of slecht zittende kleding.

Ik koop de komende tijd niets nieuws, want ik heb nog genoeg waar ik heel blij mee ben. Maar als mijn nepleren rok definitief overlijdt en de gaten in mijn legging niet meer kunnen worden gerepareerd, ga ik haar adviezen ter harte nemen en op zoek naar exemplaren waar ik de komende 10 jaar mee vooruit kan. Dat zijn de kleren die ik heel vaak draag en daarbij is het dan ook lonend erin te investeren.

Jaja, blabla. Dus?

Een dikke aanrader voor iedereen die wel eens kleren draagt!

Hier te koop, onder andere.

9 Replies to “Anuschka Rees – the curated closet”

 1. Klinkt goed!
  Vooral het stukje,koop kleding voor het leven dat je hebt,niet voor een fantasie leven:-)
  Want hakken en een rok combineren op het moment niet zo heel goed met 4x op en neer naar school sjezen op een dag.
  Ook niet zo goed met een baan waar je uren achter elkaar moet staan trouwens.
  Vind het een hele goede gedachte, voorkomt een hele hoop -misschien als ik een feestje heb-of 5 kilo afval -of een andere baan-of wat dan ook-miskopen die op de bodem van je kast eindigen op een grote misschien stapel.

 2. Leuk stuk, daar kun je nog wat goede tips uithalen zo te lezen. Ik ben de laatste jaren nogal wisselend geweest met mijn kledingstijl maar kom uiteindelijk altijd weer bij hetzelfde uit. Sinds ik mijn capsule kast heb koop ik nooit meer overbodig en heb ik het een stuk makkelijker.

 3. Haha ik heb me bij de laatste zinnen helemaal kapot gelachen in een volle trein xD bedankt en ga zo door!!

 4. Lijkt me een heel handig boek! Ik heb altijd moeite met kleding kopen, koop ook bijna nooit wat. Ik heb vaak wel in mijn hoofd wat ik leuk vind, maar precies dat vinden is echt lastig. Of dan staat het weer niet en weet ik niet wat wel staat. Kortom: ik vermijd kledingwinkels meestal haha

 5. Leuke tips! Kleding die functioneel is maakt het leven een stuk makkelijker, al ziet het er soms misschien niet zo uit. Op pumps door de modder banjeren is dan toch echt erger achteraf dan die regenlaarzen die er misschien niet uit zien voor je gevoel.

 6. Miskopen doe ik gelukkig niet zo vaak, maar ik vind het nog wel lastig te bepalen of een kledingstuk lang mee zal gaan. De echt goedkope winkels mijd ik al als de pest maar heel duur vind ik ook moeilijk om te kopen. Ik ben dan ook heel erg zoekende hoe ik dingen kan kopen die vervolgens jaren meegaan, zonder dat het echt saai wordt. Ik probeer nu een poosje alleen maar kleding van 1 merk te kopen. Niet dat dit merk alleen maar dingen heeft die ik leuk vindt, maar dat beperkt de keuze dan ook weer een beetje wat ook weer fijn is. Voor jeans heb ik al een vast merk en voor schoenen ook. Ik vind dat wel handig, het beperkt het zoeken al enorm. Ik weet in welke (internet)winkel ik moet zijn en hoef niet winkel in-winkel uit.
  Ik las laatst een leuk blog over een werkende moeder die elke werkdag hetzelfde setje droeg. Niemand op kantoor had het door, en het scheelde haar ’s ochtends zo veel tijd. Een soort uniform, zonder dat het er zo uit zag. Niet dat ik werk, dus ik heb er niets aan, maar vond het heel slim bedacht.

 7. Ik koop ook nooit iets, ik naai alles zelf met veel plezier. Heb een lastige maat, ben klein en stevig, broeken staan me sowieso niet, die draag ik dan ook niet. Ik heb een aantal naaipatronen aangepast aan mijn maat en stijl, en daar varieer ik eindeloos mee. Lapjes van de markt kosten over het algemeen niet veel, ik zoek ook gericht naar geschikte stoffen en kleuren die me goed staan. Inmiddels heb ik wel een kast vol kleding maar alles wordt met plezier gedragen en zodra het me niet (meer) bevalt gaat het ook rigoreus weg. Het enige wat ik af en toe moet kopen is ondergoed, panties en een goede beha, that’s all. Heerlijk idee dat ik al die schreeuwerige kledingwinkels zo voorbij kan lopen.

 8. Leuk stuk! Ook ik draag kledingšŸ˜‚.
  Hoge hakken koop ik niet meer: ’s avonds zere voeten als ik ze naar mijn werk aan doe en voor die enkele keer dat ik graag hakken aan heb, kan ik mijn oude wel aan.
  Een paar jaar geleden heb ik een kleurentest gedaan. Daar ben ik superblij mee. Ik koop alleen nog de kleuren die me echt mooi staan. Het aanbod in de winkels is dan gelijk beperkteršŸ™‚. Het grappige is dat ik nu soms over een simpel Hema-vestje een compliment krijg. Wat kleur kan doen!

Comments are closed.