Beginnen met minimalisme?

Zeker in een gezin is een flinke dosis minimalisme vreselijk handig. Een soort sneeuwbaleffect van minder dingen dat je leven mooier maakt. Minder te onderhouden, minder te kopen, rust in je hoofd, kinderen die tevredener zijn… Het is bijna magisch πŸ˜‰

Maar na jaren van verzamelen, handig opbergen, wegmoffelen en nog meer opbergruimte creΓ«ren, lijkt het in eerste instantie onmogelijk om het ooit op orde te krijgen. Dat is echter geen goede reden om het dan maar zo te laten en je idee van een makkelijk te onderhouden huis met meer vrije tijd dan maar te vergeten.

bedenk het zelf

Wat je moet houden en wat je moet wegdoen, moet je helemaal zelf bepalen. Wat je belangrijk vindt, verandert in de loop der jaren, je bezittingen nemen toe of af afhankelijk van de fase waarin je leven zich bevindt en dat is prima.

Er is geen magisch getal van het aantal kledingstukken, speelgoedjes, herinneringen, souvenirs of boeken dat je moet hebben.

Zie die lijstjes of house-tours als inspiratie en niet als regels.

Er is geen beste manier om te ruimen. Ik zou kriegel worden van een kastje per dag, of een kookwekker die me vertelt dat ik een half uurtje moet ruimen. Liever even chaos en keihard doorwerken, maar dat kan voor anderen weer ontmoedigend zijn. Ken je sterke en zwakke punten en pak het op jouw manier aan.

meer aandacht aan minder dingen

Wat ik belangrijk vind, is niet echt veranderd. De hoeveelheid aandacht die ik geef aan dingen die ik belangrijk vind, wel. Ik maak me zelden druk om (nieuwe) kleding maar besteed wel veel meer tijd aan gezond eten.
In huis rommelen vind ik zo nu en dan best leuk maar ik hoef nooit spullen te organiseren die ik niet nodig heb. Allemaal fijne veranderingen.

jeej, leuke minimalistisch verantwoorde projectjes!

Je hoeft niet obsessief je huis leeg te ruimen en naar de kringloop te rijden als je dat niet leuk vind. Maak er iets leuks van. Bijvoorbeeld:

 • Geef je kinderen een minimale garderobe. Hoe minimaal hangt af van je kind. De een kan met 5 outfits de week door en de ander met 15. Maar: doe de ongedragen, afgedragen excuusdingen en de overdaad weg zodat je door de bomen het bos weer ziet.
 • Ruim je keuken leeg en houd hem opgeruimd. Gebruik de lege ruimte niet om weer vol te zetten, maar geniet van de rust. Bewaar wat je minimaal wekelijks gebruikt en zet de rest weg. Bevalt het, doe het dan definitief de deur uit. Is het te veel in een keer, begin dan met je borden, of apparaten.
 • Houd in je hal maximaal twee paar schoenen per persoon en 1 jas aan wat er mag hangen, als dat een punt van frustratie is. Een lege plek op een rek zoeken waarbij er vier jassen en een plu naar beneden flikkeren: zo! irritant!
 • Experimenteer zelf met een capsule wardrobe. Neem 25 fijne, goed te combineren kledingstukken (inclusief jassen en schoenen, exclusief ondergoed en sportkleding) en kijk of je hiermee een maand door kan. Daarna besef je misschien juist, dat je al die ongedragen kleding in je kast helemaal niet nodig hebt.
 • Minimaliseer een makkelijke ruimte, zoals je slaapkamer. Geen enorm project maar wel een dankbare. Gaan slapen in een ruimte zonder afleidende spullen en rommel in de vorm van slingerende kleding, oude tijdschriften en nutteloze kussentjes is een weldaad voor je brein.

Ik bedoel maar: doe het op zo’n manier dat je er blij van wordt. Het heeft geen zin om jezelf te frustreren omdat je 30 jaar verzamelen niet in 3 dagen hebt opgeruimd of omdat je huis er niet zo uitziet als dat op de plaatjes.

Als je ziet hoe veel makkelijker je kinderen zich aankleden, (of jijzelf) of hoe veel eenvoudiger het uitruimen van je vaatwasser wordt, geeft dat vanzelf motivatie voor andere, minder leuke projecten als garages, zolders en achter schotten.

Begin gewoon en zorg dat je er plezier aan beleeft.
Vergeet je doel van een rustgevend en opgeruimd huis niet, maar doe wat je doet met plezier en bovenal, vergeet schuldgevoel.

En dan komt het vanzelf goed πŸ™‚

13 Replies to “Beginnen met minimalisme?”

 1. Vooral die slaapkamer, ik vond (vind) het in hotels altijd zo fijn dat er ‘bijna’ geen overbodige ballast in de kamers is, heerlijk!

 2. Leeg aanrecht zaaalig! Ik heb op ruim drie meter aanrecht alleen een zeepschaaltje staan bij de kraan en een groen plantje op de hoek. Vroeger had ik allerlei leuke potjes en apparaten en flessen olie enz op het aanrecht staan (want dat is ‘handig’), maar een leeg aanrecht staat veel netter en is zoveel makkelijker schoon te houden.
  Okay, er staat soms wel afwas op πŸ˜‰

 3. Meneer hier in huis heeft mij eigenlijk al een paar jaar geleden aangestoken, nu met een kleine op komst zijn we extra er mee bezig. Ook om straks te leren dat spullen niet belangrijk zijn maar de herinneringen die je maakt wel. Zo leven wij hier in huis ook en tegenwoordig heeft manlief eerder de neiging om iets te bewaren dan ik. Wie had dat ooit gedacht.

 4. Ik lees je blog al jaren en vindt je schrijfstijl heel leuk! Het gekke is dat ik heel anders in het leven sta dan jij. Ik ben juist dol op spullen! Nieuwe kleding, shoppen, leuke dingen voor het huis, fijne shampoos en make-upjes…. Ik ga graag uit met vrienden en uit eten met het gezin of mijn man.
  Klinkt heel oppervlakkig zeker? Ik woon ook in het buitenland (Azië) en ik wil eigenlijk alleen maar laten weten dat je allerlei soorten lezers hebt. 😁 We hebben ook gemeenschappelijke dingen: we sparen iedere maand, we zijn gelukkig in de positie om (tijdelijk) niet te werken, we houden ons huis graag opgeruimd en schoon, spullen in de kast en niet overal rondslingerend, eten gezond (jij beter dan ik), drinken graag koffie buiten, zijn graag thuis en over het algemeen heel gelukkig met ons leven!

  1. Oh wat leuk om te lezen! En nee ik vind het echt niet oppervlakkig klinken maar juist hartstikke leuk dat je dit schrijft. Wat bijzonder om in Azie te wonen, dat is nog weer iets heel anders. Bedankt voor je reactie πŸ™‚

 5. En geef je partner een kamer of schuurtje, waar die al zijn troep,die hij wel nodig vindt kan bewaren.

 6. Ik heb nu precies de juiste hoeveelheid kleren; toen mijn moeder me laatst een ‘nieuw’ overhemd en twee ‘nieuwe’ rokken gaf, werd ik er helemaal onrustig van, totdat ik wat oudere kleding van mezelf uit de kast had gehaald en op zolder had gelegd voor ‘naar Afrika’ (familie van mijn man).

  Mijn tante en oom zijn hun huis aan het opruimen – ze hebben er 45 jaar gewoond en gaan van 3-verdiepingen-5-slaapkamers naar appartement-2-slaapkamers, en nu gaan er veel spullen naar mijn ouders, die eruit halen wat ze zelf willen gebruiken. Wat overblijft doen ze in tassen en dozen, en elke keer als wij bij mijn ouders zijn, ga ik daar even doorheen, haal eruit wat ik kan gebruiken, en de rest bieden ze aan anderen aan of gaat naar de kringloop. Het loopt zo lekker door, en er wordt maar weinig echt weggegooid.

  Het huis van mijn ouders is goed opgeruimd, alleen die ene plek is rommelig, maar zolang dat alleen die plek blijft, kunnen ze ermee leven.

  Voor wat betreft die kapstok: mijn dochters en ik hebben elk 2 paar schoenen en wat slippers/sloffen, en elk een jas. Mijn man heeft 20 paar schoenen en 15 jassen, en er mag niks weg……

  De woonkamer hebben we laatst opnieuw behangen en geverfd, lekker alles wit, en we hebben maar heel weinig meubels en schilderijen teruggezet/teruggehangen. Het oude spul staat nog op de overloop op een beslissing te wachten, en ik denk dat het binnenkort naar zolder (naar Afrika) gaat.

Comments are closed.