Uit de schulden-tips.

Hoe ga je van geld uitgeven naar geld sparen?

Los schulden af!

Creditcardschulden, de mogelijkheid tot rood staan en andere kredieten.

Begin ze af te betalen, zo snel mogelijk. Elke maand kost het bergen geld om geld te lenen. Bovendien heb je enorme problemen als je door omstandigheden een tijdje zonder inkomen komt te zitten.

Het is pijnlijk om duizenden euro’s terug te betalen terwijl je geen idee meer hebt waar je die precies voor leende. Maar dat is geen reden om alleen de rente en de minimale aflossing te blijven betalen: het maakt het alleen maar erger.

Vroegah zaten wij er financieel ook niet zo bij als nu. Het geld ging bijna altijd op aan van alles, en soms nog iets meer dan op. Dat je salaris werd gestort voor een maand fulltime werken en dat je dan 700 euro op je rekening hebt. Ja, das hatelijk.

Maar al doende leert men 🙂

Leg een buffer aan.

Doe dat bij voorkeur tegelijk met het aflossen: als je wasmachine het begeeft, wil je niet weer extra moeten lenen.

Ruim je administratie op.

Doe de overbodige, oude papieren weg. Leg bij elkaar wat bij elkaar hoort. Maak je er voorlopig niet al te druk om als je dat niet wil maar zorg dat er enige orde heerst.

Stop met uitgeven.

Dat klinkt eenvoudig en dat is het niet. We krijgen dagelijks te horen dat we spullen nodig hebben om ons leven makkelijker, beter en aangenamer te maken. Dat we smeersels nodig hebben om mooi en geaccepteerd te worden. En het is zo makkelijk: online kopen als afleiding van je problemen of voor een paar centen bij de action, maar het is niet nodig. Echt niet.

Stop met je laten verleiden.

Kijk geen reclames, meld je af voor alle nieuwsbrieven, schrijf op je brievenbus dat je geen reclame wil, ban (dames)tijdschriften als het te veel onrust geeft en spreek tijdelijk niet af met financieel losbandige vrienden. In elk geval niet op plekken waar geld uit je zak kan rollen.

Houd een doel voor ogen

Dat hoeft geen materieel doel te zijn zoals een auto of nieuw bankstel. Schuldenvrij leven, een buffer, een goede nachtrust, de financiële ruimte om naar een andere baan te kunnen zoeken, te verhuizen, een tijd onbetaald verlof te kunnen nemen of meer te kunnen delen met anderen zijn ook prachtige doelen.

Vraag je af als je iets koopt of het het waard is om ten koste te gaan van dit doel. Heb je echt liever dat truitje, bosje bloemen en dat tijdschrift voor 55 euro of heb je er liever langer plezier van, door het op je spaarrekening te zetten.

Verzin andere dingen om te doen en alternatieven voor consumeren

Uit eten ⇒ thuis koken
Uit drinken ⇒ thuis drinken
Pretpark ⇒ park + picknick
Winkelen ⇒ wandelen
Kopen ⇒ lenen, huren of zelf maken
Kant en klaar ⇒ zelf maken
Boekwinkel ⇒ bieb
Nieuw ⇒ tweedehands
Fast fashion ⇒ kwaliteit die jaren meegaat

Nou ja, je snapt ‘m wel.

Betaal jezelf eerst

Als je je geld gestort krijgt, zet dan alles wat je overhoudt na aftrek van vaste lasten en maandelijkse kosten op je spaarrekening en doe wat je kan om het daar te laten staan.
Wees realistisch maar gebruik ook je creativiteit. Statiegeldflessen inleveren, dingen verkopen, je voorraden opmaken (ook die blikjes mais en zakken met bonen) en dingen zelf maken: er is zo veel te verzinnen.

Vermoei jezelf niet met details

Iedereen opjagen om opladers uit het stopcontact te halen is vermoeiend en heeft per saldo weinig effect.

Je kan in plaats daarvan bijvoorbeeld geen koek of snoep meer kopen. Wel zo gezond en een veel grotere besparing.
De besparing van een jaar de oplader-nazi uithangen doe je teniet met de aankoop van een overbodig t-shirt ofzo. Choose your battles en choose them wisely

Onthoud je levensenergie

Reken uit wat je per uur verdient. Neem je netto maandsalaris. Trek de kosten die je maakt om te werken daar vanaf, zoals je auto, kinderopvang, nette kleding, gemakseten, verplichte borrels met collega’s.

Deel wat je overhoudt, door het aantal uren dat je met werk bezig bent. Dus inclusief de tijd om te reizen en de kinderen weg te brengen.

Bekijk wat je per saldo verdient. Valt vermoedelijk tegen.
Vraag je af of het het waard is om twee uur te werken voor een kussenhoesje / fles drank / truitje / prul / etc.

Budgetteer je onzin

Als ik schulden had zou ik even helemaal geen overbodige dingen doen maar mocht af en toe iets geks doen je helpen om het beter vol te houden, geef jezelf dan een budget. 25 euro per maand om bijvoorbeeld een keer ergens iets te drinken, naar de film, een treinreis naar een vriend of iets dergelijks. Houd je eraan.

Ruim je rommel op

Dat heeft meerdere voordelen: je hebt wat te verkopen voor extra geld, je vindt dingen waar je het bestaan niet meer van wist die misschien wel van pas komen of die je toch al wilde kopen, je weet weer wat je hebt dus je hoeft minder te kopen, het is beter voor je energie en je gemoed en bovendien: het houdt je van de straat.

Plan vooruit

Ga je op pad? Pak drinken en iets te eten in voor onderweg.
Kinderfeestjes in het vooruitzicht: neem dat leuke cadeautje voor weinig mee in plaats van 5 minuten voor het feestje de speelgoedwinkel in te moeten.
Volgende maand feest: neem als het in de aanbieding is, alvast die dingen mee die zeker worden gegeten of gedronken.

Spreek je voorraden aan

Het is niet nodig enorme voorraden aan te houden als je geen zombie-apocalypse of andere catastrofes verwacht. Zeker niet van shampoo, wasmiddel en andere niet-bedervende dingen. Koop niets nieuws tot het laatste beetje van je voorraad op is. Ook niet als het een Geweldige Aanbieding is.

Houd er plezier in

Denken dat je iets moet, of juist niet mag is helemaal niet leuk en hierdoor houd je het ook veel minder makkelijk vol. Dat geldt voor een ander eetpatroon maar ook voor een ander uitgavenpatroon.
Je bent meer dan een consument of debiteur. En ook meer dan een consuminderaar, bespaarder of minimalist 😊

12 Replies to “Uit de schulden-tips.”

 1. Wat ik mis als tip en niet om je op vingers te tikken hoor :), misschien overdreven maar maak een boodschappen lijstje voordat je boodschappen ga doen dat helpt ook een heel stuk. Mensen gaan vaak naar de supermarkt en kopen maar terwijl ze dingen vaak niet nodig hebben en een lijstje werkt gewoon goed , mits je je daaraan houdt. En om uit de schulden te komen kan het wel terdege helpen om je weekmenu te baseren op de aanbiedingen mits het echt aanbiedingen zijn en geen lokkertjes. Ik weet iemand bij wie dit goed werkte en zonder hulp uit de schuld is gekomen .

  gr Henriette
  http://www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

  1. Ja scheelt superveel inderdaad! Net als met kleding. Ga pas winkelen als in je kasten hebt gekeken, de was bij is en er gewoon te weinig ligt om een week vooruit te kunnen, bijvoorbeeld.

 2. Dankje voor deze heldere tips! Ik ben al een eind op de goede weg hoor, we wonen sinds kort samen en ik moet echt even een goede weg vinden met allerlei dingen…. Wat veel boodschappen zeg met zoveel man! Maar we hebben onszelf een half jaar gegeven om alles op “de rit” te krijgen en dan moeten we het voorelkaar hebben en dan ook echt weer gaan sparen zoals het heel mooi in mijn excel overzichtje staat…. We hebben nog teveel onzinshit nodig als hier een blik verf, oh daar nog even een plintje voor, mn schroeven zijn op oh en ja een deurmat is ook wel handig..weetje dat soort onzindingen kosten uiteindelijk best veel geld…. Maar komt goed. Ik mag graag bij je lezen en krijg er weer energie van om de schouders er weer goed onder te zetten!!

 3. Ik winkel de laatste tijd in eigen kast. Niet alleen voor kleding, ook de voorraadkast en de diepvries. Ik doe allerlei vondsten waar ik blij van word en het ruimt meteen ook op!

 4. Niet te veel thuis gaan drinken hè, da’s ook niet goed 😉
  Plannen is zo belangrijk! Want met een pen en papier en alle administratie op orde gaat het geweldig. Vergeet één keer bij een uitje de boterhammen en drinkflessen and you’re fucked. Ik wel tenminste. Maar dat geeft niet, als je valt gewoon opstaan, dan kom je er ook.

Comments are closed.