Moederdag.

Ja, natuurlijk vind ik dat onzin. Niet Moederdag. Maar de handel eromheen. Wie heeft dat verzonnen?

De moeders die zeiden: ‘lieve kindertjes, omdat ik me het hele jaar de pl3uris werk voor jullie verwacht ik morgenochtend een flesje parfum, een obligaat bosje tankstationrozen en een verkeerde kleur lippenstift. Of nog erger, een Huishoudelijk Apparaat.

Oh nee, dat was De Commercie.

Commercie!

De bloemisten, de parfumverkopers en tegenwoordig ook de telecomboeren, kledingwinkels, slijters (das wel terecht trouwens) en de blokkers van deze wereld.
Moeders kan altijd wel een luchtverfrisser / ijsblokjesbakje / theekopje gebruiken. Niet dan? Ja toch.

Het idee van Moederdag vind ik lief. Het is toch ook leuk als je kinderen iets extra’s voor je doen. Zeker vroeger toen het leven nog harder was en de middelen schaarser. Ik kan echter niet van een vierjarige verwachten dat ie eens lekker dankbaar gaat zijn voor wat mama allemaal voor hem doet of laat.

Op school maakten ze eerst wel iets, toen weer niet. Geen idee, en het boeit me niet. Hier valt moederdag ergens op de druilerigste dag van november, geloof ik.

Elke dag is moederdag! *kuch*

Het gaat aan me voorbij en dat is prima want ze gooien me dood met tekeningen, kunstwerken, bosjes bloemen of dooie takken, afhankelijk van het seizoen.

Als ze op school iets maakten vond ik dat zo schattig. Ze lopen dan dagen te geheimschrijven en te hinten en zijn zo trots. En zo moet het toch ook zijn. Zelfgemaakt en met liefde.

Ze zijn ook al zo attent, mijn liefjes. Zit ik even buiten te niksen, komt de een mijn e-reader brengen, de volgende haalt mijn ugg-pantoffels en de derde trekt een fles witte wijn uit de koelkast en zet die voor mijn neus. Zonder dat ik een woord hoef te zeggen!

Ja, dat is toch beter dan beschuit met leverworst en laffe thee in je nest 😉

De herkomst van moederdag

Nee, moederdag is niet door de handel uitgevonden. Maar, hoe ironisch, bedacht door een vrouw die daarna heel haar leven tegen de vercommercialisering van deze dag geweest is.

Anna Jarvis wilde haar eigen moeder herdenken en eren en probeerde van deze dag een officiële feestdag te maken. Dat lukte is 1914.  Haar bedoeling was moeders en het moederschap te eren op deze dag.

Al snel werd het haar te commercieel en streed ze hiertegen.

Zelf had ze overigens zelf kind noch echtgenoot.

Over moederschap. Vaderschap. Ouderschap. Whatever

We wilden zelf kinderen. We wisten dat het een rotzooi zou worden op alle fronten, dat we slaap tekort zouden komen, dat het soms frustrerend zou zijn en dat we het ook niet wisten waar we mee bezig waren (zijn er mensen die dat wel weten? en bij wie alles gaat als gepland?)

Dat ze zo leuk en gezellig en lief en ontroerend zouden zijn, hadden we niet verwacht. Moet ik iets terug voor het feit dat ik ze opvoed? Nee, niet op die manier.

Ik verwacht niets…

Oh nee, dat klinkt zo verbitterd! 😉

Ik besef dat ik nieuwe mensen heb gemaakt. Geen kopietjes. Ook geen lege velletjes die ik naar believen kan beschrijven.

Ik hoop ze mee te geven dat je ook zonder materiële shit een erg gelukkig leven kan hebben. Iets dat ze misschien ook snappen als ze 35 zijn 😉

Ik waardeer het gewoon veel meer als ze om half twee ’s middags een fles wijn voor mijn neus zetten. En als de jongen naar me toekomst en zegt dat ik al zijn geld mag hebben ‘omdat jullie zo veel voor ons, de kinderen doen’ dan awwww ♥

Ja, dat is me toch meer waard dan dat ze als een stel gedresseerde apen naar de drogist rennen om mama te laten zien dat we mama…. ehm wat was het ook weer… oh ja, waarderen. Of ze nu 4 of 40 jaar oud zijn.

De conclusie….

Van wederom een goed geresearched en gebalanceerd stuk proza, is dat ik vind dat moeders en hun werk wel eens iets meer mogen worden gewaardeerd.

Daar had ik het nog niet over gehad. Maar dat vind ik wel! Waardering, niet eens in geld maar wel in waardering voor het opvoeden van de kinderen, het zorgen voor een gezin.

Als maatschappij met de politiek voorop geven we geen ene fuck om moeders als we vrouwen 10 weken na de geboorte van een kind weer laten werken, kinderopvang overlaten aan investeringsmaatschappijen en denken dat je je alleen kan ontwikkelen door te werken en elke andere keuze wegzetten als dom, ongeëmancipeerd en afhankelijk.

Want ja, we moeten natuurlijk allemaal zoete belastingslaafjes zijn onszelf ontplooien en moederschap is iets waar je zelf voor kiest en dan moet je zelf ook kijken hoe je het regelt, niet ons probleem, #okdoei

Deze conclusie is zo off topic!

Maar als we dat niet doen, is die hele moederdag farce helemaal precies dat. Een farce, een schijnvertoning en een teken dat we echt alles alleen nog maar in geld en spullen kunnen waarderen.

Dus kleutertjes: geef mama je grootste natte zoen, teken haar met van die stomme harkpoten, flikker je drinken eens een keer niet om, wees lief voor de kat en je broer of zus en ga ’s avonds lief slapen, nadat je haar hebt verteld dat ze de liefste van de wereld is. Want dat is ze ook.

En oudere kinderen: bloemen zijn goed. Drank ook. Bij voorkeur dus om half twee ’s middags.

22 Replies to “Moederdag.”

 1. Wat leuke info over de herkomst van Moederdag. Wist ik niet. Daar zit een film in! Een commercieel kassucces 😜
  Fijne dag morgen!

 2. Moederdag vieren wij al jaren niet meer. Toen de kids op school wat maakte was het leuk maar later werden ze groter en werd het het feest van de winkeliers en dat wilde we niet. Mijn schoonmoeder gaf altijd haar dochters en schoondochter die kinderen hadden een bos bloemen die dag heel lief. Mijn eigen moeder werd boos toen ik zei wij vieren geen moederdag meer. Ik heb een tante van de week , die als een moeder is voor mij en oma voor de jongelui een mooie kaart gestuurd en daar was ze blij mee. We sturen vaker haar een kaart maar nu een bijzonderen. Iedereen die het wel viert een fijne moederdag.

  gr Henriette
  http://www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

 3. Mooi stukje Valhalla!
  Ik ben de laatste paar moederdagen steeds weer dankbaar dat ik (uiteindelijk dan toch echt) moeder mocht worden. En daar komt zowaar een tweede bij!

  Het moederschap an sich vind ik echt het beste kadootje 🙂

 4. Voor mij hoeft het ook niet, dat commerciële gedoe, ik heb wel de werkjes van de kleuterschool bewaard :-).
  Mijn dochter en schoonzoon die in de buurt wonen komen meestal wel even langs. Dochter 2 niet, die woont 1, 5 uur rijden van ons vandaan dus dat zou ik ook te gek voor woorden vinden. Met een verjaardag doet ze dat trouwens wel.
  Dochter 1 is creatief dus meestal maakt ze iets gezelligs van een oude limonadefles en een paar veldbloemen voor me. Daar is meer aandacht aan besteed dan een gekocht duur cadeau.
  Voor je alinea over hoe de maatschappij tegenover moeders staat heb ik heel zachtjes geapplaudisseerd 🙂

 5. Beste stuk ooit!
  Ik geloof dat ze het hier vergeten zijn. Ik sta brood te smeren en de rest hangt voor een scherm, maar goed, het is nog geen half twee. Er kan nog vanalles gebeuren 😜 Helena

 6. Grappig die herkomst van moederdag, wist ik niet. Ik vind moederdag altijd een leuke dag omdat je dus net even wat extra eraan denkt…ik tenminste 😉 Ik heb dit jaar voor het eerst wel een huishoudelijk apparaat gekregen, een nieuwe mixer want de oude was 7 jaar geleden al kapot gegaan en de afgelopen 7 jaar ging het nog redelijk om met het ding te mixen tot ik besloot brood te gaan bakken…..dat ging niet zo goed…..dag mixer 😉

 7. Eens! Vooral ook met het politieke deel. Een farce, dat is het zeker. De meeste moeders (en vaders!) worden denk ik blijer van waardering die blijkt uit goed geregeld verlof en maatschappelijke acceptatie dat voor je gezin zorgen waardevol is, dan van een of andere commerciële prul een keer per jaar.

 8. Ger, wat een allemachtigst goed stuk. Vooral je conclusie. Wij hebben hier een staande ovatie gegeven. Ja iedereen inclusief de adolecent en puber. En de man

 9. Die herkomst wist ik niet. Dacht eigenlijk aan verzinsel van de commercie. Toch ben ik nog steeds ontroerd van die zelfgewrochte-absoluut-nietbruikbare-knutsels. En eerlijk was ik vanmorgen zeer verrast door miss T, ze gaf me thee, een haaktijdschrift en chocola. Dus ze kent haar moeder goed! Ik wens je een fijne moederdag met zon en een koud biertje!

 10. Van de week kreeg ik van mijn twee volwassen dochters een prachtig horloge voor Moederdag. Ze hebben het samen uitgezocht en met liefde aan mij gegeven, ik was heel erg verrast en blij.

 11. Nadat ze 2 uur bezig waren geweest om het ontbijt voor te bereiden en de keuken ontploft was, zei een van de kinderen: ‘Moederdag gaat er misschien wel om dat je wat je moeder doet meer waardeert, want serieus hoe doe jij dat, in zo weinig tijd en met zo weinig troep?’ Made my day!

 12. Leuke info! 😀 Hier in Colombia wordt Moederdag echt groots gevierd. Overal ballonnen, iedereen gaat uiteten met moeder. Heel grappig om te zien. Moeder is sowieso echt anders dan in Nederland, een soort van heilig haha.

 13. Dat van die herkomst, dat wist ik ook niet. Wat leuk om te lezen. Ik kreeg vanmorgen een hele dikke knuffel van mijn dochter (dat doet ze normaal nooit, ze knuffelt alleen haar vader) dus dat ontroerde me erg. Meer dan dat een kadootje zou hebben gedaan. Verder heb ik zelf maar de croissantjes gebakken 😉
  Ik zag de buurjongen met een groots gebaar een plant komen brengen naar zijn moeder, dat zag er zo leuk uit. Waarop hij meteen vroeg; “Mam, heb je vlaai?” Daar moest ik dan weer erg om lachen. En buuf kwam meteen aan mij vragen of het een binnen- of buitenplant was, dat wisten ze niet. Zo grappig!
  Hoe je het ook viert, zo lang het uit het hart komt is het goed. Niet omdat je je verplicht voelt, of zoals mijn schoonmoeder die eist dat haar kinderen naar haar toe komen op die dag. Daar heb ik grote moeite mee dus stuur ik manlief maar alleen.

 14. Weer een mooi ‘echt-geen-speld-tussen-te-krijgen’ Valhallaverhaal 🙂 🙂

 15. Ik ben gek op moederdag! Ontbijt op bed met ludieke cadeautjes en verder een hele dag vrijgesteld van alle klusjes. Heb vandaag een hele netflixserie gekeken. En alleen dat gedaan waar ik zin in had. Heerlijk. Helaas over 5 is deze dag weer voorbij!

  Groetjes Jacqueline

 16. Helemaal waar. Maar ik vind het toch wel leuk als mijn zoon, die ook anti moederdag is, al is het maar 1 minuut aandacht aan mij en die dag schenkt. Niet in de vorm van cadeaus want ook dat hoeft niet voor mij, maar wel in de vorm van een gemeend woord of een kus.
  Helaas, als bijna 18 jarige, (en 16 en 17) doet hij er al 3 jaar niet meer aan.
  Dochterlief wel. Die vindt het ook niet leuk dat zoonlief zo is en doet. Ze zal ermee moeten leren omgaan. Niet iedereen is hetzelfde.

 17. Moederdag van een eind-50er:
  Kamperen met zoon 2 op een natuurkampeerterrein.
  Zoon 1 deed thuiskomen van bruiloft in Griekenland.
  DL deed haar eigen, eerste, moederdag.
  Hélemaal perfect.
  O ja, mijn eigen schoon+moeder ook bezocht. Want die hebben ook een prestatie van formaat geleverd 🙂
  Moederdag en commercie: een doorn in mijn oog. Ik vond de kinderknutsels en het ontbijt op bed met z’n allen het allerleukst. En nu dus de variant van in-de-natuur-ontbijten.
  De knutsel waar ik het meest om gelachen heb was de grote steen met 3 grote verftienerhanden er op gedrukt. Van toen ze nog net geen 20 jaar waren.

 18. Hey Valhalla! Ik ben het helemaal eens met de moraal van dit verhaal kippensoep is magisch spul 😉 en lekker!
  En wat je schrijft over het moederschap vindt ik ook zo waar!
  Zwaar ondergewaardeerd beroep.
  Vandaag de dag discussieren we over wat wel of geen discriminatie is, zwarte piet of niet, maar hier hebben we het heel gek genoeg nooit over! Terwijl het zo belangrijk is en ieder mens wel een moeder heeft (volgens mij 😉 )
  En ag wat de commercie allemaal verzind, zal mij een worst wezen, het belangrijkste kado is voor mij een zelf gemaakt frutsel van mijn lieve kind, iedere dag mama dag! Jaaaaa en ook papa en kind dag dan 😉
  Maar als Paps daar boven op nog een leuk lingerie setje koopt hoor je mij of course niet klagen! 😉 😉 😉 en paps zelf ook niet 😉
  Liefs uit Nederland

  Ps nu juiste blog sorry

 19. Helemaal mee eens dat zorg en opvoeding meer waardering verdienen! Ik vind het absurd dat betaalde arbeid zo zaligmakend is geworden.

Comments are closed.