Wat we eten?

Ben dol op verzoekjes met onderwerpen, dus bij deze een stukje over eten. Ik ben echt niet heiliger dan de paus. Soms staat hier ook patat met worstjes (pølser) op tafel, of wordt er een reep chocola opgevreten.
En ik kan mijn kinderen maar slecht van hun liefde voor brood afhelpen. Wat eigenlijk hypocriet is, ik heb liever niet dat ze het eten maar ik bak het wel elke keer.

Ik probeer het wel zo veel mogelijk te vermijden door andere dingen te geven.

Paleo

Maar verder ben ik wel verantwoord. Hoor 😉 Zelf eet ik geen tarwe, geen suiker, geen plantaardige olie anders dan kokos- of olijfolie en weinig voorverpakte dingen. Geen smaakversterkers of aspartaam. 95% paleo,  zelfgemaakt van Echt Eten.

Een jaar of zes geleden stuitte ik op het idee van paleo en het sprak me meteen aan. De hoeveelheden vlees van sommigen niet, maar de afwezigheid van dingen die voor niemand okee zijn, wel.

Argh, gluten!!!

Ik ben niet anti-gluten en een keer pizza kan ik prima hebben maar van de 5 volkorenboterhammen en de 5 opscheplepels pasta die het voedingscentrum me wil laten inladen op een dag krijg ik al buikpijn als ik eraan denk.

Als ik wel brood eet, moet ik het vrij direct bekopen met maagpijn, buikpijn, een rommelende opgezette buik en een algeheel gevoel van *bluh* en ja, ik merkte dit pas toen ik stopte met het eten van brood. Daarvoor dacht ik dat ik er geen last van had en er prima tegen kon.
Maar dat opgeblazen gevoel en terug omhoog komende eten is gewoon de schuld van tarwe! En suiker! En satan!

Ziek

Ik weet dat ik niet alles zelf in de hand heb, maar toch kan naar mijn mening een groot deel van de ziektes en ongemakken voorkomen of zelfs genezen worden door geen troep in je mond te stoppen. Dus dat doe ik dan ook zo min mogelijk.
Ik kan niet begrijpen dat als je dingen mankeert, je alsnog ziekmakende voeding in je lijf stopt. Durft te stoppen. Ik ben niet flauw, maar wel een hypochonder. En bang om ziek te worden met vier schattige kindjes en toch best zin in het leven.

(en ja, ik snap dat het in je hoofd kan zitten. een eetverslaving. een eetprobleem. ik bedoel wanneer je dit niet hebt en alsnog gewoon doorgaat)

Als ik ergens trek in heb, eet ik het gewoon. Ik heb alleen praktisch nooit trek in zoete of ongezonde dingen omdat ik weet hoe belabberd ik me ervan ga voelen en het eigenlijk-eigenlijk niet eens echt lekker vind.

Natuurlijk lust ik ook best chocola, als ik daar trek in heb gooi ik een lepel cacao in wat kokosroom in blik. Ik lust ook best iets zoets, als ik daar trek ik in heb meng ik roomboter met rauwe honing met kokosstukjes. Nom!

Wat ik doorgaans eet op een dag:

’s Ochtends: groot glas water met wat appelazijn, daarna koffie. Ontbijten is uiteindelijk een complot van de ontbijtgranenfabrikanten. 

’s Middags: salade of hoofdgerecht van de avond ervoor, gebakken ei, havermout, geroerbakte spinazie met feta, brie, gesneden groenten, fruit, vis, soep: net wat er is, wat op moet, waar ik trek in heb, in die volgorde. Ik eet tot ik genoeg heb.

Tussendoor: als de kinderen uit school komen maak ik groentensap. Met fruit omdat ze had anders niet moeten, en terecht 😉 Als ik een beetje flauw word neem ik graag een plakje gezouten roomboter, of een beetje kippensoep met zout.

Avondeten: de man maakt vaak het hoofdgerecht en daarbij altijd nasi. Ik maak bijna altijd een salade en gesneden paprika, komkommer, tomaat, wortel en ui er nog bij. Door het hoofdgerecht zit soms wat suiker, maar ook altijd een enorme berg groenten zoals prei, paprika, ui en lente-ui. Ook als het recept daar niet om vraagt.
Als het heel pittig is, krijgen de kinderen iets anders. Pasta gekookt in botten-bouillon, gesneden groenten, volkorenrijst met boter en kaneel, zelfgemaakte speltlasagne, gekookt ei….

En als toetje krijgen ze een appel, banaan of meloen.

Drinken: koffie, water en heel soms thee. De kinderen drinken water en ’s avonds kruidenthee. Nachtrust-thee van Jacob Hooij maar ik kan je vertellen: het werkt niet.

Wat eten de kinderen?

In de ochtend eten ze fruit en een boterham. Ik bak het zelf, dat scheelt in elk geval iets. Ik voeg ongeraffineerd zeezout toe, roomboter in plaats van raapzaadolie en een boel zonnebloem- en pompoenpitten.

Op de (dunne) boterham gaat een berg biologische roomboter. Ongepasteuriseerd, dus gezonderder. En daarop honing uit de buurt, salami, zelfgemaakte pindakaas of bij veel geluk dun jam. Verder mogen ze fruit.

Of ik schop ze het bos in om te gaan foerageren.

In het weekend bak ik vaak redelijk verantwoorde pannekoekjes. Soms ontbijten ze eerst met wat fruit en eten ze die rond 11 uur. Ze kunnen weer vooruit tot een uur of vier. Als ze dan trek krijgen, mogen ze kaas, worst, noten of groenten.

In de lupa

In de lunchtrommels geef ik een combinatie van de volgende dingen:

 • Fruit
 • Groenten (wortel, komkommer, paprika)
 • Gedroogd fruit (Noten zijn verboten)
 • Kaas
 • Plakjes worst, salami
 • Pancakes, maar dan met rogge- mais- of rijstmeel
 • Brood, zoiets als ze bij het ontbijt ook krijgen
 • Zwarte bonen brownie
 • Restje pizza voor de jongen

Ze krijgen water mee. Geen sap, geen diksap, geen melk. Thee als ze på tur gaan, wegens warm.

Tussendoor vs. avondeten

Bij redelijk wat mensen wordt geprobeerd om tijdens het avondeten het gesnoep van overdag te compenseren met een berg vieze groenten. Ik probeer het zo te doen dat ze overdag en tussendoor gezond eten, zodat ik me tijdens het avondeten niet druk hoef te maken.

Ik geloof niet dat je elke dag zoveel honderd gram groenten en fruit MOET. Kinderen ook niet. De ene dag eten ze zich klem aan mandarijnen, de dag erna aan paprika en de dag daarna aan gebakken ei of kaas. Prima.

Momenten dat kinderen samen eten of om eten vragen, zijn ideaal voor gezonde snacks. In Nederland gaf ik bijna altijd wortel, komkommer of fruit als ze aan de deur kwamen vervelen om snoep.

Naar school kregen ze fruit, groenten, kaas of worst mee. De juf vertelde dat ze bijhielden of besparen of het eten gezond was. Een Liga was okee, maar de rauwmelkse biologisch dynamische kaas van mijn dochter, daarvan wist ze niet wat ze moest vinden.

Ik begrijp echt niet waarom je in hemelsnaam een pakje appelsap en een tot gezond vermarketingt stuk rommel als een Evergreen meegeeft aan een kleuter. Niet als je de achterkant van het pak kan lezen en internet hebt in elk geval.

Net als met een toetje zijn dat momenten waarop je prima iets gezonds kan geven in plaats van (in mijn ogen) troep.
Kinderen eten jaarlijks hun lichaamsgewicht aan suiker en als je dat wil vermijden moet je niet boos worden op Verkade, Red Band en Bolletje maar die rommel gewoon niet geven. Simpel.

Gezonde alternatieven?

Ik maak vaak soms zelf boterkoek of cake en dan geen lullig paleo-ish-alternatief. Ik denk niet dat een cake gezond kan worden, al maak je hem van semi-verantwoorde ingrediënten als kokosbloesemsuiker en amandelmeel.

Gezondheid

Ik vind het zo belangrijk dat ze gezond zijn en blijven! Er is al zo veel slechts om ons heen. Luchtverontreiniging, medicijnresten en chemicaliën in het water, bestrijdingsmiddelen op het eten…

Iedereen vindt gezondheid belangrijk en doet dat op zijn of haar eigen manier. Ik doe het op deze manier en ik leer elke keer weer. Ik word wat rechtlijniger (dan vreet je maar niet) en creatiever. Maar het belangrijkste van alles is dat ze er plezier in hebben om het te maken en op te eten en er gezond mee opgroeien. En dan is er heus wel eens ruimte voor iets geks.

29 Replies to “Wat we eten?”

 1. Als ze 17 zijn bijna 18, of 15 eten ze appels, aardbeien, bananen meervolkoren met appelstroop en honing of jam of kaas (caya) en daar maak ik nu ontbijt havermout ontbijt repen voor met een paar rozijnen. De bijna man van 18 vreet meer dan zn pa, en ook veel eieren. Groente aardappelen en vlees is mwoah maar pasta mmmmmmmm. Met bolognese saus zelf gemaakt natuurlijk. En gewoon ook omdat het kan zo nu en dan een frietje. Dochter 15 maak ik sapjes voor die zet geen bek oo een vrucht ook niet op vlees trouwens…. vega is ze. Soep met van alles erin gelazerd mmm

  Verzoekje? Toch iets voor op de billen van de baby die komt? Iets goeds eigengemaakts?

  1. Als ze 17 zijn bijna 18, of 15 eten ze appels, aardbeien, bananen meervolkoren met appelstroop en honing of jam of kaas (caya) en daar maak ik nu ontbijt havermout ontbijt repen voor met een paar rozijnen. De bijna man van 18 vreet meer dan zn pa, en ook veel eieren. Groente aardappelen en vlees is mwoah maar pasta mmmmmmmm. Met bolognese saus zelf gemaakt natuurlijk. En gewoon ook omdat het kan zo nu en dan een frietje. Dochter 15 maak ik sapjes voor die zet geen bek oo een vrucht ook niet op vlees trouwens…. vega is ze. Soep met van alles erin gelazerd mmm

   Verzoekje? Toch iets voor op de billen van de baby die komt? Iets goeds eigengemaakts? De wasbare luiers heb ik en ook de eigengemaakte doekjes maar soms ia het iets rood…

   1. Ik smeer extra vierge kokosolie op de bips van mn zoon. Geloof dat het moet werken tegen schimmelinfecties. Sinds ik kokosolie gebruik heeft ie daar geen last meer van gehad en ook vrijwel nooit meer rooie billen.

   2. Wat hier super werkt is heilwolle, dat is onbehandelde bio schapenwol. Een klein plukje in de luier waar het rood is en voila. Werkt beter dan kokosolie omdat de huid kan blijven ademen en ook beter dan het zelfgemaakte babypoeder. Overigens heeft ze hier alleen wat rode billen als de tandjes doorkomen, en als ik bij de eerste plekjes wat schapenwol gebruik is het helemaal snel weer weg.

    1. Ja zag het laatst bij de DM in Duitsland liggen. Toch maar eens meenemen dus. Hier ook rode billen bij tandjes.

 2. Ik heb niet het idee dat brood ongezond is, maar kan er helaas ook niet tegen. Granen gaan bij mij vaker lastig. Al lijken rijst en mais prima te gaan. Dus eten we vaak rijst. Soms rijstmie of maispasta. Aardappelen eten we heel veel. Net een lunch gehad van gebakken aardappelen en groente. Ik ben al jaren aan het zoeken wat bij mij het beste past. Geen zooi, dat is duidelijk, maar op heel weinig vet doe ik het niet goed. En ik kan niet goed tegen dierlijke producten. Eigenlijk gaan alleen eieren goed.
  Ik heb een aantal weken high carb low fat vegan gegeten. Ik sta helemaal achter de theorie. Mijn lijf niet. Ik had continu honger. Dus weer aan het schipperen. Al geniet ik nu dus drie keer zoveel van het schepje (zooiloze) mayonaise bij mijn gebakken aardappelen. Van je eten genieten is ook veel waard. En wat een rust om niet steeds honger te hebben.

 3. Haha, voeding! Een van de gevaarlijkste onderwerpen die er bestaan 😉 Waar jij voor Paleo kiest, kies ik voor zoveel mogelijk plantaardig. Dus wel elke dag die vieze berg groente 🙂 Maar eens dat voedingsgewoonten een groot verschil kunnen maken voor je gezondheid!

  1. Ik ben nu ook richting 90% plantaardig gegaan. En idd veeeeel groente.

 4. Grappig, wij eten ook paleo sinds een paar maanden. Wat jij schrijft over je buik herken ik, precies hetzelfde verhaal hier. En inderdaad.. je merkt het pas als je gestopt bent met granen eten.
  Mn man neemt nog wel soms brood mee naar zn werk, zelfgebakken speltbrood. Ook m’n 14 maanden krijgt regelmatig een boterham. Hij vind het erg lekker en ik heb niet altijd de inspiratie om wat anders te bedenken.

 5. Ik kan me helemaal in jullie eten vinden. Hier eten ze ongeveer hetzelfde al bak ik nog wel zelf te weinig brood vind ik. Tussendoor vaak fruit en groente en ik kook zonder pakjes. Ik eet ok paleo maar vind dat brood toch echt te lekker dus af en toe eet ik dat. Ik krijg er ook last van.

 6. Ha grappig, ik ontbijt juist wel altijd, ik heb echt trek als ik wakker word (heb na het avondeten om een uur of 20.00 meestal niets meer gegeten). Havermoutpap van amandel/haver/sojamelk met fruit en pitten en zaden, nomnom. Vroegah sloeg ik het ontbijt wel eens over ivm tijdgebrek maar dan viel ik van ellende na een half uur van m’n fiets af op weg naar werk. Ik ben eigenlijk behoorlijk tevreden over m’n zelfverzonnen voedingspatroon: vegetarisch, weinig zuivel, weinig brood, nauwelijks suiker, geen koek/snoep/chips/ijs/taart/frisdrank/fruitsap/alcohol, veel groenten, veel variëren en gewoon ‘normaal vers voedsel’ kopen en zelf bereiden i.p.v. allerlei repen en pakjes en zakjes. Ik vind mijn eten goedkoper en lekkerder dan fabrikantenvoer en ben al jaren niet meer verkouden of ziek geweest, voor zover dat iets zegt 🙂

  1. Dat zal toch wel iets zeggen. Even afkloppen, ben ook al in geen 20 jaar bij de huisarts geweest en die laatste keer was omdat ik griep had. Waarna ik een antibioticakuur kreeg, grmbl.
   Maar dat staat ook in de link, het is heel persoonlijk. Alleen het ‘moeten’ ontbijten is voor veel mensen echt een straf omdat hun lijf om half 8 ’s ochtends er nog niet naar staat.

   1. Ontbijt met brood vind ik ook niks, maar havermout werkt voor mij goed. ‘Goed’ eten is ook een kwestie van goed kunnen koken, denk ik. Mijn moeder hield had er echt een hekel aan, dus ik dacht dat ik geen groenten lustte op basis van haar doodgekookte andijvie, witlof in ham gerold in klonterige witte saus, dooie spezieboontjes uit pot en zwartgeblakerde uien in de macaroni (met Smack en een blikje Tommy tomatenpuree – horror!). Als student zag ik in de pannen van huisgenoten dat je ook heel anders moet groenten kunt omgaan en inmiddels vind ik kort gestoomde broccoli met tahin of sperziebonen met pindakaas serieus lekkerder dan een reep witte chocolade 🙂

 7. Wat een oplichter, die Jacob Hooij.

  Fijn blogje. Heb ik ook een beetje een leidraad voor gezonder eten, want ik word dat brood een beetje beu. En fruit bij het ontbijt is ook best praktisch; de kindertjes zijn dan ’s ochtends sneller klaar met hun ontbijtje maken.
  Verder is het hier 1 snoepje per dag (na het fruit als ze uit school komen) en naar school diksap of water mee en ’s middags diksap of water. Meer moeten ze eigenlijk niet, dus dat is mooi. Helaas zijn ze wel verzot op Wicky en Chocomel, maar dat gaan ze dan maar bij oma halen. Overigens komt daar ook al het snoep vandaan, wat ik soms best irritant vindt. Het verdwijnt in de snoeptrommel met overige snoepjes van traktaties.

  1. Omdat er hier -meer dan in Nederland- kinderen zijn met een notenallergie. Citrusvruchten mogen ook niet. Omdat de gevolgen van een ongelukje groter zijn dan de lol van noten mee.

    1. Ik heb eens gelezen dat in Scandinavie meer kinderen zijn met een berkenpollenallergie. Daar kan dan weer een kruisallergie uit ontstaan voor bv noten en pinda’s.

     1. Yep… het gekke is, het eerste jaar had ik ook hartstikke veel last ervan. Het jaar daarna bijna niets, nu niks meer.
      Een overactief immuunsysteem is een oorzaak. Is er dan een link met aluminium in vaccins? Onlangs heb ik een heel lange documentaire gezien waarin ook werd gesteld -door artsen en professoren- dat het lichaam daardoor heel heftig reageert op een stof. Bij een vaccin dus hetgeen waartegen je vaccineert. Maar het lichaam weet niet waarop het moet reageren in die hoeveelheden en reageert op alles.

    2. Ja, hetzelfde als overal: de hygienehypothese. Te weinig blootstelling aan viezigheid om een fatsoenlijk immuunsysteem te kunnen ontwikkelen. Te schoon water, te schone huizen, te veel keizersnedes (een hap van onder meer mama’s hopelijk gezonde darmflora is beter voor baby) en zulks.

 8. Leuk om te weten! Ikzelf eet al jaren vegetarisch en sinds een tijdje ook vegan. In huis tenminste, want in Colombia is vegan eten buitenshuis soms erg moeilijk. We eten zoveel mogelijk plantaardig. Geen bewerkte voeding, niets uit pakjes en zakjes. Veel groente, fruit en granen. Rijst bijna elke dag, pasta vrijwel nooit. Noten en zaden ook veel, en veel kruiden. Heerlijk!

 9. Leuk te lezen. Al val ik wel een beetje uit de toon wat eten betreft.

  Wij ontbijten,ik met havermout soja en fruit. Moet een half uur fietsen naar mijn werk en anders val ik er van af..

  Tussen de middag vier boterhammen. Om vier uur fruit. Avondeten is zoveel mogelijk groenten en voor mijn drie mannen vlees. Eten met zijn allen eens in de week vega. Maar dat gaat niet van harte..

  Chocolade zijn we allemaal fan van…. mijn jongste is trouwens een enorme zoetekauw de oudste geeft er niet zo om.

  En vrijdagavond is een bakkie chips avond en wat langer opblijven .

 10. Ik heb geen opmerking over deze blog, wel een vraagje.
  Ik ben al jaren bezig met minimaliseren en simpeler leven. Het lukt ook wel tot bepaalde hoogte, echter loop ik al een tijdje tegen iets aan.
  Zuiniger en groener leven, betekent toch vaak dingen aanschaffen die van betere kwaliteit zijn, zodat ze langer mee kunnen. Dit i.p.v. bijvoorbeeld wegwerpproducten. Geen stomme, giftige, plastic slingers, maar duurzame stoffen, in Nederland gefabriceerde slingers. MAAR.. dan moet ik er wel een plekje voor gaan zoeken.. De goedkope, plastic slingers zou ik na het feest weggooien, de stoffen slingers zijn aangeschaft om vaker te gebruiken.
  Hoe meer duurzaam mooi spul ik koop, des meer meuk ik in huis heb..
  Hoe ga jij hier mee om? Zou je eens een blog kunnen schrijven over minimaliseren VS verduurzamen?
  Dankje!

  1. Wij bewaren alle slingers na een feestje; als je ze voorzichtig opvouwt, gaan ze jaren mee. Ze liggen in een klein doosje op zolder (peuterschoenendoosjr).

 11. Ik zou wel eens je dagindeling met uurschema willen weten, jij lijkt meer uren in een dag dan ik te hebben ;-))))

 12. Wat een leuke blog om te lezen. Toen de jongens klein waren kregen die inderdaad vaak een liga mee naar school en een appel of een banaan (wel met gezichtjes natuurlijk of een sterke tekst als; hip hap hop eet mij op) haha daar pesten ze me nu nog mee. Ontbijt met brood en boterhammetjes mee….Op enig moment ben ik me steeds meer in voeding gaan verdiepen en heb ik één en ander gewijzigd. We eten veel groenten, weinig vlees, soms vis en er is altijd fruit voor het pakken. De ene zoon eet intussen half paleo en de andere zoon neemt ook liever een restant van de vorige avondmaaltijd als lunch. Wel snoepen ze geregeld. De man heb ik nu aan de yoghurt met havermout en fruit ipv aan de melk met (suiker) granen.(hoera) Zelf ontbijt ik meestal met een banaan of appel met een handje noten. Griepjes of verkoudheden komen niet voor bij ons dus er gaat toch wel iets goed 🙂

 13. Ik vind het knap! zelf koop ik weinig snoep alleen een zak pepermunten die ws ook niet gezond zijn, maar wel koekjes voor school e.d. verder krijgen ze vreselijk veel snoep van oma wat we er ook van zeggen, of kopen het van hun zakgeld… gezonde dingen die ik bak en zelf heel lekker vind lusten ze niet.. en eten het ook niet, probeer dus maar gewoon brood te laten eten en een normale prak savonds en een stuk fruit.. maar ondertussen vreten ze een hoop ongezonde zooi, wat ik echt balen vind

Comments are closed.