No-spend maand en een spaardoel.

De auto.

Oooh, de mensen die langer meelezen weten wat er volgt.

Die was aan een kant weggeroest. Die ene kant is netjes geslepen en met behulp van een kennis gelast. Vervolgens geplamuurd, geschuurd en gelakt.

Zo komt ie wel door de EU-controle! Dachten we.
Nooit verwacht dat de andere kant niet heel veel beter was, die had het alleen wat beter verborgen. Dus werd ie vanmorgen niet goedgekeurd.

En herhaal…

Dus nu moet er wederom worden geslepen, een dorpel besteld, gelast, geplamuurd, geschuurd en gelakt.

De besparing wordt steeds groter ten opzichte van laten doen bij de garage! ๐Ÿ˜‰ Dat is alvast mooi meegenomen!

we gaan nergens heen

We zijn hem dus wederom even kwijt. En dat komt mooi uit. Wel, mij.

Met de ‘veteranbil’ kan de man boodschappen halen in de buurt (uiteraard met een lijstje) en verder kรบnnen we nergens heen want het ding heeft maar drie zitplaatsen.

(Veteranbil klinkt toch minder stoffig dan oldtimer he?)

We hoeven ook nergens heen.

Niet naar de dierentuin, niet naar ikea voor een ijsje, niet naar de kringloop, niet naar de kledingwinkel. Er ligt een bootje voor de deur en tientallen onontgonnen kilometers wandelpad vlak naast de deur als we ons vervelen.

Spaardoel

Ik heb namelijk een mooi spaardoel bedacht: begin juli wil ik 200.000 kronen op de rekening hebben staan.

En dan helpt het nu eenmaal als je je uitgaven vermindert.

De rek

De rek om flink te besparen is er wel uit. Ik heb geen gekke verzekeringen, tijdschriften of abonnementen die ik kan beรซindigen of afkoopbare polissen die ik af kan kopen. Onze huur is hoog maar onze overige uitgaven zijn laag.

Toch kan het altijd minder. Bijvoorbeeld:

 • De droger niet gebruiken. Uit gemak gooi ik die 345.111 wasbare doekjes die we in een week gebruiken samen met andere lappen lekker in de droger.
  Het is ook pas een krappe week lekker weer maar ik neem me voor om deze maand al de was buiten of boven te drogen.

 • Oogsten. We hebben alvast vier radijzen van eigen erf kunnen eten. De rijkdom ๐Ÿ˜‰ Besparing: hoogstens 1 bosje radijzen a 2,30. Het is vooral leuk. Het groen gaat door de groentensapjes. We verspillen niks he. Weinig.

 

 • Minder ingewikkeld koken. Vanavond aten we lasagne. Lekker en zo eenvoudig op tafel. Zo weinig afwas!
  We koken op gas uit een gasfles. Ik wil wat snelkookpan-recepten uitproberen om gasverbruik en gedoe rond het avondeten te sparen.
 • Voorraad opeten.ย  Een zuinige maand is niet compleet zonder dat. Creatief worden met rijstnoodles, volkorenrijst en popcorn: dat kunnen we best. Wat ik de andere 27 dagen van de maand op tafel zet: nog geen idee ๐Ÿ˜‰
 • Een extra oefening in minimalisme: ik wilde wat shirtjes voor Toetje kopen maar heb die misschien helemaal niet nodig.
  Ik kijk wel hoe ver we komen met wat er ligt (ze is twee kledingmaten gegroeid in evenzoveel maanden. Hoogst onpraktisch, behalve dat ik nu spullen van haar zus zo bij haar aan kan geven)
 • Opletten met boodschappen doen. Olijven zijn lekker maar een pot van 2,50 is in een dag leeg en dat is toch ook zonde. Zeker als je ze toch niet met wijn wegspoelt. Zulke dingen.
 • Geen alcohol. Geen probleem. Hoewel relatief laffe, lekkere zelfgemaakte wijn erg goedkoop is, krijg ik er toch koppijn van na twee glaasjes. Ooh, ouderdom ๐Ÿ˜‰

  Ik ben benieuwd of het ons lukt!

12 Replies to “No-spend maand en een spaardoel.”

 1. Ik vind het zo grappig (sorry :-)) dat jullie stug aan de auto’s blijven sleutelen. Als dat geen consuminderen is….

  Wat jullie hebben met auto’s hebben we hier op het moment met apparaten (grasmaaier, oven en laptop). En laptop en grasmasier komen ook maar niet terug van reparatie. Oude spullen die instorten:okรฉ. Maar als nieuwe spullen het na een jaar begeven, dan is het gewoon rotzooi.

  Succes met de auto.

  1. Auto van ons is ook alweer 16 jaar oud ofzo. Maar inderdaad met nieuwe dingen is dat veel vervelender. Hopelijk heb je nog garantie!

 2. Gaat vast wel lukken. Veel succes alvast en hopelijk haal je je doel. Wij hebben bijna ons spaardoel gehaald ( de helft van dat van jullie maar dan in euro’s en ook gehaald in juli), al moet ik wel zeggen dat 200.000 kronen wel erg goed klinkt met al die nullen erachter ๐Ÿ˜‰

 3. Wist niet dat je dat prikkerige groen van radijzen als sapje kunt drinken. Smaakt het dan naar radijs?

  1. Er zijn heel veel kleine paadjes en weggetjes (bospad is ook wel een groot woord) waar het wat lastig lopen is met een kind op je rug en een struikelende driejarige aan je hand. Maar de een na jongste loopt al een stuk beter en de paadjes zijn wat makkelijker te begaan als het niet sneeuwt of vreselijk baggerig is ๐Ÿ™‚

 4. Ik heb geen flauw idee hoeveel 200.000 kronen is, maar het klinkt als een mooi spaardoel! En ach, jullie kunnen jullie daar volgens mij perfect in en om huis vermaken!

  Nu eerst even naar XE.com ๐Ÿ˜‰ Ben wel even benieuwd!

 5. Mijn spaardoel is zo snel mogelijk mijn hypotheek aflossen.

  Succes met jullie auto, ik houd het bij mijn fiets.

  Spaarzame groet,

 6. Wat is dat toch met die auto’s?
  Ik hoop dat je je doel behaalt . Het gaat jullie vast lukken. Ik lees lekker mee.

Comments are closed.