Het is op! Zuinige dingen enzo.

De voorraad krimpt best hard. Had ik eerst nog een smalle boekenkast met voorraad, inmiddels past het in een keukenkastje ondanks dat de man zes pakken meel van 1,5 kilo meenam, wegens in de aanbieding. Handig als je je kinderen minder tarwe wil laten eten ๐Ÿ˜‰ maar op komt het toch wel. Want pizza, pita, brood en boterkoek.

Minimalizeren!

Ik had de tentipi weer op finn.no gezet. Er reageerde iemand van het reddingswezen. Ze moesten nog beslissen of ze het de investering waard vonden maar wilden wel laten weten dat ze interesse hadden.

Liev als ik ben bood ik hem gratis te leen aan de komende weken. Ze gaan met de asielzoekers kamperen, netten knopen, boot varen en grillen op een eiland in zee. Nu hoop ik dat ze hem zo leuk vinden dat ze hem van me kopen maar anders heb ik toch ook weer netjes mijn bijdrage betaald ๐Ÿ˜‰

Niet dat dat hoeft want ze laten je niet verzuipen maar gezien onze historie met gemotoriseerde voer- en vaartuigen kunnen wat extra karmapunten geen kwaad.

(voor wie net meeleest: starten en wegrijden gebeurt bij ons zelden vlekkeloos en ook ons bootje was onlangs spontaan stuurloos. gelukkig recht voor de aanlegplek).

Kamperen met zes waarvan vier kleine man: ik vind het gewoon te veel gedoe. Lekker hoor, back to basic maar al dat gezeul… nee. Ik ben er gewoon niet goed in, denk ik.
Als je de staplek voor een grote tent + busje + 6 personen + douchegebruik bij elkaar optelt, ben je net zo voordelig in een kleine maar normaal uitgeruste hytte, zonder dat ik kratten met bestek, serviesgoed, slaapzakken, slaapmatten, tenten, onderzeilen en olielampen hoef te slepen.

Ik hoop dat ik de tent toch nog kwijtraak, het zou leuk helpen om mijn spaardoel van deze maand te verwezenlijken!

Voorraden opmaken

Ik heb ongelofelijk veel gekookt.

Ik maakte zelf vegan kaas. Dat was niet helemaal wat we ervan verwachtten, maar op een cracker is het heel goed te eten. Ik wil nog wel een poging wagen.

Ik maakte kippensoep van een hele kip. De man maakte een gerecht met het vlees dat eraf kwam. De meeuw at de restjes op, samen met de katten.
Een (goede, biologische) kip is relatief goedkoop als je alles ten volle gebruikt en kippensoep een magisch drankje.

Voordat we boodschappen gaan doen, maak ik meestal eerst al het bederflijke spul op. In een soep, in een sapje of in de broodtrommel van de kinderen. Of gewoon in het avondeten van de avond ervoor.

Als er eenmaal verse dingen liggen, is het pakken van verlepte eindjes bosui, een eindje prei en een verlepte paprika toch… tja… niet heel uitnodigend.

Het ‘handige’ van de winkels niet naast de deur is dat je niet om een klein dingetje naar de winkel gaat en vervolgens met zes keer meer thuis komt. Als iets op is, dan is het gewoon op tot we weer boodschappen gaan doen.
Van een paar dagen zonder kaas ofzo krijg je echt niets.

Minder voorraad.

Hoewel ik denk dat voorraad een mooi iets is, vind ik het ook veel gedoe. Spullen die zich achter andere spullen verschuilen, spullen die al op blijken te zijn wat ik niet door had en een voorraad havermout waar je eng van wordt. Gelukkig heb ik het mijn kinderen succesvolย  door de strot geduwdย  leren eten.

Ik hoop dat we in augustus 2017 definitief havermoutvrij zullen zijn. Joehoe!ย  ๐Ÿ˜‰

Ik neem me voor voorlopig 1 van dingen op voorraad te houden die niet zo hard gaan. 1 zakje pasta, 1 pak wasmiddel, 1 doos thee, 1 pak havermout :p

En verder…. kan je aan ons Fietje zien wat voor weer het was vandaag. Ja, wisselvallig ๐Ÿ˜‰

Na een relatief mooie dag, begon het vanavond opeens bizar te stormen. Er is iemand overboord geslagen en veel mensen zijn nu zoeken. Ik hoop en duim zo dat ze diegene vinden.ย  Net nu het voor het eerst in lange tijd echt donker is buiten. (edit: hij is gevonden, onderkoeld maar levend en wel. pfoe!)

En nu is het alweer half 1 terwijl ik vroeg naar bed wilde.

Oh crap. Ik ben zo zwak.

20 Replies to “Het is op! Zuinige dingen enzo.”

 1. Hoi Valhalla, vind jouw verhaaltjes echt leuk. Heb enkele jaren geleden ook een blog gehad over mijn verhuizing en verbouwing en belevenissen in de Filippijnen. Al met al had ik heel veel mensen die mijn blogs leuk vonden, maar slechts 1 x een reaktie gehad. Toen werd ik er een beetje flauw van en ben gestopt. Vond ik ook weer jammer, want door te bloggen krijg je zelf ook een leuk overzicht van hoe het allemaal ging. Dus ga vooral door met je blog, ook voor je kindertjes om later te lezen.

  1. Jammer dat (het uitblijven van) reacties je ontmoedigt. Bloggen doe je toch voor jezelf. Als er meelezers zijn is dat super, een reactie vind ik echt bijzaak.

 2. Ooh die vegan kaas wil ik ook wel eens proberen. Wat is ‘nutritional yeast’ in Nederlands?
  Een beperkte voorraadkast is echt aangenaam, ik kan er van meespreken. Maar hier is er altijd tweestrijd tussen een kleine voorraadkast en in bulk kopen wegens goedkoper/minder verpakkingen…

   1. Is nu in de aanbieding bij Holland and Barrett. Goede kwaliteit en een stuk voordeliger dan van Natufood.

    1. Ja, ik had daar bij G&W een pot van meegenomen. Bij de natuurwinkel vond ik een zak met zelfde inhoud voor een derde van de prijs. Ook maar meegenomen ๐Ÿ™‚

 3. Haha.. die meeuw had vast de dag van z’n leven. Of hij moet natuurlijk wekelijks kippenresten voorgeschoteld krijgen ;-p

  En voorraad.. Ik heb wel een trapkast vol voorraad. Halfvol. Voornamelijk zo vol door grote verpakkingen van speltmeel/bloem. Grote potten met noten-zaden-pitten, allemaal in bulk gekocht. En eens in de paar maanden ga ik samen met een vriendin naar Duitsland om daar bio dingen in te slaan, dus dan staat ‘ie tijdelijk wel weer even knap vol.
  Er staan geen dingen tussen die we niet gebruiken. Als ik iets krijg ( verjaardag, kerstpakket) wat we zelf niet gebruiken geef ik het vaak zo snel mogelijk weg aan iemand die het wel gebruikt. Weet ook goed wat er in de kast staat, net mn moeder haha.. 1 blokje chocolade miste ze al.. xD

  1. Oh, daarvan vind ik het ook jammer dat er hier zo weinig keuze is. Of met 30 euro verzendkosten….
   Zou eigenlijk eens moeten kijken of het loont om er een weekendje Duitsland van te maken ๐Ÿ™‚

   1. En onderweg van/naar NL is waarschijnlijk ook geen optie met de kids in de auto ๐Ÿ™„.
    Bestel zelf veel bij pit&pit. Fijne webshop. Je zou het kunnen bestellen als je in NL bent em genoeg ruimte in de auto hebt? Of eens een mail sturen of het mogelijk is om het naar Noorwegen te sturen. Best kans dat ze vaker wat naar het buitenland versturen.

    1. Ja, daar bestel ik altijd en dan nemen mijn pa en ma het mee. Maar als bedrijven het doen kost het altijd iets van 30 euro want dat kost een standaard pakketje.

 4. Qua voorraad kan ik me er helemaal in vinden, ik had hier een voorraadje aangelegd vanwege de zwangerschap. Maar nu kan ik niet wachten tot ik de ruimte weer heb in de kast ๐Ÿ˜‰ Want ik mis toch wel het simpele overzicht…

 5. Ik probeer nu ook mijn voorraad te minimaliseren. Aan de ene kant doe ik het door dingen op te maken en niet opnieuw te kopen. Het versimpelen van mijn eetpatroon zorgt ervoor dat ik een stuk minder items in mijn kasten staan. (Hoera! Meer ruimte!)

  Aan de andere kant geloof ik nu heilig in meal planning + prepping, waardoor ik alles zo uit de diepvries/koelkast) kan trekken. Het is gewoon een stuk fijner als ik doodmoe thuiskom.

 6. Ik lees je verhalen elke echt heel graag! Je kunt prachtig vertellen en je kinderen zijn superzoet.
  Ik vind het heel slim dat je gewoon een paar dagen “moet” wachten als de kaas op is, des te lekkerder denk ik als je vervolgens weer een goed stuk op voorraad hebt.
  Hoezo “havermoutvrij”? ๐Ÿ™‚ Dat is toch zo lekker!
  Ik ga zeker eens kijken of ik ook vegan kaas kan maken, dank voor het recept!

  1. Ja, ik vond het gewoon grappig klinken ๐Ÿ˜€
   Ik kreeg van een blogvriendin nog een recept, ik zal dat ook delen vanavond ofzo.

Comments are closed.