Minimalistisch zuinig weinig afvalveroorzakend wassen.

Maar met een kleine garderobe, wat als je kinderen zichzelf vijf keer op een dag vies maken? Stel dat je misgrijpt? Stel dat stel dat stel dat.

Stel dat dat nog nooit gebeurd is vermoedelijk ook niet zal gebeuren, maar dat we in dat geval altijd nog een wasmachine hebben. Of inmiddels weer schone was aan een rekje.

Want wasmachine. En droger. Lang leve de moderne tijd!

Droger of wasrekje?

Ja, een zelfrespecterende minimalist of miepkniep doet natuurlijk niet aan drogers, maar was die tussen oktober en april na drie dagen rekjehangen ruikt naar natte hond en idem voelt, vind ik vies.

Textiel waar weinig mis mee kan gaan, gaat in die tijd (en afhankelijk van het weer ook daarbuiten) in de droger. Handdoeken, kringloopkleding van de kinderen, wasbare doekjes en ondergoed, bijvoorbeeld.

Mooie of wat gevoeliger dingen gaan altijd het droogrek. Ook als het van de kringloop komt.

Wasmiddel: welk?

Geregeld maak ik zelf wasmiddel. Ik los een blok Dr. Bronner zeep op in twee liter water door het aan de kook te brengen en af te laten koelen. Dan is het wat makkelijker te hanteren en hoef ik niet elke keer zeep te koken. Oh, de besparing!

Als ik wasmiddel nodig heb dan neem ik ongeveer een halve cup van ervan en los dat op in een liter water. (denk ik, ik doe altijd maar wat)

(Voor allesreiniger doe ik een lepel ervan in een spuitfles die ik aanvul met warm water. Schudden. Klaar. Nee het laat geen strepen achter.)

Het is ongeveer zes minuten werk, dus ik snap het argument dat mensen er geen tijd voor hebben nooit zo goed. Al die plastic flessen kopen, opbergen en afvalscheiden kost meer tijd.

Maar voor stevige vlekken (want kinderen…) gebruik ik liever gewoon wasmiddel. Uit een  papieren pakje.
Daarvan heb je bij lange na niet de hoeveelheid nodig die de maker ervan aanbeveelt.  Ca. 20 milliliter (een eetlepel, ongeveer) is eigenlijk altijd genoeg. Ja, dan doe je drie keer langer met een pak. Minstens.

Wasverzachter?

Azijn! Hier verkopen ze sterk geconcentreerde azijn die je zelf met water moet aanlengen. Dat is ook nog eens het goedkoopste en milieutechnisch gezien het beste. Azijn ruik je niet in je was maar het heeft veel voordelen:

 • Je was wordt er zachter van.
 • Het is beter voor je wasmachine.
 • Het ruikt naar niets
 • Het geeft geen allergische reacties
 • Het is supergoedkoop
 • Zachter wasgoed, dus minder strijken
 • Het is antibacterieel.
 • Het verwijdert grauwheid in je was.
Grauwsluier verwijderen met azijn?

Jazeker. Speciaal voor jullie waste ik een dekbedovertrek met een half kopje azijn in het wasverzachterbakje, en een zonder.

(In het echt valt het meer op, maar rechts is dus met azijn. Ligt ook aan de lichtinval, maar aan het wit kan je het wel zien)

Strijken, hahaha

Ik heb een strijkijzer van de kringloop voor strijkkralen. No way dat ik kleren ga strijken 😉

Sowieso, als je ‘gevoeliger’ kleding (overhemden) direct uit de wasmachine haalt en ophangt aan een houten hanger -eventueel met je handen  glad strijkt-  heb je geen strijkijzer nodig .

Over kleding voor mannen die elke dag meervoudig gladgestreken naar kantoor moeten heb ik geen mening 😉

Minder wassen.

Ik klaag altijd wel maar zo veel te wassen heb ik niet. Ongeveer 3 a 4 wassen per week. Hoe verminder je de hoeveelheid was?

 • Leer je kinderen dat iets aangeraakt hebben niet betekent dat het GOOR is. En dat de wasmand geen opbergplek is voor kleding waarvan je geen zin hebt om het op te vouwen.
 • Gun kleding wat ademruimte in je kast, zodat het minder muf wordt.
 • Hang kleding die je tijdelijk uitdoet, netjes op. Een trui met een natte mouw of kleding die je omwisselt voor kluskleding.
 • Verwijder kleine vlekken met een doekje
 • Draag kleding meerdere dagen.
 • Check hoe je vlekken moet behandelen. Een bloedvlek is er in koud water met zout zo uit, maar is voor eeuwig in een kookwas.
 • Heb minder kleding. Dat klinkt onlogisch maar kleding die je graag draagt gooi je minder snel in een hoekje op een berg waar het vies wordt
 • Hang handdoeken te drogen op een rekje of koop een peshtemal. Absorbeert super, droogt snel en is multifunctioneel
 • Kies kleding die niet snel vies wordt. Wollen onderkleding kan je makkelijk een aantal keren achter elkaar dragen dankzij de eigenschappen van de wol. Dit in tegenstelling tot synthetische kleding, die snel muf ruikt.
 • Kies kleding in dezelfde kleuren. Ik heb geen spierwitte of lichte kleding die zo gehouden moet worden. Ik kan dus alle kleding zo bij elkaar wassen. Als er wollen dingen bijzitten, centrifugeer ik het op 1000 toeren, anders vervilt het.
 • Kies voor stoffen die niet hoeven te worden gestoomd. Want goor en chemisch, hoewel er stomerijen zijn die geen schadelijke stoffen meer gebruiken. Of minder schadelijk. (zoek naar tetrachlooretheen, dat wil je echt niet)
 • Gebruik een waszakje voor delicate dingen zoals bh’s
 • Maak klittenbandsluitingen dicht voor je het in de wasmachine gooit
 • Verwijder kleine vlekken met de hand.
 • Sommige kleding vindt het wel fijn om gewassen te worden omdat het daarvan weer in model raakt.

Maar doe vooral wat bij jou past. Er werken vast nog meer dingen goed, het kan vast nog milieubewuster of zuiniger of schoner maar voor mij is dit prima. Een goede combinatie van weinig gedoe, weinig afval, weinig kosten en toch schone was.

Het scheelt mij:

 • was sorteren (kleding doe ik direct in de machine, doekjes gaan in een wasmand)
 • voorwasmiddel
 • heel veel gewoon wasmiddel
 • het moeten kopen van zes soorten wasmiddel (wit, donker, delicaat, spijkerbroek en wat er tegenwoordig allemaal is)
 • dure wasverzachters
 • drogerdoekjes
 • drogerkosten
 • slijtage aan / verpesten van goede kleding
 • strijkijzers
 • strijkplanken
 • strijkplankovertrekken
 • speciale vlekkenmiddelen
 • overbodig stroom- en watergebruik
 • slijtage aan apparaten

 

20 Replies to “Minimalistisch zuinig weinig afvalveroorzakend wassen.”

 1. Zelfgemaakt wasmiddel werkte voor mij nooit. Nu hadden wij echt heel hard water, wellicht dat dat het was. Misschien toch weer weer eens proberen.
  Ik gebruik wel minder wasmiddel. Zeker nu we verhuisd zijn. Hier is het water heel zacht. Doe maximaal de helft van de aanbevolen hoeveelheid. En dat is echt genoeg 🙂
  Alleen de luierwas doe ik een normale dosering, als je dan te weinig doseert blijven de luiers stinken en worden ze minder schoon (eigen ervaring). Wat dan weer resulteert in kapotte billetjes.
  Je hebt wel beduidend minder was dan mij haha.. ik zit aan 6 wassen in een week, waarvan 2 luierwas (2 volw 1 dreumes). Ik ben een vreselijke knoeierd, mn shirt is savonds áltijd vies. Een schort helpt ook niet 🙈

  1. Ik ben ook zo erg hoor 😮 Nou ja mijn kinderen. Ikzelf zou dat noooit doen.
   Hier is het water superzacht. Nooit theeaanslag, enorm schuimende shampoo en goed rijzend brood.
   Was met luiers doe ik eerst spoelen in de wasmachine en dan op 75 graden. Wordt altijd wel fris gelukkig.

   1. Die deed ik vroeger altijd op zestig graden. Ik heb weleens op 90 graden gedaan en dan brandden de poepvlekken erin. Ik bewaarde de gebruikte luiers in luieremmers. Eentje voor plasluiers, twee voor poepluiers. Die zoons van mij hadden vooral poepluiers. In de luieremmers had ik water en in de emmers voor poepluiers had ik een schep soda gedaan. Kon het alvast weken. Hoewel ik ook biotex gebruikte. Had ik eens de verkeerde en kwam het schuim zo ongeveer de machine uit. Oops.

    1. @ VeggieMo, wij bewaren de luiers droog. Gaat echt prima. Inlegvel in de luiers voor de poep, dus nooit poep in de machine.
     Vooral rond doorkomende tandjes hebben we erg taaie luiers, om t zo maar te zeggen, maar dan was ik gewoon 3x ipv 2x per week.

     1. De materialen zijn tegenwoordig waarschijnlijk een stuk beter. Mijn zoons zijn inmiddels twintigers. Die doekjes van toen hielden niet alles tegen. Ik had luiers die je in vliegermodel moest vouwen.

   2. Ja de luiers spoel ik ook eerst koud, en dan witte was programma op 60 graden. Pas stonken de nachtluiers nog een beetje naar ammoniak. Brr… Dus doe nu 30 min voorspoelen ipv 15. Gaat wat beter nu haha.. B-)

 2. Waar ik woon is het water keihard. Over een paar jaar wordt daar wat aan gedaan, maar voor nu heb ik daar niks aan. Vanwege het harde water wachten we ook met vervanging van sanitair.
  Zelfgemaakt wasmiddel zou hier niet goed gaan. Wat ik wel doe is bij de witte was minder wasmiddel gebruiken en een schep soda toevoegen. De donkere was doe ik altijd met huishoudazijn. Ik doe ook altijd wat huishoudazijn in het bakje van de wasverzachter. Goed voor het behoud van de machine en voor mijn was.
  Ik strijk best vaak. Overhemden voor mijn man en oudste zoon. Zij hebben beiden een kantoorbaan. Ik heb geen droger en hang alle was op. Dat werkt prima, maar bij shirts (die ik heel veel jn de was heb) droogt het stukje bij de hals en mouwen wat minder goed. Daar ga ik met de strijkbout even heel snel overheen als de rest van het shirt droog is. Het gaat niet om netjes. Dit gaat supersnel en ik heb nu zelden meer dat schone was een beetje muf ruikt als het uit de kast komt.
  Ik kan de was hier niet buiten hangen omdat ik geen plaats heb voor een droogmolen of waslijnen. Ik zag dat dit weekend bij de a.ldi heel stevige staande rekken verkocht worden. Daar wil ik er wel een van hebben. Was die buiten droogt, ruikt zo lekker en als er minder was tegelijk droogt op zolder, dan gaat het drogen sneller. Ik heb zo’n vijf of zes wassen per week. Met lange mannen heb je natuurlijk veel grotere kledingstukken ;-). En bij zoons zijn de dekbedovertrekken 2.20 lang plus instopstrook. In mijn vorige huis droogde de was sneller. Daar hadden we twee ramen op zolder en die kon je lekker tegen elkaar openzetten. Hier een joekel van een zolder en maar een raam.

 3. Ik gebruik ook al jaren azijn als wasverzachter en dat verkooppraatje van verschillende wasmiddelen voor verschillende kleuren was, heb ik nooit geloofd.
  Ik doe buiten de was van onszelf ook mijn moeders was ( verpleeghuis ) en daarvoor pak ik mijn strijkbout met frisse tegenzin wel eens uit de kast.
  Ik heb ooit iemand gekend die zelfs het ondergoed deed strijken……dat strijkt zichzelf wel aan mijn …….
  Veel mensen zouden hierop nog veel geld kunnen besparen!

 4. Alleen zelf zeep maken en tussendoor kleine vlekjes eruit halen doe ik niet (oh en vlek verwijderen ook niet erg….. ). Dat tussendoor wegpoetsen van kleine vlekjes zou hier misschien wel kunnen schelen in wat ik van zoon was: nu alles elke dag in de was (behalve hemden).

  Lopen jouw jongste 2 meerdere dafen in hetzelfde? Hier lukt dat dus niet, terwijl ik en de man dat zelf wel doen.

  1. Een broek wil bij Toetje nog wel lukken, shirtjes niet. Fietje kan wel meerdere dagen met dingen doen gelukkig 🙂

 5. Ik vind het lekker om de keukentafel (een glanzende hardstenen, water geeft daar vlekken op) even snel af te kunnen doen met zo’n glassexachtige spray (de katten lopen er vaak overheen) maar geen zin om het spul te kopen. Ik doe gewoon spiritus (stinkt veel minder dan vroeger) in een spuitfles half om half met water. Werkt prima is goedkoop en je doet lang met zo’n fles. Spiritus is niet anders dan gedenatureerde alcohol dus het kan verder geen kwaad (als je het niet opdrinkt ;))

 6. Ik maak ook mijn eigen wasmiddel. Scheelt een hoop geld en is beter voor ons lijf. Ik heb ook een strijkijzer…die komt hoogstens 2 keer per jaar uit de kast. Strijkplank heb ik niet, net als wasverzachter…heb ik ook niet. En dat sorteren, doe ik ook niet. Ik heb 1 wasmand en haal de ene dag alles op 60 graden eruit en de andere dag alles op 40 graden. Eigenlijk best simpel dat wassen…..alleen dat opvouwen en opruimen 😉 . Nee dat is niet mijn sterkste kant.

 7. Mijn oudste van 19 moet sinds een maand zelf zijn was doen en hee, hij heeft opeens maar 1 keer per dag iets anders aan in plaats van twee od drie keer! De jongste loopt het liefst de hele week in hetzelfde (inclusief onderbroek) dus dat scheelt weer was :-).
  De azijn tip kende ik nog niet, dank! Ik was met Sonett waspoeder (heb ook zelfgemaakt geprobeerd maar vind Sonett toch fijner) en inderdaad met minder dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid. BH’s was ik op de hand met hetzelfde waspoeder. Vroegah had wasmiddal voor donkere was, voor witte was, Biotex voor de handwas etc. Nu gewoon 1 soort en dat gaat prima.
  Strijken doe ik wel, niet alles hoor maar de man kan echt niet in gekreukte kleren naar kantoor …

 8. In mijn eenpersoonshuishouden spaar ik tot de wasmachine vol is. Mijn kledingkast is dus iets ruimer.

  En droger ontbreekt.
  In een extra kamer staan droogrekken.

  Maar verder probeer ik jouw tips te volgen.

  Opgeruimde groet,

 9. Wat deze muts heeft moeten leren door de Flylady routines is om zakken leeg te halen en uit te kloppen. Er staat een piepklein was mandje en daar beland heel veel in : Schroefjes .moertjes. lippenstift ,papiertjes met adressen, zelfs maasnaalden en veiligheidsspelden.
  En om ritsen en knopen dicht te doen.
  Het was goed binnenstebuiten te keren .
  Eerst de tempratuur en programma in te stellen.
  De trommel en slag te geven nadat ik het was goed er uit gehaald heb. Zo,n achtergebleven roze doekje kan de boel goed verkleuren.
  Het manchet uit te pluizen.
  Preflylady kon ik wel een week eten van het klein geld wat in het manchet zat .
  En hoeveel lippenstiften er wel niet mee gewassen zijn. En wollen truitjes er gekrompen uit kwamen.
  En al dat zand en stof en pluisels zal de boel, wasmachine en kleding ook onnodig laten slijten.

  1. ha ha de trommel een slag geven als je de was eruit gehaald hebt, doe ik ook altijd! Door ervaring wijs geworden.
   Eveneens alles uit de zakken halen (vergeet ik toch nog wel eens) en alles omdraaien en de ritsen dicht doen…. Een hoop werk, maar ja het scheelt wel!
   Dank voor de tip met het azijn, ga ik zeker doen voor het behoud van mijn machine.
   Heb zelf een ruime zolder waar ik alle was ophang, ventileren lukt daar ook goed. Voordeel is dat ik de was niet in één keer hoef af te halen. Ik verdeel het in stukjes; sokken, ondergoed, bloesjes en shirts, enzo. Ik ben er dan niet lang mee bezig, en het ruimt toch snel op.

 10. Beha’s en andere kleine dingen die ik op de hand uitwas daarvoor gebruik ik shampoo die niet beviel. Ik heb nogal fijn, krullend haar dat snel droog word. Ik probeer dus weleens ern andere shampoo uit. Als ie niet bevalt komt het toch op. En ik spuit altijd wat op de hals randen van de overhemden van mijn man en oudste zoon. Dat vettige laagje gaat er zo veel beter af in de was.

Comments are closed.