Grote bestellingen.

Mijn spaardoel: dat komt vast helemaal goed 😉 Ik kon niet naar de echte winkel maar gelukkig kon ik me online uitleven.

Oh nee, dat is niet waar.

Ik had dingen nodig!

Ik maakte een laatste, grote pot met zalf-die-overal-goed-voor-is.

Zo:

 • Smelt een derde deel (bijvoorbeeld een derde cup) bijenwas au bain marie
 • Voeg een derde deel jojobaolie toe
 • Voeg een derde deel avocado olie toe

We smeren het op ruwe handen, ruwe kindjes, zere voeten… op alles wat wat extra aandacht nodig heeft. Je zou er ook je tafel mee kunnen boenen of je schoenen invetten, maar dan kan je beter een mengsel maken met goedkope olie in plaats van avocado- of jojobaolie.

Gemengd met wat tea tree olie verzacht het de jeuk van insectenbeten. Gemengd met sinaasappelolie ruik je citrusachtig.

Mijn soms eczemerige en vaak ruwe zoon smeerde ik ermee in als hij ging schoolzwemmen en het ging perfect! Zijn vel is zelfs extra zacht.

Maar, toen was mijn voorraad op. Ook mijn etherische olietjes slonken snel. Het verdween in cake, tandpasta, op hoofdkussens, in smeersels, op tekenbeten, op warme washandjes met kokosolie tegen oorpijn….

Als er iemand hier iets mankeert, geef ik altijd de voorkeur aan een huismiddeltje boven een ‘paracetamolletje’, een ‘hoestdrankje’ of een ‘kuurtje’.

Niet dat ik die afwijs als het zou moeten, maar het is niet mijn eerste keuze.

Essentiële olie kan je op veel manieren inzetten voor (tegen) allerlei klachten.
Om nu mijn ouders (en de buren van mijn ouders die altijd pakjes aannemen voor hen en dus voor mij) weer op te zadelen met van alles, besloot ik het maar gewoon hier te kopen. Ik doe er toch jaren mee.

Een groot pak bijenwaspellets, olietjes, spuitflessen, plantaardige olie en 2,5 kilo baking soda komt mijn kant op. Joehoe!

Kattenvoer in bulk, jeej

Ik kwam er ook achter dat biologisch kattenvoer van Yarrah bij zooplus.no per kilo anderhalve euro duurder is dan het goedkoopste lowbudget voer in de supermarkt. Dus bestelde ik gelijk 20 kilo.

Dan houden we de goedkope brokjes als meeuwensnack. Zodra ie ziet dat ik in de keuken sta, zit ie op de rand van het balkon want hij krijgt soms wel wat.
Hij heeft ook een kleiner vriendje met een manke poot. Zielig, zou je denken maar hij is zo vet dat ik denk dat hij al een paar huisjes heeft.

Kinderkleding, woohoo

En oh, ik vond een mooi pakket met meisjeskleren voor Fietje. Voor 110 euro komt er een pakket met een wind- en waterdichte jas, vinterdress, 6 broeken, 3 fleecesets, joggingpak, 3 jurken, 8 truien, 11 shirts, 3 maillots, rok, nachtjurk, muts, sandalen, crocks, dockboots en gummilaarzen naar ons toe.

bunad

En een bunad! Zo kan ons Fietje volgende keer in traditionele Noorse klederdracht in de optocht op de nationale feestdag.

Het is voor thuis wat veel, maar zo kan ik makkelijk extra kleding op de barnehage laten liggen, zonder te sjouwen of hier mis te grijpen. En ook voor Toetje vond ik een mooi pakket voor 45 euro met van alles zodat ik direct Heul Veul van mijn lijstje kan schrappen.

Ik vond dat wel weer goed uitgezocht van mezelf.

20 Replies to “Grote bestellingen.”

 1. Voor bunad moest ik even googelen.
  Tradititionele en goedkopere Chinese versies vond ik op het internet.

  Maar je blogpost laat vooral zien dat je goed hebt ingekocht.

  Vrolijke groet,

 2. Goed bezig! Zo kun je met in 1 keer veel geld uitgeven op termijn heel veel besparen. Fijn als dat ook lukt met zo’n berg kleding!

 3. Wauw wat een mazzel, die kledingpakketten! Ik houd hier marktplaats al een poosje in de gaten, maar veel pakketten met strakke broeken er in ( geen stretch dus). Vind ik niet zo comfortabel voor mn 14 maander. En niet zo ideaal met luierkont. Mn opa vond dat ik maar moest gaan breien. Veel beter voor de aarde ook nog eens. Haha.

  Ik maak af en toe kamillezalf van kamilleolie (kamillebloempjes een maand ofzo laten trekken in een goeie olie, ik had de 1e keer zonnebloemolie, nu olijfolie). En dan met bijenwas en wolvet erbij. Een meesterlijk goedje. En vet dat het is! Heerlijk. Net een soort vaseline. Recept staat op mn (oude) blog, (dagelijks brood kamillezalf, google brengt je er wel).

  1. Die strakke broeken, ik snap ze ook niet zo nee. Je opa heeft wel een punt, haha.
   Kamillezalf, waar gebruik je die voor? Heb op die manier wel goudsbloemzalf gemaakt. Was ook goeie shit!

   1. Zelfde als goudsbloemenzalf haha. Ik maakte het met kamille bij gebrek aan goudsbloemen. Weleens geprobeerd met gedroogde goudsbloemen maar de verse kamille was toch lekkerder vond ik. Maar uhm, kloofjes, wondjes, extreen droge plekken, eelt, als eczeem weer eens de kop op steekt bij mij, lippen in de winter, handen. Mn vader gebruikt het om zn handen schoon te maken. Geen idee wat voor soort vuil er dan aan zit, maar hij is er iig erg gelukkig mee en hij verteld het aan iedereen 😂Invetten, en na een half uurtje ofzo wast hij zn handen en dan zijn ze weer als nieuw.

   2. Ik heb goudsbloemen gezaaid in onze makkelijke moestuinbak. Daar wil ik idd zalf van maken. Ik ga eens googlen. En kijken of ik het een goed idee is om het te laten trekken in amandelolie. Ik blijk daar goed op te reageren.
    Heeft jouw zoon ook last van hooikoorts, in het bijzonder graspollen? Ik krijg de indruk dat er een link is tussen gluteninolerantie en reageren op graspollen. Tarwe is een soort gras.Jongste zoon en ik hebben dat. Al hebben wij geen typische hooikoortsklachten, maar uit het zich in asthma en kunnen we geen gluten verdragen. Een glutenfout uit zich bij mij het eerst als eczeemplekken. Vooral langs de kaaklijn, hals en op mijn rug.
    Voor wat het waard is, misschien heb je er wat aan.

    1. Bedankt voor je reactie. Ik weet niet precies waardoor eczeem zich uit bij mij. Ik heb er in periode’s van stress bijvoorbeeld sneller last van, maar ook toen ik zwanger was. Meestal in de holte van mn elleboog, en soms knieholte. Hooikoorts hebben we geen last van. Gluten/granen verdraag ik wel, krijg er alleen een soort uitslag van. althans.. heel toevallig dat de bultjes ineens weg zijn sinds ik granen laat staan 🙂

 4. Fijn artikel weer! Ik gebruik ook graag kokosolie voor van alles en nog wat. Maar ben ook fan van Keltisch zeezout en etherische oliën. Wij gaan deze zomer weer naar NL, dan neem ik een grote emmer kokosolie en een kilo Keltisch zeezout (de grijze, onbewerkte versie) mee terug.. Maar ik ben wel erg nieuwsgierig waar je de oliën in grootverpakking in Noorwegen besteld hebt.

  En wat gebruik jij als zonnebrandcrème? Ik gebruik dat eigenlijk zo min mogelijk, maar als ze hele dagen buiten doorbrengen is een beetje bescherming wel verstandig. Ik had een crème uit Frankrijk, ecologisch en op mineraalbasis. Maar die is nu op, was reteduur en ik heb liever een Noorse variant. Ben benieuwd!

  Groetjes, Dorine

 5. Hoezo gebruiken jullie geen zonnecreme? De UV is toch echt slecht voor je huid? Of merk ik dat alleen met een witte besproette huid!???
  Ben benieuwd. En vraag me af of jullie niet bang zijn op verkeerde plekjes op de huid…?
  Ik hoor het graag!

  1. Ik denk dat de gemiddelde mens op onze breedtegraad meer te lijden heeft van te weinig, dan te veel zon.
   Natuurlijk moet je niet verbranden, dus niet na 50 weken op kantoor opeens in Griekenland op je handdoek gaan liggen pal in de zon, twee weken lang. Dat lijkt me nogal logisch.
   Maar rustig aan de zon opbouwen geeft 0 problemen hier en nee, dan ben ik vooral blij met de vit D en met het feit dat we er tegen kunnen en ben ik absoluut niet bang voor rare plekjes. Zon is volgens mij onder invloed van de Garniers en Piz Buin’s net zo verketterd als roomboter onder invloed van Unilever, dat nu blijkt ook helemaal niet zo slecht te wezen. Een interessant artikel hierover bijvoorbeeld hier: https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/04/28/het-sluipende-gevaar-van-te-weinig-zon/
   Oh ja, als je ons ziet: wij zijn nu ook niet bepaald exotisch om te zien. Spierwit ja 🙂
   Uiteindelijk moet je geloven wat je wil, maar er is ook een ander geluid dan het hysterische ‘van zon krijg je kanker’. Alleen verdien je niets met die boodschap 😉
   Vind ik he.

   1. Hoi, zo denk ik er ook over, kindjes worden hier ook niet ingesmeerd, liever een beetje ( gedoseerde) zon met hoedje dan die chemische ” brol” op hun huid, als je alleen al die ingredientenlijst leest begin ik te bibberen.
    Maar idd iedereen moet doen wat hij denkt dat goed is!

    1. Ja inderdaad. Ik verbrande normaal heel snel, dit jaar elke dag een half uur in de zon geweest en nog niet verbrand (even afkloppen). Wij zoeken bij felle zon wel de schaduw op, maar dat wil je dan vaak ook wel vanwege de hitte. En we komen dan alsnog veel in de zon.
     Ongeveer een half uur per dag (tussen mei en september) in de zon met ontblote armen en hoofd zorgt voor voldoende vitamine D.

     1. We hadden dit jaar wel zonne-allergie, een paar kinderen en ik. Maar ja, oktober tot mei in dikke truien en broeken, onder een wolkendek en dan opeens 25 graden. Maar nu is het weer weg. In NL gingen we ook altijd al gauw zonder jas naar buiten. De kinderen waren dan helemaal beledigd als ze van de juf hun jas aan moesten, dus die namen ze gewoon niet mee 😀
      Hier ook alweer drie prachtige dagen achter de rug, gewoon zo naar buiten ook die kleinste en nergens last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *