Nodig, nodig, nodig?

De twee kleinste kindertjes en ik zijn nu al een tijdje thuis. We lopen zes keer per dag naar het strandje en de kinderen springen constant het water in.  Het liefst met kleren. Net schone kleren.

Dat kleintje niet. Die vindt tot heden tot d’r knietjes in het water interessant genoeg. En wiebelig doen aan de waterkant. Argh!

De man doet het wekelijkse boodschappen- en auto-onderdelenrondje 😉 Heel makkelijk: hij haalt precies wat ik opschrijf (+ twee zakken chips) + eventuele Goeie Aanbiedingen waarbij ie altijd de kiloprijs checkt en als ie de verkeerde eieren meeneemt weet ik dat dat komt omdat de biologische eieren op waren. Ware liefde 😉

Vandaag bakte ik brood. En ik verpestte er een door te veel olie op mijn werkblad en door de warmte te enthousiast gerezen brood. In elk geval, ik maakte er broodjes van.

Het was dat, of het door het raam gooien.

Ze lukten zo goed, ik zal binnenkort eens foto’s maken om te laten zien hoe het moet. Het zijn niet de allermeest perfecte broodjes ooit maar wel lekkere met zonder gedoe.

Maar goed. Ik heb dus nog minder nodig. Hoe fijn!

Geen shampoo!

Ik ben bezig met geen-shampoo-experiment deel 34 ofzo. Tot heden gaat het prima. Mijn haar is na tien dagen nog netjes, niet vet en ruikt volgens de man naar helemaal niks. Het idee van geen shampoo gebruiken, dat op mijn kinderen ook prima werkt, blijft me intrigeren en het zal lukken ook 😉

Alleen is het verhaal van wassen met baking soda en spoelen met azijn helemaal niets voor mensen met relatief weinig en licht haar. Die niet naar vinaigrette willen ruiken. Hu! Dat doe ik dus ook niet.

Naast dat, poets of smeer ik ook niets op mijn hoofd. Niets? Nee. Koud water in de ochtend en deppen met een doekje. Tot heden? Valt het er niet af. Mijn gezicht niet en mijn haar niet.

bewijs!

Zo makkelijk ook. Uit bed rollen. Wenkbrauwen optekenen. Water op hoofd. Klaar.

Poetsen

Het huis (alles in huis!) maak ik schoon met 1 blokje zeep. Dr Bronner zeep. En die is zo fijn!

Je raspt het fijn en kookt het met ca. 1,5 liter water. Dat gooi je in een grote pot of fles. Het wordt weer behoorlijk stevig maar als je een lepeltje ervan oplost in een spuitfles met warm water heb je een perfecte allesreiniger.

En met een blok zeep heb je genoeg voor 4000 flessen allesreiniger. Minstens 😀

Daarom begrijp ik ‘daar heb ik geen tijd voor’ nooit zo. De zeep heb ik gekocht maar dit kost minder tijd, is  goedkoper en effectiever dan constant flessen allesreiniger en andere schoonmaakmiddelen kopen, denk ik.

Beleg

Het laatste restje zoete beleg is ook op. Er was hagelslag uit Nederland, daarna een laatste pot jam uit de aanbieding en nu eten ze maar iets anders. Er zijn 10.000 3 andere dingen om uit te kiezen en als ze dat niet moeten, eten ze maar niets want dan hebben ze ook geen trek blijkbaar. Ik koop gewoon geen entertainment-eten meer voor ze. Beter voor iedereen.

Echt, 95% van de dingen die je in de winkels kan vinden heb je niet nodig. De 5% die je wel nodig hebt, daarvoor wordt dan weer geen reclame gemaakt.

Hoe minder we nodig hebben, hoe beter.

De kinderen vragen nergens meer om. Niet eens om de kringloop.

Heerlijk.

Zo komen we de zomervakantie wel door 🙂

12 Replies to “Nodig, nodig, nodig?”

 1. Waar mogen ze uit kiezen? Bij ons is de keus worst, kaas, jam, pindakaas, appelstroop. Die laatste eten ze nooit. Ik heb er ook nooit gezeur over, behalve als er vriendjes komen eten. Die verlangen vlokken, hagelslag, vruchtenhagel en chocopasta. En het liefst allemaal. Zo blij dat die van mij nooit iets te klagen hebben als ze eens ergens zijn.
  Ik ben benieuwd hoe je no poo-experiment verder gaat. En of het er ook voor zorgt daf je haar steeds sterker en gezonder wordt. Ik ontmoette ooit iemand die het al 6 weken volhield toen. Het ging prima.

 2. Heerlijk! Ik heb ook ooit eens een geen shampoo tijd gehad, werkte niet, mijn haar was te verpest. Bij de kinderen werkt het wel, die gebruiken ( bijna) nooit zeep. Maar ja, die haren zijn dan ook nog niet zo verpest. Ik wens je alvast een mooie zomervakantie met hopelijk veel mooi weer en gezellige dagen.

 3. Ik ben wel heel nieuwsgierig wat je dan met je haar doet. Ik heb veel, fijn haar wat snel vet wordt. Na jaren testen lijkt eens per 7-10 dagen mijn haar met wat babyshampoo wassen het best haalbare. Maar ik ben altijd in voor een nieuwe test 🙂

 4. Wij hebben hier dubbele soorten broodbeleg en ook aparte plekken. Tja, glutenbesmetting betekent ziek worden. En oh, ja, ook twee verschillende plekken voor brood en crackers.
  Ik gebruik geen douchefris en dat bevalt me prima. Geen shampoo heb ik geprobeerd, maar ik ben een muts wat betreft mijn haar. Het is lang, fijn, het is veel, licht krullend en heeft de neiging om te kroezen en het wordt vet op mijn hoofdhuid. Dan heb ik echt het gevoel alsof elke haar dwarsligt en dan wordt ik daar heel geirriteerd van. Ik voel dat continu. Ik was mijn haar nog maar een keer in de vier dagen, dat vind ik al netjes. Niet alleen ikzelf, ook mijn gezicht is nogal snel geirriteerd. Zomaar jeukende bultjes, vlekken, soort eczeem. Als ik niks gebruik dan is het net alsof er een knijper in mijn nek zit. Kokosolie verzacht, maar doet niks aan bultjesvermindering. Dus ik aan het zoeken en monstertjes vragen. Ik kreeg iets bij de apotheek. Prima spul, zonder ingredientenlijstje. Stond wel groot op de verpakking dat er geen parabenen in zaten. Ik ging zoeken en er zaten oa microplastics in. Einde verhaal. Wel jammer, want het spul werkte goed. Toen iets met zeezout, deed niks. Nu amandel bodymilk van Weleda op mijn gezicht gesmeerd en dat gaat tot nu toe het best. Ik heb straks calendula uit mijn tuin, maar als ik daar zalf van gemaakt heb en dagelijks gebruik, ben ik bang dat ik oranje uitsla 🙂

  Wat heerlijk om jouw kinderen zo te zien 🙂 En zo mooi jullie Noorse leven 🙂
  Zoonlief en ik gaan vandaag radijsjes oogsten uit de moestuinbak. Ik vind hergebruik van groente in zo’n bak ook ideaal (uitgelopen ui, opgekweekte peterselie, kontje van de tri colore sla, en bleekselderij staat nog op mijn lijstje). En ik ga straks rode bessen plukken. Ik heb nog potten zelfgemaakte appelmoes in potten staan waar ik met mijn suffe hoofd een idiote hoeveelheid suiker in had gedaan en die gaat straks bij de rode bessen. De combi rode bessen en appel is erg lekker, alleen zijn de appels hier nu stikduur.

 5. Leuk dat je opnieuw het noopoo-experiment bent begonnen! Ik vond die baking soda en azijn ook niks. Het klopt dat je uiteindelijk als je haar droog is, de azijn niet meer ruikt, maar onder de douche stinkt het enorm en mijn haar duurt uren om te drogen en al die tijd stinkt het ook. Dat vond ik dus geen optie.

  Ik zit de laatste maanden op 1x per 10-12 dagen wassen met shampoo zonder siliconen, parabenen enz en dat werkt goed. Als het gewassen is ziet mijn haar er anders uit (zachter, fijner, fluffyer) dan na 12 dagen niet wassen, maar ook dan loop ik niet met een vette kop, het is dan wat zwaarder en valt met slag. Zodra ik het idee heb dat het misschien begin te ruiken, was ik het.

  Herkenbaar, die weinig spullen nodig. Ik heb al weken een VVV-bon liggen en kan niks bedenken om ‘m aan uit te geven haha

 6. Hoi, hier eens per week shampoo voor de kinderen voor het idee.. en bij mijzelf 2 keer per week shampoo. Heb superlang haar dus altijd eeuwen om droog te worden, daarnaast merk ik niet dat het vies wordt..
  Heerlijk die tevreden kinderen. Hier ook zo. Als er maar wel ijsjes koekjes appels bananen tomaten en komkommer zijn, of tenminste 2 van voorgaande dingen. Deze 3 hongerlappen zijn in de groei. 🙂 verder weinig gezeur en veel gespeel. Love it.

  1. Ohja, ik heb geen dr bronner maar lidl Marseille zeep, dat is ook goed. Een druppel dreft in een sopje werkt ook als een tierelier. Ik duur eeuwen met die flessen. Mijn gezicht is gevoelig voor acne, dus helaas dus heeft wat meer verzorging nodig om de boel onder controle te houden. Gelukkig heb ik niet heel veel tijd nodig (10 minuten voor aankleden wassen tandenpoetsen haren kammen,) in de ochtend voordat we op de fiets naar school gaan.

 7. Leuk! Géén shampoo.ijn haar wordt anderhalf keer per jaar gewassen bij de kapper. Bevalt prima. Altijd last gehad van schilfertjes en vet haar. Ben eerst begonnen om mijn haar te wassen met haar zeep en uitspoelen met appel azijn. Ging steeds beter. Nu een keer in de maand spoelen met azijn. Durf mijn goede ervaringen bijna niet te delen met anderen. Het stickertje viespeuk zit voordat je het weet op je.

 8. Met een nieuw model in mijn haar hoef ik ineens mijn haar slechts eens per 4 dagen te wassen. Zo heerlijk! Voor de allesreiniger gebruik ik gewoon de zeep die voorhanden is – Marseille of sjemies. Ik heb nog drie stukken zeep liggen die bij mijn overladen moedertje vandaan komen, die gaan in de allesreiniger. En dan heb ik ook nog een aantal aangebroken hotelzeepjes. Alleen handen mee gewassen en te goed om weg te gooien.
  Net als jij was ik mijn gezicht alleen met water. Nauwelijks rimpels, maar dat wijt ik aan de combi goede genen en een kantoorbaan. Ik heb eens gelezen dat nonnen bekend stonden om hun gladde huid – die kwamen ook zelden buiten nl.

 9. Hier qua broodbeleg: pure vlokken (staat al een half jaar open ofzo), appelstroop, pindakaas en pasta. Laatste drie van merk ‘de kleine keuken'(jumbo o.a.). Geen toegevoegde rommel. In de chocopasta zit wel suiker, kokosbloesemsuiker. Oja en gewoon kaas, want de man is een kaaskop 🙂 Jam hebben we wel een potje of 8 zelfgemaakte in de kast staan, maar gebruiken het bijna nooit. Geef het vooral weg.

  Ik was m’n gezicht met water, geen creme en makeup. Heb een hele mooie huid, als je ’t mij vraagt (haha). Werfzeep voor onder de oksels en voeten (die vooral in de zomer nog weleens zwart zijn). En shampoo heb ik nu iets tegen roos, en die wil ik langzaam gaan afbouwen zodra het onder controle is. En dan 1x per week haren wassen ofzo. Leuk streven haha ( nu 3x per week).
  Man gebruikt geen shampoo, en doorgaans ook geen zeep :mrgreen:
  En kind gaat 3x per week in badje met alleen water. 1x per week was ik ‘m met een drupje douchezeep van weleda. Haartjes spoel ik alleen uit. Ook etenresten gaan er prima uit met water 🙂

 10. Je schrijft zó ontzettend leuk! En wat een heerlijk lieve kindjes heb je, naar deze foto’s kun je blijven kijken.
  Mijn haar was ik 1 x per week, anders wordt het veel te droog. Wel spoel ik het gewoon met water onder douche.
  Dr Bronner hebben we hier niet volgens mij, maar ik probeer sowieso alles eerst gewoon met water schoon te krijgen. Behalve dan de afwas, ramen en de was natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *