Teken verwijderen, enge beestjes, gewone beestjes en gewone dingen.

Druk!

Onze kalender jonguh: zwart van de afspraken deze maand! Nog te gaan: een beurs voor de man, drie kinderfeestjes voor de slungel en een feestje en zomerafsluiting van school voor de jongen, nog wat sociale dingen en nog meer dingen.

Klerenpakjes!

Vandaag kwamen mijn pakjes. Althans, ze kwamen tot het afhaalpunt, als je ze echt wil hebben moet je ze ophalen daar. Blij als een kind met de etherische kaneel- patchouli en grapefruitolie.

En met de kleertjes voor de dametjes. Pfu, wat een berg en volgens mij ben ik heel de dag bezig geweest met wassen, drogen en vouwen. De laatste lichting zit in de droger want het gaat regenen maar ik wil morgenochtend alles uitzoeken.

Alles wat we gaan gebruiken voor de barnehage, houd ik apart. Wat ik te weinig had (shirtjes, leggings) vul ik aan met spullen uit het pakket. Wat er mooier is dan wat we hadden, vervang ik en de rest -zo veel is dat ook weer niet- breng ik naar de kringloop.

Het verbaasde me hoe mooi alles is. Aan zo veel dingen zaten nog kaartjes. En dan van echt dure merken. Ik ben er heel blij mee, maar ik vind het ook wel zonde om te zien hoe gemakzuchtig mensen met die dingen omgaan.

Okee ik zei dat de meeuw de oude kattenbrokjes mocht. Geen idee of hij mijn blog leest maar hij zat opeens binnen brokjes te kanen. Dat is toch wel erg vrijpostig. 😄

Hier kon ik heel even niets doen. Was echt fijn. Heel de tijd moet er -onder begeleiding- gewandeld, gefietst, in het kleine bootje gespeeld, op het strand gespeeld en gepootjebaad worden.

Ik vrat de popcorn van de kinderen op. Dat kleintje kan ook zo lekker mijmerend over het zeetje kijken, heel schattig.

 

Nieuwe gordijnen

De luxaflex gingen niet meer open. Of dicht. Dat was toch wel heel erg licht. Zo erg dat ik er om half vier wakker van werd. ‘Joehoeeeee, een nieuwe dag!’. Tot ik op de wekker keek.

Dus ik spijkerde een ecologisch, temperatuurregulerend, zero waste, minimalistisch, ambachtelijk, fins gedesigned gordijntje tegen de muur. Ik sliep als een steen, vannacht.

Ook handig in geval van slapeloosheid, deze deken.

 

 

Allemaal beestjes!

Speaking of enge beestjes! De afgelopen tijd hadden we constant overal bulten zonder dat we muggen zagen of hoorden.

Ik was al lichtelijk hysterisch omdat hier zoals overal de wandluis opduikt en welig tiert. Ik keerde bedden ondersteboven, keek achter (ja, achter) plinten, waste het beddengoed en had al visioenen van dat we het huis moesten afbranden om er vanaf te komen.

Maar hehe, de boosdoeners blijken een soort knutten te zijn, Tunefluer. Ongeveer een derde van een fruitvlieg, je voelt ze niet, ziet ze amper en ze verpesten je hele leven en doen je lijf aanvoelen als een reliëfkaart van Oostenrijk.

Gelukkig kan het huis blijven staan.

En teken. Oh ja.

Dat hele kleine stipje in het midden, dat is een teek. Je voelt ze nauwelijks. Veel kustgebieden in het noorden zijn berucht om de grote hoeveelheden teken. Sommige dragen TBE,  teekgedragen encefalitis met zich mee, dat direct besmettelijk is omdat het wordt overgedragen door speeksel van de teek.

Ik check de kinderen regelmatig. Minstens elke dag, als ze veel buiten zijn nog vaker.

Overigens hoeft een slechte tekenbeet niet altijd gepaard te gaan met een rode ring om de plek van de beet.

Tekentang?

De teken verwijderen met een tekentang vind ik erg lastig. De kleintjes krijg je er niet mee weg en de grote zitten soms zo goed vast, dat je het lijf eraf trekt. Of kapot en dat wil je niet want dat maakt de kans op een besmetting groter.

Dat de kop blijft zitten is qua besmettingen geen probleem maar ieuw, ieuw, getver en bah.

Tekenkaart?

Van mijn ouders kregen we een tekenkaart. Dat is een creditcard met een driehoekig hapje eruit en hiermee verwijder je veel teken heel eenvoudig. Maar de allerkleinste en die in een oksel of knieholte, niet.

oogst uit de kat… hij heeft van dat gekke haar dat ik ze pas opmerk als ze al flink groot zijn
modelbouwdingetje!

Daarom gebruiken we altijd deze. Eigenlijk een stuk modelbouwgereedschap, maar door het puntje ideaal om elke teek van elke plek makkelijk te verwijderen omdat je hem zo dicht op de huid kan pakken. Je kan er zelfs de kop mee verwijderen, mocht die onverhoopt blijven zitten. Wat me overigens praktisch nooit gebeurt.

Preventie?

Er is niet zo veel tegen teken te doen. Lange mouwen en broeken beschermen ook niet echt, teekwerende middelen zijn vaak erger dan de kwaal en om nu het bos en gras te vermijden van april tot oktober, is ook geen leven. Er zijn diverse mengsels van etherische oliën die zouden helpen, ik ben benieuwd.

Maar zorg dat je wanneer je in tekengebied gaat wandelen, iets bij je hebt om een teek mee te verwijderen. Want behalve *ieuw* zijn volwassen teken ook echt gemeen: ze bijten zich snel vast en doen echt zeer.

Zo. Lekker verhaal weer he? 😮

19 Replies to “Teken verwijderen, enge beestjes, gewone beestjes en gewone dingen.”

 1. Haaa die deken heb ik ook! Ik had er een paar maanden over getwijfeld (is het nódig, is er geen goedkopere te vinden die voldoet aan de eisen, is het niet te kinderlijk of sparkt de schaapjesprint nog steeds joy -ja!) en toen toch gekocht en al anderhalf jaar super happy mee. Ik leg ‘m in de zomer op het laken bij warme nachten, nooit meer klef en verward met onheilspellend nachtmerriegevoel wakker geworden zoals met het zomerdekbed. En ’s winters natuurlijk heerlijk warm onder de schaapjesdeken op de bank liggen bij 13-18 graden in de woonkamer (onder 13 gaat de verwarming aan). Ideal ding! Misschien heb ik er nog wel eentje nodig… neeeejjj… 🙂

 2. Hoi! Pas op met teken, ze zijn niet zo onschuldig als je denkt. In ‘het noorden’ loopt ook vooral de hersenvliesontsteking variant rond, waar je gelukkig wel tegen ingeënt kunt worden (Floortje dessing had dit een jaar/ jaren terug).
  Maar ook met de ‘gewone’ teek is het oppassen geblazen. Ik wil je niet bang maken zodat je niet meer je huis uit komt, maar de gevolgen (kwaal) zijn echt ALTIJD erger dan niets doen tegen een teek! Steeds groter percentage is besmet met borrelia bacterie die je doodziek maakt na jaren.. In Nederland is (eindelijk!) de laatste trend om per tekenbeet (binnen 72 uur) 2 antibiotica te geven. Asap antibiotica haalt de mogelijke besmetting direct weg, maar hoe langer je wacht, hoe meer antibiotica je nodig hebt en hoe groter ook de kans dat je infuus (er zijn mensen die elke dag een infuus antibiotica krijgen om de ziekte er uit te werken) NIET aanslaat. Ook het geval bij een goede vriendin van mij, die naast lichamelijk compleet weggevaagd, ook geestelijk Vaak ‘mist’ in haar hoofd heeft. Hbo+ niveau maar dan komt er niets uit zeg maar. Oorzaak, 10 tekenbeten, al meer dan 10 jaar geleden en een huisarts die zei ‘dat valt wel mee’
  Pas dus op! Verdiep je er meer in zou ik zeggen, het is een rare wereld (er is bv geen vaccin omdat Amerika ttv de ontdekking en vaccin ontwikkeling de onderzoekswereld aan de markt overliet – bedrijven konden niets verdienen met een rekenmachine dus dat is bijna allemaal stopgezet, er is alleen een vaccin voor honden dat niet voor mensen gebruikt mag worden). Was interessante docu, maar ik kan m niet meer terugvind (jammer dit). Maargoed, ze zijn niet zo onschuldig als je denkt 🙁 helaas!!!

  1. Ik denk niet dat het onschuldig is maar wat moet ik er tegen doen? Aan een antibiotica-infuus gaan liggen is ook niets. Met gemiddeld een paar keer per week zou dat dus moeten. Me insmeren met allerlei rotzooi in mijn ogen ook niet.
   Er wordt bij de universiteit hier veel onderzoek gedaan en artsen nemen het ook gelukkig wel serieus.

 3. Ik heb er 1 keer eentje gehad: een flink grote. Op vakantie zonder tekentang bij – en dan moeten wachten tot de volgende ochtend om hem weg te kunnen halen…. ieuw!!

  Sindsdien zit er een tekentang in mini-ehbo setje wat ik altijd bij heb.

  Dat tangetje van de midelbouw ziet er trouwens wel handzamer uit.

 4. Toevallig heb ik gisteren nog een grote teek bij de hond verwijderd. Ik zag hem pas toen de teek al zo dik was dat het bloed er langs af liep. Bah, vieze beesten. En ik ben gisteren aangevallen door een steekvlieg op het schoolplein. 4 dikke jeukende bulten op mijn benen heeft het me opgeleverd. De zomer is leuk, maar die beestjes….

 5. ik heb van de dierenarts hier een setje van 1 grote en 1 kleine net een klauw waarmee je ook oude spijkers uit de muur haalt , maar dan van plastic en veel kleiner, de allerkleinste krijgen we ermee uit, je schijft het om de teek en zachtjes draaiend eruit trekken, kosten voor de twee €5,- heb de onze al minstens 10 jaar.

 6. Teken! Brrr, hier steeds bekender om de besmetting met Borrelia Burgdorferi, die Lyme veroorzaakt bij de mens. En wat een ernstige ziekte dat is, dat realiseren we ons nog maar nauwelijks, denk ik. Wij hebben nog geen teken gevonden op onze huid, maar hebben wel een handig “lepeltje” daarvoor in huis. Dat het een handig ding is heb ik dan weer van een ervaringsdeskundige 🙂 Het is de ticked off, of teekweg (http://www.teekweg.nl/)

 7. Hoi ik een een tekentang van tropenzorg, te koop de apotheek.
  Werkt perfect bij grote en superkleine teken.

 8. Hier ook veel teken (wonen op de Veluwe, midden-Nederland), bosrijke omgeving, dat wil wel. Ik weet dat ze niet onschuldig zijn, maar het is onmogelijk om iedere dag een ab kuur te halen. Dochterlief zit op een school middenin het bos. In deze tijd hebben kinderen dagelijks bijna teken. Op school hangt er een ‘pas-op-bord’ ter waarschuwing, de EHBO’ers weten hoe ze teken eruit moeten halen en de oudere kinderen doen het vaak zelf. Na een pauze is het geen uitzondering als de helft van de kinderen een teek heeft… Tsja, je kunt moeilijk binnen blijven met dit mooie weer, ik snap je wel ;)…

 9. Ondanks dat wij elke dag door het bos wandelen zijn we nog geen teek tegen gekomen, gelukkig. Jesse zit op mijn rug, dat scheelt natuurlijk al flink. Verder proberen we lang gras te vermijden. Veel valt er niet tegen te doen nee. Zelf heb ik vaak een lange legging aan als we een eind gaan wandelen, de legging zit dan in m’n sokken/wandelschoenen. Volgens mij helpt dat al enorm.
  Las afgelopen voorjaar dat teken zich niet uit bomen laten vallen, dat werd wel jaren beweerd.

 10. In Florida noemden ze die kleine steekellendelingen no-see’ums. Je ziet ze niet, maar je krabt je een eh… bult.

  Heerlijk, die kleine zo op dat randje. ❤️

 11. Ik heb zelden tot nooit teken op mijn lijf, terwijl mijn man daar wel last van heeft. Het zou komen doordat ik mij dagelijks insmeer met bodylotion (gewoon Nivea of wat voor merk dan ook). Schijnt (maar of het echt zo is weet ik niet) dat de teken dan minder houvast hebben. Ergens eens gelezen.
  Just try it. Kan geen kwaad denk ik, maar checken is nog altijd beter dan daar blind op varen. Ja, beestjes: you can’t life with them but life can’t without them.

 12. Met knutjes heb ik twee jaar terug in Zweden kennis gemaakt, even stukje lopen naar de rivier (10 minuutjes) en mn enkels waren een maanlandschap.

 13. OMG dat liedje! Dat was vaak op de radio toen ik kind was. Gek dat wij vroeger nooit over teken hoorden. Weet zelf pas sinds een jaar of 10 wat een teek is terwijl ik altijd veel buiten te vinden ben. Onze hond heeft ze vaak ondanks speciale druppels in zijn vacht. Zelf had ik er ooit een op mijn elleboog, deed ontzettend zeer. Ook toen ie er al uit was. Soort gewrichtspijn, het duurde weken voor het minder werd. Nee, niet fijn die dingen 🙁

 14. Hahaha inderderdaad ‘inspirerend gordijn’… gaap En teken: ik voel alweer rillers over mijn rug.. heel veel mee meegemaakt met onze Janneke een paar jaar geleden .. (Lyme..) toen haar ogen niet meer open konden en haar mond scheef hing… pfff. Tis zo fijn die natuur…maar die beestjes hè??

 15. Ik ben van 1966 en heb als kind ook een aantal tekenbeten gehad, we zaten vaak op de camping in Friesland en dan lekker in het hoge gras, hutten bouwen, dan wil het wel. Toen hoorde je nog niet over Lyme.
  Nu letten we goed op. We gaan graag wandelen op de Utrechtse Heuvelrug en dan altijd met lange broek en ik draag een soort bergschoenen. We blijven op de paden en naderhand controleren we. Gaat meestal goed. Een keer op vakantie in Limburg had manlief in een weiland met hoog gras gelopen en hij had een korte broek aan gehad en had een piepkleine teek die we er makkelijk uitkregen.
  Wat een enge pissebedden hebben jullie daar. Die doen gelukkig niks. Die knutten lijkt me waardeloos. Ik ben dan vast ook een doelwit. Met muggen ben ik degene die steevast gestoken wordt. Vast omdat ik zo’n hoge lichaamstemperatuur heb.
  En over temperaturen en zonlicht. Gisteren hebben we ons bed verplaatst naar een andere slaapkamer. Minder warm en benauwd en minder licht. In de winter vind ik deze slaapkamer te koud, maar we kunnen daar vast nog iets aan doen. Dikke gordijnen (ipv de papieren luxaflex) en er moeten wat kieren gedicht worden. Ik ben niet zo’n beste slaper, maar vannacht ging het toch heel aardig 🙂

  Wat lief, Toetje zo bij het water. Op de foto’s ziet ze er vaak uit alsof ze het heerlijk vind om met de groten mee te doen 🙂

 16. K-beestjes, die teken! Onze kat zit er regelmatig onder (ondanks de druppels die hij krijgt) en af en toe loopt er 1 die zich nog niet vastgebeten heeft op je arm. (We noemen ‘m al ‘teken-taxi’). Maar meer doen dan regelmatig controleren en zo snel mogelijk weghalen kan toch niet. Wij hebben een soort mini-koevoetjes (1 voor kleine teken, de andere voor grotere), die vind ik echt ideaal. Onder lijf van de teek schuiven, paar keer rond draaien en hopla eruit. Nooit een kop die blijft hangen. Voor een tangetje ben ik niet vast genoeg van hand.
  Ik vind het wel een naar idee maar je kunt toch moeilijk preventief aan de antibiotica. Je kunt natuurlijk net dikke pech hebben maar alert zijn is nog steeds het enige wat je kunt doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *