Twijfelspullen (berging opruimen)

We hebben een fijne opbergruimte in de kelder. Zo’n hok is een mooie ruimte om allerlei tijdelijke zooi weg te stouwen.

Speelgoed waar niet mee gespeeld wordt maar waar over een paar maanden wel om gevraagd wordt. Kleding zoals dikke truien van buiten het seizoen. Kerstspullen, evenmin erg zomers. Donald Ducks. Wat knutselspullen. Een vlieger.

 

 

 

 

En heel veel autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen, autopoetsspullen en nog wat dingen om de auto mee te poetsen. Motorolie, versnellingsbakolie, remolie, kruipolie. Ruitenreiniger, ruitenontdooier, ruitenvloeistof, ruitensproeier-antivries.

In het geval van zombie apocalyps, hebben wij in elk geval een stralende bolide voor de deur. Prioriteiten, mensen!

Maar ik wil geen twijfeldingen. Ik vind dat we de dingen of moeten gebruiken, of weg doen. Dingen tijdelijk ergens neergooien om er vervolgens keer op keer te moeten uitzoeken, voelt als een stom klusje dat nog moet worden gedaan, zoals een rekening die je nog moet betalen of een vervelende brief die je moet beantwoorden.

Want dat is het met zulke plekken: oh, gooi daar maar effe neer.  Tot je er je kont niet meer kan keren omdat het vol ligt met vergeten meuk. En dat willen we ook niet. Ook al zie ik het niet, het zit me niet lekker te weten dat het er is.

Dus bedacht ik van alle dingen die er stonden, niet zijnde autopoetsspullen of meuk van de man, of ik het echt wilde bewaren.
Of het sowieso een plaats verdient in huis, in plaats van alleen in het rommelhok. Sommige dingen staan daar prima natuurlijk. Een zak kattenvoer, vrieskist of voorraad stofzuigerzakken hoef ik niet dagelijks om me heen te hebben om te weten dat ik ze nodig heb.

(Bordspellen liggen daar omdat we anders aan het einde van de dag de pionnetjes tot in ons bed terug vinden zonder dat we daar hebben gemensergerjeniet.)

De winterkleren hangen in de kast, een deel van het speelgoed gaat naar de kringloop en met de overgebleven littlest petshops is al twee dagen lang gespeeld. De naaimachine staat op de verkoopsite. De verfdozen en klei staan klaar om mee gespeeld te worden want hoezee, de zomervakantie begint donderdag!

Verder was er eigenlijk ook niet heel veel. Hm.

Ik vind het, ondanks dat er iets meer in de kasten ligt, relaxter zo. Want ik weet dat er geen spullen in andere ruimtes (achter schotten, op zolders, bergruimtes) liggen. Wel zo overzichtelijk 🙂

16 Replies to “Twijfelspullen (berging opruimen)”

 1. Lieve Gerlinde, ik lees je blog zo graag maar nu in het zwart met witte letters moet ik je tekst naar Word kopieëren want ik krijg er hoofdpijn van … wil je de vormgeving alsjeblieft aanpassen?

 2. Ik vind het knap van je.

  Mijn kelder is (terwijl we hier 9 maanden wonen) dichtgeslibd, en achter de schotten op zolder en voorzolder ligt ook vanalles. Kerstboom, trouwalbum, twee Radio Flyers van de kinders voor hun kinders later, en dan heb ik het nog niet over een grote Samsonite koffer met schoenen, een ventilator, krat knikkers, de vlag enz…
  Help!! En dat terwijl de overige ruimten in huis (op dochters (5jr) kamer na…) allemaal minimalistisch zijn. Wat doe ik verkeerd? 🙂

 3. Oeh, je naaimachine? Gebruik je die nooit voor reparatieklusjes? (Blijkbaar niet haha als ie weg kan) Ik ga deze week weer een paar broeken oplappen, leuk hoor een dreumes die niet durft te lopen 😂 eng joh, heeel eng.

  De zolder hier is echt een ramp.. het is er vooral een zooi. Als er een keer een dag flink opgeruimd wordt gaat het wel weer. Met de verhuizing is alles daar neer gezet. Maar en staat ook best wat overbodige troep. Na de vakantie de marktplaats app maar weer eens instaleren en een hoop weg doen. Het geeft zoveel rust als je niet zo veel zooi in huis heb..!

  1. Ik heb hem voor het laatste gebruikt voor kerstsokken van een oude deken…
   Repareren doe ik eigenlijk altijd met de hand. De frequentie van gebruik rechtvaardigt niet echt zijn aanwezigheid hier, hopelijk kan iemand anders er meer mee.
   Ik had het zelfde met onze zolder toen we in 2009 waren verhuisd. Echt vreselijk. Alles hadden we daar neergegooid. kon er amper meer lopen. Toen ben ik rigoureus gaan ruimen, een half jaar later was ie leeg en dat was ZO fijn. Nooit wat gemist 🙂

   1. Haha nee ik zal ook heel veel niet missen van wat boven staat. Bedoel, het afgelopen half jaar heb ik echt maar een paar dingen van zolder gehaald.

    Haha nah in dat geval zou ik mn naaimachine ook weg doen ja, haha.

    Haha ja joh, sommige dingen zijn echt doodeng, maar achteruit op je buik van de trap af glijden is dan weer niet eng.. 🙈

 4. Het gekke is dat hoe minder opbergruimte je hebt, hoe minder je wilt bewaren… of niet gek, maar juist logisch? Ik heb een kelder waarin 2 fietsen passen en dan is ie vol en ik heb geen zolder oid meer. De neiging om overbodige spullen te bewaren is daarmee helemaal weg, ik denk er niet eens meer overna. Ook heb ik geen kinderen die van alles naar binnen willen slepen en Martin heeft een hartgrondige hekel aan klussen, dat scheelt vast ook enorm.

 5. Toch altijd fijn als die dingen ongebruikte dingen weer weg zijn. WIj hebben een zolder, ik heb 1/3 ervan in gebruik voor mijn kerst spullen en de rest is voor de man. Helemaal volgestopt met zooi voor zijn hobby en spullen die de afgelopen jaren geen daglicht meer zagen. Helaas gaan ze niet weg als ik het vraag want tja…..stel je voor dat. Ppff, hekel aan.

 6. Ik heb mij er tot het laatst toe verzet om het boek van Marie Kondo te lezen, want he, ik ben toch die super-opruimster! Maar laatst zag ik ‘m bij de bieb en dacht eens: ‘ach kom, waarom ook niet’. En zowaar, ik heb toch nog niet echt goed opgeruimd (en weggedaan) kwam ik achter. Inmiddels heb ik mijn kleding gedaan (en ik had heus niet zo veel), en manlief heeft die van hem gedaan: 4 vuilniszakken voor de kleding-container!! Echt bizar!! Ik moest ook zo lachen toen ik het boek las: ja, ook hier ligt een reserve-dekbed te wachten op de gasten die er nooit zijn, en de gebruiksaanwijzing van de wasmachine/koelkast/etc. die ik op internet zoek en niet in mijn kast als ik het ooit nodig had. Dus…….ik ben nog wel even bezig de komende tijd! En krijg er werkelijk energie van.
  Verder vond ik haar eigenlijk wel een beetje zielig typetje, maar ach, wie weet ben ik dat ook wel in de ogen van anderen. Best! Ik vrees alleen dat ik de pubers niet geïnspireerd krijg (zoals zij zegt dat dat zal gebeuren), maar dat blijft dan toch beperkt tot hun kamers.

  1. Haha, ik had dus precies hetzelfde 🙂 Vind haar wel bijzonder. Maar dat maakt het ook weer zo leuk. Alleen dat ‘eens en dan nooit meer’ spullen ruimen lukt niet. In elk geval niet met kinderen in huis, haha.

 7. Ook hier slipt de zolder achter de schotten dicht en dan te bedenken dat een paar jaar geleden op de kerstspullen na alles leeg was :-S
  Maar na de zomer ga ik weer ruimen nu liggend er de kruiden te drogen op de zolder voor de winter.
  En kan je nagaan wij zijn met zijn tweeën de kinderen zijn hier al jaren het huis uit en hebben zelf kinderen van jullie kinderen hun leeftijd.
  Je hebt een leuke blog die ik graag lees vandaar mijn reactie.
  Ga zo vooral door!

 8. Ik ben regelmatig bezig met opruimen, maar het meeste moet ik uit huis smokkelen, omdat anders man en kinderen roepen dat ze het nog nodig hebben; grrrrr. ‘Het’ lag al 6 jaar op zolder, jullie wisten zelfs niet dat het er was, waarschijnlijk komt het nog van mijn huis (waar ik in mijn eentje woonde) in Nederland, 10 jaar geleden…….

  Er staan wat spullen op zolder en in de garage te wachten op de volgende stap, maar dat vind ik niet erg; dat zijn spullen ‘in transitie’ en geen dood paard.

 9. Ik ben ongeveer een jaar geleden gestart met het opruimen van mijn ouwe meuk. Sinds een paar weken ben ik geheel meuk-vrij. Met ouwe meubels eruit en een paar mooie opbergkasten er weer in ligt nu de nog bruikbare voorraad netjes gesorteerd. Ik hoef o.a. nooit meer conditioner, floss en deodorant te kopen. Nieuwe rommel komt er niet meer in bij mij. Dat is echt genieten, dat je alles wat je in huis hebt ook echt gebruikt en waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *