Pannen zonder anti-aanbaklaag.

anti aanbaklagen zijn crap!

Pannen met anti-aanbaklaagjes: ik moet er niets van hebben. Het woud van de laagjes is dicht en ondoordringbaar en betrouwbare informatie lastig te vinden. Teflon zou verboden worden. Teflon zit nog steeds in allerlei laagjes maar dan zonder de PFOA’s. Is Teflon dan opeens lekker? Nah.

Het blijft klerezooi die je maar beter kan vermijden naar mijn mening, zeker als je zwanger bent of borstvoeding geeft of er eten voor je kinderen in klaar maakt!

Health dangers: When you breathe kitchen air polluted with fumes from overheated Teflon, you’re at risk for developing flu-like symptoms (yes, “Teflon flu”). The long-term effects of routine exposure to Teflon fumes, and from Teflon flu itself, have not been adequately studied.

PFCs have been found in nearly all Americans tested by federal public health officials. Chemicals from this family are associated with smaller birth weight and size in newborn babies, elevated cholesterol, abnormal thyroid hormone levels, liver inflammation and weakened immune defense against disease.

Environmental hazards: Manufacturing PFCs and the consumer products that contain them poses great risks to the environment and wildlife. The U.S. Environmental Protection Agency says PFCs present “persistence, bioaccumulation, and toxicity properties to an extraordinary degree.”

bron

Er is natuurlijk de Greenpan, maar behalve de naam vond ik hem niet erg groen want na een jaartje kreeg ik er echt niets meer fatsoenlijk in gebakken. Dat kan natuurlijk aan mij hebben gelegen (en aan mijn moeder die hetzelfde had) maar het was voor mij een reden om er nooit meer een te kopen.

anti aanbaklagen zijn overbodig!

Ze zijn absoluut overbodig. Het enige dat je nodig hebt is de vaardigheid om in een goede pan te bakken. Een vaardigheid die je na een kwartiertje op youtube en een keer proberen wel grotendeels onder de knie hebt.

 

pannen zonder laagje zijn lekker makkelijk!

Wel zo makkelijk: je hoeft je nooit meer druk te maken of het laagje dat jouw pan heeft wel of niet giftig is en je hoeft je nooit meer te ergeren aan een pan met een laagje dat na een jaar of wat begint te vervelen want een goede pan koop je voor het leven en vervelt niet.

bakken pannen zonder laagje aan?

Bakken andere pannen dan niet aan? Jawel. Maar alleen als je ze verkeerd gebruikt.

Door die tefal-rommel denken mensen dat je bij elke pan een lullig vlammetje onder een pan kan opsteken, een ei erin kan gooien en dat je perfect gebakken eruit krijgt.
Ja, Teflon heeft ook zijn voordelen, maar dat maakt die andere pannen nog niet slecht.

hoe bak je in een pan zonder anti aanbaklaag?

Ja, hoe doe je dat als je geen rode stip op je pan hebt die aangeeft dat ie heet genoeg is om toxische teflondampen zo te verspreiden dat je kanarie dood neervalt als je hem erbij in de buurt zet?

Een pan zonder anti aanbaklaag moet je eerst flink warm laten worden met olie of boter erin. Vlak voordat de pan zo heet is dat hij gaat walmen, draai je de warmte iets terug. Je wacht even en vervolgens doe je je eten in de pan. Ga niet proberen om het eten gelijk te verschuiven in de pan, het komt vanzelf los.

Een goede pan bakt mooi, gelijkmatig en smaakvol.

Mijn pannen

Ik heb meerdere pannen en ik gebruik ze ook allemaal. Mijn favoriete pan is die van Demeyere. Gemaakt in België, zonder anti aanbaklaag, superlicht, eenvoudig te reinigen en het belangrijkste: hij bakt perfect. Echt, de beste pan ooit! Het liefst zou ik er, naast een wok, ook een koekepan van willen. Prijs: 99 euro bij kookwinkel.nl

Ook heel fijn: een gietijzeren pan van Jøtul. Bakt ook heel fijn en mooi egaal. Warmt langzaam op en koelt langzaam af en dat is de reden dat het ‘lastig’ is om erin te bakken: je moet geduld hebben. Nadeel: hij is zo vreselijk zwaar. Prijs: 20 euro bij de kringloop.

Ik heb ook een lichtgewicht gietijzeren pan. Die gebruik ik het meest omdat ik vaak eieren en pannekoeken bak.

Hij was best duur en onbruikbaar op de keramische plaat omdat hij krom trekt maar op gas doet ie het prima. Hij heeft weinig vet nodig om te bakken, bakt mooi egaal en is makkelijk schoon te maken. Prijs: 80 euro, maar volgens mij nu nog 30. (pokke)

Dan hebben we nog een ‘sensuell‘ van Ikea. Bakt ook prima, maar omdat hij zo groot is bakt ie niet op alle plekken even snel en dat is onhandig met bijvoorbeeld pannekoeken. Voor grote hoeveelheden nasi of dingen die je door elkaar roert, is ie wel fijn. Hij is relatief licht maar minder makkelijk schoon te maken dan alle andere pannen.  Prijs: 60 euro.

Oh, wat een boel pannen!

Niet echt een heel minimalistisch aantal, daarvoor zou ik moeten overstappen op eenpansgerechten uit een Dutch Oven. Ik denk echter niet dat ik er veel mensen hier een plezier mee doe, mijzelf incluis.

We gebruiken vaak een pan voor nasi, een pan voor een gerecht met vlees of vis voor meerdere dagen, een pan voor een groentengerecht of roti / tortilla en soms nog iets voor de kinderen als wij heel pittig eten dus alle pannen mogen blijven 😉

Onderhoud is alles.

Wees lief voor gietijzeren pannen. Schoonmaken met sop is uit den boze; gewoon (warm) water en een borstel is genoeg. Heel ernstige resten kan je met een schuursponsje verwijderen, maar lees eerst de gebruiksaanwijzing. Goed afdrogen en een laagje olie erin maakt gietijzeren pannen gelukkig.

Zet je pan bij voorkeur niet op een warmtebron zonder olie erin.

Gietijzeren pannen zet ik gewoon op elkaar, maar de andere niet.

Wat voor vet gebruik je?

Ik gebruik roomboter voor pannekoeken en eieren, een mengsel van niet vierge olijfolie of kokosolie en boter voor vlees en vis. Ik lig niet zo wakker van calorieën, of van vet.
Sowieso, als je de pan goed heet laat worden voor je erin gaat bakken schroeit je eten direct dicht. Ik gebruik geen mais-, zonnebloem of koolzaadolie omdat deze heel sterk bewerkt zijn.

Niet dat ik de wijsheid in pacht heb hoor 🙂 Ik vind het zelf alleen het meest veilig, makkelijk en logisch om zo natuurlijk mogelijke producten te gebruiken.

Zo nou effe wat minder huiselijks hoor dat gedoe over pannen enzo heel de tijd.

35 Replies to “Pannen zonder anti-aanbaklaag.”

 1. Ik heb sinds een paar maanden een ‘de buyer’ koekepan. (Denk vergelijkbaar met die demeyere) Das wel een heel fijn pannetje hoor, pannekoeken, eieren, vis, vlees. Even een paar keer inbranden en hij doet zn werk perfect! Voordeel van de buyer: niet zo vreselijk duur, vind ik. Wil er nog een grotere koekenpan van, zodat mn half vergane pan met keramische laag weg kan. En heb ook een wok met keramische laag. Laag is nog heel, dus kan nog wel even mee. Maar zit al wel te denken wat ik hierna wil. Mn ouders hebben een gietijzeren wok. Een woest ding, maar loeizwaar.
  Heb een gietijzeren grote pan. Heel fijn ding. Maak ik grote hoeveelheden saus of gehaktballen in.
  Heb verder een paar keramische koekepannen. Best fijne pannen hoor, maar onder de keramische laag zit ook allemaal zooi dus zodra de laag kapot gaat moet je ze eigenlijk vervangen 😞

 2. Ik heb zo’n gietijzeren skillet als uit de bovenste video, en die bakt perfect. Hij is veel minder zwaar dan mijn c.reusets. Steel is ook gietijzer, dus even pannenlap gebruiken – maar ideaal voor eten dat eerst even aangebakken en dan in de oven nagegaard moet worden. Perfecte biefstuk maar ook de beste gegrilde aubergine ooit. Kwam zonder deksel, maar ik had nog een passend deksel van een afgeserveerde teflon pan.
  Onderhoud: schoonmaken met kokend water zonder wat dan ook. Droogdeppen. .
  Op vakantie in de UK gekocht voor omgerekend 20 euro

 3. Ik ben ook fan van gietijzer. Ik heb een hoge hapjespan waar ik later een los deksel bij hem gekocht zodat ik er ook in kan stoven. Het handvat kan eraf dus hij zou ook nog in de oven kunnen. Hij ziet er echt gebruikt uit want er komt inderdaad alleen maar water in, maar het is een fantastische pan. Ik gebruik hem praktisch iedere dag. Hij was oorspronkelijk geloof ik iets van 80 euro maar ik heb hem ergens in de uitverkoop gekocht. Geloof dat ik hem nu al zeker 10 a 12 jaar heb. Ik denk dat hij de rest van mijn leven mee kan.

 4. Wij hebben plaatstalen koekepannen. Nu al meer dan 25 jaar. Ze kostte toen dacht ik 15 gulden. Ik heb ze nog nooit in sop gewassen. Voor ik ze gebruikte moesten ze worden ingebrand.ze zien er aan de buitenkant niet meer uit……maar bakken nog steeds geweldig!
  Mijn kookpannen kreeg ik bij mijn trouwen bijna 30 jaar terug.roestvrijstaal ook perfect!

  1. Die plaatstalen had ik ook, Fijn,met één nadeel. De steel was ook gloeiend heet wordend plaatstaal.

 5. Dat had ik nou net nodig. Vorig jaar hebben we pannen aangeschaft van de ikea en ze werken goed. Ze zijn alleen wel anti-aanbak volgens mij. Ze beginnen nu al minder te worden dus over een tijdje over op andere, en dan ga ik wel voor die hierboven beschreven staan.

 6. Ik ben jaren voor gek verklaard door de mensen om me heen, vanwege de (zware) gietijzeren pannen. Ik lach erom, ik heb nog nooit een nieuwe pan hoeven kopen, terwijl al die lachebekken al aan hun tiende? pan toe zijn.

 7. Wat jij schrijft over de greenpan,dacht ik toevallig gisteren. Toen ik voorzichtig de aangebakken uitjes er uit wreef. Jammer,de pannen waren duur en moeten de rest van mijn leven mee.

 8. Fijn van die echte, een leven lang meegaande pannen. Wij vergaten om er eentje mee te nemen naar Hongarije en kochten noodgedwongen zo’n teflongeval (de aanwezige teflongevallen in de kast bladderen af en ik hoef geen extra stalen pan – als we die hier al kunnen vinden).

  Ik vind die pannen ook zeer tijd- en kostenbesparend: 1 keer pannen kopen en je bent de rest van je leven klaar 😃

 9. Ik heb een Fissler koekenpan van rvs, al jaren!! Duits, ook fijn. Maar daar kun je dus echt niet alles in bakken: vis met een paneellaagje bijvoorbeeld of schnitzel gaat echt niet. Ik heb nu twee anti-aanbakpannen van hetzelfde merk gekocht, maar daarvan weet ik nog niet wat ik er van moet vinden: geen enge stofjes, met een keramische laag, maar tja. Op zich bakken ze wel fijn, dat wel.
  En ik kocht laatste een grillpan van Ronneby Bruk, een Zweeds merk. Gietijzer dus zwaar, maar je tilt een grillpan toch niet telkens op tijdens het bakken. Oh, die bakt echt geweldig. Het handige is dat deze al ingebrand is als je ‘m koopt.

  1. Het kan wel, Jolanda! Pan goed heet laten worden, dan vet erin en als dat ook heet is je gepaneerde eten erin. Niet gaan schuiven met je visje o.i.d. en niet te zuinig zijn met vet in de pan. Ik was ook de wanhoop nabij, het was bijna containervoer geworden 😉 Advies gevraagd bij een pannenzaak. Werkt perfect! (Ze zei wel dat dit de reden was dat ze dit soort pannen uit het assortiment hadden gehaald. Teveel klachten, terwijl het eigenlijk heel simpel is. Mensen zijn zo gewend aan de ‘Tefal pan’.)

   1. Ja, dat “gaat echt niet” ligt ook aan mij hoor, en vast niet aan de pan. Ik doe altijd meteen olijfolie of roomboter in de pan en laat ‘m dan pas heet worden. Tegen de tijd dat ie goed heet is, dan is de olie/boter ook verbrand. Maar ik ga jouw tip proberen: eerst de pan goed heet laten worden, en dan pas olie/boter. Dank je wel!!

 10. Hier ook de Zweedse Ronneby.
  Geweldig maar zwaar.

  Mijn moeder heeft een koekenpan merk? Gekregen tijdens hun huwelijk 75 jaar geleden nog in gebruik en is nog steeds de beste pan
  keer nieuwe steel ingezet, maar duurzaame pan

 11. Een groot voordeel van de gietijzeren pannen is dat je ze ook zo de oven in kan schuiven. Vlees aanbakken en daarna laten garen in de oven. Ideaal. Wel opletten met het handvat, want dat wordt dan natuurlijk ook warm. Ik schuif er dan altijd een ovenwant overheen zodra ik de pan uit de oven haal. Werkt goed.

 12. Mijn favorieten pannen zijn van emaille (bakvormen), rvs en gietijzer. O ja, en een slowcooker en een Instant pot (rvs). Teflonpannen en keramische pannen zijn bij mij zeer snel beschadigd. Ik koop ze niet meer. Dat is weggegooid geld.
  Leuk filmpje trouwens over hoe je gietijzeren pannen moet onderhouden.

  1. Dat zijn fijne pannen en gaan best lang mee. Geen ijzeren spatels of lepels gebruiken. Zodra het beschadigd is wel oppassen.

 13. Wij waren het moe om telkens nieuwe anti-kleefpannen te kopen dus gebruiken wij enkel nog gewone kleefpannen en we kunnen daar alles in klaarmaken. Iets meer geduld bij eitjes of pannenkoeken, soms wat meer vetstof, maar da’s ok aangezien wij anders vetarm eten. Na op recordtempo 3 anti-kleef-wokken te verslijten overgeschakeld op wok van Demeyere: AANRADER! Een investering, maar hebben ‘m nu al 5 jaar en is nog steeds als nieuw!

 14. Ook wij hebben na jaren allerlei pannen gebruikt te hebben, eindelijk ook gekozen voor duurzaam. Inmiddels zijn we in het bezit van 3 Demeyere pannen, en zou e niet meer willen missen. Het is ff een dingetje geweest met het ” leren bakken” maar nu gaat het perfect! Het was /is de investering waard. De goede verkoper garandeerde me dat ze zeker 30 jaar mee gaan, en dat het ergstukken zijn voor je kinderen😂. Nou ik ben benieuwd😲

 15. Ik heb me eens laten vertellen dat teflon pannen eigenlijk ontworpen/ gemaakt zijn om eten te verwarmen dat niet zo heel warm hoeft te worden. even champignons bakken of een eitje. Het is helemaal niet bedoeld om vlees in te bakken. Tja vandaar dat “vervellen”. Mijn niet gezien, ik bak al jaren heerlijk in pannen zonder allerlei laagjes!

 16. Ik gebruik ze wel gewoon niet te hard het vuur aandoen. Bij mij blijven de antiaanbaklagen gelukkig heel. Maarre wat vind je dan van fikkie stoken, als je bang bent voor de teflonflu? In houtrook zitten heel wat giftige stoffen..

  1. Van droog schoon netjes gestookt hout ben ik niet zo bang en dat is ook niet zo slecht. Een walmend vuurtje van nat pallethout inademen lijkt mij ook geen goed idee.
   Teflon is echter veel slechter: het vergaat niet en het blijft achter in alles. In het milieu, het water, moedermelk en de kinderen waar het veel schade aanricht.
   Zulke dingen vind ik dan best zorgwekkend: ik heb 20 jaar vlakbij deze fabriek gewoond: http://www.nu.nl/binnenland/4235652/omwonenden-chemische-fabriek-dupont-in-dordrecht-blootgesteld-pfoa.html

 17. al ruim 40 jaar dezelfde gietijzeren koekenpan, kreeg hem gratis toen ik boeken kocht bij Readers Digest. Perfecte pan, heel veel gebruikt en dat blijf ik doen totdat…( ben zo’n kwetsbare oudere)
  Berber

 18. Wij hebben gietijzeren koekenpannen en rvs en zou niks anders meer willen. De wok is van de toko, metaal met houten handvat. Zwart door gebruik en bakt super.

 19. Mmm kijk ik toch anders aan tegen mijn favoriete groene Greenpan teflon pannen…..
  Gietijzer is altijd zo zwaar, da’s voor mij het grootste nadeel. Maar verder zijn ze natuurlijk onverwoestbaar. Ik heb een gietijzeren wok en die komt bijna dagelijks uit de kast.

 20. Hier hetzelfde probleem met de greenpan, binnen het jaar naar z’n grootje. Bak nu weer in mijn oude gietijzeren koekenpan naar tevredenheid. Heb ook nog een groot formaat daarvan maar die is erg zwaar en dus een beetje link op mijn glazen inductiekookplaat.

 21. Wij hebben een Tefal-pan zonder teflonlaag. Ofzo. Houdt het al jaren uit en ziet er nog uit als nieuw. Daarnaast een Greenpan (15 euro in het Kruidvat, voor dat geld ben ik wel tevreden, maar hij ziet er nu al slechter uit dan de Tefal eigenlijk). En dan nog enkele kleine gietijzeren Creusets en een grote gietijzeren wok (die me 5 euro kostte, beste koop ooit). Het liefst zou ik ook de kookpotten ervan hebben, maar dan zou ik die toch eens moeten vinden op een rommelmarkt. En vriendlief er 3 kilometer mee laten sleuren tot aan onze auto 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *