Paddestoelen plukken. (of laten staan)

Nederlanders zijn mycofoben, las ik eens. Ze zijn bang voor paddestoelen.
Een in een soort paddestoelenfabriekje gekweekte champignon kan nog net, maar verder dan een portobello komt het zeker niet. Deels terecht, het overgrote deel wil je niet in je spijsverteringskanaal. Maar verder ook onterecht want zo erg is het ook weer niet.

Je kan jaren studeren op alle soorten paddestoelen om zo de giftige van de niet giftige en eetbare te onderscheiden.
Sommige mensen vinden dat leuk. De vader van mijn tante gaat al jaren op paddestoelreizen om samen met andere bejaarden met spiegeltjes en vergrootglazen te kijken naar schimmels en sporen en onder de hoedjes van nietsvermoedende zwammetjes en boleetjes.

Bij zulke mensen kan je hier op bepaalde dagen je geplukte paddestoelen laten beoordelen op eetbaarheid. Ook in de klas van de oudste doen ze dat want de juf weet er veel van. ‘Oooh, kantellen, dat is skogens gull!’ zegt de oudste dan en vindt weinig lekkerder dan dat, gebakken in boter.

CHECK!

Wel, natuurlijk check check en dubbelcheck je wat je doet en doe je het waar het mag. Hier is het een allemansrecht en het bos staat er stijf vol van.

Bij sommige paddestoelen zit het verschil tussen eetbaar of zwaar giftig echt in een heel klein minuscuul onderdeeltje. Die paddestoelen laat ik uiteraard links liggen. Ik maak er een foto van maar meer ook niet.

Als je denkt dat je een foute paddestoel hebt gegeten moet je altijd contact opnemen met een arts. Ook al heb je geen last, want soms duurt het best even voordat je merkt dat je aan het overlijden bent.

Okee, misschien heeft die mycofobie van de Nederlanders best een goede reden… 😉

Ook moet je altijd bekend zijn met de paddestoelen van het land zelf. Hier liggen Aziaten bij bosjes in het ziekenhuis omdat ze kleverige knolamaniet eten, een paddestoel die lijkt op een die daar groeit maar ook wel ‘Engel des Doods’ genoemd wordt en dat komt niet omdat ie het zo leuk doet in de saus bij de biefstuk. Of juist wel, afhankelijk van je disgenoten.

Er is een aantal paddestoelen dat veilig is om te plukken. Omdat ze niet verward kunnen worden met een giftige variant. Onderstaand vijf betrouwbare soorten.

Kanterel
bron: https://kaskjerno.wordpress.com/2008/08/07/jakten-pa-skogens-gull/

Kanterell is een paddestoel die je veilig kan plukken.  En ze zijn inderdaad ongelofelijk lekker. Als je die bakt met wat roomboter, vraag je je af waarom we in vredesnaam met zijn alleen die waterige, smaakloze champignons weg zitten te kanen. Zo zonde!

Eekhoorntjesbrood

Ook een heel veilige is eekhoorntjesbrood, hier steinsopp (sopp is een paddestoel) geheten. Ook deze zijn makkelijk te herkennen. Ze zijn kleverig aan de bovenkant en de onderkant heeft een soort poriën. Het lijkt op een soort sponsje.

Door © Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5714955
geschubde inktzwam

Makkelijk te herkennen. Wordt donkerder als hij ouder wordt. Je moet hem alleen plukken en eten als hij nog niet verkleurd is. Op de foto kan je het verschil goed zien.

oranjegroene melkzwam (furumatriske)

Deze groeit bij dennenbomen en als je er in knijpt, komt er een knaloranje sap uit. Het is een populaire paddestoel in minder paddestoelbange naties. Ze zijn roodachtig, met soms groene vlekken.

bron: dagbladet.no

FÅRESOPP

Deze groeit vooral in Østlandet en Trøndelag. Ook deze is niet echt te verwisselen met een giftige soort. Ze groeien vaak in grote kuddes, bijna altijd met sparren in de buurt. Ze zijn 5 tot 25 centimeter groot en witachtig tot licht grijsbruin. Extra leuke feature: hij wordt geel als je hem bakt. Toverdetover!

Pluk jij wel eens paddestoelen?

24 thoughts on “Paddestoelen plukken. (of laten staan)”

 1. Zo grappig! Ik stond juist vanmorgen bij wat paddenstoelen te kijken, en dacht daarbij dat ik het zo jammer vind dat ik zo weinig van paddenstoelen weet. Lijkt me leuk om zelf wat paddenstoelen in het bos bij elkaar te sprokkelen en daarmee wat te bereiden.

 2. Kantarellen zijn echt heel lekker. Ik heb jaren in het bos gewoond en heb er heel veel van genoten. Nu is het al een paar jaar geleden. Ooit heb ik ze eens gekocht voor veel geld in de supermarkt maar die smaakten jammer genoeg niet zo lekker als de vers geplukte.

 3. Nooit. Ik heb er te weinig verstand van. En hier in Nederland mag je van niks meer plukken, behalve de hoeveelheid van zo’n klein plastic bakje. Anders krijg je een fikse boete.
  Gelukkig mag ik hier in de straat peren plukken. Ze staan er voor en is er een oude boomgaard waar je appels mag plukken.
  Ik ben gek op paddenstoelen. Vooral de gedroogde chinese paddenstoelen. Eerst weken, dan uien fruiten in een beetje olie, plakjes champignon erbij, wat oerzoet, tamari en peper. En later afblussen met het vocht van de champignons. Zoooo lekker 🙂

 4. Jaaaaa! Dat wil zeggen manlief. Die steekt met regelmaat zijn neus uit het autoraampje en ruikt ze! Of niet en dan stapt hij niet uit. Maar inderdaad, hij heeft er wel eerst een studie van gemaakt. En onze favoriet is de trattkantarell en de furumatriske. Wij noemen hem de pannekoek omdat hij vaak zo groot is. Smaakt een beetje naar vlees. Lekker 🙂
  Maar alleen in Zweden, de nederlandse paddestoelen mag je niet plukken maar zien er ook niet uit, last van de vervuilde lucht.

 5. Dank je wel voor de héérlijke humor.
  Ook ik weet er niet genoeg van dus ik durruf niet 🙂
  Manlief heeft wel oesterzwammen boven die groeien in een bakje met koffieprut!

  1. Hahaha, ik de meeste ook niet hoor. Dan hebben ze 1 wit randje of rood streepje onderaan waardoor het opeens een Vreselijk Giftige Dodelijke etter is. Laat maar, dan koop ik ook liever champignons 😀

 6. Veel paddenstoelen lijken op elkaar dus dan ga ik twijfelen. Behalve inderdaad bovenstaanden. Ik heb ook wel kastanjeboleten geplukt en gegeten, lijkt op eekhoorntjesbrood qua smaak. Helaas is het blijkbaar nog steeds een sport om paddenstoelen om te schoppen. Ik zie regelmatig kinderen die dat doen en kan er zo kwaad om worden. Of volwassenen die er gewoon overheen banjeren, al dan niet bewust. Als je toch paddenstoelen wilt plukken is plukken trouwens niet zo’n goed idee, beter boven de grond afsnijden zodat de sporen in de grond blijven.

  1. Met een ronddraaiende beweging uit de grond draaien, heb ik gelezen. Of is dat eigenlijk ook fout?
   Kinderen wordt ook niet geleerd dat de natuur een levend ding is ofzo in Nederland. Het is meer een gebruiksvoorwerp. Echt zo irritant. Daar zal je wel weer geen boete voor krijgen.

 7. Ja, met jouw uitleg en foto s zie ik het nog wel zitten om te gaan plukken met de kindjes….hmmmm lekker!

 8. Ik lees al heel lang je blog en reageer eigenlijk nooit, maar vandaag wel dus. Op dit moment ben ik in Zweden op vakantie en er is een explosie aan eekhoorntjesbrood. Vandaag een mand vol, gewoon in het bos rondom ons vakantiiehuis. Ook een paar cantharellen gevonden en kleine trechtercantharellen. Wat ik niet direct opeet, droog ik. Ik heb mijn droger mee, geschikt voor paddenstoelen en fruit, kruiden etc. Er staat nog meer eetbaars, maar ik pluk niet alles door elkaar. Heel veel rode berkenboleet, de gewone berkenboleet, smörsopp(weet ik geen Nederlandse naam van)…kortom een eldorado dit jaar.
  In Nederland pluk ik het eekhoorntjesbrood, parasolzwam, als ik cantharellen vind ook die, maar de enkele morielje die ik vond heb ik laten staan. Het was er maar 1.

  1. Supergaaf dat het zo dichtbij allemaal groeit. Een smørsopp is een bruine ringboleet. (handig, mijn computer is tweetalig en ik krijg rechts bovenin van zulke dingen altijd de wikipedia pagina in het Nederlands)
   Nog een heel fijne vakantie gewenst in het mooie Zweden.

 9. Hier eten we het goud, uit eigen bos (moet ik even typen. Zo gaaf ?). Verder ben ik nog niet.
  Er is ook genoeg eekhoorntjesbrood, die heten hier Johannes nogwat. ….
  Toch maar eens werk van gaan maken. Bedankt voor de lijst.

 10. Eierschwammerl lees cantharelmen. ..mmmmmmmmm gebakken bij het ontbijt ,vers uit de ‘achtertuin ‘ met een roereitje.
  Ik heb geleerd dat je ze moet afsnijden zodat het mycelium, zo heet dat geloof ik, in tact blijft.
  Pfirti uit de bergen ?

 11. Helaas woon ik in de stad dus geen zelfgeplukte. Ik koop inderdaad ook gedroogde bij de chinese super, verschillende soorten, maar dat zal nooit zo lekker zijn als vers.

 12. Volgens mij was het Ruth Rendell die een boek over 2 zussen schreef die het niet helemaal goed met elkaar konden vinden, oftewel de een de ander vermoordde. Maar daar kwamen dus moorden met paddestoelen in voor. Dus ik durf ook niet. Lijkt me wel heel leuk om te doen, heel Rusland plukt, lijkt me wel heel gezellig!

Comments are closed.