Is pasta twee keer koken beter?

Wat een intrigerende titel he? πŸ˜‰ Ik las het op een blog vol spelfouten, dus ik trok de informatie behoorlijk in twijfel. Iets met een klok en een klepel en het zal wel niet kloppen.

Mijn kinderen zijn gek op pasta. En op brood. En op van die gore gehomogeniseerde en gepasteuriseerde supermarktmelk. Uiteraard ook op snoep. Eigenlijk op alles wat ze van mij niet of alleen in zeer beperkte mate mogen eten πŸ˜‰

De man en ik houden van HEET eten. Heet als in de allerheetste sambal van de toko is de lekkerste. Als we dat eten krijgen de kinderen iets anders. Pasta met een tomatensaus waarin een berg groenten verwerkt zit en een plens olijfolie is dan altijd een makkelijk te maken en makkelijk gegeten optie, maar pasta.

Ik had het verhaal van het twee keer koken wel onthouden en besloot het toch maar eens te vragen aan Almighty Google.

En het is waar. Althans, het schijnt waar te zijn. Niets is zeker natuurlijk πŸ˜‰

Als ik het goed zeg: normaal worden de koolhydraten afgebroken in je maag en geabsorbeerd als suikers. Bloedsuiker gaat hop omhoog, de hoogte in en je insuline ook omdat je lijf het weer probeert te normaliseren. Doe je dat vaak genoeg dan krijg je vanzelf suikerziekte van die oh-zo-gezonde granen.

Als de insuline zijn werk goed doet, flikkert je bloedsuikerniveau weer net zo hard naar beneden. En heb je weer honger. De reden dat mensen die veel koolhydraten eten zich van maaltijd naar tussendoortje naar maaltijd naar tussendoortje moeten worstelen en nagenoeg flauw vallen als ze een keer vijf minuten later eten dan gewoon.

In een serie van de BBC werd een test gedaan met het twee keer opwarmen van pasta en het bleek dat de structuur van de pasta werd veranderd in een ‘resistant starch’, een zetmeel dat heel goed is voor je binnenwerk. Dit zetmeel wordt niet in je maag verwerkt en geeft dus geen bloedsuikerpieken, maar het gaat door naar de dikke darm waar het zich gedraagt als een voedingsvezel en goede darmbacteriΓ«n voedt.

Dus: kook pasta twee keer (koken, af laten koelen en weer koken)Β  en het wordt niet door je lijf omgezet als een suiker met alle nare gevolgen van dien, maar als een voedingsvezel, dat positief is voor de goede bacteriΓ«n in je dikke darm.

Het lijkt mij alleen maar beter om te doen! Geen reden om onbeperkt pasta te geven aan de kinderen (ik vind het zelf sowieso niet lekker), maar wel een manier om het een stuk minder slecht voor ze te maken en me niet schuldig te voelen als ze het eten.

Voor wie denkt: ‘wat kletst ze nou weer’, hierbij een link naar het artikel van de BBC.

23 thoughts on “Is pasta twee keer koken beter?”

 1. Ik had dit gelezen over aardappelmeel. Ik neem dus iedere dag een theelepeltje hiervan opgelost in koud water. Het voedt de bacterieen in je darmen.

  Wat ik me wel afvraag is waarom hetzelfde effect niet optreedt bij brood. Is ook opgewarmd en weer afgekoeld graan. Waarom pasta wel?

 2. Ben ik even blij dat wij pasta + saus meestal voor 4x tegelijk maken wegens tijd gebrek, ik vries de pasta met de saus in 1-persoons porties in en dan kan iedereen iets opwarmen wanneer het nodig is.

 3. Wauw, dat deed ik per ongeluk al ongeveer: teveel (volkoren)pasta koken, helft opeten en andere helft in een bakje als lunch voor de volgende dag. Die tweede keer eet ik het dus eigenlijk op de juiste manier. Het komt alleen niet zo vaak voor, want ik hou niet zo van pasta. Ik vind het een beetje armoedig voedsel en het wordt vaak zo kledderig met die saus. Misschien heb ik het als student teveel gegeten πŸ™‚

 4. Ooit las ik over pasta opnieuw in de oven gewarmd. Door jouw verhaal valt het kwartje. Die enkele keer, dat ik het eet, maak ik een overschotel.

 5. ik wist al wel dat aardappelsalade en pasta salade goede prebiotica levert voor de darmen, maar dat opnieuw even in heet water gooien ook kan.. wat een uitkomst.. wij houden heel erg van Italiaanse vegetarische pasta’s.. ik kook altijd wel extra groenten bij de pasta zelf bijv. doperwten de laatste minuten meekoken of slierten wortel/gourgette enz. dan kan de hoeveelheid pasta ook verlaagd en geeft extra groenten en kleur naast de saus. Zet nu direct de macaroni op voor vanavond.. Bieke

 6. Dat is nog eens goed nieuws! Maarrrrrrrr: 1e keer niet gaar laten koken want anders heb 2e x snot, lijkt mij. Of voldoet 1x koken en daarna opbakken ook?

 7. Interessant, want met een partner met lichte type 2 is het anders koken. Van pasta houden we beiden niet dat is makkelijk, maar we houden erg van noodles en pittig eten. Ga me er eens in verdiepen of dat daar ook voor geldt.

  Michael Mosley doet heel zinnig onderzoek en het zijn vaak goed documentaires. Ik eet al jaren volgens zijn “Vastendieet” en blijf lekker op gewicht en als ik erg mijn best doe op de andere dagen dan val ik nog af ook.

 8. Leuk om te weten. Wij eten zelden pasta en als we het doen de glutenvrije versie. Die vult ook al beter dan de gewone. Daar zit alleen wel een bijsmaakje aan en het valt uit elkaar als je restjes opwarmt.
  Mijn nieuwste variatie is witte bonen in plaats van pasta (gewoon met dezelfde tomatensaus). De structuur lijkt op pasta (als ze goed gaar/uit blik) zijn en je proeft het verschil eigenlijk niet. Ik kan alleen niet beloven dat jonge kinderen erin trappen, wij zijn nog maar samen πŸ˜‰

  1. Oh, we stammen uit een rijk geslacht van bonenhaters πŸ˜‰ Maar bedankt voor de tip, voor andere mensen misschien een idee om uit te proberen. Ik maak er wel eens brownie mee. Maar ja, met een half pakje roomboter, cacao, ei en zoets krijg je nagenoeg alles lekker πŸ˜‰

   1. O, dan houdt het op πŸ˜‰
    En inderdaad, brownies bestaan vooral uit ongezond. Maar wel een goed idee, want glutenvrije bloem is ook niet goedkoop. Ga ik eens uitproberen πŸ˜‰

 9. Lijkt me niks, maar ik zie ook niet zo het probleem bij koolhydraten. Ja, pure suiker is niet zo fijn maar volwaardige koolhydraten zijn naar mijn idee niet verkeerd. Mocht het je boeien ‘Starch Solution’, dr. MacDougall. Maar goed, je moet eten waar je je lekker bij voelt. Dat van dat resistente zetmeel gaat ook op bij koude aardappelen. Die vind ik toevallig super lekker, vooral de vastkokende dan.

 10. Opgewarmde pasta is vaak nog beter weg te krijgen ook omdat de smaak van de saus is ingetrokken. Om fytinezuur af te breken laat ik brooddeeg altijd 16 uur rijzen, waarvan een nacht in de koelkast. Ik gebruik dan 1 gram gedroogde gist op 400 gram meel en 125 gram zelfgemaakt zuurdesem. Het brood bak ik de volgende ochtend. Na het eten van zulk brood krijg je niet gelijk een bolle buik en ook niet na een kwartier weer honger. En zuur is het ook niet echt doordat het lang heeft gerezen. Het verteert veel beter dan snel gerezen fabrieksbrood. Bij het opwarmen van pasta gebeurt wellicht ook iets dergelijks. Er is nu overigens ook pasta van kikkererwten e.d te koop.

  1. Zuurdesem ja, dat moet ik ook nog eens weer proberen. De vorige keer lukte het prima maar ging ik de mist in met het maken van het brood zelf.
   Hier verkopen ze biologische pasta van soja. Uit China. Daar heb ik dan ook weer zo mijn bedenkingen bij he…. Eens kijken of ik dat kikkererwtenspul kan vinden. Volgens mij heb ik wel eens heel dure linzenpasta zien liggen. Even checken morgen πŸ™‚

   1. De Appie hier verkoopt het. Maar wel fokking duur. Bij de eko.plaza hebben ze het ook. Vast ook duur….Neuh, soja uit China doen we maar niet. Sowieso niet teveel soja tenzij je cup dubbel F wilt en een dood regenwoud πŸ™

 11. Hier wordt pasta nog wel eens opgewarmd, door laat-eters of uit de vriezer als ik over heb. Maar het bewust twee keer koken, mwahh……ik haat gedoe met koken, dus dat laat ik maar. Overigens heb ik nooit last van honger na eten van pasta (ik ben dol op pasta), maar we eten er eigenlijk altijd salade bij, want hoeveel groente gooi je nu in je pastasaus, eigenlijk altijd te weinig. Volgens mij zit het meer in uitgebalanceerd eten, maar niet iedereen doet dat, dat realiseer ik me ook. Ik vind pasta heerlijk, en kan zo een bord met alleen maar pasta (ja, de witte) wegeten, maar dat doe ik niet. De pubers zijn dol op mac-and-cheese en af en toe gun ik ze dat, maar geef ze ook meteen mee dat het bagger-eten is. Natuurlijk zijn de commentaren dan niet van de lucht πŸ˜‰

  1. Nee, dat zit niet in uitgebalanceerd eten. Mensen reageren verschillend op een koolhydraat rijke maaltijd. Groenten zijn ook koolhydraten…Honger is bij mij ook niet het probleem maar wel de vreselijke dip die er voor zorgt dat ik in slaap val. Van dje honger merk ik dan niks πŸ˜‰ Het heeft te maken met darm bacterieen, genen en eetgewoonten. Ik heb geen diabetes maar ben wel heel gevoelig voor koolhydraten. Ik functioneer het beste bij meer vet en eiwitten. Mijn man heeft meer koolhydraten nodig, zo is iedereen anders.
   Ik wist wel van de resistente zetmeel, maar dacht ook dat je het dan koud moest eten. Als het ook voor aardappelen geldt, de kinderen hier zijn dol op opgebakken aardappels πŸ™‚

 12. Oooh, en even off-topic: wat een prachtig gedicht heb je bovenaan je blog staan nu. <3
  En de man zit nu even op je blog te gluren en sloeg even stijl achterover van de prachtige speakers die jullie hebben staan. En ik moest je vragen welke buizenversterker jullie hebben πŸ˜‰ Oh ja, en wanneer jullie volgend jaar zomer vakantieplannen hebben, hahahaha!

 13. Ik heb gelezen dat brood ook beter verteerbaar is als het geroosterd wordt. Maar van die pasta zal ik nog eens lezen πŸ˜‰

Comments are closed.