Doekjes!

Zo, alweer een spannend onderwerp voor jullie! Hoe verzin ik het elke keer.

Ik had veel doekjes. Wasbaar. Is goed. Maar merde, veel doekjes. Veel is niet goed. Behalve veel kinderen en veel liefde enzo.

Omdat ik geen fijne microvezeldoeken kon vinden gebruikte ik wasbare ‘papieren’ doekjes maar die werden snel vies en maakten niet goed schoon.

Voor mijn gezicht gebruikte ik een boel kleine doekjes. Ooit waren ze wit, inmiddels grijs/grauw gevlekt.

Heel veel doekjes gebruiken betekent veel doekjes wassen. Sorteren. Wegleggen. Oh ja, echt vreselijk. Zo veel werk, ik was er dagen mee bezig.

Dus was ik blij dat ik goede microvezeldoeken vond. Wel, zo blij als je kan zijn met zoiets.

(dat kwam omdat de eigenaar van het huis een berichtje wilde sturen naar een simkaart in een apparaatje waarmee je op afstand kan communiceren naar de warmtepomp en ik vermoedelijk het kabeltje heb ‘opgeruimd’ en met ‘opgeruimd’ bedoel ik naar de kringloop of vuilstort gebracht en toen moest er op stel en sprong een kabeltje komen anders verliep zijn abonnement en toen moesten we in de biltema, de jula, de elkjรธp en allemaal voor jan doedel tot we ten einde raad in de clas ohlson gingen en fvck wat een drama overal plastic overbodige zooi maar wel een kabeltje en bij de kassa lagen dus ecologisch verantwoorde microvezeldoeken. bla.)

Fijn want:

 • Geen schoonmaakmiddel nodig.
 • Ze maken supergoed schoon.
 • Ze zijn meerdere keren te gebruiken voor ze in de was moeten.
 • Ik heb er veel minder van nodig.
 • Ze gaan laaang mee terwijl die andere na drie keer wassen vol gaten zitten.

Ik kocht er eerst een paar voor mijn hoofd. Ja, je kan ze gewoon voor je hoofd gebruiken om make up te verwijderen. Moet je er niet eerst de vloer / wc / pekkig aanrecht mee doen natuurlijk.
Mijn oma scrubde haar benen altijd gewoon met een schuursponsje. (ze leeft nog wel maar scrubt haar benen niet meer)

Ze zijn inderdaad fijn en ik kocht er nog 8 voor het huis. In plaats van een miljard doekjes, heb ik nu 12 doekjes in de was. Per week.
En dat scheelt weer een was per week.

Nog minder te doen.

hammamdoeken! ๐Ÿ™‚

Ook kocht ik hammamdoeken voor de kinderen. Ik vond een fijne Turkse Etsywinkel die de handdoeken waar ik hier 40 euro voor betaalde, verkoopt voor een kwart van die prijs.

Voor elk kindje kocht ik een strandhanddoek en een klein handdoekje.
Een voor na het badderen en een grote voor als ze gaan zwemmen.

Het fijne van die doeken is dat ze zelfs hier in huis in de winter nog drogen, in tegenstelling tot gewone handdoeken. En heel weinig ruimte innemen. En fijn zijn voor het ook wat willende oog.

De oude versleten handdoeken kunnen in de caviakooi het caviakasteel, onder een fleecedeken, als bodembedekking.ย  Dat levert dan wel weer meer was op, maar scheelt een boel plastic zakken en gezeul met vieze houtpellets.

Moraal van dit verhaal: minder was is goed. Nog minder was is beter. Geen was is het best maar met zes mensen moet het maar. Wat zeg ik, zelfs met 1 mensen kom je er niet onderuit.

Doekjes, jeej!

Maar we gingen ook nog pรฅ tur.

16 thoughts on “Doekjes!”

 1. Ha, ja hoe verzin je het toch, elke keer weer een lezenswaardige blog. Maar over die doekjes. Grappig. Toen de microvezel net was uitgevonden, vond ik dat ons schoonmaakbedrijf er ook maar mee moest gaan werken toen we naar een ander pand gingen. Dat was erg mooi en goed. Alleen vergt het wel goede instructie, want er is niets zo hardnekkig als de gedachte dat je zeep nodig hebt. Ik heb in een ziekenhuis gewerkt waar ze met microvezeldoekjes werkten, maar aan het water werd een geurstof toegevoegd omdat anders de patiรซnten dachten dat het niet schoon werd (tegenwoordig gaat alles om beleving brrrrr).
  En….. ik waste Leo zijn gezicht vooral met microvezeldoek. Zonder zeep dus inderdaad. Of een heel klein beetje zwitsal. Want hij had door de MSA verhoogde talgafscheiding. De verpleegkundigen die hier kwamen moesten er erg aan wennen maar door de speciale structuur werkte dat stukken beter dan de normale washand.
  In de camper gebruik ik soms gezichtreinigingsdoekjes, wegwerp. Helemaal verkeerd. Ik ben nog niet perfect……

 2. Ik ben ook dol op microvezeldoekjes, maar had nog niet verzonnen ze voor mijn gezicht te gebruiken. Ga ik proberen!
  Ik las alleen ergens dat je ze beter niet samen met andere materialen kunt wassen, omdat er dan stof tussen de microvezels gaat zitten waardoor ze minder goed werken. Maar dat gebeurt vooral bij wassen met (badstof) handdoeken en die gebruik jij dus niet. Toch ook die hammamdoeken eens proberen, want ik ben absoluut voor minder trommels was ๐Ÿ˜‰
  O, en die foto’s geven me het gevoel dat ik ook maar in Noorwegen moet gaan wonen. Jammer dat echtgenoot de voorkeur geeft aan tropische emigratieplannen ๐Ÿ˜‰

 3. Maar, maar, maar, die doekjes he, die raken dus wel kunststof deeltjes kwijt bij het wassen die niet uit het water te filteren zijn….. Net als fleece.
  Ik heb ze ook hoor, twee stuks, en inderdaad fijn om te poetsen, maar ik poets wel met gewetensbezwaren.

  1. Volgens mij betekent in die zin microvezel gewoon een kleine vezel… dus dat kan ook van je kleding komen, het gaat niet over microvezeldoekjes in het bijzonder. En dan geeft 1 pluizige trui net zo veel af als 10 doekjes en een deels polyester dekbed net zo veel als 100 van die dingen. Gewoon met synthetische kleding in het algemeen zeg maar. Maar het is nogal moeilijk zo niet ondoenlijk om 100% wol of katoen of linnen te gebruiken. Vind het geen schoonmaakmiddel dan ook wel weer fijn. Het is toch altijd wat ook he ๐Ÿ™ Pfu. Blog je trouwens niet meer?

   1. Nee, ik ben nu toch echt voor altijd gestopt (denk ik). Het trok me te veel het internet op, en als ik iets geschreven had vroeg ik mij erna weer af wat het toevoegde. Ik lees jouw blog graag, maar ben met een heel veel blogs gestopt te lezen. Zo veel gemiezemuis en kleinzieligheid. En dat mogen mensen best het internet op gooien, ik vind dat best, maar wil het niet meer lezen. Een paar blogs vind ik nog altijd leuk, die lees ik trouw, waar ze ook over schrijven.
    Tja, als ik google op microvezel lees ik toch alleen maar over kunststoffen, ook de eco-variant, want daarbij zit het eco alleen maar in het productieproces wat minder slecht zou zijn. Ik ben ook niet roomser dan de paus hoor, en heb net ook mijn ramen schoongemaakt met zo’n doekje en ammonia, godbetert. Maar ik weet toch niet of ik mijn gezicht er mee zou schoonmaken.

   2. Die guppy friend, wat een uitkomst!! Hier nogal wat synthetische sport-kleding (van 4 personen). Die wil ik ook!

 4. O ik heb ook van die fijne microvezel doekjes, die voelen als een zeem en maken alles streeploos schoon zonder schoonmaakmiddelen. Mijn zus vond ooit een schoonmaakster die alleen wilde als ze haar eigen doekjes mee mocht nemen, dat waren dus deze en nu zit heel de familie eraan ๐Ÿ˜‰

 5. Die link van de hammamdoeken ga ik bewaren. Het lijken me ook heerlijke dingen om kado te geven (aan de juiste personen dan…). En die was…. tja. Ik vind het met 1 extra (flink morsend en knoeiend) kind al zoveel meer was.

  Gelukkig strijk ik niet ๐Ÿ™‚

 6. Hier geen doekjes, behalve billendoekjes. Wel microvezel doekjes voor de schoonmaak (waar ik nog steeds wel een beetje over twijfel – is een katoenen vaatdoek niet beter? Vanwege microdeeltjes die in het water > in het riool > in de zee komen. Geen idee?).

  Verder: washandjes. Ik poets m’n hoofd er mee smorgens + koud water, en daarna neem ik gelijk de wasbak er mee af. Makeup (als ik dat al eens op heb) poets ik ook met een washand en water er van af. Onder de douche poets ik gelijk de douchedeur er mee.

  Wasbare wattenschijfjes lijkt me niks. Moet in een wasnetje en zo. Kleine frutdingen om op te hangen. Neh doe mij maar een washand.

  Mooie foto’s overigens!

 7. Even een vraagje. Zijn deze hamandoeken net zo fijn als die van happy towels? Ik zie wel dat ze korter zijn. Maar de prijs is dan ook een stuk lager ๐Ÿ˜‰

Comments are closed.