Zelf supermakkelijk zeep maken.

Zeep maken is heel leuk om te doen. En supermakkelijk! Serieus.

Er zijn talloze recepten en manieren, maar dit is voor mij goed genoeg. Het doet wat het moet doen: schoonmaken. Ik gebruik er dingen voor die ik toch al in huis heb, dat is ook altijd belangrijke factor bij het doe-het-zelven. Voor je het weet zit je anders met talloze potjes met dingen die je 1 x gebruikt en daarna nooit weer. Zonde!

het is ook een essentieel onderdeel in de bereiding van het gerecht ‘lutefisk’ (loogvis)

Allereerst: veilig werken is belangrijk.

Gebruik handschoenen, een veiligheidsbril en zorg dat je in alle rust kan werken! Het is makkelijk om te doen maar natriumhydroxide is bijtend.

NaOH (natriumhydroxide, bijtende soda) kan je onder meer bij bouwmarkten en drogisten kopen, maar let erop dat er 99% natriumhydroxide in zit, en geen 97% + dubieuze toevoegingen.

Gebruik ook geen aluminium of houten lepels of bakjes.

Je weegt eerst de ingrediënten af.

In een schoon, glazen bakje doe je 63 gram NaOH.
In een groter glas doe je 150 gram water.

Zorg dat je een grote, rommelvrije en vlakke werkplek hebt, het liefste onder een afzuigkap want het gaat enigszins walmen en die walm is niet fijn.

Als je je handschoenen aan hebt, je veiligheidsbril op hebt en de afzuigkap hebt aangezet, ga je natronloog maken. (natronloog is NaOH + water)

Voeg nu, beetje bij beetje, terwijl je roert met een ijzeren lepel, de NaOH bij het water. 

Doe het NOOIT andersom!

NaOH BIJ HET WATER!
roeren

Als alles is opgelost, zet je het glas met natronloogveilig weg om af te koelen want het wordt ca. 60 graden tijdens het maken.

De volgende stap in het maken van zeep is het op dezelfde temperatuur krijgen van de natronloog als de olie die je gaat toevoegen.
Dat kan moeilijk, met thermometers en olie verwarmen maar het is veel simpeler om de natronloog af te laten koelen tot kamertemperatuur.

Wacht een paar uur tot je natronloog is afgekoeld 🙂

Weeg 500 gram olijfolie af in een schaal of pan. 500 gram is niet hetzelfde als een halve liter! Gebruik een weegschaal.

Neem de goedkoopste olijfolie die je kan vinden, die is prima.

Doe de natronloog in de pan of schaal met olijfolie.

olijfolie met hierin de natronloog

Vervolgens neem je een staafmixer en daarmee ga je mixen. Langzaamaan wordt het mengsel dikker en als het eruit ziet als cakebeslag, is het klaar. Wees voorzichtig als je begint met staafmixeren, dat niet alles rond je oren vliegt.

 

Als je etherische olie wil toevoegen, is voor je begint met staafmixen het moment om dat te doen.

Gebruik tea tree voor een antibacteriële zeep, grapefruit voor een zeep waar je vrolijk van wordt, pepermunt voor een extra verfrissende zeep of patchouli voor een oosters tintje. Neem wel goede, etherische olie en geen parfumolie.

Giet het mengsel over in een leeg melkpak. Gebruik een flessenlikker om al het mengsel uit de kom te krijgen.

Laat het een dag of 3 a 4 met rust. Daarna kan je het melkkarton verwijderen en de zeep in stukken van de gewenste dikte snijden. Daarna laat je de zeep nog een maandje rijpen, zodat alle loog eruit kan verdwijnen.

Langer laten liggen is echter aan te bevelen, omdat olijfoliezeep beter wordt mettertijd.

De kosten van zelfgemaakte zeep

Met de hierboven genoemde hoeveelheden maakte ik zes van zulke stukken. Ik heb ze gemaakt in een extra groot melkpak. Een jaarvoorraad zeep maak je, uitgaande van 6 euro voor een kilo natriumhydroxide en 3 euro voor een fles goedkope olijfolie, voor nog geen 2 euro.

Daar kan natuurlijk geen Sunlight tegenop, zeker niet omdat die zeep ook nog eens runder- of palmvet bevat, afhankelijk van wat op dat moment het goedkoopste is.

Deze zeep heb ik drie maanden geleden gemaakt.

19 thoughts on “Zelf supermakkelijk zeep maken.”

 1. Leuk! Dat ga ik eens proberen. Toevallig kwam ik gisteren via Instagram een winkel tegen met benodigdheden voor het maken van natuurlijke verzorgingsproducten. Ze hebben een webshop, maar in de winkel in Amsterdam verkopen ze ook epsom zout, bijenwaspellets ed in bulk.
  Voor degenen die 2 euro voor een jaarvoorraad zeep te goedkoop vinden: diy soap punt nl.

  1. Mooie spulletjes hoor 🙂 Ik vraag me alleen wel af wie er zo ehm… tja… kapitaalkrachtig is om 15 euro te betalen voor letterlijk 225 gram suiker, een lepel amandelolie en drie druppels sinaasappelolie. Trappen mensen daar echt in? 😮

 2. Grappig! Ik vind het nog steeds zo wonderlijk dat je van zoiets chemisch als caustic soda (gootsteenontstopper) zeep maakt. Maar goed, veel dingen in de natuur zijn natuurlijk hartstikke chemisch of juist andersom: alles wat chemisch is, is uiteindelijk natuur. Klopt niets van deze redenering he!
  Ik ben altijd een beetje een bangerd met chemische reacties. Niet voor de reactie zelf, maar meer voor mezelf, dat ik een plastic bakje laat smelten ofzo. Of teveel van iets erin gooi en er dan een ontploffing ontstaat 😉 Maar als ik het zo lees is het eigenlijk wel idioot dat ik een bak geld neerleg voor iets van de Lush.

 3. Zeep maken is inderdaad heel leuk en makkelijk! Ik heb het ook met veel plezier gedaan. Graag zou ik nog wel een paar weetjes willen aanvullen voor de beginnende zeepmaker:
  De natronloog die je maakt is echt een gevaarlijk goedje, ook als het afgekoeld is! Bij contact met de huid krijg je brandwonden en je wilt het helemaal niet in je ogen krijgen. Zorg daarom dat je het ten alle tijden buiten bereik van kinderen en huisdieren houdt.
  Zet een flesje azijn klaar om loog van de huid af te wassen, mocht je toch een drupje morsen. Het azijnzuur neutraliseert de loog.
  De precieze verhoudingen (grammen) komen heel nauw. Bij teveel loog in verhouding krijg je een te agressieve (bijtende) zeep, bij teveel vet krijg je een vette zeep, die niet zeept.
  Veel zeepmakers hebben materiaal (zoals een staafmixer), die ze alleen voor zeepmaken gebruiken. Als je de loog er namelijk niet goed afwast (ik spoel met azijn na), dan krijg je loogrestjes in je eten, te herkennen aan een prikkelend / tintelend gevoel aan lippen / tong.
  Als je zelf zeep wilt maken, neus dan eventjes rond op internet, om jezelf een beetje wegwijs te maken.
  Zo zijn de meningen over het gebruik van glas verdeeld, omdat door de grote temperatuurverschillen bij het maken van natronloog glas kan knappen.

 4. Wauw, wat leuk. Ik gebruik zelf nooit zeep, behalve vloeibare en douchegel, maar het ruikt altijd zo lekker. Ik vind het eigenlijk best jammer soms dat ik geen zeep gebruik, maar het zelf maken lijkt mij wel erg leuk om te doen. Je kunt er dan van alles in doen, zelfs rozenblaadjes. Ik ben nu de restjes van kaarsen aan het bewaren (even heel iets anders) en ga eerdaags eens kijken hoe ik zelf nieuwe kaarsen kan maken.

 5. Heerlijk om zeep te maken, ik maak ze inmiddels elke maand een keer.. niet vaker dan krijg ik het niet weggegeven/gebruikt. Mijn oudste olijfzeep is 28 maanden oud.. ik wil er 1 bewaren tot 10 jaar.
  Mijn enige aanvullingen.. ik gebruik juist niet de allergoedkoopste vetten die je kunt krijgen, moeilijke huid en gevoelig voor rotzooi. Daarnaast als ik het niet wil eten vanwege stoffen die erin mogen zitten, wil ik het dan wel op mijn huid? Ik gebruik dus wat duurdere vetten. en ook niet de allergoedkoopste etherische olie. ik kon het verschil goed merken, maar dat komt misschien wel doordat ik vrij snel onder de jeuk, bulten, uitslag en puisten zit bij vanalles.
  Klein detail, mandarijnenolie vervormt plastic bakjes.. ik heb alles van glas en rvs. mijn natronloogglas is geschikt om in de oven te doen of te verwarmen met een brander.
  Ik gebruik mijn zeepspullen niet om mee te koken.

  1. De goedkoopste olijfolie is volgens mij best okee… er zit volgens mij geen rommel in verder…. Waarom denk jij van niet?
   Goedkope etherische olie is ook geen goed idee inderdaad. Goede (biologische) van een betrouwbaar merk kopen lijkt me ook logisch. Je doet er zo lang mee, die 4 euro extra voor een goed flesje kost je dan de kop niet.
   Bedankt voor je aanvullingen 🙂

   1. Als je nou geen rommel eet omdat niet goed voor je en je koopt je zuivel, meel, groente, fruit en vlees biologisch, vanwege gifstoffen in bestrijdingsmiddelen op het eten en in en bodem, medicijnresten en vlees dat goed heeft geleefd, en liefst bij alles een beetje duurzaam voor het niet vernielen van onze planeet kiest zou het dan logisch zijn om de vetten die in de zeep en op je huid gaan mogelijk te kiezen?
    In gewone olijfolie zit weleens wat bestrijdingsmiddel. Alles keurig binnen bepaalde normen, maar als ik iets kan vinden waar het niet in zit..graag. En daar betaal ik rustig wat meer voor.

    Ik vind het al mooi dat mensen zelf weer zeep maken!

 6. Leuk voor mij als chemicus om te lezen. Inderdaad wel heel goed oppassen met loogoplossing, kun je prima je huid in oplossen en ook je kleren ventilerend mee maken

 7. Zelf zeep maken is zo leuk! 🙂
  Op mijn vorige blog (dagelijksbroodenmeer.blogspot.nl) heb ik daar een blogje over geschreven. By far het best bekeken/gelezen blogbericht haha.

 8. Mijn opa is zo de oorlog doorgekomen. Was schilder, had loog en lijnolie. Hij ging zeep maken en ruilde dat in de oorlog bij boeren tegen eten

  1. Hij is nu nog vrij vettig, ideaal voor je huid en als scheerzeep. En natuurlijk kan je er ook je wasbak of houten vloer mee doen, bijvoorbeeld.

 9. Wat slim om het in een melkpak te doen!
  Leuk om te lezen hoe het gaat. Ik wil best graag een keertje meekijken als iemand het maakt, maar voor mezelf toch maar niet, zo’n hoeveelheid is veel te veel voor mijn upje en ik vrees dat mijn familie cadeau gegeven zelfgemaakte zeep achter m’n rug weggooit. Ik blijf maar bij de fijne Werfzeep, duurder dan zelf maken, maar troeploos en ik doe erg lang met zo’n blok.

Comments are closed.