Eenvoudiger brood bakken / superlekker no knead bread

bron foto: het geweldige kingarthurflour.com

En alweer een broodrecept van zij die geen brood eet.

Zelden dan. Maar deze is zo makkelijk en het brood is zo lekker! Heel zacht maar niet zompig. Heel licht zurig, omdat het deeg lang bewaard kan worden en dan een beetje zuurdesemsmaakje krijgt. Heel luchtig. Normaal krijg ik er last van mijn maag van, maar van dit brood niet.

In eerste instantie wilde ik eenvoudiger brood maken. Elke keer de herrie van de keukenmachine en dat vieze plakdeeg… blergh!

Ik probeerde de nodige no-knead broden en vond uiteindelijk een fijne op de site van King Arther Flour. Deze is heel erg lekker en bovendien makkelijk te maken, zonder electrische apparaten en nog mooier, zonder kneden.

Ik vind Amerikaanse recepten met cups en teaspoons en tablespoons erg handig. Ik heb een set cupmaatbeters en teaspoonmaatschepjes, dat is genoeg.  Voor wie het handiger vindt, op de site kan je elk recept veranderen naar volume, ounces of grammen.

Hoe ik het maak:

Vet een grote (grote!) kom of pan in met wat olie. Ik gebruik een pan, een standaard formaat pan is prima. Een pan vind ik handig omdat deze is af te sluiten met een deksel.

In deze soeppan of kom meng je:

 • 6.5 / 7.5 cups gewone bloem. strooi je het meel in de cups, dan doe je 7.5 en schep je het meel met de cupmaatschep uit de zak, dan neem je 6.5
 • 3 cups lauwwarm water.
 • 1 tbsp tablespoons (3 teaspoons) zout
 • 1.5 tbsp gist (4,5 teaspoon)

Meng het met een (houten) lepel, totdat alles goed door elkaar is gemengd. Dat duurt niet lang.

Bedek de pan of kom met een vochtige theedoek of een deksel en zet hem twee uur weg op kamertemperatuur. Daarna kan je het in de koelkast zetten en bewaren tot je het wil gebruiken.

Als je een brood wil gaan maken, strooi dan wat bloem bovenop het gerezen deeg. Maak je niet druk over of het genoeg gerezen is, dat komt wel goed.

Pak vervolgens een derde tot de helft van het deeg met twee handen.
Strooi wat bloem op het aanrecht en vorm min of meer een bal van het deeg. Zachtjes dus, niet kneden! Alleen voorzichtig in de juiste vorm ‘duwen’.

Ik leg het deeg in een iets kleinere  pan, met een vel bakpapier erin. Laat het een uurtje op kamertemperatuur komen. Iets langer als het kouder is binnen.

Leg een lage ovenschaal op de onderste richel van de oven en verwarm de oven voor op 230 graden.

Voor je gaat bakken, snijd je het brood twee of drie keer in, ongeveer 1.5 cm diep. (Voor zover het lukt) Je kan het brood in de pan bakken, of het met bakpapier en al eruit halen en op een ovenschaal leggen.

Plaats het brood midden van de oven.

Op de ovenschaal aan de onderkant, gooi je een cup warm water. Sluit de deur van de oven snel.

Bak het brood ca 30 / 35 minuten

doe de ingredienten bij elkaar…
roer ze door… dit is goed genoeg. het hoeft geen elastisch deeg te worden

 

dit is ongeveer de helft van het deeg. ik heb het voorzichtig opgepakt, op een aanrecht bloem gelegd, er min of meer een bolletje van gemaakt en in een pan gedaan om straks te bakken. (neem een pan zonder plastic delen, als je in een pan gaat bakken)
zo ziet het deeg eruit als het een tijdje heeft gerezen en in de koelkast heeft gestaan. ziet er niet uit, maar dat geeft niets!

 

 

7 thoughts on “Eenvoudiger brood bakken / superlekker no knead bread”

 1. Super tof! Wat bedoel je met die cup water aan de onderkant van de bakplaat? Dus op de plaat waar oom het deeg ligt?

  1. Je legt er dus twee ovenplaten in.
   Een helemaal onderin, waar je die cup water op gooit.
   En een in het midden, waar je het brood op bakt.
   Zal het zo even aanpassen naar iets duidelijker omschreven.

 2. Ook al eens met (deels) volkoren meel geprobeerd? Ik gebruik altijd minimaal 50% speltmeel, en de rest bloem (wordt t iets luchtiger, stelt man op prijs).
  Bij mijn weten bevat volkoren meel meer voedingsstoffen en meer vezels, doordat de hele graankorrel is gebruikt en niet alleen het binnenste stukje.

  1. Nee, ik denk dat de voedingswaarde van brood / graan sowieso vrij klein is en meer kwaad dan goed doet en dat het weinig uitmaakt of je wit of bruin brood eet 🙂
   Gewoon brood bak ik wel met de helft roggemeel omdat ik denk dat het minder erg is, maar eigenlijk moet ik me daar ook nog eens in verdiepen.

 3. Ik bak altijd zo mijn brood. ZO makkelijk! Ik verwarm alleen de gietijzeren pan in de oven voor ik het brood bak. Dan komt hij heet de oven uit en doe ik het deeg er in. Even schudden en met deksel op de pan weer in de oven voor een half uur. Daarna pas de deksel er af en een half kopje water over de plaat eronder gooien. Lekker stoom en dan een kwartier afbakken.
  Ik doe half volkoren en half bloem heel lekker!

 4. Kijk dit spreekt mij als luie huisvrouw wel aan, niet kneden, want daar krijg ik altijd kramp in m’n polsen van. Ga dit eens proberen, maar dan alleen met glutenvrij meel

Comments are closed.