Klimaat?

Zonder als Rita te willen klinken, ik ben niet links en ik ben niet rechts. Als ik een stemwijzer invul kom ik altijd bij de gekste dingen uit, omdat het ding nu eenmaal geen ruimte laat voor nuance.

Ik vind het gruwelijk om te zien dat we met ons kortetermijndenken en blinde vertrouwen in het nut van economische groei de wereld in krap 100 jaar totaal hebben verne*kt.
De vee-industrie is ontspoord, overal is afval, het water is vervuild en we gaan om met onze grondstoffen alsof over tien jaar het licht toch definitief uitgaat.

Het milieu is een gebruiksartikel. In de bijbel staat dat de mens de aarde moet beheren. Dat was geen goed idee. We zijn de aarde.
De aarde moet ons beheren. Beheersen. Ik ben soms bang dat dat laatste niet lang meer op zich laat wachten. Ragnarok, yo!

Tegenwoordig is het klimaat en in het bijzonder CO2 een heet hangijzer. Je kan geen (linkse) politicus lezen of zien of het is klimaat dit, Parijs dat, CO2 yadda yadda.
Voor de goede orde refereert rechts er ook zo nu en dan aan, om te bewijzen dat ze het milieu heus heel hoog hebben zitten. Hoorrrr.

Ik ben geen klimaatwetenschapper, ik weet het niet met die CO2. Ik kan geen standpunt hierin hartstochtelijk verdedigen.
Toch vind ik het verdacht dat er zo’n heisa wordt gemaakt om alleen maar CO2. Dat er amper ruimte is voor nuance en zeker niet voor tegengeluiden.
Als mensen die het CO2-verhaal niet geloven of durven te betwijfelen, zijn ze klimaatontkenners. Oei. Foute boel.

Naar mijn idee is CO2, en het gedoe erover, vooral een makkelijke manier om 1. het gewone mensen nog moeilijker te maken 2. meer geld binnen te harken 3. goede sier te maken voor politici.

Het is meetbaar, dus kan je er belastingen en doelstellingen aan ophangen.
Dan zeg je bijvoorbeeld dat er alleen nog maar electrische auto’s in je binnenstad mogen parkeren.

Dat elders op de wereld de mensen stikken omdat die *schone* accu’s ook moeten worden geproduceerd, maakt niet uit. Als ons eigen stoepje maar schoon is.
Dat een electrische auto sowieso moet worden geproduceerd wat enorm vervuilend is, maakt ook niet uit.
Dat een electrische auto rijdt op stroom opgewekt in alles behalve groene energiecentrales, is evenmin een probleem. (maar ondertussen mag je stofzuiger niet meer dan 900 watt gebruiken, want dat is slecht voor Het Milieu).
Dat de accu aan het einde van zijn leven een grote klont chemisch afval is, boeit evenmin. Je hebt toch de milieudoelstellingen van je eigen 2.5 km2 binnenstad gerealiseerd!

De hele milieudiscussie slaat nergens op als CO2 het enige punt is. Ik zeg niet dat ik niet geloof dat de aarde opwarmt of dat CO2 geen negatief effect heeft. Ik zou het niet durven 😉

Maar dit is naar mijn idee hetzelfde als iemand die op de eerste hulp wordt binnengebracht met een hartinfarct eerst een manicure geven en iedereen die dat gek vindt, uitmaken voor rotte vis. Die nagels zien er misschien niet uit, maar het probleem is vele malen groter en bovendien hebben we geen idee of er een verband is tussen de lelijke nagels en de hartaanval.

Een bijkomend nadeel van het CO2-verhaal is dat mensen in slaap worden gesust. Als we nu maar onze CO2 doelstellinkjes halen, dan kunnen we partyen like it’s 1999 want we rijden toch electrisch, we hebben toch groene stroom en de wetenschap vindt wel een antwoord op onze problemen.
Als we gaan vliegen laten we een paar compensatiebomen planten, als we ziek worden poppen we wat pillen en die tv van die drie jaar oud, die wordt toch gewoon gerecycled als we hem bij de milieustraat binnenpleuren? Niets aan de hand.

Als we maar lekker kunnen blijven consumeren wat we altijd consumeerden en het liefst elk jaar een beetje meer. We pleuren gewoon wat windmolens en zonnepanelen neer voor onze immer groeiende behoefte aan energie.

Als je het als ‘klimaatontkenner’ vervolgens waagt om ook nog eens vragen te stellen bij de milieuvriendelijkheid daarvan, dan ben je zeker een redneck, een hummerrijder, niet van deze tijd en in elk geval gewoon een rechtse hufter.

Ik begrijp het niet. De wereld gaat kapot aan onze levensstijl, egoïsme, onze eeuwige hebzucht en kortetermijndenken. Aan de uitstoot van dioxines en zwavel, aan intensieve veehouderij, bestrijdingsmiddelen en nog veel meer, omdat we te stom zijn om een paar jaar vooruit te denken en geen haar op ons hoofd eraan denkt dat een beter milieu misschien echt bij onszelf begint.

En het enige waar we ons druk om maken is CO2. Ik vind dat stom.

38 thoughts on “Klimaat?”

 1. Eens!
  En nog eentje: oude gebouwen slopen omdat het “goedkoper” is om een nieuw energiezuinig gebouw te laten bouwen. Klopt volgens mij helemaal niets van.

  1. Dat is ook zoiets ja. En dat die nieuwe gebouwen dan zo goed zijn geisoleerd dat de airco in de zomer veel meer stroom kost dan vroeger de kachel in de winter. Goed bezig!

 2. Eindelijk iemand met een klare kijk erop! Dacht al dat ik alleen stond met mijn bemerkingen, dank je dat je dit wou neerpennen, hopelijk krijg je nu niet weer bagger over je heen van enkele kortzichtige mensen ,waardoor je je terugtrekt, please no.

 3. Wat dacht je van ‘geasfalteerde’ achtertuinen, je zou wat moeten doen in de tuin! En dan lachen ze heel hard om mijn bonen tegen het hek waar ik vervolgens een keer of 6 van gegeten heb en geen boontjes uit Tanzania hoef te kopen in de winkel. Ik ben geen heilige op het gebied van klimaat maar bewustwording is er wel.

 4. Ik hoop,dat er meer jonge mensen zo denken. Als ik soms het gedrag van jonge ouders zie, verbaas ik me,dat ze niet aan de toekomst van hun kinderen denken.

 5. Daar heb ik ook altijd discussie over met de man, elektrische auto’s . Die dingen zijn bijna heilig verklaard. Net als het vaste geloof in nieuwe technieken die alle problemen moeten oplossen. Mag het gewoon een onsje minder van alles? Dat ik pas een innovatie.

 6. In de bijbel staat de aarde beheren, als een rentmeester zorgdragen voor de aarde en al wat daarop leeft. Maar er is uitbuiten van gemaakt. De aarde mag ons voeden en we mogen genieten van alles wat die biedt. De opdracht van God is goed en duidelijk, wij mensen hebben die naast ons neergelegd in onze oneindige behoefte aan meer en meer en nooit genoeg. Bieke

 7. Ik heb altijd gedacht dat voorlichters, hoogleraren, mijn buren , mensen met hoge opleidingen, het beter wisten dan ik! Die grens ben ik overgegaan. Ik zie nu hoe beperkt een heleboel mensen zijn. Zich vasthouden aan de wetenschap en de algemene overtuigingen. Buiten de paden gaan en je laven met die andere mensen aan die andere waarheden. Het heeft mij veel verder gebracht. Ik ben nu beland bij de natuur! Bij de diversiteit , bij de Permacultuur. Begrijpen dat de natuur het laatste woord heeft ! En ik zie oplossingen in mijn eigen tuin, mijn kersenboom ,die ziek is, genezen met compost , gemaaid gras en afschermen met karton. Ik word geïnspireerd door welkome boeken van mensen die oplossingen aandragen . Bijvoorbeeld voor de landbouw, in de persoon van Alwin Seiffert, met zijn boek ‘tuinieren zonder gif,’ al geschreven in 1971. En volgens mij begint de verandering bij ons eigen denken! Een zo lang betoog heb ik nog nooit gehouden !

  1. Maar wel een goeie! 🙂 Fijn van je kersenboom. Het zou een stuk mooier zijn als we niet tegen, maar met de natuur zouden werken. Die geeft ons zo veel.

 8. Een wijs man (mijn vader) vergeleek de aarde met een boot. En hij zei : het maakt niet uit of je de boot biologisch overlaadt of met wat “gangbaar” spul overlaadt, in beide gevallen zinkt de boot. En dit al meer als 25 jaar geleden tijdens 1 van onze vele discussies. Deze is mij altijd bij gebleven…. groetjes Nes

 9. Applaus. Heel fijn blogje weer! Zo mee eens… elektrische auto’s inderdaad, ppfff… hoezo niet verder denken dan je neus lang is. En behalve jouw woorden vind ik de link naar Ragnarok minstens even mooi: ‘Chaos overwint kosmos om over te gaan naar een nieuwe scheppingsorde.’ Dat klinkt me op een of andere manier ook veel logischer in de oren dan het armageddon en andere doemscenario’s. Tijn om me (ook) eens te gaan verdiepen in de Noordse mythologie.

 10. Yep, door ons er alleen maar te richten op zonnepanelen, elektrische auto’s, energiezuinige apparaten kopen we schuldgevoel af. We kunnen gewoon alles blijven doen (en zelfs nog meer) want we doen het toch energiezuiniger??!! Het enige wat nut gaat hebben is juist minder van alles te gaan doen. Geen elektrische auto’s maar minder auto’s gebruiken. Geen zonnepanelen maar minder elektrische apparaten. Minder, minder, minder van alles. Maar dat verkoopt natuurlijk niet lekker. Toch is dat in mijn ogen het enige juiste antwoord.

 11. een fiets om die je in bruikleen hebt? Met een huis? Een auto van een ander? Helaas gaan (bijna) alle mensen daar héél wat beter mee om dan met de aarde. Ieder mens zal daar uiteindelijk rekenschap van af moeten leggen, dat staat óók in de bijbel.
  Wij mogen genieten van wat de aarde ons geeft, maar wij mogen het niet vernielen en misbruiken. Helaas zien veel mensen het niet zo. Simpel voorbeeld: wij hebben een aantal familieleden en vrienden die boer zijn, en hun koeien het hele jaar binnen hebben staan. Ik vind dat je dan voor een dier zorgt(?) wat God nooit zo bedoeld heeft. Hij schiep elk dier naar z’n eigen aard. En de aard van een koe is in ieder geval niet om de hele dag in een stal te staan/liggen, en brokjes te eten.
  Nog een voorbeeld is voor mij chemicaliën gebruiken. Mijn schoonvader kweekt planten en bloemen -supermooi hoor- maar gebruikt wel gif tegen onkruid. Of gif spuiten op kwekerijen waar onze voeding wordt verbouwd.
  Voer veel discussies over dit soort onderwerpen.

  1. Nouja, je zal wel niet op een heel bijbel-antwoord zitten te wachten, je maakte namelijk een heel ander punt. Waar ik het wel heel erg mee eens ben. M’n grootste zorg. Ik denk niet eens voor over een paar 100 jaar. Ik denkt eerder voor over 50 jaar al. Hoe zal mijn kind oud worden. Is het niet ‘gewoon’ een gebrek aan respect? Iets waar je respect voor heb, daar ga je toch heel anders mee om? Denk dat respectloosheid wel de tendens van deze tijd is. Evenals gemak.

   Verder, ik vind bamboe een heel mooi materiaal, voor kleding enz. Helaas blijkt dat ook heel erg vervuilend te zijn voor het milieu. Wist ik veel. Kreeg een mooi verhaal voorgeschoteld dat het o zo goed was, CO2 bla bla, maar blijkt de verwerking van bamboe dus nogal een dingetje te zijn. Als consument hoor en lees je veel dingen niet, totdat je al een paar keer ‘bedrogen’ ben en je google eens aanslingerd..

   1. Als ik over zulke dingen na denk, verlang ik zo naar een stekje om een rustig en eenvoudig leven te kunnen leiden. Zeg ik, terwijl de vaatwasser op de achtergrond draait en ik met de laptop op schoot zit, en mn oma ondertussen appt 😉 Maar toch..
    Be the change you want to see in the world!

    (sorry van de drie berichten, het was in 1x een te lang bericht waardoor ik niet op verzenden kon klikken 😉 )

   2. Geeft niets. En ja, herkenbaar. Mijn rooksignalen bereiken Nederland ook nooit, dus dan maar via internet. Met een laptop. Jammer genoeg wast mijn was zich ook niet vanzelf enzo.

   3. Ja, lekker greenwashen…. zo ergerniswekkend is dat. Groen consumeren of ‘grijs’, het maakt voor het milieu bijna niet uit.
    Bijbelantwoorden vind ik prima hoor 🙂 Iedereen bekijkt de dingen uit een ander oogpunt. Heb zelf 14 jaar op een behoorlijk christelijke school gezeten en herinnerde me de discussie met de godsdienstleraar hierover toen ik aan de blogpost begon 🙂

 12. Oh grrr er mist nog een stukje aan het begin van het 1e bericht. Dat was zoiets als:
  Ik zie het dat wij de aarde in bruikleen hebben. Wij zijn rentmeesters. Hoe ga je oom met een fiets om die je in bruikleen hebt? etc.

 13. Wederhelft hier is zich gaan specialiseren in duurzame mobiliteit via eigen bedrijfje. En dat is inderdaad meer dan alleen geilen op die nieuwe elektrische Tesla’s. Ofzo. Maar ook vooral mensen stimuleren om minder de auto te pakken en gemeenten zo ver krijgen te investeren in goede en veilige fietspaden -en routes. Het is ook vooral een stuk psychologie.

 14. Wauw wat goed gezegd! Ik denk dat het vooral aankomt op (een gebrek aan) respect. Het is de ikke ikke cultuur lijkt wel of dat steeds erger wordt. Af en toe word ik er heel verdrietig van want ik wil graag een mooie, gezonde aarde en ook dat mijn kinderen daar nog van kunnen genieten.

 15. Ik denk dat de mens het ergste is wat de aarde ooit is overkomen. Het is een hebzuchtig kuddedier dat nooit genoeg heeft en daarin zo ver gaat dat alles opgebruikt wordt wat de aarde belangeloos geeft. De enkele bewuste mens die nog rondloopt is de dupe als straks de aarde steeds bozer wordt en een driedubbele Irma over ons heen blaast, en de f*cking rest. Ik ga ff lekker naar je linkje luisteren 😉

 16. We hoeven en kunnen niet allemaal en alle vervuiling voorkomen. Maar denk na , reageer en doe wat voor jouw omstandigheden haalbaar is. Het antwoord is wel duidelijk: minder, minder, minder, minder….

 17. Ten dele eens. Dat we te veel consumeren en zaken kopen die we niet nodig hebben, dat die ergens moeten worden geproduceerd en dat we te makkelijk zijn met weggooien. Opwarming van de aarde is zo oud als de aarde zelf. Eén probleem: TOEN waren er nog (niet zoveel) mensen. We zijn met te veel waardoor de opwarming van de aarde een probleem wordt. We eten te veel, behandelen dieren alsof het producten zijn en wijzen constant naar elkaar. En de knuppel in het hoenderhok gooien door te zeggen dat we met teveel zijn, dat we eens moeten stoppen met (te veel) kinderen krijgen, dat is dan not done. Minder, minder. Ja, minder mensen!

  1. Mensen reageren daar nogal sterk op ja. Maar ja, het is wel zo. Ik ben daar mede debet aan, dat besef ik ten volle. Nu maar hopen dat het een beetje wereldverbeteraars willen worden 😉

 18. Ehm, ik ben een klimaatopwarmerontkenner. Oeps, als ik dit in Canada zeg kan ik er voor in de gevangenis gezet worden. Valhalla, ik ben het helemaal met je eens dat alleen kijken naar CO2 flauwekul is. Het milieu is zwaar vergiftigd. Als ik zeg dat ik niet geloof in de flauwekul hoax van CO2 word ik meestal niet blij aangekeken. Maar wie stapt er in het vliegtuig? Ik niet, en ik ben me ervan bewust dat je met een vliegreisje je huis een jaar lang kunt verwarmen. Helaas is dat laatste nogal duur tov vliegen. Maar mensen die zo in het CO2 verhaal geloven, stappen toch graag in het vliegtuig.
  Ik ben eerder bang dat het nogal koud gaat worden de komende jaren. Kijkend naar de geschiedenis, het klimaat en het aantal zonnevlekken lijkt het eerder voor de hand te liggen dat het veel kouder wordt. Maar ook dat kouder worden zal vast worden vertaald met hetzelfde riedeltje dat het climate change is.
  Op yt zijn de filmpjes van Adapt2030 van de afgelopen dagen aan te raden. Gaat ook over Nederland en hoe er met statistieken wordt gerommeld hier.
  Ik hoop overigens van harte dat ik ongelijk heb. Ik houd helemaal niet van kou.

Comments are closed.