Varkens.

Allereerst: dit is een stukje over vlees. En ik snap dat er mensen voor kiezen het niet eten van vlees, of het helemaal niet gebruiken van dierlijke producten.

Dus.

Ik heb lang (bijna) vegetarisch gegeten, maar ben daar op een moment ook weer mee gestopt. Ik begon er weer mee toen de jongen een baby was, achteraf was dat niet het beste moment.

Veganistisch eten heb ik geprobeerd, maar het is niets voor mij. Altijd honger en na een aanvankelijk prima start me na een paar maanden voelen als een beige vaatdoekje.
Ik denk dat iedereen anders gemaakt is en ik geloof best dat er mensen zijn die prima functioneren op compleet plantaardig eten, maar ikzelf niet. Of misschien niet deze fase van mijn leven.Of misschien deed ik het fout. Whatever.

Vlees eten is niet leuk voor het beest, maar voor kaas worden ook geen madeliefjes gemolken maar babybeestjes weggehaald bij mams.

In elk geval, het is kiezen uit kwaden maar eten moet men toch. Met de vee-industrie in zijn huidige vorm heb ik grote problemen. Nu is het in Noorwegen lang niet zo achterlijk als in Nederland maar… toch…

Daarom was ik ook heel blij toen de man op facebook de Natursvin fra Reddal tegenkwam. Reddal is een alleraardigst boerendorpje bij Grimstad, een kilometer of twintig hier vandaan. De natursvin zijn Heel Blije Varkens. Wel, die ene nu niet meer, maar toen ie leefde nog wel.

Ze leven in een bos en een stuk onlangs gerooid bos. Ze lopen daar van mei tot oktober in de vrije lucht en als ze in de stal zijn, zitten ze daar niet op de tralies maar hebben ze het goed.

We bestelden een half varken. De varkens hadden het zo goed gehad dat ze veel groter waren geworden dan gedacht. We hebben nu een compleet afgeladen vriezer met van alles, van het hele varken. Behalve het hoofd. Maar wel poten enzo. Voor erwtensoep.

 

 

Het is wel heel erg dubbel om ze op te eten, als je ziet hoe schattig en leuk ze zijn. Op de facebookpagina kan je filmpjes van ze zien. Prachtig.

Des te meer reden om er heel zuinig mee om te springen, heel dankbaar te zijn voor het beestje, te beseffen hoe ongelofelijk fvcked up de supermarktvarkens zijn en hoe heel erg we die niet zouden moeten eten.

Maar ik denk ook dat ik de komende tijd toch de nodige veganistische recepten ga proberen ๐Ÿ˜‰

Hieronder wat plaatjes van de varkens.

 

 

38 thoughts on “Varkens.”

 1. Varkens zijn intelligent en biggen zijn uberschattig. Maar ik kan ook best van een stukje vlees genieten, zeker als ik weet dat het dier een goed leven heeft gehad.

 2. Heel goed! Zo kijk ik er ook tegenaan. Dierenleed, en elk ander leed, moet voorkomen worden. Maar ik ben zelf in ieder geval niet gemaakt om vegetarisch of veganistisch te zijn, hoewel wel dat wel altijd mijn sympathie heeft.
  Ik eet niet meer alle dagen vlees, maar als ik wel vlees eet dan alleen biologisch en dat haal ik bij een boer in de buurt. Hij zegt over zijn dieren dat hij er goed voor zorgt en dat hij het dan op zijn minst ook respectvol moet slachten en helemaal opeten (niet alleen de biefstuk bijv). Dat vind ik een mooie zienswijze. Hij heeft voor het dier gezorgd en vervolgens zorgt het dier voor de boer (in de vorm van inkomsten).
  Bij een andere kleinschalige boer haal ik wel eens varkensvlees of kip. Daar worden kippen Bof-kippen genoemd, ipv plofkippen. En daar krijg je ook de hele kip en niet alleen de kipfilet.
  Varkens zijn ook zulke grappige beesten!

 3. Wij staan er hetzelfde in. We halen vrijwel al ons vlees rechtstreeks bij de biologische boer zelf, zodat we weten wat we eten en dat de dieren een relatief goed leven gehad hebben.

 4. Fijn artikel weer! Wij zijn ook meer en meer plantaardig aan het eten en het vlees dat we eten zeer bewust te kopen en er vooral zuinig mee omgaan. Wij halen soms 1 pakje (gerookte spekjes, 150gr doen we 2x mee met 2 volwassenen en 2 kindjes of een pakje gehakt 300gr doen we ook 2x mee) Maar het allerliefst halen we vlees van de woeste grond! Naar ons idee net zulke blije dieren als die Noorse varkentjes! Wij eten nu ongeveer 3x per week een beetje vlees, rest vegetarisch (en liever nog veganistisch) Melk drinken we eigenlijk niet. Maken elke dag havermoutpap met haver-, amandel-, of soja melk. Eieren zijn we ook ontzettend gaan minderen (minder dan 6 bio eitjes per wk met t hele gezin). Zo zijn we hoop ik op de goede weg. Leuk om zo eens op te kunnen schrijven en te zien dat we er bewust mee bezig zijn. ๐Ÿ˜‰

  Wel jammer trouwens dat ik je artikelen niet kan delen op Facebook. Of kan dat op de een of andere manier wel?

  1. Supergoed bezig jullie. Als je het opschrijft lijkt het gelijk wat he? ๐Ÿ™‚
   Ik heb geen facebook-deelmogelijkheden vanwege facebook. Als ik dat erop zet, ziet facebook precies wie hier komt. Lid of niet. Ik vind facebook eigenlijk een beetje eng.
   Maar je kan wel gewoon de url kopieren en in je statusveld plakken. Dat is eigenlijk het zelfde ๐Ÿ™‚

 5. Ochhh die snoetjes. Wij eten geen varken, princiepe dingetje en darmen vinden het ook niet zo cool. Vlees.. mn schoonouders hebben in het najaar altijd een groepje kalkoenen (12 ofzo) die ze in de dagen voor kerst slachten. Een deel gaat in eigen vriezer en de rest wordt uitgedeeld aan wie dat nodig heeft. Ze lopen op een landje, en hebben een afdak om te schuilen.
  Hier vlakbij zit een landwinkel die zelf runderen hebben lopen (en groenten uit eigen moestuin verkopen). Heel de zomer hebben wij gezwaaid naar de koetjes met kalfjes en stier (komen we langs als we naar het bos gaan). Je kunt daar ook pakketten vlees bestellen. Als je matig vlees eet, vind ik het qua prijs ook niet echt uitmaken. (ik bedoel, 3-4x verantwoord(er) vlees of alle dagen ‘regulier’ vlees eten)

  1. Er zou eigenlijk een bewerken-knop moeten zijn voor reacties haha.
   Dat vind ik dus zo mooi he.. Stier, met een koppel koeien en hun kalfjes. En dat alles leeft in harmonie samen. Als je daar over begint tegen een boer(in) krijg je 9 van de 10x de opmerking dat dat eeeecht niet kan. Dikke bonje, onbetrouwbare kalfjes, wilde stier enz. En wat weet jij er nou van enzo.
   Nah, ik heb de hele zomer het levende bewijs gezien dat het prima kan ๐Ÿ˜€

 6. Niet iedereen kan hetzelfde verteren omdat iedereen een ander darmstelsel heeft. Een veganistisch dieet is mogelijk maar dan moet je heel goed weten welke stoffen waarin zitten en dat is een heel gepuzzel.Niet iedereen neemt de moeite om dat uit te zoeken. met de gevolgen van dien. Daarbij valt plantaardige voeding niet bij iedereen goed. Ik werd zelf veganist wegens het dierenleed en ook omdat ik het steeds minder lekker vond. Ik merk wel dat ik bij de groep hoor die 100% plantaardig niet goed verteert, met name rauwe voeding valt mij loodzwaar. Dus ben ik aan het uitzoeken wat het beste bevalt en ook aan het dierenwelzijn te denken. Zoals jij nu vlees koopt hebben wij dat ook jaren gedaan. Ondanks het goede leven van de dieren kon ik ook die op den duur niet meer eten, het smaakte me gewoon niet meer als ik zo’n koppie zag…Toch sluit ik niet uit dat ik ooit weer eens een stukje biologische kip zal eten bijvoorbeeld. Want vleesvervangers komen uit de fabriek en is bewerkt voedsel dus dat is voor ons ook lichaamsvreemd. En ze zitten vol soja en tarwe waar ook veel nadelen aan kleven. (gluten, fytinezuur en hormonen in de soja + oerwouden die ervoor gekapt worden enz). Tja, het is nog niet zo makkelijk ๐Ÿ˜‰

   1. Op deze manier staat het er wel een beetje vreemd ๐Ÿ˜‰ Maar ik bedoelde dus dat wanneer je dierlijke producten eet dat je indirect meer soja eet. Het best is om dan te kiezen voor biologisch vlees. Dan weet je dat het dier iig geen gmo soja heeft gegeten.

   2. Ja veel mensen weten niet dat een koe al lang geen koeienvoer meer eet. Ik vraag me af, dat moet toch pijnlijk zijn voor een dier dat gemaakt is gras te fermenteren?
    Koeien hier eten wel nog veel gras. En kruiden. Gewoon, wat er van nature groeit.

    Ik vind het net als jij witte wolf echt zo lastig. Volgens mij had ik best goed bekeken wat ik moest eten maar ik viel maar af en ik bleef maar eten. Terwijl ik met soms een stukje vlees, wat roomboter en ei op zijn tijd vaak pas tegen enen merk dat ik sowieso trek krijg en probleemloos twee maaltijden oversla.

   3. Dat ligt er aan wat die veganist eet. Er zijn nu ontzettend veel vlees en zuivelvervangers op de markt die voor een heel groot deel uit soja bestaan. Gedeeltelijk GMO vrij. Als je alles 1 op 1 vervangt, dus sojamelk, soja-yoghurt, sojavleesvervanger, beleg van soja enz, dan krijg je als veganist wel erg veel soja binnen. Tenzij je elke dag alles zelf maakt en een uitgekiende balans maakt tussen eiwitten, vetten (de omega’s), vitaminen en mineralen, kortom alle bouwstoffen die je nodig hebt voor een gezond lichaam. Dan ben je altijd in de keuken bezig en kost het een vermogen om alles gifvrij aan te schaffen, daarbij kauw je je ook nog wezenloos aan de pitten, noten en zaden. Als je ook nog pech hebt dat er zaken bij zitten waar je niet tegen kunt is eten elke dag een heel gedoe. Met 1 of 2 x per week een stukje vlees (van een gezond dier dat in vrijheid heeft geleefd en niet gevoed is met soja e.d) wordt het al minder gedoe. Zelf wil ik liever geen dieren eten maar elke dag uren in de keuken staan om alles zelf te maken is soms best leuk maar een sociaal leven is dan ver te zoeken.Veganistisch eten is meer dan namaak-kaas en nepmelk en een tofu-omelet. Te eenzijdig op den duur en vaak bewerkt. Kijk op een pakje Wilmersburger vegankaas en je ziet dat er niets van voedingswaarde in zit. Helaas denken veel mensen dat ze op die manier gezonde vegans zijn. Tot de tekorten komen…

 7. Wij kopen ook zo ons vlees, via buitengoed.be, wat hier vlakbij is. De dieren worden ingezet om het natuurdomein te onderhouden en krijgen geen bijvoeding. Ze worden pas geslacht als er te veel dieren beginnen rond te lopen. Je koopt dus geen vlees wanneer het jou uitkomt maar wanneer er beschikbaar is,

 8. Al vanaf mijn 23 ste ( dus nu al 45 jaar!) eet ik vegetarisch voornamelijk ivm het dierenleed. Natuurlijk zijn inmiddels de milieu redenen ook heel belangrijk voor me. Ik heb nu het stadium dat ik gruwel van een dood dier op mijn bord . De laatste jaren ben ik zowel eieren als melkproducten sterk aan het minderen. Maar volledig veganistisch eten lukt me (nog) niet, hoeft ook niet. Het laten staan van vlees heeft me nooit moeite gekost en laten staan van alle dierlijke producten wel dus ook ik ga creatief om met wat ik eigenlijk zou willen en wat haalbaar is

 9. Doen wij ook in Denemarken. Een half varken kopen af en toe. Veel vlees eten we niet, maar de groeten hier in Scandinaviรซ zijn wat eenvormig.

 10. Na het zien van de documentaire What the health ben ik gestopt met het eten van dierlijke producten. Dat was natuurlijk niet plots, ik heb het afgelopen jaar veel gelezen en gekeken, zelfs gesprekken met artsen gevoerd. De belangrijkste reden om te stoppen met dieren eten is dat mensen echt niet gemaakt zijn voor het eten van veel vlees – aangehaald wordt telkens weer dat we snijtanden zouden hebben. Nou, die snijtanden zijn totaal niet geschikt voor het consumeren van vlees, vergeleken met roofdieren bijvoorbeeld.
  Ik veroordeel mensen die vlees eten niet. Het is een persoonlijke keuze. Ik ben blij dat je echter kiest voor een dier dat goed geleefd heeft. Hoewel ik wel moeite heb met de giga hoeveelheid dood dier op de foto.

 11. Echt lieve plaatjes van die varkens. Het voelt toch anders als je weet dat wat je eet een goed leven heeft gehad.
  Ik zou het liefst helemaal vegan eten. Dat lukt me niet omdat ik dan zoveel zelf moet maken en daar niet altijd de energie voor heb.

 12. Tof dat je het probeert zo goed mogelijk te doen. Het is soms door de bomen het bos niet meer zien qua voedsel.

  Kleine tip: als je bij veganistisch eten al-tijd honger heb, dan eet je niet genoeg. Als veganist moet je meer volume eten. Gooi eens een dagje je eten in chronometer (ook een tip als je niet veganist bent), en kijk of je wat mist. Vegetus.nl heeft hele toffe recepten, waaronder voor rijstkaas (die errug lekker schijnt te zijn). Probeer ook eens seitan uit, lijkt ontzettend op mals vlees en, indien je het zelf maakt van tarwegluten supergoedkoop. Veel succes!

  1. Ik vind seitan lekker maar het lijkt echt niet op vlees ๐Ÿ™‚ en zelf maken kost echt veel tijd.

   1. ๐Ÿ˜€
    vleesvervanger snap ik ook niet zo. seitan vind ik ook best te eten maar je hele idee van vlees moet je toch wel laten varen als je het eet.

 13. Maar even op een andere plek omdat ik op jouw reactie niet meer kon reageren. Hoe dieren reageren op soja weet ik niet. We hebben kippen gehad en in hun voer zat ook soja en ik had niet de indruk dat ze daar last van hadden.
  Ik heb reportages gezien uit de VS waar vleeskoeien in de laatste weken van hun leven vooral mais (gmo mais) te eten krijgen. Met die mais kunnen ze nog even flink in gewicht aankomen. Maar ze kunnen niet goed tegen mais en worden er gemakkelijk ziek van. Daar krijgen ze dan weer antibiotica voor.

  Ik heb het idee dat in mijn gezin wij het ook niet goed doen op volledig plantaardig. Ik laat wel alle zuivel weg. Daar hebben we allemaal een intolerantie voor. Maar op een verjaardag eten we soms wel een klein stukje lactose vrije kaas. Wij hebben allemaal in meer of mindere mate melkintolerantie en het helemaal weglaten is hier het beste. Omdat het een allergie is en geen intolerantie kan er dan buitenshuis wel wat zuivel gegeten worden als dat zo uitkomt.
  Ik wil het graag zo goed mogelijk doen en zonder gluten is het nog meer gepuzzel. Mijn buik word er niet blij van als ik teveel dierlijke producten eet. We doen dus maar wat en ik ben blij dat ik ondertussen al zoveel ervaring opgedaan heb met dieetkoken en dat er tegenwoordig zoveel meer verkrijgbaar is. Veel glutenvrije producten zijn lege producten qua voedingsstoffen, maar er is bv ook glutenvrije haver verkrijgbaar en daar word ik wel weer blij van.
  Maaltijden overslaan moet ik niet doen. Als ik niet op tijd iets eet word ik erg draaierig. Zo heeft iedereen weer een eigen voedingspatroon die bij hen past. Hier zijn ze weer gek op alle mogelijke soorten peulvruchten.

 14. Als je The secret life of plants leest, merk je dat planten ook ‘gevoel’ hebben. In ieder geval reageren ze op allerlei (verwachte of herkende) prikkels via de leugendetector.
  Dus het blijft altijd schipperen. We zijn gewoon onderdeel van een ecosysteem en daar dus op alle fronten verantwoordelijk voor.

 15. Na zo’n 30 jr vegetarisch eten,kreeg ik op oudere leeftijd behoefte aan af en toe vlees. Daar luisterde ik naar en het kleine stukje bio-vlees smaakt goed.

 16. Ja, lekker dan. Nu wil ik ook een varken in de tuin. Hoe schattig!

  Ik eet geen varkensvlees, enkel rund en kip. Zonder vlees vind ik net te weinig, maar we eten het niet heel vaak. Zeker niet elke dag.
  Ik heb geen moeite met een dier eten, maar net als jij wel moeite met hun welzijn. Dat ze dood moeten betekent niet dat ze een k*tleven moeten hebben.

 17. wij laten vlees ook niet staan, maar 2x per week vind ik echt wel genoeg. vooral uit klimaatoverwegingen. kaas is natuurlijk ook niet best, dus dat is nu het doel; dat gebruik terugbrengen.

 18. Zo doe ik ook het ook. Wij bestellen dan meestal een Schotse Hooglander (een deel ervan dan, anders past het niet). Dan koop ik 20 kg en zit mijn vriezer vol. Die beesten hebben ook een mooi leven gehad en dat proef je. Daarnaast probeer ik mijn eigen eten te schieten (ik ben jager), maar dat lukt niet goed omdat ik geen eigen grond heb. Gelukkig ‘mag’ ik af en toe (veel te weinig) naar Duitsland en dat wat ik schiet neem ik mee, versnij ik zelf, bewaar alles, ook de huid (die ik dan looi) en we hebben jaarrond eerlijk, heerlijk vlees. Voor de varkens zou ik Walnoot & Wilg kunnen. Dat is een zorgboerderij en daar hebben ze Berkshire Varkens.
  Overigens eet ik niet iedere dag vlees.

 19. Ik eet mijn hele leven al vlees, maar altijd minder. Minder vaak, minder grote stukken. Vind ik prima manier van vleeseten. En ik koop de dieren bij een boer. Vroeger met gezin van vriendin en mijn gezin samen. We hadden een diepvriesopslag op industrieterrein. Koe en varken en kippen worden bij de boer zelf besteld en gekocht. Zodat ik weet hoe het beestje geleefd heeft, maar ook, en dat vind ik net zo belangrijk, zodat de boer een fatsoenlijke prijs krijgt en niet de tussenhandel. Boeren die goed voor dieren zorgen moeten daar ook gewoon aan kunnen verdienen zonder weggezet te worden als Vreselijke mishandelaar van dieren…wat nog wel eens gebeurt. Alles ligt tegenwoordig aan de boer, de Co2 uitstoot, de fijnstof, en weet ik veel wat nog meer, maar we vergeten wat te vaak dat het juist boeren zijn die voor onze groenten en vlees zorgen.

 20. Aaaah, wat een schatties, die varkens! Je zou er inderdaad spontaan vegan van worden. Maar nee, ook wij eten vlees. Niet elke dag, helemaal niet nodig, en kleine hoeveelheden. Van de lokale slager die weet waar het vandaan komt. Of anders bio van de supermarkt. De man gruwelt van vet en botjes, dus zo’n heel half varken zou voor ons niets zijn. Zit ik de hele tijd naar een gruwelende man te kijken, da’s ook niks ๐Ÿ˜‰

 21. Wat een cuties die bofvarkens. Ook hier veel gepuzzel met het eten. We aten sowieso niet elke dag vlees, maar we eten het steeds minder . Ik heb nu bij koopeenkoe/koopeenkip vlees gekocht voor in de vriezer. De dieren hebben een mooi leven, en gaan naar een speciale slachter. Veel aandacht voor dierenwelzijn. Met een pakket doen wij wel een tijdje al zijn we met zijn vieren.

 22. Ik ben helemaal verpest, als ik zulke varkens plaatjes zie denk ik ‘ben benieuwd hoe hij smaakt’. Ik geef ook liever mijn geld uit aan vlees dat kon leven zoals een dier van nature hoort te leven dan aan kleding en vakanties. En inderdaad niet in overvloed op mijn bord, maar lagom ๐Ÿ˜‰.

 23. Ik snap je dubbele gevoelens na het zien van al deze schattige foto’s. Ik heb ook niet zo’n probleem met af en toe zo’n soort stukje vlees eten (van een beest dat een goed leven heeft gehad), maar manlief is geheel plantaardig en zal ik nooit meer zover krijgen dat hij nog beest eet. Zelfs de kaas is veganistisch. Wij gedijen allebei trouwens erg goed op planten, zaden en noten, dat scheelt natuurlijk ook wel.

 24. Ik ben samen gaan wonen met een vegetariรซr. Ze heeft dezelfde standpunten als ik: als we vlees eten, eten we goed vlees. Ik kan er niet van genieten als het scharrelvlees is (laatst wel geprobeerd, maar ik vind er niet zoveel aan). Als ik vlees eet, eet ik bio-vlees of ga ik speciaal naar de bio-boer om een rookworst te halen (ik weet hoe de dieren er behandeld worden). We eten dus รฉรฉn keer per maand vlees. Ik mis de smaak ook totaal niet.

  Ik ben niet van plan om veganist te worden, want dat is medisch gezien onverstandig. En daarnaast vind ik kaas veel te lekker ๐Ÿ˜‰

Comments are closed.