Wiens idee was het eigenlijk?

Advertenties: we kunnen er bijna niet aan ontkomen. Ze zijn overal en ook al ban je ze nu rigoureus uit je leven, dan nog hebben ze misschien al decennialang je gedachten voor een groot deel bepaald. Overdreven? Nee. Veel dingen leerden we van onze ouders en namen we zo over.

Veel dingen die we vinden, denken we zelf te hebben bedacht. Zoals:

 • kleding moet na een dag dragen in de was
 • elke week moet beddengoed gewassen worden
 • alleen hygiënisch schoon is ‘gezond’
 • bacteriën moeten dood
 • ons huis moet er netjes uitzien
 • glaswerk en pannen moeten blinken
 • je moet kinderen af en toe verwennen met snoep
 • nieuw speelgoed hoort erbij op een verjaardag
 • wasgoed moet naar synthetische bloemen ruiken
 • alleen wegwerp-producten zijn fris en schoon
 • zevengranenmuesli uit een pak uit de fabriek is gezond
 • een biertje voor je huis drinken is niet netjes
 • we moeten drie keer per dag eten en net zo vaak snacken
 • stilstand is achteruitgang
 • met een televisie met 463 kanalen beleef je pas echt toffe avonturen!
 • zweetklieren moeten worden dichtgeplamuurd met troep, anders wil niemand ond vriendje zijn
 • op vakantie in eigen land is kneuterig
 • om tot rust te komen moeten we met de auto naar een speciaal gebouw waar we ingesmeerd worden met speciale spullen en gemasseerd worden door vreemde mensen
 • omdat je het waard bent!
 • we moeten zo veel mogelijk lenen voor een zo groot mogelijk huis en die jaren negentig-badkamer kan echt niet meer!
 • ons gezicht moet zo min mogelijk tekenen van veroudering vertonen
 • met ongewassen ramen ben je de schande van de buurt

Je snapt wel wat ik bedoel.

Al die belachelijke ideeën over wat moet en wat fris is. Wat gezond eten is. Hoe onze was zou moeten ruiken. Waar we op vakantie moeten gaan. Wat we moeten beleven. Hoe we onze waardering en liefde moeten tonen.

Hoeveel daarvan hebben we zelf bedacht?

En hoeveel ervan is bedacht op de marketingafdelingen van Unilever, Proctor & Gamble, ING, L’Oreal, Kimberly Johnson, Kellogs, Nestlé en TUI?

Ik beweer niet dat er iets mis is met een fris huis of een likje verf hier daar, op je gezicht of je kozijnen. Of dat we terug moeten naar de hygiëne van 200 jaar geleden. Maar wel dat de standaarden waaraan we ons tegenwoordig schijnen te moeten onderwerpen nergens op slaan en alleen maar bedacht zijn door slimme marketingjongens en -meisjes die ons zo veel mogelijk geld uit onze zak willen kloppen. Met succes.

Wel, succes voor de aandeelhouders van voornoemde bedrijven.

De verliezers?

Onze vrije tijd. Onze tijd met familie, gezin en vrienden. Onze slaap. Onze energie. Ons geluksgevoel. Het milieu. Ons drinkwater. Onze gemoedsrust. Onze gezondheid.

Claim lekker je eigen leven en je eigen geld terug door een grote middelvinger te maken naar de ‘grote jongens’. Want echt, geen een van hun producten hebben nodig voor het leven van zeer aangenaam leven.

8 thoughts on “Wiens idee was het eigenlijk?”

 1. Oh ja en als je iemand wilt bedanken dan moet dat met een doos suikerchocostaafjes want daar staat ‘bedankt’ op in het Frans en dat is chic. En alle baby’s dienen te ruiken naar de bekende ‘babygeur’ in de knalgele verpakkingen en sommige vrouwen willen blijkbaar zelf ook heel graag naar een chemisch babytje ruiken want er is nu ook grotemenenshampoo van. En inlegkruisjes hebben lavendelgeur, zodat je flamoes lekker rustig kan slapen (denk ik?), natuurlijk pas nadat je er een hoop sop in hebt gespoten want je vagina is van binnen heel vies. Vergeet ook vooral niet om je benen, oksels, vayaya, bovenlip en eigenlijk alles behalve je hoofd dagelijks te ontharen want anders is dat ook heel vies. En dan nog je handen wassen met vloeibare zeep die uit een automatisch pompje komt zodat je dat niet hoeft aan te raken en met dettolschoonmaakmiddel je keukentafel afvegen (anders kun je het net zo goed met een rauwe kipfilet doen!) en natuurlijk altijd onderweg je handen reinigen met allesdodende antibacteriele handgel. Zoiets, dacht ik… mis ik nog wat?

  1. Haha briljante aanvulling. Bedankt. En dan heel hard roepen dat een menstruatiecup of langer dan een week onder je dekentje liggen ZOOOOOOOO GOOOOOOR is. En je afvragen waarom je kinderen constant eczeem hebben en een weerstand van drie keer flut. En ziek worden ze natuurlijk van anderen, niet omdat ze zelf geen weerstand hebben. Maar daarvoor hebben we dan weer antibiotica, fluimucil, zetpilletjes en nog meer antibacteriële rommel. Jee!

 2. Tja inderdaad, we laten ons veel wijsmaken, je vraagt je af of het nog erger kan, vast wel.
  Enne van dat biertje voor je huis…..heeft daar iemand daadwerkelijk wel eens iets van gezegd??

 3. Wat zou het heerlijk zijn als er geen reclame meer werd gemaakt en uitgezonden, opgeplakt enz……voor wat dan ook, dat was ooit zo en we misten niets……o ja, irritatie om de reclame.
  Het is inderdaad zoals je het schrijft, te bizar……
  Maar ik trek me er niets van aan, bij mij werkt het juist averechts dus helaas voor de fabrikanten.

 4. Ohh je hebt zoo gelijk!! Wij doen meestal lokaal boodschappen (dochter met VB werkt en woont op een antroposofische boerderij dus geen straf!) Of bv bij Ekoplaza. Daar wordt dochter kneutergelukkig van n stokje zoethoud. De wasbare maandverbandjes hangen te wapperen aan de waslijn en die menstruatiecup…. Ik snap niet dat die verdedigd moet worden!? Der is niks handigers! Vooral niet als je graag saunaat:-)). Was laatst met jongste bij Gods Gratie een keer naar de AH. Ga niet graag omdat ik helemaal overprikkeld raak van al die input van flauwekulletjes die te koop zijn met bebehorende muziek. We lopen naar binnen (XL) en jongste (9) roept keihard: woooooooowwwww hier hebben ze veeeeel spullluuuuhhhh! Gaf wat meewarige blikken😂😂😂. Oudste koopt nog ateeds geen meuk en das best gek volgens de omgeving want hij is n student. Maar hij en zijn vriendin zien de meerwaarde…. en daarin zijn ze niet meer de enige denk ik. Er is n kentering gaande….

 5. En iedere avond je tanden poetsen, oh nee drie keer per dag 🙂 Hoewel voldeed onze familie vroeger al absoluut niet aan deze sociaal opgelegde normen, dus ik heb het niet zo moeilijk om deze links te laten liggen.

 6. De reacties die we soms krijgen: “Oh….jullie gaan NIET op vakantie??

 7. Oh ja …
  ‘Weten jullie zeker dat jullie niet nog even willen kijken? Je mag veel meer meenemen hoor!’ (bij de kledingbank, waar de rest van de kleding óf niet onze maat was, óf ons totaal niet stond en van allemaal naar zittende stoffen gemaakt was … Nee, ik hoef niet meer mee omdat het toevallig gratis is en ik arm ben. Dan gooi ik het alsnog weg.)

  Of als je verhuist meteen je tuin mooi op moeten knappen. En sociale-huurwoning-keukens zijn zo brak, dat wil je niet. Veel te klein. Een laptop van zes jaar is echt al afgeschreven hoor. Dus.

Comments are closed.